Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bávand

Bávand, más írásmóddal BÁVEND, iráni dinasztia 665 és 1349 között, a mai Észak-Irán területén fekvő Tabarisztánban uralkodott.

Hol független uralkodóként, hol különféle muszlim dinasztiák hűbéreseként kormányozták a Kaszpi-tenger és az Elburz-hegység közötti vidéket. A Bávand-területek földrajzi elszigeteltsége bizonyos mértékben lehetővé tette a történelmi folytonosságot.

Eredetét és első éveit a mítoszok és legendák homálya borítja. A dinasztiát három különböző család alkotta, a Káúszíje (665-10006 k.), az Eszpahbadíje (1074-1210) és a Kínhváríje (1238 k.-1349).

A Káúszíje-család tagjai független uralkodókként kormányozták hegyi királyságukat. 854-ben áttértek az iszlám hitre. A X. században meggyengült a hatalmuk, és helyzetüket az észak-iráni Zijárida-dinasztiával kötött házassági szövetségek révén sikerült fenntartaniuk, de 1006-ban e dinasztia hűbéreseivé váltak.

A Száríban székelő Eszpahbadíje-család eredetileg a szeldzsuk dinasztia hűbérese volt. I. Rosztam (ur. 1140-63) helyreállította a Bávand-dinasztia függetlenségét, de nem sokkal később, II. Rosztam Samsz ol-Molk (ur. 1206-10) meggyilkolása után a Horezm-Sáh dinasztia fölében kerekedett az Eszpahbadíje-családnak.

A dinasztia harmadik - Kínhváríje - ágát Hoszám od-Daule (ur. 1238-49) alapította meg. Az Ámolban székelő család az iráni Ilhánida-uralkodók hűbérese volt. A család Fakr od-Daule (ur. 1334-49) meggyilkolásával halt ki.