Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bao Dai

Bao Dai, eredeti nevén NGUYEN VINH THUY (szül. 1913. okt. 22. Vietnam - megh. 1997. júl. 31. Párizs, Franciaország), az utolsó vietnami császár 1926 és 1945 között.

Apja Khai Dinh császár, a francia gyarmati rendszer kiszolgálója, anyja pedig egy paraszti származású ágyas volt. Nguyen Vinh Thuy Franciaországban tanult, s ifjúkorában csak nagyon rövid ideig tartózkodott hazájában. 1926-ban lépett trónra és felvette a Bao Dai ("a nagyság megőrzője") címet. Kezdetben reformokkal akarta modernizálni Vietnamot, de nem sikerült elnyernie a franciák támogatását.

A II. világháború idején a franciák szigorú ellenőrzés alatt tartották Bao Dait, amíg 1945 márciusában a hatalmat átvevő japánok el nem űzték az indokínai francia kormányzatot. A japánok először az agg Cuong De herceget akarták Japánból visszahozni és a névleg független vietnami állam élére állítani, de aztán beleegyeztek, hogy a hatalmától gyakorlatilag megfosztott Bao Dai a helyén maradjon. Amikor az 1945. augusztusi forradalom után a Viet Minh jutott hatalomra, Ho Si Minh és társai úgy ítélték meg: jelképes jelentősége lenne, ha Bao Dai együttműködne velük. A Viet Minh ezért megkérte a császárt, hogy mondjon le, s felajánlotta, hogy "Nguyen Vinh Thuy herceg vietnami állampolgárként" legyen az új rendszer tanácsadója.

Mivel Bao Dai úgy vélte, hogy a Viet Minh semmilyen szerepet nem szánt neki, és a franciákkal szemben is bizalmatlan volt, 1946-ban Hongkongba menekült, ahol kicsapongó életmódot folytatott, s időként felhívásokat tett közzé a francia uralom ellen.

A franciák 1949-ben elfogadták a független Vietnam elvét, de a hadügyeket és a pénzügyeket továbbra is ellenőrzésük alatt tartották. Ilyen feltételek mellett Bao Dai 1949 májusában hajlandó volt hazatérni, s júliusban a részlegesen egyesített és névleg független Vietnam ideiglenes miniszterelnöke lett. A tisztségébe visszahelyezett uralkodó továbbra is habzsolta az élet örömeit, rendszerint csak "playboy császár"-ként emlegették. Az államügyek irányítását franciabarát vietnami megbízottaira hagyta, amíg 1955 októberében egy népszavazás ki nem mondta a köztársaság megalakulását. Bao Dai Franciaországba vonult vissza.