Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Yuan Xiang
KÍNAI GYÓGYGOLYÓK
Terebess Kiadó, Budapest, 1998, Harmadik kiadás
(Az első kiadás 1991-ben  jelent meg a Walzer Kft.,
a második kiadás 1996-ban a Terebess Kiadó gondozásában
Csikung gyógyító golyók az ősi Kínából címmel.)
A könyv borítója
Elektronikus kiadás > PDF

Lacza Márta illusztrációi

Yuan Xiang, Čchikung - liečivé guľôčky zo starej Číny : Zázrak prírodného liečiteľstva, Levice : Foxi, 1992, 32 s (szlovák fordítás, pdf)
Juan Xiang, Čchikung - léčivé kuličky ze staré Číny : Zázrak přírodního léčitelství, Levice : Foxi, 1992, 32 s (cseh fordítás, html)

The Iron Ball of Baoding, China Central Television, 1986 > A film lejátszása (13')

 

Előszó

A csikung a jógára emlékeztető ősi kínai gyakorlatrendszer. Célja az egészség megőrzése, a betegségek diagnosztizálása és gyógyítása, a test ellenálló képességének növelése.
A csi szó jelentése: levegő, légzés, fuvallat. A hagyományos kínai felfogásban mindenfajta energiát a csi szó jelöl. A világegyetemet a csi, a mindent betöltő eneriga, a ,,kozmikus lélegzet’’ hatja át. Mivel az ember az univerzum része, azzal elválaszthatatlan egységet alkot, az emberi test működése és egészségi állapota az energiák egyensúlyának, normális áramlásának a függvénye.
Az akupunktúra elmélete szerint az emberi testben (de az állatéban is) az energia speciális vezetékekben (meridiánokban) áramlik. E vezetékek létezésére egyébként a legutóbbi idők kutatásai meggyőző bizonyítékot adtak. Zhu Zhong-Xiang (Csu-Csung-Hsziang), a Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézetének professzora 1987-ben a pekingi Nemzetközi Akupunktúrás Kongresszus alkalmából tartott munkaértekezleten számolt be először arról, hogy az akupunktúrás vezetékek a periférián haladó, biofizikailag azonosítható egy-két milliméter széles csatornák.
A vezetékeken meghatározott pontok helyezkednek el, amelyek kapukként nyílnak a külvilágra. Ezeken a pontokon keresztül lehet az energiaáramlást tűszúrással vagy egyéb fizikai ingerrel befolyásolni, pl. a tenyéren található pontokat gyógygolyók görgetésével. Ugyanis, ha a testben az energiaáramlás valamilyen oknál fogva megakad, ha valamelyik vezeték eltömődik, ha az energia rossz irányba áramlik, akkor lép fel a betegség.
Speciális kő- vagy fémgolyók pörgetése a tenyérben serkenti a feltorlódott energia áramlását, és ezáltal a beszűkült, eltömődött vezetékeket kitisztítja, megnyitja a normális életműködésre.
A gyógygolyós módszer Kínában igen elterjedt, elsősorban az idősebb korosztály körében. Használata kb. félévezrede ismert, semmiképpen sem ártalmas, fennmaradását éppen hasznosságának köszönheti.

Alkalmazását az alábbiak miatt is javasolom:

– A kéz a nagyagykéreg érzőterületén (Brodmann-1., 2. és 3.) kivételesen nagy zónát képvisel, használata visszahat a kérgi funkciókra, s így az agyműködést serkenti.
– A kor előrehaladtával az inak öregedése, merevedése az ujjak mozgását korlátozza. A kínai golyók a tenyérben és az ujjakban haladó ínhüvelyek anyagcseréjét fokozhatják, és így az ujjakat rugalmassá és mozgékonyabbá teszik.
– A tenyér és az ujjak anyagcseréje fontos az akupresszúrás gyógyítás szerint is. Itt a szóba jöhető pontok serkentik a szívműködést (szívvezeték 8. pontja), frissítő és ugyanakkor nyugtató hatásúak (szívburokvezeték 8. pontja). A kézre kivetülő reflexzónák kapcsolatai – ha hiszünk bennük – még további szervfunkciókra gyakorolhatnak jótékony hatást.

Összefoglalva: a golyók használatának serkentő, gyógyító-megelőző hatása elméletileg megalapozott, alkalmazása ártalmatlan, használatát javasolom.

Budapest, 1991. június 21. 

dr. Eőry Ajándok

 

Néhány megjegyzés a gyógygolyók kínai elnevezéséről

Kínában nincs általánosan használatos neve az ilyenfajta golyóknak. Hol csak tie-csiunak [铁球 tieqiu], kungfu-golyónak vagy a Baodingban gyátott terméket [保定铁球 Baoding tieqiu] vasgolyónak [钢球 gangqiu] nevezik, hol a kőgolyót csiensen-csiunak [健身球 jianshenqiu], tornagolyónak, testerősítő, roboráló vagy egyszerűen gyógygolyónak [铁胆 tiedan]. Magyarországon korábban csien golyónak hirdették a csiensen szóból rövidítve. Német nyelvterületen az ősi kínai gyakorlatrendszer nyomán csikung [氣功 qigong] golyónak hívják, amelyben a csi [氣 qi] szuszt, életerőt, a kung [功 gong] gyakorlatot jelent. Úgy tűnik, Európa-szerte ez az elnevezés honosodik meg, így célszerű ezt használni.

A kiadó

 

A golyóterápia az akupresszúra egy különleges változata

A természetes gyógymódok a világ számos országában – keleten és nyugaton egyaránt – ma már a hivatalos orvostudomány részét képezik. A természetgyógyászat rengeteg olyan gyógyeljárást tett népszerűvé, melyeknek az eredete a régmúltra nyúlik vissza. Ezek közül is kiemelkedőek az ősi Kínából származó és ott ma is a modern orvoslás eszköztárával egyenrangúan alkalmazott gyógymódok. Ilyen elsősorban a tűszúrásos eljárás, az akupunktúra, és ennek egy szélesebb körben alkalmazott változata, az akupresszúra, mely az akupunktúrás pontoknak nyomással történő ingerlése.
Ismeretes, hogy az akupunktúra Magyarországon csak a nyolcvanas években kezdett elterjedni. A hivatalos tudományos körök addig mereven elutasították, mert a klasszikus orvostudomány nem tudta igazolni az eljárás hatásmechanizmusát. Azután egyre többen győződtek meg arról, hogy ez az ősi gyógymód sokféle betegség enyhítésében, megelőzésében, sőt nemegyszer a gyógyításában is igen hatásos lehet. Különösen jól alkalmazható fájdalomcsillapításra, érzéstelenítésre.
Az akupresszúrához nincs szükség tűszúrásra, ugyanis ennél az eljárásnál ujjakkal vagy valamilyen eszközzel gyakorolunk nyomást a megfelelő pontokra. Nagy előnye, hogy mindenki elsajátíthatja, viszonylag könnyű megtanulni, otthon és egyedül is végezhető.
Ezenkívül még számos változatuk van ezeknek az ősi keleti gyógymódoknak, így a moxibusztió (az akupunktúrás pontok perzselő fűvel történő ingerlése), a kézrátevés (a kezelőről a kezeltre történő energiaátvitel), a köpölyözés, a fülakupunktúra és az akupreszszúra két sajátos változata a talpmasszázs, valamint a kézakupresszúra, illetve ez utóbbinak egy különleges változata: a tenyér ingerzónáinak gyógygolyókkal (ún. csikung golyókkal) való ingerlése. Mind a talpmaszszázs, mind a csikung golyókkal történő masszírozás azon a felismerésen alapul, hogy a talp és a kéz egyes területei energiapályák (ún. meridiánok) révén kölcsönhatásban állnak a szervezet különböző részeivel. Ezek ingerlésével tehát hatni lehet az egyes szervek működésére.

 

E természetes gyógymódok az ősi kínai filozófiában gyökereznek

A kínai filozófia szerint nemcsak a földi élet, hanem végső soron az egész univerzum létezése dualisztikus elven alapszik. A kezdet a véggel, a sötétség a világossággal áll szemben. A nappal az éjszaka terméke.
A fehér színt csak azért látjuk, mert létezik a fekete.
A hang feltétele a csend. A nyár melegét és az újraéledés tavaszát a tél hidege és a természet halála követi.
A szomorúságot a vidámsággal lehet mérni.

Ezek az ellentétek valójában egységes egészet képeznek, amelyet az egymást kiegészítő mozgás hoz létre. A kínai filozófia szerint ez a két ellentétes mozgás a jin és a jang. A jin a nőies, a nyirkos, a sötét, a passzív, ezzel szemben a jang a világos, a meleg, a férfias, az aktív. A jinnek és a jangnak egyensúlyban kell lennie, hogy a szervezet harmonikusan működhessen. Ha a jin erősödik, akkor a jang gyengül, és fordítva. Jang nem létezhet jin nélkül, a jin és a jang egymást szabályozza. S bár ellentétesek egymással, mégis egységes egészet képeznek.

