Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bajinnaung

Bajinnaung, más írásmóddal BAYINNAUNG, más néven BRAGINOCO (műk. XVI. sz. vége), a myanmari (burmai) Taungu-dinasztia királya 1551 és 1581 között egyesítette az országot, s elfoglalta a san államokat és Sziámot, így Myanmar lett Délkelet-Ázsia legerősebb királysága.
A dél-myanmari monok között 1550-ben lázadás tört ki, egy évvel később pedig Peguban egy mon herceg megölte Bajinnaung sógorát, Tabinsuehtit. Bajinnaung Taungu ellen vonult, meggyilkoltatott egy trónkövetelőt, s királlyá kiáltatta ki magát; ezután délnek fordult, elfoglalta Pegu városát, és kivégeztette a lázadók vezérét, Smim Htaut. A többi mon uralkodó erre megadta magát, így a lázadás véget ért. Tabinsuehtihez hasonlóan Bajinnaung is Pegut tette meg az ország fővárosává.
Bajinnaung 1554-ben a san törzsfőnökök ellen indult, akik elfoglalták Avát, Myanmar ősi fővárosát. Egy év múlva bevette a várost, és a sanokat Myanmar hűbéri fennhatósága alá helyezte. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy megtámadja legerősebb ellenségét Sziámot.
Annak ürügyén, hogy Sziám nem fogadta el Myanmar hűbéri uralmát, 1563-ban Bajinnaung háborút indított. 1564-ben elfoglalta Ajutthaját, a fővárost, s a sziámi királyi családot túszként Myanmarba vitte. Amikor 1568-ban lázadás tört ki, ismét megszállta az országot. Mivel a sziámiak keményen védekeztek, Ajutthaját csak 1569 augusztusában sikerült bevennie. A myanmari király új hűbérest ültetett a trónra, s sziámiak ezreit hurcolta el rabszolgának. Myanmar több mint 15 éven át tartotta uralma alatt Sziámot; végül a Naresuan sziámi herceg (ur. 1590-1605) vezette felszabadító mozgalom űzte ki a hódítókat az országból.
Bajinnaung támogatta a buddhizmust: pagodákat építtetett, bőkezű adományokat juttatott a kolostoroknak, és szoros diplomáciai kapcsolatokat ápolt a buddhista ceyloni királysággal. Amikor az 1564-es mon lázadás során leégett Pegu, még szebb formában építtette újjá, s Délkelet-Ázsia egyik leggazdagabb városává tette a települést.