« http://haiku.hu, a Terebess Online https://terebess.hu különlapja

 

Umberto Eco
A HAIKURÓL

Lettre, 1997. Ősz, 26. szám
http://www.c3.hu/scripta/lettre/lettre26/03.htm

Részlet UMBERTO ECO / BRANKA LE COMTE BOGAVAC:
A TUDOMÁNYOS KIVÁNCSISÁGRÓL, A REGÉNYÍRÁS REJTELMEIRŐL, A SZAVAKRÓL, A JELEKRŐL, A NEVETÉSRŐL, AZ ÉLETRŐL ÉS A HALÁLRÓL c. beszélgetéséből

 

...

BRANKA LE COMTE BOGAVAC: Első két regényének köszönhetően hatalmas sikere volt. Sose kérdezte meg magától, hogy van-e valami képlet a sikerre?

Ezt a kérdést teszik fel nekem a leggyakrabban, és ez irritál a leginkább. Nehéz elképzelni, hogy van egy mindenki számára nyilvánvaló recept: a regény maga. És mivel még „a hallgatásodban is üzenetet keresnek", ahogy A Foucault-inga végén mondom, egyik nap elhatároztam, hogy elárulom a titkos receptemet.
Jól jegyezzük meg, kell először is egy komputer, az az intelligens masina, amelyik gondolkodik az ember helyett, ami sokaknak önmagában is nagy dolog volna. Elég egy néhány soros program, amit egy gyerek is meg tud írni. Akkor aztán regények százainak, tudományos műveknek, a Bibliának, a Koránnak és egy csomó címjegyzéknek a tartalmát (nagyon jól jön a szereplők nevéhez!) betápláljuk a gépbe. Mondjuk úgy százhúszezer oldalt. Aztán egy további program segítségével bekapcsolunk egy „véletlengenerátort", azaz összekeverjük az összes szöveget, közben néhány módosítást eszközölünk, például törlünk minden a betűt. Így nyerünk a regényhez egy lipogrammot is. Akkor kiadjuk a start-parancsot és kinyomtatjuk. Figyelmesen többször is elolvassuk, és aláhúzzuk a legjelentősebb passzusokat. Aztán fölrakjuk az egészet egy teherautóra és elvisszük egy szemétégető telepre. Végül kiülünk egy szénceruzával és vízjeles papírral egy fa alá az erdőben, és írunk szellemünket szabadjára engedve két sort, mint például: „A hold magasan áll az égen. Susog az erdő."
Most veszem észre, hogy egy japán haiku előállítási módszerét adtam meg Önöknek, nem a regényét. De ez nem számít, attól még bejöhet. Fontos, hogy elkezdjék.

...