 

A golyóterápia valójában az életerőt, a csit aktivizálja

A jin és a jang léteszéséből fakadó életerő, a csi az az energia, mely minden életműködést szabályoz. A csi az, amely mindent mozgásba hoz, amely mindent kormányoz és igazgat. Csi nélkül nincs élet, és viszont: élet nélkül nincs csi.
A csi azonban nem csupán filozófiai elv. Valójában az energiának egy formája. A kínai felfogás szerint a világegyetemben mint őserő (ős-csi) létezik, amely az egész univerzumot mozgatja és kormányozza. Belőle keletkezett azután minden más.
Mindez a kínai orvoslás nyelvére lefordítva: az emberi szervezetben minden működésnek megvan a maga csije. A légzési csi a lélegzetvételt segíti, a táplálkozási csi pedig a felvett táplálék energiatartalékká alakulását irányítja. Bármennyit is használ el ebből működése során vagy betegség miatt a szervezet, a csi mindig újratölti ezt a tartalékraktárat.
A csi, azaz az életenergia egészséges emberben szabadon, akadálytalanul, zárt energiapályákon, ún. meridiánokon kering a szervezetben.
Hat jin és hat jang meridián van, amelyek párosával helyezkednek el a két tesfélen. Ezek a meridiánok: a tüdővezeték, a szívvezeték, a szív-burokvezeték („a vérerek ura”), a gyomorvezeték, a vastagbélvezeték, a lép-hasnyálmirigy vezeték, a vékonybélvezeték, a hólyagvezeték, a vesevezeték, a hármas melegítővezeték, az epehólyagvezeték és a májvezeték.
Ha a meridiánokon történő energiaáramlásban bármiféle zavar áll be, ez megbontja a harmonikus egyensúlyt, és betegséget okoz. Efféle egyensúlyzavarokat az időjárásváltozástól kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig és a tartós megerőltetésig sok minden előidézhet. Ilyenkor a cél tehát az, hogy az energiák egyensúlyát helyreállítsuk, az energiaáramlási akadályt elhárítsuk és az energiát a megfelelő helyre irányítsuk. Valójában az energiaáramlásra, az életerőre (a csire) hat az akupunktúra, az akupresszúra, illetve a csikung gyógygolyókkal való masszírozási technika is.

 

Ahhoz, hogy a golyóterápiában higgyünk, meg kell érteni a kínai életszemléletet

A természetgyógyászatnak olyan természetes gyógyszerek és gyógymódok állnak rendelkezésére, melyeket összevetve a klasszikus orvoslás terápiás eljárásaival, azt az azonosságot állapíthatjuk meg, hogy mindegyik ugyanazt a célt szolgálja: az ember testi-lelki egészségének megőrzését, illetve helyreállítását.
A testi egészség nagyon sokféle kapcsolatban áll a lelki és szellemi egészséggel. Az vagyunk, amit gondolunk. Ha a gondolataink gonoszak és kuszák, annak az egész testre kihatása van. Mind a gondolkozásunk, mind a cselekedeteink következményeit egyaránt viseljük. A jó gondolatoknak óriási erejük van. Az állatokat nem a gondolataik, hanem az ösztöneik vezérlik. Csak az ember kapta osztályrészül a gondolkozás erejét, hatalmát. De senki ne higgye, hogy ez a hatalom végtelen, csak azért, mert nem látszik. Az igazság az, hogy a villám, amely belecsap a tölgyfába, vagy a föld-rengés, amely felszakítja a földet, mind gyerekjáték az emberi gondolkozás hatalmához képest. A rossz gondolatok rút következményekkel járnak, a jó gondolatok viszont mindig újabb jó cselekedetekre ösztönöznek. Az igazság és a szeretet fénye a szemekben is ragyog.
A csikung golyók használatához is megfelelő belső hozzáállásra van szükség. Tehát először mindenkinek magának kell meggyőződnie a golyóterápia hasznosságáról, s csak azután várhat eredményt tőle. Ezért olyan fontos a kínai felfogás, életszemlélet megértése a golyókkal való gyógyításban.
A gyógygolyó-technikának is a csi a filozófiai alapja. A kung szó kínai eredetű, és a dolgozni szóból ered. A csikung tehát olyan technika, mely a csit aktivizálja, a testet-lelket erősíti, az egész szervezetet mozgósítja. A csi tehát nem valami elvont, absztrakt dolog, éppen ellenkezőleg: nagyon is kézzelfogható.
Kínában a csi aktivizálására különböző technikákat használnak igen neves klinikákon. Régóta alkalmazzák pl. a krónikus betegek kezelésében. A tapasztalat szerint a krónikus betegek tovább éltek, ha csi-technikát is alkalmaztak náluk. A csi-kezelés a kemoterápia mellékhatásait is csökkenti.

Az alábbi betegségek gyógykezelését hatásosan lehet kiegészíteni gyógygolyóterápiával:

– Légzőrendszer:
asztma, torokgyulladás, nátha, hurut stb.

– Emésztőrendszer:
gyomorfekély, gyomorhurut, egyéb gyomorbetegségek, májgyulladás, epekő, székrekedés, cukorbetegség, krónikus hasmenés.

– Vérkeringési módszer:
magas vérnyomás, reumás betegségek, szívritmuszavarok, a fehérvérsejtek számának csökkenése.

– A vizeletkiválasztó és a nemi rendszer betegségei: vesegyulladás, kóros pollució, menstruációs fájdalom, meddőség, magtalanság, méhsüllyedés.

– Az idegrendszer betegségei:
idegfájdalmak, érzéstelenség, álmatlanság, fejfájás, ülőidegfájdalom, ideggyengeség.

– Sérülés, sebesülés (külső, belső).

– Hormonrendszer:
tejmirigy-, nyálmirigygyulladás.

– Ízületi bántalmak:
vállízületi gyulladás, derék- és hátfájás, egyéb ízületi gyulladások.

– Bőrbetegségek, szemölcs stb.

– Érzékszervi betegségek:
látás, hallás, ízlelés és szaglás zavarai, orrgyulladás, polip.

– Rosszindulatú daganatok korai stádiumban.

 

A kézben pörgetett golyók ingerlik a tenyér bőrzónáit

Az orvostudomány már régóta ismeri azt a kapcsolatot, amely az idegrendszer közvetítésével a bőr és a test belső részei között fennáll. Az ember érzékszerveivel – köztük egész bőrfelületével – folyamatosan észleli a külvilágból jövő ingereket, és azokra idegrendszere segítségével különbözőképpen reagál. Az emberi szervezet olyan egységes rendszer, amelynek minden része összefüggésben van egymással, és így minden inger, amely valamely szervet ér, hatással van a többi szervre is. Ezen a szemléleten alapul az „egésztest-orvoslás” fogalma.
Henry Head (1861-1940) angol ideggyógyász fedezte fel, hogy a testfelületen a belső szerveknek megtalálható a nagyon precízen körülhatárolható reakciós zónája (dermatomja). Ezek a dermatomok az ún. Head-zónák.
Ha egy belső szerv megbetegszik, ez a zavar az idegrendszer közvetítésével, reflexes úton kivetül a megfelelő Head-zónára, s az adott bőrfelület túlérzékennyé (hiperalgéziássá) válik.
Ez a kapcsolat azonban fordítva is fennáll: a testfelszín ingerlése hatással van a belső szervekre. Márpedig ha ez így van, akkor a bőrfelület megfelelő pontjainak ingerlésével reflexes úton jótékonyan lehet befolyásolni a szervek működését. És minél pontosabban és szervspecifikusabban ingereljük a megfelelő bőrzónát, annál nagyobb lesz ennek a hatása az illető szervre. Pl. a már régebben is alkalmazott köpölyözést manapság sokkal hatásosabban gyakorolja a természetgyógyászat, mert azt nem válogatás nélkül, hanem az intenzív pontokon végzi. De a masszőrök is kiválóan hasznosítják ezeket az ismereteket. Ezt az élettani hatást aknázza ki a kéz dermatomjainak ingerlésével a csikung kezelés is. Már magában a „kezelés” szóban benne van a kéz, megérinti a testet, amely meleget áraszt, kontaktust teremt.
A tenyér bizonyos bőrzónáinak ugyanis különös jelentőségük van, mert a nyaki gerinc egyes szakaszainak vannak alárendelve. Ezek pedig az aortával, a hipofízissel, a szívvel, a tüdővel és a hörgőkkel állnak  összeköttetésben. Amikor tehát a tenyér reflexzónáit ingereljük, pl. úgy, hogy csikung golyókat pörgetünk a tenyerünkben, reflexes úton ezeknek a szerveknek a működésére hatunk.
A golyók pörgetésekor élettanilag az történik, hogy a tenyér egyes pontjainak ingerlésével hatást gyakorolunk a tőle távol eső belső szervre. Ez a távolhatás az alapja az akuputúrás kezelésnek is. A fül egyes területeinek tűvel való ingerlése pl. meglepően hatásos más területek fájdalmainak a csillapításában. Ezek az akupunktúrás pontok általában igen távol helyezkednek el a beteg szervtől. Épp így a kéz akupunktúrás pontjainak ingerlése is igen hatásos a különböző szervek  gyógyításában.
A kéz reflexzónái úgyszólván minden szervvel kapcsolatban állnak. A golyók forgatásakor ezeket a reflexzónákat inger éri. Különösen a kéztő külső pereme és a hüvelykujjbegy, valamint a mutatóujj területének intenzív nyomása és masszírozása van nagy hatással a hozzá tartozó belső szervekre. Az ujjízületek ingerlésével a nyirokkeringésre lehet hatni. Minthogy a tenyéren sok akupunktúrás pont található, amelyek a szív és a szívburok meridiánját, valamint a tüdő meridiánjának egyes pontjait érintik, a golyók forgatása ezeket az akupunktúra-meridiánokat aktivizálja.
A kéz reflexzónáinak ingerlése tehát hat a hormonális rendszerre, a szívre és a keringési rendszerre, az emésztőrendszerre, az izmokra és az ízületekre. A kéz jelentőségét az is mutatja, hogy dermatomjainak vetülete a többi szervhez képest milyen aránytalanul nagy területet foglal el az agykéreg elülső központi tekervényén.

