Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Ardhanárísvara

(szanszkrit: „a félig nőnemű úr”), a hindu Siva isten és hitvese, Párvatí összetett férfi-nő alakja. Ahogy számos gyönyörű indiai és délkelet-ázsiai szobron látható, az alak jobboldali (férfi) felét Siva isten hagyományos díszei ékesítik. Feje egyik oldalán nemezes hajfürtök vannak, homloka közepén egy harmadik szem fele látható, ágyékát tigrisbőr fedi, a szobor díszítőelemei kígyók. Az alak bal (női) oldalán rendesen fésült, kontyba kötött haj, a homlok közepén egy fél tilaka (kerek folt), feketével kihúzott szem, és egy jól fejlett női mell látható, a selyemruhát övzsinórok fogják össze, a hennával vörösre színezett lábat bokaperec díszíti.

A legtöbb forrás szerint az alak szimbolikusan arra utal, hogy a férfi és női alapelv egymástól elválaszthatatlan. Egy közismert magyarázat szerint, mely a Siva-Purána elnevezésű legendagyűjteményben található, Brahmá hímnemű lényeket teremtett, és arra tanította őket, hogy továbbiakat teremtsenek, de nem voltak képesek erre. Amikor Siva kétnemű alakban megjelent előtte, Brahmá megértette mulasztását, és nőket is teremtett. Egy másik legenda szerint pedig a bölcs (risi) Bhringi megesküdött, hogy csak egy istenséget imád, így nem volt hajlandó rituálisan körbejárni és leborulni Párvatí előtt. Párvatí megpróbálta rákényszeríteni erre oly módon, hogy urával egyesült, de a bölcs, bogárrá változva továbbra is csak a férfi oldala fölött körözött, mire Párvatí megbékélt és megáldotta Bhringit.