Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Vadkörte,
vackor
Pyrus
pyraster
Erdőkben,
cserjésekben gyakori cserje vagy fa. Legelőkön sokszor látni hatalmas, egyenként
álló példányait, melyeket az erdő levágása után hagyásfaként tartottak meg.
Kérge
enyhén barázdált, pikkelyesen leváló. Fája értékes bútor és szobrász fa. Levelei
fiatalon gyengén molyhosak később lekopaszodók, szélük aprón fogazott. Lombhulláskor
a levelek rendszerint megfeketednek. A virágok rövid kocsányú fürtben állnak.
A virágtakaró levelek száma 5, a porzók száma jelentős.
Portokjaik
sötétek, barnás színűek. A termés változatos alakú, 2-3 cm-es, kicsit hosszúkás
áltermés. A rózsafélék családján (Rosaceae) belül az almafélék alcsaládjára (Maloideae)
jellemző az almatermés, amikor a kiszélesedő vacokba rendszerint csoportos tüsző
süllyed. Éretten sárgára, majd feketére színeződő. Vitamintartalma igen magas.
íze jellegzetesen fanyar. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor
teljesen kőkeménnyé téve még a megérett termést is.
Gyümölcsét a kenyérsütés után sütőkemencében aszalták vagy gabona között érlelték. Télen a lányok a fonáshoz nyálazónak rágcsálták. Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. Az aszalt gyümölcsök általában ünnepi csemegének vagy böjtös ételnek számítottak. A vackorból kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült.
Gyógynövény is. Drogja, szárított levelei előnyösek, arbutin tartalmuk miatt. A medveszőlőhöz és az áfonyalevélhez hasonlóan kiváló fertőtlenítő hatásúak.
Vadkörteszörp
Anyagszükséglet: 4 kg körte, 2 kg cukor, 5 g törött fahéj, 2 db citrom leve, 1 db citrom héja, 5 g szegfűszeg, 3 dl körtelikőr.
A legjobb ízű szörpöt a félig érett vadgyümölcsből nyerhetjük. A megmosott, meghámozott vadkörtét kettévágjuk, és zománcozott edénybe téve annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön addig főzzük, míg a gyümölcs teljesen meg nem puhul, szét nem fő. Majd edénnyel együtt középlangyos helyiségbe tesszük. Két-három napig állni hagyjuk. Utána ruhán keresztül lecsurgatjuk a levét, átnyomkodjuk a masszát. Ugyancsak zománcozott edényben egy-két dl víz hozzáadásával felfőzzük a cukrot. A felfőzött cukrot olyan arányban vegyítsük a körteléhez, hogy 1 literhez 8 dl cukorlé jusson. Az összevegyített levet ismét feltesszük forrni, belerakva a fahéjat, citromhéjat, szegfűszeget, 3 dl körtelikőrt, hozzáöntve a 2 db citrom levét. Mintegy félórás forralás után szűrőruhán ismét átszűrjük, és üvegekbe palackozzuk. Erősen ledugaszolva sötét helyen sokáig tárolható.
II.
Hagyományos
körtefajták
http://www.ecolinst.hu/html/gyum/korte.html
A vadkörtefák termését már a honfoglaló magyarok is gyűjtötték. Mivel a vadkörte a Kárpát-medencében őshonos, és idős kort megél, igen gyakran hagyásfák formájában is találkozhatunk velük az egykori oklevelek határjárási részeiben. Középkori írásos emlékeinkben, akárcsak az almák esetében, szintén találkozhatunk már körték fajtaneveivel is.
A körtefa melegigényesebb, mint az almafa, ezért hideg északi szelektől védett, enyhe lejtőkön fejlődik a legjobban, ahol a téli fagyok sem okoznak kárt benne. Jelentős a csapadékigénye, mert 700-800 mm évi csapadékot elérő területeken terem a legjobban. A meleg, középkötött vagy homokos vályog talajokon érzi jól magát, de a tápanyagban gazdag barna homoktalajon is jól tenyészik. Meszes, vagy erősen kötött talajokon gyengén fejlődik, sőt gyümölcse is erősen kövecsessé válik.
