Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Ajutthaja (Phra Nakhon Szi Ajutthaja)

Ajutthaja más írásmóddal AYUTTHAYA, város Thaiföld középső részén, Krung Theptől (Bangkok) északra; az ország korábbi fővárosa.

I. Rámathibódi király alapította 1350-ben a Lop Buri folyó szigetén. Alapításától számítják Thaiföld (Sziám) államiságát, minthogy Ajutthaja királyainak befolyása fokozatosan csaknem az egész jelenlegi Thaiföldre kiterjedt (a legészakibb területek kivételével), sőt még Myanmar (Burma) Moulmeintől délre eső részére is. Ez a birodalom a leghatalmasabbak egyike volt Délkelet-Ázsiában. A sokszor Krung Kaónak („ősi főváros”) nevezett település több mint 400 évig virágzott. Amikor 1767-ben a burmaiak feldúlták a várost, sok építészeti, képzőművészeti, irodalmi alkotás pusztult el. A kormányzati székhelyt ezután a 72 km-re délre fekvő Bangkokba helyezték át.

A nagyszerű múltat idéző romok között búvik meg a mai Ajutthaja. A település Bangkokból közúton, vasúton és hajón is elérhető. A városban mezőgazdasági főiskola mőködik. A sok csatornán lakóhajók és árusok ladikjai nyüzsögnek.

A legfőbb jövedelemforrás az idegenforgalom, sok látogató keresi fel a síremlékeket, templomokat. A Phra Szi Szanphet-kolostor egykor királyi kápolna volt, az egyik csedi (sztúpa) pedig Szi Szurijothai királynénak állít emléket, aki csatában halt meg, miközben férjét próbálta megmenteni. A Phra Mongkhon Bophit-szentélyben látható a világ egyik legnagyobb ülő Buddha-szobra. L: 81 766 (2004).