Terebess
konyhakert
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Fokhagyma
Allium
sativum L.
gaarikku,
ninniku [japán]
suan, da suan tou (fokhagyma fej) [kínai]
sarimsak [török]
Sajátos,
átható illatú, csípős ízű, gerezdekből (fiókhagymákból) összetevődő hagymája számos
nemzet konyhájának nélkülözhetetlen fűszere.
Gyógyhatása miatt a fokhagymát már az ókorban és a középkorban is sokra becsülték,
az emberek babonából hordták magukkal vámpírok és egyéb gonosz szellemek ellen.
Érelmeszesedés ellen, vérnyomás-csökkentőként, bélfertőtlenítésre, az emésztés
segítésére ma is sokan fogyasztják. E növény Közép-Ázsiában őshonos, de világszerte
sokfelé termesztik. Az egész fokhagymafejet beborító vékony, hártyás burok alatt
akár 20 gerezd is kifejlődhet. Néha virágszárat is hoz, ennek csúcsán apró léghagymák
és terméketlen virágok fejlődnek. A gerezdek vagy a léghagymák elültetésével (duggatásával)
szaporítható, a vöröshagymához (Allium cepa) hasonló módon egyéves kultúrában
termesztik. Kb. 0,1% olajat tartalmaz, fő összetevői a diallil-diszulfid, a diallil-triszulfid
és az allil-propil-diszulfid.
http://www.biokultura.org/kiadvanyok/biokultura_folyoiratok/2002/2002_4.htm#fokhagyma
kínai gerezdnélküli fokhagyma
II.
Rocambol
Allium sativum convar. ophioscorodon (Link) Holub.
(más néven: kunkori vagy évelő fokhagyma)
Különlegessége a kettős karikába összekunkorodott vékony, hosszú, lengedező magszára. Ez később kiegyenesedik, ekkor hozza hegyes sapkás buroklevele alatt virág helyett sarjhagymáit (bulbilli) (56. kép). Egyedülálló jelenség ez a zöldségnövények között. Gerezdjei kevésbé fokhagymaillatúak, mint az alapfajé. Egész évben fogyasztható. Ősi népi gyógynövény.
Származása, elterjedése. Elő-, Közép- vagy Nyugat-Ázsiából származik, emberemlékezet óta termesztik. Nálunk szórványosan fordul elő.
Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Igen bőtermő, gerezdjei nagyok, egy hagymatermés tömege 40-50 g körüli. Mivel sűrűn ültethető, nagy tőszámmal termése házikertben elérheti az 1-2,5 kg/m2 hozamot. Hozzászámolva az ugyanúgy felhasználható, tövenkénti 15-20 db (50 g) sarj- (bulbilli) hagymát, akkor a második, harmadik évben 2-3,5 kg/m2 termés érhető el. Tápértéke nagy, szárazanyag-tartalma 34-36%, fehérjetartalma 5-6%. Ezenkívül gazdag vitaminokban, ásványi sókban és egyéb anyagokban. Energiaértéke 547 J. Fokhagymaként használják.
Növénytani jellemzői. Évelő, télálló fokhagyma. Gyökérzete közepes, bojtos. Hagymája 6-8 fehér színű, kevésbé szagos, nagyobb mellékhagymákból (gerezdekből) áll. Levélzete. Tőálló, szálas, lapos, keskeny, kissé görbült. Virág helyett a második évben sarjhagymát (bulbillit) nevel. A vékony (5 mm), hosszú (80-100 cm) virágzati tengely sarjhagymaképzés előtt kígyószerüen körbecsavarodik (kunkorodik). Mellék-(fiók-) hagymákat fejleszt évről évre, ezzel is terjed. Bulbillis alakja mellett ismert virágot fejlesztő típusa is. Ez a változat első évben nem fejleszt magszárat és fiókhagymákat (egyfejű fokhagyma). Második évben 100-150 cm-es, egyenes, nem görbülő magszárat és közös burokban 5-6 nagyobb gerezdű mellékhagymát fejleszt. Emellett mellék-(oldal-, fiók-) hagymái is képződnek. Virágja nem köt magot.