A körtefajták gyakorlatilag önmeddők, idegen virágporra szorulnak.
Szaporítására két alanyt használtak, a vadkörtét és a birset.
A körték gombabetegségei közül a legjelentősebbek a körte-varasodás és a monília. Kártevőik közül a pajzstetveket, levéltetveket, recés körtepoloskát, hajtástörő eszelényt, poloskaszagú körtedarazsat és az almamolyt kell megemlíteni.
Árpával érő körte:
Már Szikszai Fabriczius Balázs a Nomenclatura-ban felsorolja
(,,Arpaual érő kortueli"), Lippay pedig így ír róla a ,,Posoni kert"
írásában: ,,Árpával érő, sárga kerekded, valamennyire kásás, nem tart sokáig."
Származása
ismeretlen, de igen régi fajtának számít. Már a római írók is ezen a néven említették.
Igénytelen, mindenütt jól megterem.
Június vége -július eleje között érik (az
árpával egy időben), közeli rokona a Búzás vagy Búzával érő körtének.
Gyümölcse
kicsi, megnyúlt, szabályos körte alakú, színe citromsárga, napos oldalán aranysárga.
Kocsánya igen hosszú, terméshéja vékony, sárgászöld, a napos oldalon kissé vörhenyes.
Húsa
fehéres, félig olvadó, gyengén illatos, állománya igen ikrás, kellemes édeskés
ízű. Húsában a kősejtek kicsik, alig észrevehetőek. Szotyósodásra hajlamos, ezért
nem tartható el sokáig, friss fogyasztásra alkalmas.
Porzói: Vilmos körte,
Giffard vajkörte.
Fája edzett, erős, buja növekedésű. Laza, terebélyes koronájú,
nagytermetű fát nevel. Termőképessége jó, elsősorban házikertbe, szoliternek ajánlható
fajta.
Bosc kobak (Alexander, Rozsdás körte, Kormos körte, Mocskos körte, Sándor cár):
A XVIII. szd. elején keletkezett belga körtefajta. Az egész világon ismert,
Magyarországon is a legnagyobb arányban termesztik.
Szeptember végén szedhető,
szakszerűen tárolva októbertől januárig fogyasztható. A termés középnagy-nagy,
megnyúlt körte alakú. A szár felé elkeskenyedő. Alapszíne zöldessárga, de szinte
teljesen barnás parával fedett, száraz tapintatú. Húsa fehér, olvadó, vajszerű,
bő levű, gyengén kövecses, kellemesen fűszerízű.
Fája középerős növekedésű,
kevés elágazást fejleszt koronája, ezért ritkás. A metszést nagyon igényli. Középkorán
fordul termőre, viszont rendszeresen és jól terem. Jó virágport ad. Porzó fajtái
a Clapp kedveltje, Seress Olivér, Kieffer körte.
Igénytelen, alkalmazkodóképes,
inkább a hűvös termőhelyeket kedveli. Talajban nem válogat, gyümölcsei a szelet
jól állják.
Vadalanyra való, birsen csak közbeoltással nevelhető. Jól szállítható
és kiválóan tárolható.
Clapp kedveltje:
T. Clapp Massachusets államban (USA) állította elő az Erdei
vadkörte magoncaként, valószínűleg a Vilmos körte keresztezésével. 1860 után terjedt
el az egész világon. A legkorábbi tetszetős, nagyobb gyümölcsű körtefajtánk.
Augusztus
első felében szedik, idejekorán kell szedni, még a sárgulása kezdetén. Augusztus
közepétől végéig fogyasztható. Gyümölcse középnagy, 60-72 mm, alakja szabályos
körte, átmérője a háromnegyede a magasságának. Színe sárgászöld, alapszínét felerészben
barnásvörös mosottság borítja. Kocsánya húsos, gyakran félrenyomott, vastag, csészéje
nyitott, tövén húsosodó. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, íze inkább édes, igen jóízű,
illatos. Átmenetileg sem ajánlatos tárolni, mert szotyósodik. Féléretten jól szállítható.
