Terebess
Ázsia E-Tár
«
katalógus
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
Tóth-Vásárhelyi
Réka
Tradicionális japán "hotel"- Ryokan
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár
Ha egyszer eljut
valaki Japánba és szereti a tradicionális szokásokat, sokkal meghittebben töltheti
el idejét egy "ryokan"-ban, mint egy luxus hotelban.
Itt hordhat az egyszerű ember "yukatá"-t (tradicionális japán köntöst),
ülhet "tatami"-n (gyékényszőnyegen), alhat "futon"-on (ágy
helyett használható matracon) és élvezheti a klasszikus japán ételeket, amelyeket
a "szobában" szolgálnak fel.
Akár már egy éjszaka után is otthon fogja magát érezni ebben az országban.
Ha
össze lehetne hasonlítani egy modern luxushotelt és egy ryokan-t, talán egy
óriás, acél óceánjáróhoz és egy kicsi fa ladikhoz hasonlítanak leginkább.
Milyen is a ryokan? Finoman szűrődik be a fény a papír ajtókon ("shoji"),
a fagerendák és a famennyezet árasztja magából a finom illatot, a hűvös burkolatú
tatamik érintése jól esik talpunknak. A kilátás a gondosan ápolt, üde, zöld
kertre, mind-mind egy életre szóló élményt nyújtanak. Egy olyan emléket, amely
egyedülállóan "japános". Itt többet jelent eltölteni egy éjszakát,
mint csupán aludni egy jót.
A japánoknak a ryokan nem más, mint lelkileg áthatolni a tradíciókhoz. Térdelni
a tatamin, közben csendesen elmerülni a bámulatos virágkreációkban, vagy hosszasan
elmerengeni egy szép kalligráfia tekercsen, esetleg békésen sétálgatni a friss
illatú kertben.
Ez a sugárzó nyugalom gondoskodik arról, hogy önmagunkra találjunk, és ha csak
egy pillanatra is csupán, de kilépjünk a minket körülvevő zajos világból.
A ryokanon kívüli világ robog tovább a már megszokott tempójában, mégis egyre
több japán és külföldi turista mártózik meg ebben az idilli környezetben.
És az ehhez az élményhez kapcsolódó tradicionális vacsora már csak hab a tortán.
Mindig az évszaknak megfelelő menüvel lepik meg a vendégeket. Egy kis hal, zöldség
és más egészséges összetevők, könnyű fűszerezéssel.
A japán konyha egyik különlegessége a vizuális étvágy kielégítése is, így természetesen
ezeknél a vendégházaknál is nagy figyelmet fordítanak rá. Minden edény lelkiismeretesen
összeválogatott kerámia és lakkozott fa.
Az egyes fogások mennyisége sohasem óriási, de a rengeteg különféle fogás kielégíti
a vendégek igényeit. Minden ételhez jár egy kis magyarázat, így jut idő a gondosan
elkészített falatok ízlelgetésére.
Az étkezés végére mindenki megbizonyosodhat róla, hogy az étel az alapvető tradicionális
japán kultúra szerves része.
Néhány kifejezés amit érdemes tudni még a ryokannal kapcsolatban:
Futon: A futont a tatamira terítik az alváshoz. Az alkalmazottak reggel ezt behajtogatják a szekrénybe, hogy a nap során ne legyen útban. Éppen ezért a hosszas lustálkodás illetlenségnek számít.
Yukata: Bejelentkezés után át lehet cserélni az utcai ruhát yukatára. A yukata köntös funkciója itt kettős, lehet hordani otthoni viseletként, illetve pizsamaként is. De fontos tudnivaló, hogy a ryokanból kilépni benne udvariatlanság, csak az épületen belül, a szobában használják. Másképpen van ez a gyógyfürdő helyeken, ahol természetes, hogy az utcán is yukatát hordanak az emberek.
Geta: Tradicionális fapapucs, lábujjközti pánttal. Zokni nélkül hordják. Nagyszerű viselet a forrófürdők után.
Felhasznált
irodalom:
Pacific Friend-A window on Japan 2002.07.
Higashi Kondo-Relaxing with Japanese Culture
2003. április