Élettényezők iránti igénye megegyezik a téli sarjadékhagymáéval.
Változékonysága, fajtái. 'Rocambol' kunkori, bulbillis, évelő fokhagyma. Bőtermő, fiókhagymái nagyok, fehérek, szára csavarodik. Kevésbé szagos, télálló, igénytelen. A 'Virágos évelő' fokhagyma az első évben gerezd és virágszár nélküli, második évben egyenes magszárat, mag nélküli virágzatot és 5-6, nagy gerezdű fokhagymát nevel. Kevésbé szagos, télálló, igénytelen.
Termesztése. Évelő parcellába főnövényként telepítjük, mint az évelő sarjadékhagymát. Talaj-előkészítése is azonos a sarjadékhagymáéval. Szaporítása: sarjhagymáról vagy mellékhagymáiról (gerezdjeiről) termesztjük. A bulbilliket, gerezdeket ősszel, szeptember végén, október elején (esetleg tavasszal, márciusban) duggatjuk 3-4 cm mélyre. Tenyészterülete: sűrűn ültethetjük, kisgépi műveléshez 30 x 8 cm-re, fészkesen 30-40 x 30-40 cm-re (5-6 gerezd vagy bulbilli). Sűrűbb ültetéskor a zöldhagymákat 8 cm-re kiritkítjuk. Sarjhagyma- vagy gerezdszükséglete 40-60 db/m2. Ápolása: kézikapával, tolókapával, gépi rotátorral gyommentesítünk, porhanyítunk. Ősszel magszárát tőből kivágjuk. Öntözése nem szükséges. Szedése a második évben, októberben szedhetjük fel, megtisztítjuk, szárítjuk, majd száraz helyen tároljuk. A bulbillikat minden évben szedjük, a töveket ritkább (30 x 10-15 cm, 40-50 x 40-50 cm) telepítéssel 4-5 évig hagyhatjuk a területen.
Feldolgozása, hasznosítása. Kerti különlegesség, ágyasokba, utak szegélyezésére, utcakertbe, előtérnövénynek, bemutató-, hétvégi, hobbi- vagy iskolakertbe, fa-, kőedénybe ültethető.
Az első évben fejlődött évelő fokhagymát zöldfogyasztásra, a gerezdeket ételbe, a bulbillit savanyított csemegének és egyéb készítményekbe használjuk.
Egyes időskori betegségek (magas vérnyomás, érbetegségek stb.) mérséklésére hasznos. Ezenkívül emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, epe- és májműködést serkentő, emellett baktériumölő hatású.
Elkészítése
Zöld fogyasztásra és ízesítésre használják a legelterjedtebben. Az első évben zölden - a közönséges fokhagymához hasonlóan - füstölt kolbászhoz, szalonnához, pástétomokhoz kiváló csemege. Gerezdjei bablevesbe, lencsébe, kelkáposzta-főzelékbe, kínaikel-főzelékbe, továbbá paprikás húsokhoz, sültekhez, fasírthoz, vadhúsokhoz, disznótoros készítményekbe elsőrangúak. Egyéb, önálló ételeket is készíthetünk belőle.
• Fokhagymaszósz. Két kanál lisztet egy kanál zsírban aranysárgára pirítunk, hozzáadunk egy fej reszelt fokhagymát, kissé megdinszteljük és húslével felöntjük, besűrítjük. Sóval, cukorral, ecettel, tejföllel ízesítjük, sült és főtt hús mellé tálaljuk.
• Fokhagymás uborkasaláta. Salátauborkát vékonyra szeletelünk, besózzuk, állás után kinyomjuk. Reszelt fokhagymát, tört paprikát és ecetes felöntőlevet adunk hozzá. Azonnal fogyasztható.
III.
Őszi fokhagyma
Allium
sativum convar. sativum
(más néven: nagy fejű, áttelelő)
Kora tavasszal üde színfoltja kiskertünknek. Óriás gerezdű hagymái pedig különlegességszámba mennek. Igénytelen növény.