Koronája
eleinte felálló, keskeny, ritka. Birsen és vadalanyon egyaránt jól fejlődik, a
metszést igényli, mert felkopaszodik. Rendszeresen és bőven terem, elég korán
termőre fordul. Elég jól termékenyülő fajta, jó virágport ad. Teljesen önmeddő.
Jól termékenyítik a Bosc kobak, Esperen bergamottja, Avranchesi jó Lujza, Hardenpont
téli vajkörte és a Vilmos körte. A talaj iránt nem igényes, de bő nedvességre
van szüksége, fagytűrő, de védett fekvést kívánó fajta.
Ellenálló fajta, de
a szélkártól szenved.
Császárkörte (Weisse Herbstbutterbirne):
Általánosan ismert, s az egész világon
elterjedt, kiváló körtefaj. Hazánk némely vidékén a Nyári Kálmán körtét tévesen
Császárkörtének nevezik.
Alföldünkön szeptember végén kezd érni és eltart
október végéig, hűvösebb tájakon pedig november végéig is.
Alakja tompa csiga
alakú vagy tojásdad, zöme a középtájnál kissé fentebb, szára vége felé esik, honnét
szára felé kissé fogyva boltozódik, s száránál tompán végződik, kelyhe felé pedig
szépen kidomborodik s kelyhe körül elég talpasan fogy el. Nagyságra nézve középszerű,
néha nagyobb is, de kisebb is. Szára zömök, kissé görbe, bunkósan végződő, világosbarna.
Héja finom, sima, fénylő, eleinte bágyadt világoszöld, értével halvány citromsárga,
napos felén élénksárga és napszegte példányain élénkpirossal mosott. Pontozata
sötétbarna, apró, de szembetűnő. Rozsdaalakzat ritkán mutatkozik rajta. Húsa szép
fehér, igen finom, vajszerű, teljesen szétolvadó, leve bő, igen cukros, igen kellemes,
fűszeres ízű.
Fája lassú növésű, de egészséges és igen edzett, korán, rendesen
és igen bőven termő. Úgy vadalanyon, mint birsen egyaránt díszlik. Helyben nem
válogatós. Birsre oltva nagyobb és szebben színezett példányokat terem.
Diel vajonca (Diel vajkörtéje, Beurré Diel, Diel's Butterbirne):
Belgiumból,
Perck községből származik. 1805-ben találták, s Van Mons hírneves kertész keresztelte
el.
Középkorai virágzású, jól termékenyülő fajta. Teljesen önmeddő. Virágpora
rossz.
Gyümölcse október-november, sőt alkalmas hűvös helyen tartva december
végéig is eltart.
Nagy, néha igen nagy gyümölcseinek alakja igen változó, többnyire
kúpos körte alakú, vagy hasas tojásdad és egyik oldalán rendszerint hízottabb,
felületét többnyire buckós emelkedések teszik egyenetlenné. Vastagsága valamivel
a középtájon felül esik, honnét szára felé gyengéd hajlással hirtelen fogy, s
tompa csúcsban végződik, kelyhe felé azonban jól kidomborodik és csak kissé laposan
szokott végződni. Szára középhosszú, erős, kissé görbe, fás, többnyire mély, simafalú,
szabályos karimájú üregbe helyezett. Kelyhe nyílt vagy félig nyílt.
Bőre vastag,
kissé érdestapintatú, eleinte világoszöld, később mindinkább sárga, napos oldalán
néha némi földvörös színezetet kap, mely színezet azonban a napnak ki nem tett
darabokon rendesen hiányozni szokott. Pontozata barnás, igen szembetűnő, elég
sűrű, egyes rozsdafoltok majd minden gyümölcsön találkoznak, kivált a szár és
kehely mélyedése körül.
Húsa fehér, néha kissé sárgásbajátszó, félfinom, olvadó,
magtokja körül gyakran szemcsés, leve bő, igen cukros, többnyire gyöngéd savannyal
emelt, néha azonban, főképp száraz időjárásnál, kissé fanyar is, rendesen azonban
igen kellemes fűszeres ízű. Magtokja kicsiny.
Bereczki, Diel leírása nyomán
ezen kiváló körtefaj nagybani termesztése mellett foglalt állást.