 

A golyóknak meglepően sokféle gyógyhatásuk van

A golyók pörgetésének – azonkívül, hogy pihentető, szórakoztató játék – igen sok jótékony hatása van.
A tenyérben pörgő golyók masszírozó hatása stimulálja a környéki idegrendszert, a vérkeringést, aktivizálja a nyirokáramlást, feszesen tartja az inakat, elősegíti az ízületi folyadék termelődését, aktivizálja a szövetek anyagcseréjét, és ezáltal a káros anyagcseretermékek kiürülését elősegíti. A kéz és az ujjak állandó mozgása megmozgatja az alkar és a felkar izmait. Az izommozgás pedig közismerten pumpáló hatást gyakorol az erekre. Ez elősegíti a vérnek a szív irányába vagy onnan visszafelé történő áramlását, ami az egész keringési rendszerre jótékony hatással van.
Tudjuk, hogy a test izomzata egy teljes egészében zárt rendszert képez. A természegyógyászok ezt figyelembe veszik, amikor a nyaki gerinc kóros elváltozásait a lábizomzat, majd felfelé a combizomzat és a keresztcsonttájék izomzatának a mozgatásával, masszírozásával kezelik. A nyaki gerinc mészlerakódása a hátizomzatra, majd lefelé egészen az ágyéki izomzat területéig kihatással van.
A golyókkal való rendszeres gyakorlás az egész idegrendszert serkenti, javítja és tréningben tartja az agyműködést, segít megőrizni a szellemi frissességet.
A golyógyakorlatok során erősödnek a karizmok és finomodnak a kézmozgások, mivel a golyók pörgetése állandóan igénybe veszi a kar- és a kézizmokat, valamint a csuklóízületet és az ujjízületeket. Ezen izometriás hatás folytán nemcsak a kéz ügyesedik, hanem a karizomzat is erősödik, és ezért a golyózás különösen a hosszú időn át ágyban fekvő betegek számára ajánlatos.
Az említett hatásokon túl az acél csikung golyóknak még két érdekes hatásuk van: a vibrációs és a hanghatás. Az acélgolyó belső üregében ugyanis egy kisebb golyó, valamint kúp alakú spirál rugó helyezkedik el, és a tenyérben történő pörgetéskor ez a szerkezet rezgésével vibrációt idéz elő, továbbá dallamos hangot ad.
A két golyó más-más frekvencián ad hangot, mégpedig az egyik egy mélyebb jin, a másik pedig egy magasabb jang hangot. Ennek a hangnak élettani hatása van. A tudomány már régen kiderítette, hogy a fül az idegrendszeren keresztül összeköttetésben áll a test minden részével. Így lehetséges az, hogy a golyók hanghatásuk révén vitalizálnak, aktivizálnak és harmonizálnak. És éppen ezért az ősidőktől egészen napjainkig nincs olyan kultikus tevékenység, amely ne használná fel az ének, a hangszeres zene jótékony hatását.
A fülnek mint egyensúlyérzékelő szervnek nemcsak a térbeli mozgásban van szerepe, hanem sok vegetatív funkciót is irányít. A jin és a jan hangok eljutnak a csigába, ahonnan a test minden részébe továbbfut az itt keletkező ingerület. És minthogy a fülnek nagyon fontos szerepe van az agy aktiválásában, és az idegrendszer révén minden testrészünkkel összeköttetésben áll, ezért a csikung golyógyakorlatokban a hanghatásnak különösen nagy szerepük van.
A csikung hanghatás nem pusztán játék, hanem az egész testre élénkítőleg hat. A kellemes hangok nem csupán örömöt okoznak, de gyógyítanak is.
Végül a golyók forgásakor keletkező vibráció fellazítja a mélyebben fekvő szöveteket, javítja az arteriolákban a véráramlást, nyugtatja az idegeket és serkenti a nyirokkeringést.

Összefoglalva az eddig elmondottakat:

– A testfelszín Head-zónáira kivetülnek egyes belső szervek működési zavarai.

– Ezek a zónák anatómiailag többnyire távol esnek a beteg szervtől.

– A zónák ingerlésével jótékony hatást lehet gyakorolni a belső szervekre.

– A tenyér reflexzónáinak ingerlésével gyógyíthatók a hozzájuk tartozó belső szervek.

– A csikung golyók a tenyérben pörgetve a kéz valamennyi reflex-zónáját ingerlik, és ezáltal hatással vannak a hozzájuk tartozó belsőszervekre.

– A kompresszió (masszírozás) lazítja a szöveteket, és javítja a perifériás vérkeringést.

– A vibráció fellazítja a mélyebben fekvő szöveteket. Javítja az arteriolákban a véráramlást, nyugtatja az idegrostokat és serkenti a nyirokkeringést.

– A mozgási (kinetikus) energia révén hő keletkezik. Ez a kinetikus energia a szövetekbe behatolva visszavezetődik a szervezetbe.

– Reaktiválja a belső szerveket, felmelegíti az ereket, és ezáltal javítja a véráramlást. Nyugatja az ideget. A meleg jang-tényező,  a jang tehát energia. A jang és a jin hatására a csi aktiválódik.

– A dallamos hangoknak nyugtató hatásuk van, javítják a hangulatot.

– Az izometriás hatás erősíti a kéz- és a karizmokat.

Ha mindezeket a tényezőket szem előtt tartjuk, akkor elmondhatjuk, hogy itt valójában egy egyszerű elv érvényesül, és éppen az egyszerűsége révén meggyőző és zseniális. Ehhez csak meg kell venni a golyókat, és azután rendszeresen használni őket.

 

A golyógyakorlatok gyógyhatását félévezrede a Ming-korszakban fedezték fel

Kínában nap mint nap látni, de már Európában sem ritkaság, hogy az emberek séta, nézelődés közben két golyót pörgetnek a markukban. A kínai ember számára ez a golyópörgetés egyáltalán nem céltalan szabadidős játék, hanem egy ősi kínai kondicionáló gyógymód.
A golyóterápia a 14. században uralomra került Ming-dinasztia idejéből származik. Az egyik Ming császár is használta a golyókat, hogy egészségét megőrizze és életét meghosszabbítsa. A császár 89 évet élt, a háziorvosa pedig, aki ezt a terápiát javasolta, 84 éves korában halt meg, ami az akkori átlag-életkort figyelembe véve, matuzsálemi kornak számított.

 

Milyenek a csikung golyók?

A kínai császárok által használt csikung golyók még biztosan sokban különböztek a maiaktól, nem is beszélve a köznép golyóiról. Eredetileg a golyók fából készültek, és kizárólag játékra használták őket.
Ám amikor a 13. században rájöttek, hogy a golyóknak gyógyhatásuk van, el kezdték őket jádekőből, majd acélból készíteni. Idő múltán az acélgolyóba egy belső kisebb golyót is építettek, ez kellemes, dallamos hangot ad, és vibrációt kelt, amely a mélyebben fekvő szöveteket is jótékonyan ingerli.

Az eredeti kínai gyártmányú golyók négy méretben készültek:

– 40 mm átmérőjű golyók gyermekeknek,

– 45 mm-es golyók kezdőknek vagy kisebb kezűeknek,

– 50 mm-es normál méret,

– 55 mm-es extra méret „bőmarkúak” és „profi golyózók” részére.

[Ma már jóval több méretben kaphatók, az alábbi táblázat mutatja a kézhez viszonyított arányokat;
vigyázat! a 80mm-es golyó párja már 4 kg!]

Kivitelét tekintve pedig van:

– krómozott acélgolyó

            az 55 mm-es pár súlya 530 g,

            az 50 mm-es pár súlya 430 g,

            a 45 mm-es pár súlya 330 g, hátránya, hogy a

            króm puha fém, hamar lekopik, valamint allergiát is okozhat.

– ugyanezek gravírozott mintával,

– aranyszínűre titánozott acélgolyó, ez a legtartósabb, ráadásul a krómra allergiások is használhatják.

– vagy rekeszzománccal díszített acélgolyó, valamennyi belül csengős-vibrációs szerkezettel,

– tömör jádekő golyó graniporfiritből (kínai elnevezése: huasengsi, virág jádekő), közönséges márványgolyó,

– néhány éve kapható Kínában mágnesterápiás célokra az 50 mm-es krómozott acélgolyó 6 db, felületébe épített mágnessel is, de tapasztalataink szerint a mágnesek használat közben lassan-lassan kiporlanak üregeikből, így minőségi kifogásolhatósága miatt behozatalára nem került sor. Újabban a mágneseket a bütykök alá építik be, ettől viszont a golyók nem forognak simán egymáson.