Származása, elterjedése. A fokhagyma őshazája Elő-, Közép- vagy Nyugat-Ázsia. Régen termesztett, sokfelé, főként keleten, délen elterjedt ősi növény. Hazánkban csupán szórványosan termesztik.
Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Az őszi fokhagyma feje 4-6 cm, rendkívüli méretű. Tömege 40-50 g, két-háromszorosa a tavaszi fokhagymáénak. Terméshozama bőséges, 3-5 kg/m2 is lehet. Rendkívül mutatós, ezért kiváló piacozó-, kereskedelmi növény. 25-30% szárazanyagot, 4-6% fehérjét, fokhagymaolajat tartalmaz, baktériumölő hatású. Gazdag vitaminokban, ásványi sókban. Energiaértéke 500 J körüli. Zöld fokhagymaként elsőnek megjelenő primőr áru.
Növénytani jellemzői. Egyévesként, néha áttelelőként termesztett, lágy szárú kerti növény. Gyökérzete bojtos. Hagymája: 10-12 db fehér, nagy mellékhagymáját (gerezdek) ezüstfehér, közös buroklevél veszi körül. Levelei tőállóak (tőkocsány), 30-50 cm magasak, keskenyek, szálasak, laposak, viaszosak, szürkészöldek. Virágzati szárat nem fejleszt, sarjhagymái sincsenek.
Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: rövid nappalon, mérsékelt fényen nagy gerezdeket fejleszt. Höigénye: hidegkedvelő, -10, -20 °C-os fagyot is kibír. Alacsony hőmérsékleten, 10-15 °C-on a hagyma jól fejlődik. A megnőtt hagyma viszont meleget igényel. Vízigénye: öntözést nem kíván. Talajigénye: a kötöttebb réti, agyagos talajokat kedveli. Homokon tavasszal könnyen kifagy. Tápanyagigénye nagy, termesztése előtt két évvel szervestrágyázott területen díszlik szépen.
Változékonysága, fajtái. Az ismertetett őszi típus tájjellegű szelekcióval keletkezett fajtái az 'Őszi B 15' és a 'Makói őszi'. Ezenkívül több vidéken saját tájfajtákat termesztenek.
Termesztése. Egyévesként szeptembertől június végéig veszi igénybe a területet. Utána korai és áttelelő zöldségféléket ültethetünk (korai káposztafélék, retek, téli retek, saláta, petrezselyem, téli kelkáposzta, fodroskel, tarlórépa stb.). Talaj-előkészítése a nyár végi, őszi ásás, amelyet jól elmunkálunk, hengerezünk úgy, hogy a fölső 5-6 cm-es réteg porhanyós legyen. Szaporítása szeptember végén duggatással történik 5-6 cm mélyre. Ültetés után a talajt hengerezzük vagy kapával lelapogatjuk. Tenyészterülete 15-20x7-8 cm, zöldhagymának vagy ritkításra szánva sűrűbbre is duggathatjuk. Áttelelő saláta között is termelhetjük. Gerezdszükséglete négyzetméterenként 60-100 db (6-10 fej). Ápolása: kézikapával, tolókapával gyomtalanítunk, porhanyítunk. Öntözése szükségtelen. Szedése: a levelek elsárgulása, elszáradása után - lehetőleg szárazon - kapával a földből kiszedjük, néhány napig csomókban szárítjuk. Válogatjuk, esetleg koszorúba kötjük, szellős, száraz, védett helyen tároljuk.
Feldolgozása, hasznosítása. Előtérnövénynek, hobbi-, hétvégi, haszon-, üdülő-, utca-, iskola-, bemutatókertbe. Száraz termését szárastul koszorúba, füzérbe köthetjük, az ereszaljra, kamrába, falra függeszthetjük. Stílusos konyhai dísz. Friss fokhagymaként bőségesen tartalmaz vitamint, ásványi és más, egészségvédő, -javító anyagokat.
Elkészítése azonos az évelő fokhagymáéval.
IV.
Fokhagyma,
termesztett
Allium
sativum L.