Fiatal korában
buja növésű, edzett, korán és igen bőven termő, úgy vadoncon, mint birsen egyaránt
díszlő, elsőrendű csemegegyümölcs. Koronája szétterjeszkedő, lelógásra hajlandó,
vesszői igen alkalmassá teszik lécezet melletti mívelésre. Igényes, fagyra érzékeny.
Erős szelek ellen védett helyet kíván, különben aránylag nagy gyümölcsei elég
jól állják helyüket a fákon.
Erdei vajkörte:
A XIX. szd-i, belga eredetű fajta.
Szeptember első felében
szedik és ettől kezdve októberig fogyasztható. Termése középnagy, alakja széles,
gömbölyded. Színe barnás kárminpiros mosottságú, foltosan, a kocsány felől erősebben
parás. Kocsánya sekély mélyedésben ül. Húsa fehér, olvadó és bő levű, gyengén
illatos. Íze kellemes. Jól tárolható, de könnyen túlérik. A szállítást zölden
jól viseli.
Koronája feltörekvő. Birsen gyengén fejlődik, inkább vadalanyra
való. Igényes fajta, védett, meleg fekvést és eléggé nedves talajt kíván. Jól
termékenyül. Hullásra hajlamos.
Hardy vajonca (Hardy vajkörtéje, Beurré Hardy,Gellert's Butterbirne):
Franciaországból
származik, ahol Bonnet boulogne-sur-mer-i gyümölcskertész nyerte magról.
Szeptember
első felében kezd érni, hűvösebb tájakon érése október végéig is eltart. Középnagy,
gyakran jókora nagy gyümölcsei kitűnőleg elsőrendű minőségűek. Alakja változó,
majd tompa, majd kissé hegyes kúpalakú, néha tompa csiga alakú, egyik oldalán
hízottabb, különben rendszerint síkfelületű. Zöme a középtájánál jóval alább a
kelyhes vég felé esik, honnét kelyhe felé gömbölyödve boltozódik és kelyhe körül
ferdén álló, szűkes karimában végződik, szára felé pedig szelíden fogyva vastag,
tompa kúpos véget alkot. Szára rövid vagy középhosszú, vastag vagy középvastag,
fás, bunkósan végződő, végig barnamázas. Bőre kissé vastag, sima, de száraz és
finoman érdes tapintatú, eleinte homályoszöld, értével zöldessárga, napos oldalán
csak kissé élénkebb sárga. Az egész felület viszont finom, barna rozsdával van
elfátyolozva. Húsa fehér, néha sárgásba és zöldesbe is hajló, magtokja körül alig
észrevehetően kövecses. Leve rendkívül bő, cukros, üdítő, igen kellemes gyöngéd
fűszeres illatú és zamatú.
Fája erőteljes, igen edzett, korán és bőven terem,
általában sűrű, lombos, magas, gúlaalakú koronát alkot. Vadoncon inkább díszlik,
mint birsalanyon. Gyümölcsei jól állják helyüket a fán.
Kieffer körte (Kiefer körte):
P. Kieffer kertjében, Philadelphia (USA) közelében
1867-ben termett először, mint a Pyrus serotina és a Vilmos körte véletlen magonca.
Az egész világon elterjedt.
Szeptember közepétől szedik, október-december hónapokban
fogyasztható. Rendszeresen és igen bőven terem, elég korán termőrefordul, jól
termékenyül. Teljesen önmeddő. Porzó fajtái az Avranchesi jó Lujza, Bosc kobak,
Hardy vajkörte, Serres Olivér.
Gyümölcse nagy, széles körte alakú, jellegzetesen
középen a legszélesebb, csészéje és kocsánya felé egyenletesen keskenyedő. A csésze
felé bordás és csapott. Színe élénk szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott,
héja érdes és közép nagy barna-pontozást visel. Kocsánya és csészemélyedése sekély.
Húsa sárgásfehér, kemény, a magház körül kövecsesedő, túléretten hirtelen puhuló.
Íze fanyarkás, jellegtelen, erősen birsszerű illattal. Elég jól tárolható, de
barnul. Éretlenül igen jól szállítható, azután már nyomásfoltokat kap.