 

Kezdő a kisebb golyókkal kezdje, azután térjen át a nagyobbakra

Eleinte a gyakorlatokhoz hiányzik a biztonság, a koordinált kézmozgás, nem megy egykönnyen a golyók pörgetése. Ezért is érdemes eleinte kis golyókat használni, melyek jól belefekszenek a tenyérbe, nem túl nehezek, és ezért jól vezethetők. Aki a kis golyókat már teljes biztonsággal tudja forgatni, ideje, hogy áttérjen a nagyobb méretű golyókra, ugyanis ezeknek nagyobb a gyógyhatásuk, továbbá nagyobb lendülettel forognak a kézben, és a hanghatáson kívül vibrációs hatásuk is jobban érvényesül. Magától értetődő, hogy minél nehezebb a golyó, annál nagyobb a kéz és a kar izmaira ható izometriás hatás is.

 

Néhány ötlet a golyókkal való gyakorláshoz

Már volt szó arról, hogy a golyók a kínai filozófia szerint a jint és a jangot reprezentálják. Ennek megfelelően az egyik golyó egy mélyebb jin, a másik pedig egy magasabb jang hangot ad. Ha a két golyót egyenletesen forgatja az ember, a jin és a jang hatás egyensúlyban van egymással. Megfelelő technikával azonban kedve szerint akár az egyik, akár a másik hatást erősítheti. Ha pl. gyorsan vagy balra, azaz az óramutató járásával ellentétes irányban pörgeti a golyókat, akkor a jangot erősíti. Lassú vagy jobbra, azaz az óramutató járásával megegyező irányú forgatáskor a jin erősödik. Rövid idejű forgatáskor ugyancsak a jin erősödik, mert a golyók még hidegek. Hosszú ideig tartó forgatáskor viszont a jang erősödik, mert a golyók felmelegednek, és a tárolt hőt visszajuttatják a testbe. Ezt mindjárt ki is próbálhatja. Fázik? Gyengének érzi magát?
Vegye kezébe a golyókat, és gyorsan pörgesse őket balra, vagyis az óramutató járásával ellentétes irányba. Hosszú ideig csinálja, mert a gyors és hosszan tartó balra forgatás a jangot erősíti, vagyis hőt termel, s hamarosan kellemes melegséget érez.
A következőkben néhány lehetőséget mutatunk be arra, hogyan lehet használni a golyókat. De nagyon fontos: legyen önálló, használja a fantáziáját, fejlessze ki a saját technikáját, ne ragaszkodjon szigorúan ezekhez a példákhoz! Találjon ki saját maga számára egyéni gyakorlatokat.
A golyók hatását megsokszorozhatja, ha úgy pörgeti őket körbe a tenyerén, hogy azok közben ne érjenek egymáshoz. Így különös feszülés keletkezik, a golyók szinte kifelé feszítik az ujjait, hiszen igyekeznie kell egymástól távol tartani őket, ugyanakkor arra is vigyáznia kell, hogy a golyók ki ne essenek a markából.
Ezzel egyrészt fokozott nyomást gyakorol a kéz akupunktúrás pontjaira, másrészt a kéz- és karizmokat is jobban megdolgoztatja. A csengők játéka is szebben érvényesül, ha a koccanások zaja nem zavarja őket.
Hogy a golyók ne érjenek egymáshoz, azt nem könnyű elsajátítani. Pörgetéskor a két golyó általában egymáson gurul. Vigyázzon, hogy ez lehetőleg koccanás nélkül menjen végbe. A golyókat időnként tegye át a másik kezébe, váltogatva mindkét kézzel gyakoroljon. Ha van két golyó-párja, akkor egyszerre is pörgetheti őket mindkét kezében.
A golyókat nem csupán előretartott kézzel lehet forgatni, hanem a legkülönbözőbb kéz- és kartartással, akár hátranyújtott karral is.
A fantázia határtalan lehetőséget kínál, és minél többféleképpen tudja csinálni, annál nagyobb örömét fogja lelni bennük. A golyókat előbb-utóbb mindenhova magával fogja vinni, és szabadidejében, beszélgetés, séta vagy olvasás közben állandóan forgatni fogja őket. Arra azonban vigyázzon, hogy ne váljon a golyók rabszolgájává.
Ne írja elő magának, hogy pl. naponta néhányszor negyedóráig fogom a golyókat forgatni. Nem. A gyakorlás maradjon játékos. Akkor vegye kézbe őket, amikor kedve támad hozzá. Ha túl sokáig csinálja, fárasztóvá válik, és az többet árt, mint használ.
Lehet, hogy eleinte a golyók kiesnek a kezéből, de ez ne vegye el a kedvét. Csak arra vigyázzon, hogy a golyó nehogy kemény talajra, kőre essen, mert megsérülhet. Eleinte még nem sikerül egyenletesen forgatni, illetve megtartani a golyókat, de tapasztalni fogja, hogy napról napra ügyesebbé válik.
A változatosság kedvéért játszhat egy golyóval is úgy, hogy azt a két tenyere között görgeti. Viszont ha már nagyon ügyes, akár három golyót is vehet a tenyerébe, sőt három golyót forgatva egy negyediket is egyensúlyozhat a többi tetején.
Használhatja a golyókat talpának masszírozására is. Ezt ülve végezheti úgy, hogy a szőnyegre (sohasem kemény talajra) tett golyókat a talpával ide-oda görgeti. Ha lábfürdő közben a vízbe a talpa alá tett golyót mozgatja, ez a vérkeringést javítja, és ezáltal hatásosabbá teszi a lábfürdőt. Vigyázat! Fürdősós vízben a golyókat nem szabad használni, mert a só megtámadja a felületüket.
Végezetül arra is van lehetőség, hogy partnere a gerinc mentén a hátát masszírozza a golyóval. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a golyó ne csússzon, hanem guruljon a partner keze alatt.
Ez a masszázs nagyon alkalmas a hátfájdalom enyhítésére. Lazítja az izmokat és serkenti a véráramlást. Ugyanilyen technikával lehet a váll- és tarkófájást kezelni. Hastáji fájdalom esetén a hasfalon görgetett golyó jótékonyan ellazítja a hasfal izmait.

 

A golyókat rendszeresen ápolni kell

Vigyázzon a golyókra, mert azok kincset érnek. Gondozni kell őket.
Használat után minden nap puha kendővel törölgesse meg, és tegye vissza a dobozba őket, ne hagyja szanaszét a lakásban, mert a golyók könnyen leeshetnek, egymáshoz koccanhatnak, megsérülhetnek. Időnként babaolajjal kenje be, majd törölje szárazra őket. Legalább havonta egyszer nem maró mosogatószerrel mossa le róluk a rájuk tapadt port és izzadságot. Mosás után ismét jól szárítsa meg, olajjal kenje be, és végül puha kendővel törölgesse szárazra őket. Ha ezeket az előírásokat betartja, gyakorlatilag korlátlan ideig meg tudja őrizni a golyók épségét, és ön is, családja is sok örömét fogja lelni bennük.

 

A csikung golyóterápia a testet-lelket egyaránt erősíti

A csikung gyógygolyók hatását nem lehet közvetlenül mérni, de észlelni igen. A golyógyakorlatok rendkívül finom ingert jelentenek, ezért a terápiát hosszú időn át kell folytatni.
De éppen ebben a finom adagolásban van a terápia ereje. A szabály úgy szól, hogy a kicsiny ingerek gyógyítanak, a közepesek blokkolnak, az erősek pedig ártanak. A kicsiny ingerek azok, amelyek a test önszabályozását szép lassan működésbe hozzák, és végül is ez az önszabályozás az, ami bizonyos idő elteltével a káros hatásokat kiküszöböli, és a betegséget segít leküzdeni. Ily módon a csikung golyóterápia az egész emberre hatással van. Éspedig nemcsak testi, hanem lelki értelemben is.
Sok pszichovegetatív zavar adódik a türelmetlenségből, nyugtalanságból. Ismét meg kell tanulnunk belső erőt gyűjteni ahhoz, hogy harmónia és béke legyen életünk célkitűzése. Tudatosan meg kell ismernünk a testünket. Ezt a tudatot erősítik a csikung golyók.
A golyókkal való foglalkozás ugyanis tudatos tréning.
A golyógyakorlatok során igazi kapcsolat alakul ki köztünk és a külvilág között. Mindennek azonban feltétele, hogy a golyózást ne érezzük fáradságos feladatnak, hanem tudatos testi-lelki tréningnek, amelynek során türelmet, megértést alakítunk ki önmagunkban.