Család:
liliomfélék (Liliaceae)
Népi név:foghagyma, fokhajma
Angol név:Garlic
Német név: Knoblauch
Leírás
és előfordulás:
a fokhagymának 1-2 éves és évelő típusai vannak, ugyanakkor
megkülönböztetnek őszi és tavaszi típusokat is. Az előbbiek magszárat fejlesztenek,
az utóbbiak viszont nem. A két szélső típus közt átmeneti alakok is ismeretesek.
Gyökérzete bojtos. Hagymája több gerezdből (fiókhagymából) tevődik össze, melyek
a hagymalevél tövén egymás mellett képződő oldalrügyekből fejlődnek ki. Tőkocsánya
rendszerint 30-50 cm hosszú, lapos, barázdált, aprított leveleinek hüvelyei a
tőkocsányt félig ölelik. A nálunk tömegben termesztett fokhagymának nincs virágzati
szára, virága vagy sarjhagymája, de előfordulnak magszárat fejlesztő (sarjhagymás
és virágot hozó) változatok is. A nagyban termesztett fokhagyma hagymája mellékhagymákból
áll, ezeket használják fel szaporításukra (a tavaszi vagy őszi duggatásra).
A
nálunk üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben helyenként tömeges, és a fokhagymára
emlékeztő illatú medvehagyma (A. ursinum L.) hagymái hártyásak, hosszúkásak, legfeljebb
4 cm-esek. Levelei nyelesek, arasznyi hosszúak, tojásdadok, kihegyezettek. Tavasz
végén nyíló virágai fehérek.
Felhasznált
része:
a gerezdes hagyma (Allii sativi bulbus).
Hatóanyagok:
kéntartalmú illóolaj (allicin, diallil diszulfid, diallil triszulfid és ajoén
főbb komponenesekkel) és nem kéntartalmú összetevők (flavonoidok, szteroidok,
ásványi anyagok - kalcium, kálium, magnézium, szelén, cink, réz, vas -, vitaminok
- A, B1,B2 C, E -; szkordininek, foszfolipidek, aminosavak).
Hatások:
vérlemezkék összecsapódását (trombocita-aggregáció) és a vérrögök (thrombus)
képződését gátló, fibrinolitikus (a véralvadáskor keletkező rostos fehérjét feloldó),
vérszérum magas koleszterin- és cukorszintjét csökkentő, vérnyomáscsökkentő (antihypertensív),
antibiotikus és antioxidáns.
Alkalmazások:
a fokhagyma a magyar népi orvoslás egyik panácea (minden bajt gyógyító) növénye.
Sokféle módon (például nyersen, főzve, sütve, aprítva, borban, ecetben vagy pálinkában
áztatva) elkészítve önmagában vagy más növényi részekkel együtt rontás ellen,
különféle sebek, emésztési panaszok, bélférgesség, magas vérnyomás, szívpanaszok,
fertőző betegségek és légúti megbetegedések kezelésénél alkalmazzák.
A fokhagymát
tartalmazó modern készítményeket elsősorban a lipid-anyagcsere és az érrendszerben
lezajlódó folyamatok szabályozására, például az érelmeszesedés (arteriosclerosis)
megelőzésére ill. a folyamat lassítására, a vérszérum kórosan magas koleszterinszintjének
(hypercholesterinaemia), valamint a kórosan magas vérnyomás (hypertensio) csökkentésére
és hasmenéses állapotok kezelésére használják. A különféle terápiákban a fokhagyma
hatóanyagainak egyéb tulajdonságait (antibakteriális, antioxidáns és rákellenes)
is hasznosítják.
Ajánlott
napi adagok:
érelmeszesedés megelőzésére 6-10 mg alliin (kb. 3-5 mg allicin),
ami kb. egy gerezd fokhagymának felel meg, vagy 0,5-1 g szárított fokhagymapor;
felső légúti fertőzéseknél 2-4 gramm friss hagyma vagy 2-4 ml tinktúra (1:5, 40%
etanol).
Figyelmeztetések:
nagyobb mennyiségű fokhagyma elfogyasztásakor gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek,
és várandósoknak ellenjavallt is.
Dr. Babulka Péter
V.
