Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Tóth-Vásárhelyi Réka
Tradicionális japán "hotel"- Ryokan

Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár


Ha egyszer eljut valaki Japánba és szereti a tradicionális szokásokat, sokkal meghittebben töltheti el idejét egy "ryokan"-ban, mint egy luxus hotelban.
Itt hordhat az egyszerű ember "yukatá"-t (tradicionális japán köntöst), ülhet "tatami"-n (gyékényszőnyegen), alhat "futon"-on (ágy helyett használható matracon) és élvezheti a klasszikus japán ételeket, amelyeket a "szobában" szolgálnak fel.
Akár már egy éjszaka után is otthon fogja magát érezni ebben az országban.

Ha össze lehetne hasonlítani egy modern luxushotelt és egy ryokan-t, talán egy óriás, acél óceánjáróhoz és egy kicsi fa ladikhoz hasonlítanak leginkább.
Milyen is a ryokan? Finoman szűrődik be a fény a papír ajtókon ("shoji"), a fagerendák és a famennyezet árasztja magából a finom illatot, a hűvös burkolatú tatamik érintése jól esik talpunknak. A kilátás a gondosan ápolt, üde, zöld kertre, mind-mind egy életre szóló élményt nyújtanak. Egy olyan emléket, amely egyedülállóan "japános". Itt többet jelent eltölteni egy éjszakát, mint csupán aludni egy jót.
A japánoknak a ryokan nem más, mint lelkileg áthatolni a tradíciókhoz. Térdelni a tatamin, közben csendesen elmerülni a bámulatos virágkreációkban, vagy hosszasan elmerengeni egy szép kalligráfia tekercsen, esetleg békésen sétálgatni a friss illatú kertben.
Ez a sugárzó nyugalom gondoskodik arról, hogy önmagunkra találjunk, és ha csak egy pillanatra is csupán, de kilépjünk a minket körülvevő zajos világból.
A ryokanon kívüli világ robog tovább a már megszokott tempójában, mégis egyre több japán és külföldi turista mártózik meg ebben az idilli környezetben.
És az ehhez az élményhez kapcsolódó tradicionális vacsora már csak hab a tortán.
Mindig az évszaknak megfelelő menüvel lepik meg a vendégeket. Egy kis hal, zöldség és más egészséges összetevők, könnyű fűszerezéssel.
A japán konyha egyik különlegessége a vizuális étvágy kielégítése is, így természetesen ezeknél a vendégházaknál is nagy figyelmet fordítanak rá. Minden edény lelkiismeretesen összeválogatott kerámia és lakkozott fa.
Az egyes fogások mennyisége sohasem óriási, de a rengeteg különféle fogás kielégíti a vendégek igényeit. Minden ételhez jár egy kis magyarázat, így jut idő a gondosan elkészített falatok ízlelgetésére.
Az étkezés végére mindenki megbizonyosodhat róla, hogy az étel az alapvető tradicionális japán kultúra szerves része.

Néhány kifejezés amit érdemes tudni még a ryokannal kapcsolatban:

Futon: A futont a tatamira terítik az alváshoz. Az alkalmazottak reggel ezt behajtogatják a szekrénybe, hogy a nap során ne legyen útban. Éppen ezért a hosszas lustálkodás illetlenségnek számít.

Yukata: Bejelentkezés után át lehet cserélni az utcai ruhát yukatára. A yukata köntös funkciója itt kettős, lehet hordani otthoni viseletként, illetve pizsamaként is. De fontos tudnivaló, hogy a ryokanból kilépni benne udvariatlanság, csak az épületen belül, a szobában használják. Másképpen van ez a gyógyfürdő helyeken, ahol természetes, hogy az utcán is yukatát hordanak az emberek.

Geta: Tradicionális fapapucs, lábujjközti pánttal. Zokni nélkül hordják. Nagyszerű viselet a forrófürdők után.


Felhasznált irodalom:

Pacific Friend-A window on Japan 2002.07.
Higashi Kondo-Relaxing with Japanese Culture

2003. április