 

Utószó

Használja ki, hogy a természetgyógyászat csodája Magyarországon is kapható. Segítsen önmagán! Kezében a sorsa, hogy megőrizze egészségét, jó közérzetéről önmaga gondoskodjék. Idősebbek is elkezdhetik! Ha két kő- vagy fémgolyót görget a markában, serkenti a kéz nyirok- és véredényrendszerét, ingerli akupunktúrás pontjait és reflexzónáit. Ez a tenyérmasszázs és az akupreszúrás kezelés legegyszerűbb módja. Nem kell külön időt szakítani rá, várakozás, tv-nézés, séta közben is gyakorolható. Kiváló pótcselekvés hízásra hajlamosaknak és dohányzóknak.
Napi kétszer félórás golyójáték csökkenti a fáradékonyságot, megnyugtat, kellemes közérzetet biztosít. Ezenkívül növeli az emlékezőtehetséget, minden szerv működését kedvezően befolyásolja, az egészséget helyreállítja, illetve fenntartja. Mellesleg erősíti a kéz és az alkar izmait, javítja az ízületek mozgékonyságát. Kifejezetten ajánlható mindazoknak (gépírónőknek, zenészeknek), akik munkájához fontos, hogy a kezük görcsössége fellazuljon.
Több kínai kórházi vizsgálat tanúsít 80 %-on felüli eredményt a magas vérnyomás, az idült gyomor- és bélhurut, az ízületi gyulladás, a neuraszténia, az angina pectoris gyógyítása terén. A gyógymód elsajátítása könnyű: a két golyót tenyerünkre helyezzük, és öt ujjunkat ütemesen váltogatva, kinyújtva és marokra szorítva a golyókat egymás körül görgetjük, akár az óramutató járásával egyezően, akár ellenkezően. Kezdőknek a kisebb és olcsóbb jádekő golyókat ajánljuk, a golyópörgetésben járatosabbaknak a belül csengős nagyobb fémgolyókat, amelyek erősebb vibrációt keltenek. Váltogatni lehet a gyakorlást jobb és bal kézzel, sőt három-négy golyóval különféle variációk is kipróbálhatók. A golyók megvásárlása egyszeri befektetés, az egész család egy életen át használhatja. Ha leejtéstől, erős ütéstől óvjuk őket, gyakorlatilag elnyűhetetlenek.

HASZNÁLJA, HOGY HASZNÁLHASSON!

 

Illusztrációk
(Lacza Márta rajzai)


A bal tenyér reflexzónái ^ | a jobb tenyér reflexzónái >

Szívvezeték
lefutása a kézen

Szívburokvezeték
lefutása a kézen

 

 

 

 

 

Vastagbélvezeték
lefutása a kézen

Vékonybél
lefutása a kézen

 

 

 

 

Hármas melegítővezeték
lefutása a kézen

Tüdővezeték
lefutása a kézen

 

 

 

 


A kéz rendkívüli szerepe az érzékelésben ^ | A kéz rendkívüli szerepe a mozgásban ^


A tenyér akupresszúrás pontjai és kapcsolataik
a belső szervekkel


A gerincoszlop vetülete a kéz hátán ^ | A belső szervek vetülete a tenyéren ^
(a kéz koreai mikroakupunktúrája alapján)

Engedés és szorítás.
A kéz mozgása a golyók pörgetése közben.

A csengős golyó belső szerkezete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juan Xiang
Zázrak přírodního léčitelství - čínské koule

Zázrak přírodního léčitelství, Levice : Foxi, 1992

 

Naučme se předcházet onemocnění

Najít v češtině adekvátní názvy pro uvedené pomůcky není vůbec jednoduché. Ani samotní Číňané nemají jednoznačný výraz pro léčebné kuličky. Říkají jim buď "železné kuličky", jsou-li zhotovené z kamene – "kamenné", nebo "léčebné" kuličky. V Evropě zdomácněl název používaný v Německu: "kuličky čchi-kung".

"Čchi-kung" je jedním z mnoha staročínských cvičení. Slovo "čchi" znamená vzduch, dech, ale i životní sílu – podobnou té, kterou je v indické józe "prána", ve středověké evropské terapii ji známe pod názvem "fluidum". Tato síla podle teorie tradiční čínské medicíny proudí v lidském těle po dráhách akupunktury. "Kung" znamená cvik, tělocvik, rituální pohyb. Obě slova najdeme i v jiných druzích čínské tradiční pohybové kultury, například kung fu, tai čchi. Všechny mají společný cíl: zvýšit odolnost člověka jako celku, tedy ne pouze těla, ale i ducha, proti agresi. Rozdíl v nich je pouze v případech, kdy je agresorem příroda, nepřítel, nebo jedinec sám sobě.

Pokládáme za nutné upozornit na rozdíl v chápání zdraví a nemoci člověkem moderního Západu a Jihovýchodní Asie, kde mají tradice dodnes mocné kořeny. Nemoc na Dálném východě je chápána jako důsledek nesprávného jednání, pokládá se za projev nedisciplinovanosti a lehkomyslnosti postiženého, který se zachoval nesprávně a nerespektoval předpisy zdravé životosprávy, nevěnoval se dostatečně sám sobě, dokud byl zdravý. Pravdivost východoasijských představ potvrzují poslední roky naše statistiky, které dokazují, že ze čtyř pětin je za své zdraví zodpovědný jedinec, pouze z pětiny zdravotnictví. Mohu potvrdit z vlastních zkušeností, že v Číně jsou každé ráno parky přeplněné cvičícími lidmi. Na každém kroku potkáte lidi, kteří v dlani žmoulají a otáčejí dvě cinkající kovové, nebo cvakající kamenné kuličky. Ti lidí si sice hrají, ale vědí, že si tímto hraním upevňují zdraví.

Většina Číňanů si uvědomuje, že dýcháním a potravou dostává do svého těla "životní sílu čchi". I to, že čchi proudí v tělesných dráhách v přesně vymezeném směru a optimální rychlostí. Když proudění čchi (a krve) z různých příčin stagnuje, nebo jde nesprávným směrem, onemocní buď pouze orgán nebo celý organismus. Proudění čchi v dráhách lze ovlivňovat drážděním aktivních bodů, z nichž se jich ěnkolik nachází v dlani. K tlakové stimulaci slouží i terapeutické kuličky.

Cílem každého lékaře by mělo být využití všech dostupných pomůcek od prevence proti chorobě a upevňování zdraví svých pacientů. Totéž však platí i pro každého člověka. Používání čchi-kungových kuliček je zaručeně neškodné, teoreticky odůvodněné a úspěšným užíváním v Číně i prakticky doložené. Jako odborník pro akupunkturu a tradiční čínskou medicínu používání čchi-kungových terapeutických kuliček doporučuji každému.

MUDr. Ondrej Bangha, Ph.D.M.A., přednosta oddělní akupunktury ÚTRCH Bratislava – Podunajské Biskupice, vědecký sekretář Společnosti akupunktury a A.M. při Slovenské lékařské společnosti

 

Kuličková terapie je zvláštním druhem akupresury

Přírodní léčebné postupy se dnes už ve světě – jak na Východě, tak na Západě – staly součástí oficiální lékařské vědy. Přírodní léčitelství zpopularizovalo spoustu léčebných postupů, jejichž původ sahá až do dávných dob. Nejuznávanější z nich pocházejí ze staré Číny. V této zemi mají dodnes stejnou váhu jako moderní medicína. Mnozí již jistě znáte léčení pomocí jehel – akupunkturu, čili dráždění aktivních bodů kovovými jehlami. Stejně důležitá je i akupresura, tedy stimulace aktivních bodů tlakem.

Akupunktura se u nás začala uznávat už počátkem 60. let. Oficiální vědecké kruhy ji do té doby nebraly na vědomí, protože západní medicína nedokázala vysvětlit mechanismus jejího působení. Postupem doby se však odborníci i laická veřejnost přesvědčili, že tato prastará metoda je velmi účinná jako prevence, zmírňování a léčbě více nemocí. Obzvlášť efektivní je při zmírňování bolesti a anestezii.

U akupresury se nepoužívají jehly, ale na potřebné body tlačíme prsty nebo nějakými pomůckami. Tento postup je velmi výhodný, protože si ho může osvojit téměř každý. Pacient nemusí pokaždé vyhledávat lékaře, může si zmírnit bolest i sám.

Kromě těchto postupů existuje více variant orientálních způsobů léčby, například připalování, zahřívání aktivních bodů hořícími bylinkami. Přikládání rukou (přenos energie z léčitele na pacienta), přisávání baněk, akupunktura boltců a dva svérázné druhy akupresury: masáž chodidel a dlaní nebo působení na aktivní zóny dlaně prostřednictvím léčivých kuliček čchi-kung. Tyto postupy vycházejí z poznatku, že na povrchu dlaně a chodidla procházejí v určitých oblastech dráhy energie (tzv. meridiány), které působí na určité části organismu. Jejich drážděním lze ovlivňovat činnost jednotlivých orgánů.

 

Přírodní způsoby léčby čerpají ze staré čínské filosofie

Podle jedné ze starých čínských filosofií – taoismu – spočívá nejen pozemský život, ale i existence vesmíru na dualistickém principu.Začátek stojí proti konci, světlo proti tmě. Den je produktem noci. Bílou barvu vnímáme pouze proto, že existuje černá. Podmínkou zvuku je ticho. Po jarním vzkříšení a teple léta nastupuje chlad zimy a smrt přírody. Smutek je měřitelný veselím.