Fokhagyma
Franciaországban
• Ail fumé d'Arleux
Tőzeggel
füstölt fokhagyma, észak-franciaországi specialitás. Tavaszi ültetésű rozé fokhagymából.
Július-augusztusban szüretelik, szárítják, füzérbe kötik. A tőzeget a közeli mocsár
szolgáltatja, amit a téglából épített füstölőkben rövidre vágott szalmával vagy
válogatott fürészporral takarnak be, és 8 óránként újraéleszve a tüzet, 10 napig
izzítják a fellógatott fokhagymafüzérek alatt. Így egész évben biztosan eláll
a barnára színeződött, füstös aromájú fokhagyma.
Augusztusban, a fokhagyma
ünnepén Arleux-ben fokhagymakirálynőt választanak (L' élection de la Reine de
l'Ail), s minden látogató igyekszik megkóstolni a híres fokhagymaleveseket.
Soupe á l'ail á la mode d'Arleux, fokhagymaleves (1)
Hozzávalók: 5 liter víz, egy bögre hámozott füstölt fokhagyma, 75 dkg burgonya, 15 dkg reszelt sárgarépa, 10 g só
Főzés után szűrjük le és ízlés szerint adjunk hozzá vajat vagy tejszínt.Tourain Arleusien, fokhagymaleves (2)
Hámozzunk meg egy fej fokhagymát és pirítsuk a gerezdeket szőkére vajban.
Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet és csináljunk világos rántást.
Öntsünk rá forró vizet elegendő mennyiségben. Sózzuk, borsozzuk, főzzünk bele cérnametéltet, tehetünk bele egy tojássárgáját is (a fehérjét a főzés végeztével öntsük hozzá).
• Sauce aioli (ailloli)
Provanszál
nyelven: ai = fokhagyma; oli = olaj.
A marseille-i konyha fokhagymás majonéze
1774 körül keletkezett, a bouillabaisse-hoz,
nyers és párolt zöldségekhez adják. Hozzávalók:
7 gerezd fokhagyma
fél citrom
2 tojássárgája
fél dl olívaolaj
só
bors
Kő-
vagy kerámiamozsárban törjük pépesre a meghámozott fokhagymát. Adjuk hozzá a
tojássárgákat, egy csipet sót, borsozzuk, s lassan csorgassuk bele az olajat,
mint majonéz készítésekor. Keverés közben kétszer két-két kávéskanál langyos
vizet is. Kóstoluk meg, majd ízesítsük néhány csepp citromlével.
Gyorsabban
is elkészíthetjük az aioli
mártást, ha kész majonézt keverünk össze mustárral és citromlével,
majd áttört fokhagymával ízesítjük.
VI.
Fokhagyma
eltevése
Csoda-finom
pácolt fokhagyma
Hozzávalók:
15 fej szép, nagy, friss fokhagyma, 1 l száraz fehérbor, 2 dl 10%-os ecet, 15
dkg cukor, 8 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál őrölt fekete bors, 2 cseresznyepaprika,
3 babérlevél, 2 csokor tárkony, 1 púpozott evőkanál só
Elkészítése: A borba
belekeverem az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforralom. A közben
megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket beledobom a forrásban levő
páclébe, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután uborkásüvegbe töltöm,
és 24 órán át, érlelem. Újból felforralva megint főzöm 5 percig és kihűtöm. A
fokhagymagerezdeket leszűröm, apró üvegecskékbe rakom, tetejére csorgatok az olajból
egy teáskanállal, majd légmentesen lekötöm. Grillszárnyasokhoz vagy sajtokhoz
való, rendkívül finom savanyúság.
Ecetes
fokhagyma
Hozzávalók: 1/2 kg fokhagyma, egész bors, só, cukor, babérlevél,
ecet, tartósító (Na-benzoét) celofán, neszkávés üvegek.
