Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

cargokultusz

leginkább Melanéziában elterjedt, de máshol is megtalálható vallási irányzat. Követői hite szerint a küszöbönálló, áldással teli új kor eljövetelét egy természetfölötti forrásból származó különleges rakomány (cargo) jelzi majd. A hiedelem abból származik, hogy a helyi lakosok megfigyelték a gyarmatokon élő tisztségviselők számára érkező szállítmányokat. A cargóval együtt törzsi istenségek, kultikus hősök és elődök visszaérkezése is várható. Azt is lehetségesnek tartják, hogy a javak szállítói idegenek. Őket gyakran azzal vádolják, hogy feltartóztatják az őslakosoknak szánt anyagi javakat.

Ahol úgy gondolják, hogy a rakomány repülőn vagy hajón érkezik, jelképes leszállópályákat, kikötőket és raktárépületeket építenek, hagyományos tevékenységeiket pedig elhanyagolják: felhagynak a földműveléssel, és az állatállomány elpusztul. Előfordul, hogy régi hagyományokat élesztenek újjá vagy gyökeresen megváltoztatják tevékenységüket. Néhol új társadalmi szervezeteket hoznak létre, időnként a gyarmatosítók rendőrségének vagy katonaságának mintájára.

Ezek az előkészületek annak a merőben más korszaknak előhírnökei, melyet hitük szerint kataklizmák vezetnek majd be. Ezek elpusztítják a régi rendszert, és paradicsomi bőséget hoznak, ezenkívül szabadságot és igazságot, s ezzel felcserélődhet az idegen fehérek és az őslakosság helyzete.

A tömegmozgalmak politikai következményei és a nyomukban járó gazdasági károk miatt a gyarmati kormányok elnyomták a cargokultuszt. A jelenség azonban így is a hagyományos apokaliptikus elképzelések kifejeződése; ezeket gyakran a keresztény missziók világvégéről szóló tanításai élesztettek újjá, és a fehérek anyagi javai ihlettek. Az írástudatlan népek úgy tartották, hogy a fehérek gazdagsága tengerentúli természetfeletti erőktől származik.

Az új kinyilatkoztatás eljövetelét hirdető próféták által vezetett mozgalmak a XIX. század végén jelentek meg. A cargokultuszra 1919-ben, a pápuai „vailalai őrület” idején figyeltek fel először szélesebb körben, és a hit az 1930-as évektől - főleg a félreeső és fejletlen területeken - rohamosan terjedt. A növekvő városokban a cargokultuszt világibb mozgalmak váltották fel.