Tyto protiklady tvoří nedělitelný celek, který vznikl zásluhou vzájemně se doplňujícího pohybu. V čínské filozofii se tyto protichůdné pohyby nazývají jin a jang. Jin je prvkem ženským, charakterizuje tmu, vlhko, pasivitu, jang je naopak světlý, teplý, mužný, aktivní. Aby organismus mohl fungovat harmonicky, musí být jin a jang v rovnováze. Když převládá jin, jang slábne a naopak. Jang nemůže existovat bez jinu, oba prvky se vzájemně regulují. I když jsou protichůdné, tvoří jeden nedělitelný celek.

 

Kuličková terapie aktivizuje životní sílu čchi

Čchi je životní síla, kterou vytvořila existence jin a jang, reguluje všechny životní pochody. Čchi je to, co vše uvádí do pohybu, co řídí a vede. Bez čchi neexistuje život a naopak – bez života není čchi.

Čchi však není výlučně filozofickou kategorií. Ve skutečnosti je to jedna forma energie. Podle čínského pojetí existuje v kosmu jako prasíla (pra-čchi), která hýbe a řídí celý vesmír. Z ní vzniklo všechno ostatní.

Přeloženo do jazyka čínské medicíny to znamená, že každá činnost v lidském organismu má svoje čchi. Dechové čchi pomáhá při dýchání, čchi výživy řídí přeměnu přijaté stravy na zásobu energie. Ať organismus z této zásoby při své činnosti nebo v boji s chorobou odčerpá jakékoliv množství, čchi tento zásobník pokaždé doplní.

Čchi, čili životní energie proudí ve zdravém organismu volně, bez překážek v uzavřených dráhách – meridiánech. V obou polovinách lidského těla se v párech táhne šest meridiánů jin a šest jang. Jsou to meridiány srdce, osrdečníku, žaludku, tlustého střeva, sleziny a slinivky, tenkého střeva, močového měchýře, ledvin, trojitého ohřívače, žlučníku a jater.

Jestliže při proudění energie dojde k jakékoliv poruše, naruší se harmonická rovnováha a člověk onemocní. Poruchy rovnováhy může způsobit změna počasí, zranění, nesprávná výživa, stálé přetížení, zkrátka mnoho různých faktorů. V tom případě je třeba obnovit rovnováhu energií, odstranit překážku, která zabraňuje jejímu proudění a správně ji nasměrovat. Akupunktura, akupresura, právě tak jako masážní terapie pomocí kuliček čching působí tedy na tok energie, na životní sílu čchi.

 

Když pochopíme filosofii starých Číňanů, uvěříme i této léčbě

Tradiční východoasijská medicína, využívající přírodní způsoby léčby a přírodní léky, si staví stejné cíle jako klasická medicína: zachování nebo obnovu tělesného a duševního zdraví.

Tělesné zdraví je svázáno se zdravím duševním a duchovním. Jsme takoví, jak přemýšlíme. Jsou-li naše myšlenky zmatené a zlé, má to vliv na celé naše tělo, Odnášíme si nejen následky svých činů, ale i následky myšlení. Dobré myšlenky mají obrovskou sílu.

Zvířata se řídí pouze instinktem. Síla, moc myšlení je výlučně doménou člověka. Ať si ale nikdo nemyslí, že je tato moc nekonečná jenom proto, že je neviditelná. Pravdou je, že blesk, který rozetne buk, zemětřesení, které zjizví planutu – je hračkou v porovnání se silou lidských myšlenek. Proto mívají zlé myšlenky zdrcující následky, zatímco dobré podněcují k dalším pozitivním činů. Světlo pravdy a lásky vyzařuje i z očí.

Před použitím kuliček je nezbytně nutná i duševní příprava: terapie bude úspěšná jen tehdy, jste-li o její užitečnosti přesvědčeni. Proto je tak důležité pochopit čínskou životní filozofii.

Základem kuličkové terapie je filozofie o čchi. Slovo kung znamená kromě jiného i práci. Čchi-kung je tedy technika, která probouzí čchi, upevňuje tělo i ducha, mobilizuje celý organismus. Čchi vůbec není abstraktní pojem, protože je velice zachytitelné.

Na vyhlášených čínských klinikách používají k aktivizaci čchi různé techniky. Už dávno je aplikují u léčby chronických chorob. Statistiky dokazují, že tímto způsobem prodlužují životy svých pacientů a zmírňují i vedlejší účinky chemoterapie.

Kuličkovou terapií se doplňuje i běžná léčba následujících nemocí:

* Dýchací ústrojí

* Trávicí trakt

* Žaludeční vředy, gastritida, zánět jater, žlučové kameny, zácpa, diabetes, chronické průjmy

* Krevní oběh, vysoký tlak, revmatické choroby, poruchy srdečního rytmu, úbytek bílých krvinek

* Choroby močových a pohlavních orgánů, zánět ledvin, patologická poluce, bolestivá menstruace, neplodnost žen, neplodnost mužů, nefunkčnost dělohy

* Nemoci nervové soustavy, neuróz, ztráta citlivosti, nespavost, bolesti hlavy, bolesti sedacího nervu, nervová slabost

* Zranění (vnější, vnitřní)

* Hormonální systém, zánět mléčných a slinných žláz

* Nemoci kloubů, zánět ramenných kloubů, bolesti kříže a páteře, jiné záněty kloubů

* Kožní nemoci, bradavice

* Nemoci smyslových orgánů, poruchy zraku, chuti, čichu, zánět nosních dutin, polypy

* Maligní nádory v počátečním stádiu

 

Kuličky, otáčené v dlani, stimulují zóny kůže

Lékařská věda už dávno ví o vztahu, který mezi kůží a vnitřními orgány zprostředkovává nervová soustava. Člověk prostřednictvím smyslových orgánů – a k nim patří i kůže – stále přijímá podněty, přicházející z okolního světa, a reaguje na ně. Lidský organismus je jednotným systémem, jehož všechny části navzájem souvisí, a proto impuls, zasahující některý z orgánů, ovlivňuje i ostatní orgány. Na tomto poznatku je postavena zásada: "Léčím člověka, nikoliv nemoc."

Anglický neurolog Henry Head (1861 – 1940) zjistil, že se na povrchu těla nacházejí přesně ohraničené zóny, které reagují na určité vnitřní orgány. Byly nazvány Headovými zónami.

Jakmile některý orgán onemocní, nervová soustava tuto nemoc reflexivní cestou promítne do příslušné Headovy zóny – povrch kůže se na určitém místě stane přecitlivělým. Tento vztah však funguje i opačně: drážděním povrchu těla lze působit na vnitřní orgány. Čím je dráždění příslušné zóny cílenější a přesnější, tím bude účinek na odpovídající vnitřní orgán silnější. Dnešní přírodní léčitelství používá už dávno známé metody přikládání baněk s o mnoho větším účinkem, protože zná přesné rozložení aktivních bodů. Těchto poznatků úspěšně využívají i maséři a na něm staví i terapie kuličkami čchi-kung.

Neobyčejná důležitost zón na kůži dlaní se vysvětluje tím, že odpovídají jednotlivým úsekům krční páteře, které jsou zase v kontaktu s aortou, hypofýzou, srdcem, plícemi a průdušnicemi. Dráždíme-li tedy reflexní zóny dlaně například tím, že v nich otáčíme kuličky, reflexivně ovlivňujeme činnost orgánů, vzdálených od dlaně.

Takové působení na vzdálená místa je základem léčby akupunkturou. Napichování některých bodů na boltci má například překvapující účinek na zmírňování bolesti určitých částí těla.

Reflexní zóny ruky jsou ve vztahu téměř s každým orgánem a při otáčení kuliček se všechny zóny dobře promasírují. Zejména intenzivní tlak a hnětení vnější strany zápěstí, bříška palce a celé plochy ukazováčku působí na vnitřní orgány velmi intenzívně. Masírování článků prstů má vliv na oběh lymfy. Na dlani se soustřeďují aktivní akupunkturní body, které zasahují meridiány srdce, osrdečníku, jakož i meridiány plic, otáčením kuliček lze tedy i tyto orgány aktivizovat.

Dráždění reflexních zón ruky působí na hormonální soustavu, srdce a krevní oběh, trávicí trakt, svaly a klouby. Důležitost ruky dokazuje i to, že vyobrazení jejích aktivních zón na závitech mozkové kůry čelního laloku zabírá v porovnání s ostatními orgány nepoměrně velkou plochu.

 

Účinek je překvapivě všestranný

Otáčení kuliček je příjemným, zábavným léčením. Masážní efekt pohybujících se kuliček stimuluje lokální nervový systém, krevní oběh, aktivizuje pohyb lymfy, napíná šlachy, podporuje tvorbu kloubového maziva, urychluje metabolismus tkání a tím napomáhá vylučování zplodin látkové výměny. Vytrvalý pohyb zápěstí a prstů rozhýbe i svaly předloktí a ramene. Pohyb svalů působí na žíly jako pumpa, tím napomáhá proudění krve směrem k srdci a zpět a vylepšuje tak celý krevní oběh.