Elkészítése: A 1/2
kg fokhagymát gerezdekre szedjük, meghámozzuk. A gerezdeket szorosan kisméretű
(neszkávés) üvegekbe rakjuk, 3-4 szem borsot szórunk közé, a tetejére 1 babérlevelet
teszünk. Ezután enyhe sós- cukros-ecetes salátalét készítünk, a fokhagymára öntjük,
hogy jól ellepje, 1 késhegynyi tartósítószert teszünk a tetejére (v. a 2 celofán
közé), lezárjuk, s a helyére tesszük. A fokhagyma kezdetben kissé zöldes színű
lesz, ahogy érik (8-10 nap) újra visszakapja eredeti színét, és ezután fogyasztható.
Fokhagyma
alkoholos kivonata
Elkészítése: Egy 2 dl-es üveget harmadáig megtöltünk
tisztított és apróra vágott fokhagymával, majd felöntjük vodkával (vagy 50%-os
patikai alkohollal). Két hétig sötét, hűvös helyen tároljuk, és naponta összerázzuk.
Öt cseppet kiskanálnyi hideg vízzel vegyítünk, s ezt naponta háromszor - evés
előtt - fogyasszuk el. Az érrendszert megtisztítja a legkülönfélébb lerakódásoktól,
csökkenti a vérnyomást, kedvezően hat az agyi erek görcsénél, sőt megfigyelték,
hogy a gyomorra is jótékony hatással van.
Fokhagyma
"befőtt"
Alapadag: 1/2 kg tisztított fokhagymát lobogó sós vízben
5 percig főzzük, majd leszűrve üvegekbe tesszük.
Elkészítése: Kb.3 dl páclevet
készítünk borecettel, sóval, cukorral, néhány szem bors, 2 babérlevél, darabka
gyömbér és ezt is 5 percig forraljuk. Forrón a fokhagymára öntjük. Egy hétig hűtőben
érleljük, utána 1-2 evőkanál olajat teszünk rá, és még egy napig állni hagyjuk.
Mindenhez lehet enni, még magában is, de a leheletnek nincs fokhagyma szaga.
Fokhagyma
eltevése vízben
Elkészítése: Ha a fokhagymát 10 % sóval, ugyanannyi vízzel,
valamint nátrium benzoáttal leturmixoljátok, majd üvegekbe töltitek, és a tetejére
olajat öntötök, sokáig eláll. Viszont bebarnul. Ha a barnulást el akarjátok kerülni,
borként is kell belekeverni. A tartósítószer mennyisége az eltevéseknél általában
használt mennyiséggel azonos.
Fokhagymaolaj
Elkészítése: Egy fej közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen
átnyomjuk, egy csavaros fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk
1-1,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolajat. Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt
az alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi frissen
kinyomott citromlevet (a citrom tetejét a kocsányos végén vágjuk le) és egy kiskanálnyi
fokhagymaolajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal - evés előtt, 20-30
perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra ideje 1-3 hónap, ezután
1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük. Megelőzi az agyi érgörcsöket,
a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj), illetve azok kiújulását. Az egyik
legkiválóbb értágító szer.
Fokhagyma
olajban 1.
Hozzávalók: 50 dkg fokhagyma, só, 3 dl olaj, 10 dkg só, 1-1
csapott kávéskanál szalicil, és borkén.
Elkészítése: Elkészítési módja teljesen
azonos a "Vöröshagyma olajban" c. recepttel.
Fokhagyma
olajban 2.
Hozzávalók: 50 dkg fokhagyma, só, olaj
Elkészítése: A fokhagymát
megtisztítjuk, a gerezdeket egy üvegbe rakjuk, kevés sót hintünk rá, összerázzuk,
majd leöntjük annyi olajjal, hogy a fokhagyma fölött többujjnyi is maradjon. Hűtőben
két évig is eláll. Ételekbe elég egy mokkáskanálnyi olajat csurgatni, az is kiváló
ízt ad. Természetesen a fokhagymát is használni lehet.
Fokhagyma
olajban 3.
Hozzávalók: 50 dkg fokhagyma, 3 dl olaj, 5 dkg só, késhegynyi
borkén, és szalicil
Elkészítése: A hozzávalókat robotgépben összedaráljuk,
kisebb üvegekbe töltjük, a tetejére ujjnyi olajat öntünk, majd 30 percig vizes
dunsztba tesszük. Ott hagyjuk kihűlni. Ha nem dunsztoljuk, akkor csak hűtőszekrényben
tárolhatjuk.
