Biográfia zen könyv kerámia kert gasztronómia Bibliográfia könyvei tanulmányai interjúk

« vissza Terebess Gábor különlapjára
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a Terebess Cseréptárlatra

 

Terebess Gábor:
teSTUDIO KERAMIA

A japán mingei és az angol Studio Pottery mozgalom mintájára néhányan megalakítottuk saját műhelyünket a nyolcvanas évek elején Magyarországon (!), de a hatalom, a hivatalos szakma megakadályozta piaci megmérettetésünket.
Kapcsolatom Michael Cardewval, a Leach Studióval és másokkal máig legszebb emlékeim közé tartozik.
Programunk kéziratát társam és barátom, Szabó János http://www.artforusers.com megőrizte
(a „te" japánul kezet jelent, véletlenül nevem első két betűje is), íme:
 

teSTUDIO KERAMIA


Kézműves studiónk kőagyagból készíti és magas hőfokon égeti használatra szánt tárgyait. A törékeny és vízeresztő fazekas cserepet, a mérgező ólommázat kirekesztettük műhelyünkből; megpróbáljuk visszanyerni a vásárlóközönség bizalmát, amely megrendült a magyar kézműves kerámia becsületében. Nem a lakásdíszítő lim-lomokban tapasztalható túlkínálatot növeljük, inkább a szóló teáskannák, ikebana virágvázák, különféle tartó és tálaló edények bosszantó hiányát szeretnénk csökkenteni. Minden tárgyunk egyedi darab, mert végső alakjukat mindig az emberi kéz teremti meg; mégis olcsók, mert előformázásukban - egy speciális találmány, az extruder révén - időt és fáradtságot takarítunk meg.

Teáskannáink a hagyományos cesa/shudei típusú agyagból készülnek, mint a híres kínai jihszingi és a japán banko vagy tokoname kannák. Ez a máz nélküli vörös kőagyag őrzi meg leghívebben a teafű zamatát és illatát.

Nem csinálunk készleteket! Hasznukat csak az ipari termelés és a nagykereskedelem látja. A japán esztétika szerint egy lapos edény mellé magas, egy szögletes mellé kerek, egy rusztikus mellé kifinomult illik. A minták sem ismétlődhetnek. Szabaduljunk meg végre a készletek és készlet-rendszerek lélektelen uniformizáltságától! Mi fel akarjuk ismerni saját csészénket egy több személyre terített asztalon.

A teSTUDIO minden magyarországi hivatalos és nemhivatalos képző- és iparművészeti szervezettől független társulás; anyagilag nehezebb helyzetét a művészi szabadság kárpótolja.

Budapest, 1982

 

 

Pecsétnyomónk terve:

Egy extrudált csövekből készült teáskanna terve, 1982:

Szabó János extrudált csövekből épített teáskannái, 2003:

>>>Tovább