Víme, že svalstvo těla tvoří jeden uzavřený celek. Přírodní léčitelé berou tento fakt v úvahu a patologické změny na krční páteři léčí masáží a rozhýbáváním svalstva kotníků, stehen, křížovými svaly konče. Vápenatění krční páteře má vliv totiž na veškeré zádové svalstvo a směrem dolů až ke slabinám.

Pravidelné cvičení s kuličkami aktivizuje celou nervovou soustavu, zlepšuje a udržuje v kondici mozkovou činnost, napomáhá zachování duševní svěžesti. Při cvičení se upevňuje svalstvo horních končetin a zjemňuje se motorika rukou, protože převracením kuliček se svaly a klouby rukou neustále namáhají. Zásluhou tohoto izometrického působení se neprohlubuje pouze zručnost, ale zpevňují se i všechny svaly horních končetin. Proto je otáčení kuliček velmi vhodné nejen pro nemocné, dlouhodobě upoutané na lůžko.

Ocelové kuličky mají ještě dva zajímavé vlivy: vibrační a zvukový. V dutině kuličky se totiž nachází ještě jedna, menší kulička a spirálovitá pružina ve tvaru kužele, které při pohybu vibrují a vydávají melodický zvuk.

Kuličky rezonují na různé frekvenci – jedna vydává hlubší jin, druhý vyšší jang. Tyto zvuky mají fyziologický účinek. Už je dávno vědou potvrzeno, že ucho je prostřednictvím nervového systému ve spojení se všemi částmi těla. Tím se vysvětluje, proč zvuk kuliček působí na člověka vitálně, aktivizuje a harmonizuje. Od pravěku až po dnešek neexistuje žádná jiná kultovní činnost, která by nevyužívala příznivých účinků zpěvu, instrumentální hudby.

Ucho jako orgán pro rovnováhu nemá důležitý úkol pouze při pohybu v prostoru. Zvuky jin a jang se dostanou do hlemýždě, odkud se podnět rozšíří do všech částí těla. Náhodné, a na alikvótní tóny bohaté zvuky kuliček povzbudivě působí na celé tělo, proto nejen že jsou velmi příjemné, ale i léčí.

Vibrace, která vzniká při pohybu kuliček, uvolňuje hlouběji uložené tkáně a zlepšuje pohyb krve v cévách, uklidňuje nervy, podporuje oběh lymfy.

Shrňme si dosavadní poznatky:

* Na Headovy zóny na povrchu těla se promítají funkční poruchy jednotlivých orgánů.

* Tyto zóny jsou většinou anatomicky vzdálené od nemocného orgánu.

* Drážděním zón lze příznivě působit na vnitřní orgány.

* Drážděním reflexních zón dlaně lze léčit vnitřní orgány, které s nimi jsou spojené.

* kuličky čchi-kung při otáčení dráždí všechny reflexní zóny dlaně a tak působí na příslušné vnitřní orgány.

* Masáž uvolňuje tkáně, zlepšuje periferní krevní oběh.

* Vibrace uvolňuje i tkáně, uložené ve větší hloubce. Zlepšuje se průtok krve v žilách, uklidňují se nervová zakončení a podněcuje se oběh lymfy.

* působením pohybové energie vzniká teplo. Tepelná energie se tkání odvádí zpátky do organismu, kde reaktivizuje vnitřní orgány, zahřívá žíly a tím upravuje proudění krve. Uklidňuje nervy. Teplo je faktorem jang, je to energie. Pod vlivem jang a jin se aktivizuje čchi.

* Melodické zvuky uklidňují, zlepšují náladu.

* Izometrický vliv upevňuje svalstvo rukou a ramen.

Vezmeme-li v úvahu všechna uvedená hlediska, zjistíme, že zdánlivá jednoduchost je jako obvykle velmi přesvědčivá a geniální. Potřebujete si jen obstarat kuličky čchi-kung a začít s nimi pravidelně cvičit.

 

Léčivé účinky cvičení s kuličkami objevili před půltisíciletím v období dynastie Ming

V Číně – ale už čím dál častěji i v Evropě – se na každém kroku můžete setkat s lidmi, kteří na procházce, nebo při oddechu v parku, otáčejí v dlani dvě kuličky. Pro Číňana to není vůbec bezcílná zábava k ukrácení dlouhé chvíle, ale vědomé využívání starobylé tradiční čínské medicíny, snaha o udržení a vylepšení kondice. Kuličková terapie pochází ze 14. století našeho letopočtu, kdy se v Číně dostala k moci dynastie Ming. Jeden z členů císařské rodiny používal kuličky čchi-kung, aby si zachoval zdraví a prodloužil život. Vzpomínaný císař zemřel ve věku 89 let a jeho dvorní lékař, který mu terapii doporučil, se dožil 84 let, což je na tehdejší průměrný věk víc než úctyhodné.

 

Jaké druhy čchi-kung existují?

Kuličky, jaké používali čínští císaři, se určitě dost lišily od těch dnešních, ani nemluvě už o kuličkách pro obyčejné lidi. Původně se zhotovovaly ze dřeva a používaly se výhradně pro zábavu.

Když však ve 13. století byla objevena jejich léčivá moc, začaly se vyrábět z jadeitu a později z ocele. Po čase se do ocelových kuliček vkládala ještě další, menší kulička, která vydává příjemný zvuk a způsobuje vibrace, které blahodárně stimulují hlouběji uložené tkáně.

 

Začínáme s menšími, časem používáme větší

Zpočátku nám při otáčení kuliček bude chybět jistota, koordinovaný pohyb rukou. Proto je lépe začínat s menšími kuličkami, které dobře "sedí" v dlani, nejsou příliš těžké, lépe se dají ovládat. Kdo se už naučil otáčet dobře menší, měl by přejít na kuličky o větších rozměrech, protože ty mají i větší léčivý účinek. Snáze se v dlani otáčejí, lépe se tedy uplatní i jejich zvukový a vibrační efekt. Oč je kulička těžší, o to je větší i její izometrický vliv na svalstvo rukou a ramen.

 

Několik návodů ke cvičení

Už víme, že kuličky podle čínské filozofie reprezentují jin a jang. Souvisí s tím fakt, že jedna kulička vydává hlubší zvuk jin, zatímco druhá vyšší jang. Obracíme-li kuličky rovnoměrně, je působení jin a jang v rovnováze. Příslušnou technikou se však libovolně může umocňovat jeden nebo druhý vliv. Jestliže kuličkami otáčíte rychle doleva, čili proti směru hodinových ručiček, posilníte jang. Při pomalém otáčení doprava, po směru hodinových ručiček, posilňujete jin. Jin má převahu i během krátkého cvičení, protože kuličky jsou ještě studené. U déle trvajícího otáčení se posilňuje jang – kuličky se zahřejí a akumulované teplo odevzdávají zpět tělu. Můžete si to hned i vyzkoušet. Je vám zima? Cítíte se slabí?

Vezměte do dlaní kuličky a rychle s nimi otáčejte doleva, proti směru hodinových ručiček. Dělejte to tak dlouho, abyste rychlým dlouhodobým pohybem posilnili jang a vzápětí ucítíte příjemné teplo.

Při používání kuliček je důležitá vaše samostatnost, abyste využívali vlastní fantazii a vytvořili si vlastní techniku. Nemusíte se pouze křečovitě držet našich návodů. Vymyslete si vlastní, osobité cviky.

Působení kuliček se násobí, když je v dlani otáčíte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Vzniká tak zvláštní napětí, kuličky jakoby vám roztahovaly prsty, vždyť se musíte snažit držet je od sebe a zároveň dávat ještě pozor, aby vám nevypadly z dlaně. Tím vyvíjíte na akupunkturní body tlak a současně rukou a celým ramenem vydatně pracujete.

I zvuk kuliček je krásnější, když jej neruší zvuk z nárazu kuliček o sebe.

Není vůbec lehké docílit toho, abychom dokázali otáčet kuličkami, aniž by se sebe vzájemně dotýkaly. Při otáčení se většinou koulejí jedna po druhé. Dbejte na to, aby se tak dělo bez nárazů. Kuličky si občas přendejte do druhé dlaně a střídavě cvičte oběma rukama. Máte-li dva páry kuliček, otáčejte jimi najednou v obou rukou.

Kuličky se dají otáčet v nejrůznějších polohách ruky, dokonce i v zapažení.

Fantazie vám nabízí neomezené možnosti a vaše radost bude o to větší, čím více způsobů si nacvičíte. Čchi-kung si co nejdřív začnete brát všude s sebou, abyste je na procházce, ve volném čase, na besedě nebo při čtení mohli stále využívat. Dávejte však pozor na to, abyste se nestali jejich otroky.

Nepředpisujte si, jak často během dne budete cvičit a jak dlouho. Cvičení musí zůstat hrou. Kuličky berte do rukou pouze tehdy, jestli na ně máte právě chuť. Příliš dlouhé cvičení vás nejen unaví, ale může vám i uškodit.

Zpočátku vám kuličky budou asi padat z rukou, nenechte se tím ale odradit. Kulička by však neměla spadnout na tvrdou plochu nebo na kámen, protože by se mohla poškodit. Zpočátku se vám taky nebude dařit otáčet kuličkami rovnoměrně, nebo je déle udržet v dlani. Neztrácejte však elán, ze dne na den to půjde lépe.