Pácolt
fokhagyma 1.
Hozzávalók: 15 fej nagy fokhagyma, 5 dl bármilyen fajta száraz
fehérbor, 1 dl 10 százalékos ecet, 15 dkg kristálycukor, 8 evőkanál olaj, 2 cseresznyepaprika,
3 babérlevél, 2 csokor friss tárkonylevél (a piacokon, egész nyáron kapható),
1 púpozott teáskanál törött fekete bors, 1 púpozott evőkanál só.
Elkészítése:
A borba belekeverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk.
Beletesszük a megmosott és finomra metélt tárkonyt, valamint a cseresznyepaprikát.
Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Apránként a forrásban lévő páclébe tesszük,
és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Ezután levével együtt nagy befőttesüvegbe
töltjük, befedjük (még nem kell lekötni), és másnapig érleljük. Ismét felforraljuk,
és további 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. A leszűrt fokhagymagerezdeket apró
üvegekbe töltjük, felöntjük a páclével, végül egy-egy evőkanál olajat csorgatunk
mindegyik tetejére. Szorosan, lehetőleg légmentesen lekötjük, illetőleg lezárjuk,
és sötét, hűvös helyen tároljuk. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Sült-
vagy grillcsirkéhez, sajtokhoz való, rendkívül finom savanyúság-különlegesség,
amelyből egy-egy gerezdet vékonyra szelve teszünk a tányérra. A fokhagyma ugyan
elveszíti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlanul jó. A megmaradt fűszeres
bort salátaecetként elhasználhatjuk.
Pácolt fokhagyma
2.
Hozzávalók: 15 nagy fej zsenge fokhagyma 1 l száraz fehérbor 2 dl 10%-os ecet
8 ek. olaj, 2 cseresznyepaprika, 2 csokor friss tárkonylevél (2 tk. szárított)
1 púpozott ek. só 1 púpozott tk. tőrt fehér bors
Elkészítése: A borba belekeverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket,
majd felforraljuk. Beletesszük az apróra vágott tárkonyt és a cseresznyepaprikát.
A megtisztított fokhagymát apránként a forrásban lévő páclében 3-5 percig főzzük.
Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd apró üvegekbe töltjük, feltöltjük a páclével
és 1-1 ek. olajat csorgatunk a tetejére. Légmentesen lekötjük és hűvös, sötét
helyen tároljuk.
VII.
Mit tegyen, ha fokhagymától
bűzlik a szája?
MTI, 2010. szeptember 4.
A fokhagymás étel egészséges, de másnap kellemetlen következményei vannak embertársainkra nézve. A markáns szájszag ellen azonban hatékony, ha még az étkezés közben megiszunk egy pohár tejet - derítették ki amerikai kutatók.
A fokhagyma bűzlő összetevője kénvegyületekből, pontosabban allil-metil-szulfidokból áll, amelyekkel még az emésztőrendszer sem képes megbirkózni. Ezért ezek az illatanyagok légzés vagy izzadás útján hagyják el szervezetünket.
Az Ohiói Állami Egyetem táplálkozáskutatói számos módszert teszteltek a fokhagymás szájszag ellen, és azok közül a tej vált be a leginkább. A tej a kénvegyületek csaknem ötven százalékát megsemmisíti a leheletben, ezzel még a fogmosásnál is hatékonyabb - közölte a kutatás vezetője, Sheryl Barringer a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.Felfedte azt is, hogy az átlagos zsírtartalmú tejjel jobb eredményeket sikerült elérni, mint a zsírszegény változattal.
Aki még az étkezés közben megissza a pohár tejet, és azzal öblíti le a fokhagymás étket, a lehető legtöbbet teszi meg annak érdekében, hogy másnap nyugodt szívvel beszélgethessen kollégáival és ismerőseivel.
VIII.
Fekete fokhagyma
http://hvg.hu/gasztronomia/20110526_fekete_fokhagyma
http://feketefokhagyma.hu