Biográfia zen könyv kerámia kert gasztronómia Bibliográfia könyvei tanulmányai interjúk

« vissza Terebess Gábor különlapjára
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

 

Kovács Ágnes
TEXTILGYÁRBÓL KULTURÁLIS KÖZPONT

Gyógynövénykönyv-gyűjtemény és kiállítások egy helyen

A Mammut új üzletházában mutatkozott be szerdán a szakma számára is a helyszínen látható Terebess Tárlat. A keleti irodalmi és filozófiai ritkaságokat publikáló Terebess Gábor további tervei között szerepel egy kulturális centrum létrehozása, és több kiállítás megszervezése is.

Egy kis üzlettel indult a Nefelejcs utcában. Sokan jártunk oda apró ajándékokat, különleges meglepetéseket vásárolni. Olyan holmikat tudtunk itt beszerezni, melyeket a megajándékozott nem kaphatott meg több példányban, mert nem lehetett minden utcasarkon megvenni. Mikor már túl sokan odaszoktunk, csöppet aggódtunk barátaimmal, hogy nehogy egyformát adjunk egymásnak vagy két ugyanolyan ajándékot kapjon valamelyikünk. Bár ez sohasem fordult elő, mert ilyen nagy választék mellett kicsi volt az esély, hogy ugyanazt a tárgyat vásároljuk meg. Bár szeretek ajándékozni, mégis egy-egy ilyen meglepit nehéz volt átadni annak, akinek szántam, mert az annyira az ember szívéhez nőtt. Akkor még csak itt lehetett kapni egész Budapesten füstölőket, evőpálcikát, különleges ékszereket, gyönyörű legyezőket, kisebb nádbútorokat, egzotikus konyhai kiegészítőket, bambuszpárolót, mindenféle izgalmas vázákat, szobrocskákat, szóval sok mindent, a még itthon kevéssé ismert keleti világ csodatárgyait. Sőt ezekhez a csodákhoz szórólapon leírást is vagy bő szóbeli felvilágosítást is kaphatott a vásárló, hogy mi mire való, hogyan használjuk, honnan származik. Mert származott az ezer izgalmas helyről, a Közel- és a Távol-Keletről. Csodálatos kivitelű játékok, melyekről még nem is hallottam, izgalmas zenék, melyeket hallani vágytam, apró és nagyobb ezmegazok, kinek-kinek pénztárcájához mérten. Egyre több és több helyen lett Terebess-bolt Budapesten és vidéken is. Ugyan közben a keleti tárgyak divatba jöttek, s minden aluljáróban, árusbódéban lehet már keletgyanús holmikat kapni, ez az üzletlánc megőrizte a minőséget, a keleti kultúra eredeti dísz- és használati tárgyait árulja a mai napig, melyeket közvetlenül az alkotóktól vagy manufaktúrákból vásárolnak. Sőt az 1996 óta működő Terebess Könyvkiadó elegáns, egységes formátumú, gyönyörű kivitelű könyveit is nyugodtan, kellemes környezetben lapozgathatja az idelátogató.

A Terebess Tárlat létrehozása igazán hab a tortán. Ahogy az üzlet - amely a Mammut új épületében található - nevében is benne foglaltatik, tárlat ez, s a legizgalmasabbak közül való, de itt mindent helyben is meg lehet vásárolni. Csodálatos enteriőrök, elegáns bútorok, különleges lámpák, izgalmas kelmék, szobrok, kaspók, szóval minden megtalálható itt, ami a lakberendezéshez a keleti művészet remekeiből szükségeltetik, a legnagyobbaktól a legapróbb kiegészítőig. Az üzlet bemutatkozásán Terebess Gábor elmondta, jövőbeli terveik között szerepel, hogy Kistarcsán egy régi textilgyárban, ahol jelenleg a könyvkiadó és a nagykereskedés működik, kulturális centrumot hoznak létre. A több mint egyhektáros területen olyan központ létesül, ahol megtekinthető magán könyv- és képtára, melyben megtalálható többek között Európa talán legnagyobb gyógynövénykönyv-gyűjteménye. Már tavasztól kiállításokat is rendeznek múlt századbeli kínai és tibeti bútorokból, bemutatják a japán teaszertartás eszközeit, a vörös kőagyag teáskanna kollekciót vagy a kínai harcművészetek fegyvereit, és szívesen megismertetnék a nézőket a különböző ázsiai kultúrák étkezési szokásaival, zenéjével s filmművészetével. Az épületek mellett japán és arab kertet terveznek. Kávézók, teázók és meditációs termek is várják majd az idelátogatókat. Akinek mindez felkeltette érdeklődését, az a www.terebess.hu honlapon bővebb információkat szerezhet minden eseményről.


(Népszava, 2001. december 14.)