Můžete si zkusit i hru pouze s jednou kuličkou. Koulejte ji mezi dvěma dlaněmi. Když získáte dostatečnou zručnost, můžete trénovat i se třemi kuličkami, nebo při otáčení tří, balancovat nad nimi čtvrtou.

Kuličky se dají využít i k masáži chodidel. Chodidla masírujte vsedě, kuličky položte na koberec (nikdy ne na tvrdý podklad) a nahoru a dolů je koulejte chodidly. Cvičte s kuličkami i při koupeli nohou, zlepší se vám krevní oběh a koupel bude účinnější. Kuličky však nikdy nedávejte do vody, ve které je rozpuštěná koupelová sůl, mohla by je poškodit.

Váš partner vám kuličkami může masírovat záda podél páteře. Je potřeba dbát na to, aby se kulička pod rukama nesmekala, ale koulela. Tato masáž je vhodná pro zmírnění bolestí páteře, uvolňuje svaly a zlepšuje oběh krve. Tato technika napomáhá při zmírňování bolestí ramenou a zátylku. Při bolestech v břišní krajině koulení kuliček uvolňuje svaly břišní stěny.

 

Kuličky je třeba pravidelně ošetřovat

Na kuličky buďte opatrní, jejich cena není měřitelná pouze penězi. Po každém použití je otřete měkkou látkou a uložte do krabičky. Nikdy je nenechávejte ležet volně, mohou se snadno skutálet, nebo se o sebe vzájemně potlouci a poškodit se. Občas je potřete dětským olejem a otřete do sucha. Aspoň jednou měsíčně z nich pomocí neagresivního mycího prostředku smyjte nalepený prach a pot. Po umytí je důkladně osušte, ošetřete dětským olejem a opět do sucha otřete. Dodržíte-li tyto rady, je životnost kuliček prakticky neomezená.

 

Kuličková terapie posilňuje duši i tělo zároveň

Efekt působení léčivých kuliček čchi-kung se sice nedá mechanicky změřit, ale za to ho pocítíte. Cviky jsou velice jemným podnětem, proto je třeba léčbu provádět dlouhodobě. Účinek terapie spočívá právě v jemném dávkování. Podle pravidla: malé podněty léčí, střední blokují a silné škodí. Jemné podněty aktivizují samoregulaci organismu, která časem vypudí škodlivé vlivy a pomůže přemoci chorobu. Proto terapie kuličkami čchi-kung má vliv na celého člověka a to nejen na stránku tělesnou, ale i duševní. Z netrpělivosti a neklidu vzniká mnoho psychovegetativních poruch. Musíme se naučit sebrat vnitřní sílu k tomu, abychom prožily i klidný harmonický život. Učme se cílevědomě poznávat své tělo. Kuličky čchi-kung upevňují i toto vědomí, vždyť cvičení s nimi je vědomý trénink.

Během cvičení s kuličkami se mezi námi a vnějším světem vytvoří skutečný vztah. Podmínkou je ale, abychom hru s kuličkami necítili jako unavující nutnost, ale jako tělesný a duševní trénink, jehož výsledkem je dobré zdraví a duševní pohoda.

 

Doslov

Využijte toho, že je tento zázrak přírodního léčitelství už k dostání i u nás. Pomozte si sami! Máte ve svých rukou šanci upevnit si zdraví. Začít mohou i starší. Když si v dlani otáčíte dvě ocelové nebo kamenné kuličky, zlepšíte si krevní oběh a zároveň si dráždíte akupunkturní body a reflexní zóny. Je to nejjednodušší způsob masáže dlaní a akupresury. Nemusíte si zvlášť vymezovat čas, protože cvičit se dá prakticky všude – v čekání ve frontě, při sledování televize, dokonce i na procházce. Je to vynikající náhradní činnost pro lidi se sklonem přibývat na váze a pro kuřáky.

Dvě půlhodinky, které denně věnujete cvičení, zmírní vaši únavu, uklidní vás a nastolí celkovou duševní pohodu. Zlepší i paměť, příznivě ovlivní činnost všech vnitřních orgánů, vrátí nebo udrží dobré zdraví. Přitom zpevní svaly rukou a horních končetin, zlepší pohyblivost kloubů. Doporučujeme je každému (písařkám, hudebníkům), kdo má potřebu pro svou práci uvolnění rukou nebo kdo potřebuje odstranit křeč.

Výsledky většího počtu čínských nemocnic dokazují osmdesátiprocentní úspěch léčby vysokého krevního tlaku, akutní gastritidy, zánětu kloubů, neurastenie, anginy pectoris. Osvojit si léčbu je velice jednoduché: obě kuličky si vložíme do dlaně a rytmicky střídáme prsty, kterými je vystrčíme a znovu sevřeme do dlaně tak, aby se otáčely po směru nebo proti směru hodinových ručiček.

Začátečníkům doporučujeme používat menší a lacinější jadeitové kuličky, pokročilejším udělají radost ocelové zvonkové, které vyvolávají větší vibraci. Můžete střídat cvičení levou a pravou rukou, se třemi – čtyřmi kuličkami můžeme cvičení obměňovat. Několik párů kuliček je jednorázová investice a rodina je může používat celý život. Když je ochráníte před pádem, silným úderem, jsou prakticky nezničitelné.

 

 


Acupoints:

1. Urethra - Urinary Tube
2. Vagina
3. Prostate Gland - Secretion of Sperm & Fluids
4. Uterus ( Womb )
5. External Hemorrhoid - Ext. Piles
6. Internal Hermorrhoid - Int. Piles
7. Stroke - Apoplexy
8. Impotence
9. Hemorrhoid - Piles
10. Bladder
11. Diabetes
12. Appendix
13. Small Intestine
14. Large Intestine
15. Kidney
16. Kidney
17. Left Lower-Back Pain - Left Lumbar
18. Right Lower-Back Pain - Right Lumbar
19. Inflamed Colon - Colitis
20. Inflamed Gall Bladder - Cholecystitis
21. Peptic Ulcer - Gastric Ulcer (Duodenal)
22. Small Intestine - Duodenum
23. Chest Pain - Angina Pectoris
24. Chest Pain - Angina Pectoris
25. Haematemesis - Emptysis
26. Rapid Heartbeat - Palpitation
27. Heart
28. Heart
29. Pancreas
30. Liver
31. Asthma
32. Right Lung
33. Right Shoulder - Right Scapula
34. Kidney Deficiency ( yan )
35. Kidney Deficiency ( yan )
36. Kidney Deficiency ( yan )
37. Kidney Deficiency ( yan )
38. Nocturnal Incontinence
39. Swelling - Bloated or Swollen
40. Rheumatism
41. Kidney Deficiency ( yin )
42. Kidney Deficiency ( yin )
43. Kidney Deficiency ( yin )
44. Kidney Deficiency ( yin )
45. Skin
46. Windpipe - Trachea
47. Windpipe - Trachea
48. Hypertension - High Blood Pressure
49. Hypotension - Low Blood Pressure
50. enteric Fever - Typhoid Fever ( Intestine Disease )
51. Inflamed Intestine - Enteritis
52. Flu
53. Asthma
54. Right Brain Arteries - Right Cerebral Arteries
55. Right Brain Arteries - Right Cerebral Arteries
56. Right Brain Arteries - Right Cerebral Arteries
57. Right Brain Arteries - Right Cerebral Arteries
58. Right Ear
59. Hypotension - Low Blood Pressure
60. Hypertension - High Blood Pressure
61. Left Ear
62. Left Brain Arteries - Left Cerebral Arteries
63. Left Brain Arteries - Left Cerebral Arteries
64. Left Brain Arteries - Left Cerebral Arteries
65. Left Brain Arteries - Left Cerebral Arteries
66. Cough & Respiratory Distress - Pharynx
67. Gullet - Esophagus
68. Cholesterol
69. Left Lung
70. Liver
71. Gallstone
72. Left Shoulder - Left Scapula
73. Gall Bladder
74. Lymph - White Blood Cells Fluid
75. Breast - Tumor
76. Cough & Respiratory Distress - Pharynx
77. Cough & Respiratory Distress - Pharynx
78. Cough & Respiratory Distress - Pharynx
79. Thyroid Gland - Part of Endocrine System
80. Insomnia
81. Fatigue
82. Bronchiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acupoints:

1. Allergic Acupoint
2. Vertebral - Lumbar - Leg Acupoint - Waist to Thigh Acupoint
3. Vertebral - Lumbar - Leg Acupoint - Waist to Thigh Acupoint
4. Lower Spain Pain - Coccyx
5. Spinal Column
6. Hip . Thigh . leg Nerves - Sciatic Nerve
7. Back of Head Pain
8. Shoulder Pain - Scapula
9. Shoulder Pain - Scapula
10. Migraine
11. Right Back of Head Pain
12. Cholesterol
13. Cholesterol
14. Appetite
15. Top of Head Pain
16. Arm Pain - Brachial
17. Influenza
18. Forehead Pain
19. Gastric Ulcer
20. Constipation
21. Eyes
22. Shoulder Pain - Scapula
23. Shoulder Pain - Scapula
24. Neck Acupoint
25. Neck Acupoint
26. Neck Acupoint