Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

dél-indiai bronzszobrok

hindu istenségek kultikus szobrai; az indiai vizuális művészet legszebb alkotásai közé tartoznak. A VIII. századtól a XVI. századig nagyszámú ábrázolás készült, főként a mai Tamil Nadu thandzsávúri (Thanjavur) és tirucscshiráppalli (Tiruchchirappalli) körzetében; e művészeti ág csaknem ezer évig megőrizte rendkívül magas színvonalát.

A Pallava-dinasztia uralkodása alatt a fémszobrok szigorúan követték a kortárs kőszobrászat előírásait; a szobrok majdnem mindig frontálisak - bár minden oldalról megmintázták őket - és a karok kétoldalt szimmetrikusan helyezkednek el. A korai Csóla-korszak ábrázolásain (Kr. u. X-XI. sz.) könnyedebb mozgás figyelhető meg, és gyakran ábrázolnak táncmozdulatokat, ill. kézgesztusokat. A Csóla-kor szobrait eleganciájuk, érzékeny modellálásuk és a plasztikai feszültség kiegyensúlyozottsága teszi páratlanná. A Vidzsajanagar-időszakban (1336-1565) a díszítmények egyre kidolgozottabbakká váltak, kölcsönhatásban a test vonalainak finom ritmusával, a mozdulatok pedig merevebbek lettek.

A szentek ábrázolásai, amelyeknek mérete a kis házi szobroktól a majdnem életnagyságúakig terjed, úgy készültek, hogy templomi körmenetben vihessék őket. Néhány buddhista és dzsaina ábrázolás is készült, de a szobrok főként hindu istenségeket ábrázolnak; Siva és Visnu istent hitveseikkel és kíséretükkel különösen változatos ikonográfiai formákban mutatják be. A Sivát és a visnuita (vaisnava) szenteket (álvárokat) ábrázoló számos szobor szintén kiváló alkotás.

A szobrokat viaszveszejtéses eljárással öntötték. Az öntés után végső szobrászati simítások következtek, így a szobrokon nemcsak a „mintázás”, hanem a „faragás” is látszik. Dél-indiai bronzszobrok fontos gyűjteményei kaptak helyet a Tamil Nadu-i Thanjavuri Múzeumban és Művészeti Gyűjteményben és a madrasi Állami Múzeumban, de legnagyobb számban Dél-India különféle templomaiban találhatók szép szobrok.

Terebess terméklista