Levele
nagy, széles, tojásdad, jellegzetes csúccsal, vízszintesig lehajló. Koronája feltörekvő,
később jellegzetesen lecsüngő és ritka. Mindennek ellenáll. A legigénytelenebb
fajtánk, a száraz futóhomokon is jól megél.
Művelés-módja: Csak vadalanyra
és lehajló koronája miatt közepes törzsre való. Törpegyümölcsösben amúgy sem gazdaságos.
Nyári
Kálmán körte:
Eredete tisztázatlan, de valószínűleg kis-ázsiai vagy itáliai
származású. Egész Európában ültették.
Augusztus második felében érik, legzamatosabb,
ha éretten szedik. Csak néhány napig tárolható, de jól szállítható. Gyümölcse
nagy, varasodásra igen érzékeny. Alakja hasas körte alakú, aránytalan, felülete
dudoros. Vékony, világoszöld, éretten sárga héja a napos oldalon barnáspirosan
mosott. Tömör húsa olvadó, sárgásfehér, bőlevű. Jellegzetes aromája muskotályos-édes.
Lekvárt és pálinkát is készítettek belőle.
Fája erős, sátorozó koronát képez,
ágai lehajlók. Koronája szétterülő, kusza. Nedves termőhelyet igényel, száraz
termőhelyen a gyümölcshús szétfolyik. Korán termőre fordul, de hajlamos a szakaszosságra.
Korán virágba borul, részben öntermékenyülő.
Papkörte:
Régi fajta, 1760-ban-állítólag-egy Leroy nevű francia lelkész találta
az elzászi erdőkben, ahol spontán magoncként kelt.
Szeptember végén-október
elején érik, fél évig minőségét megtartva is jól tárolható. Éretten is jól szállítható.
Gyümölcse középnagy, megnyúlt körte alakú, egyharmaddal hosszabb, mint széles,
nyaka egyenletesen keskenyedik el. Héja sárgászöld, egyik oldalán jellegzetes,
a kocsánytól a csészéig végighúzódó parás csíkkal. Húsa fehér, kemény, édeses,
igénytelen, gyenge illatú, kövecsesedésre hajlamos.
Középerős-erős növekedésű,
szétterülő koronát nevel. Vadkörtén középkorán, birs alanyon korán termőre fordul,
de birsalanyon a korán el is pusztul. Jól termékenyülő, de virágpora rossz. Jó
porzói a Bosc cobak, Vilmos körte, Hardenpont téli vajkörte.
Termőhelyben nem
válogat, igénytelen. A hideget is jól tűri. Magyarországon mindenhol termeszthető,
de rossz talajon gyengébb ízű. Betegségeknek eléggé ellenáll, de a varasodás néha
kárt okoz benne.
Házi befőttnek kiválóan alkalmas.
Serres Olivér (Olivér):
Boisbunel faiskolás Rouan-ban (Franciaország) 1860-ban
nevelte a Fortunata magjából.
Október végén - amilyen későn csak lehet - szedjük,
november-március hónapokban fogyasztható.
Elég gyengén termő, középkorán fordul
termőre. Rosszul termékenyül. Teljesen önmeddő, virágpora is rossz. Jól termékenyíti
a Bosc kobak, Clapp kedveltje, Téli esperes, Vilmos körte.
Gyümölcse középnagy,
alakja igen lapított, egy ötödrésszel szélesebb, mint amilyen magas. Egész felületén
dombos bordás. Színe zöldes szalmasárga, részben narancssárgával mosott, nagy,
parás foltokkal és hálózattal, sűrűn aprón pontozott. Kocsánya rövid, vastag,
szűk kocsánymélyedésben ül, csészemélyedése mély és széles. Húsa fehér, olvadó,
lédús, a héj alatt gyengén, a magháznál erősen kövecses. Íze harmonikus, kellemes
zamatú, illatos.
Tárolhatósága igen jó, bár a korán szedett gyümölcs ráncosodásra
hajlamos. Jól szállítható.
Levele középnagy, szürkészöld színű, széle fűrészfogas.
Koronája széthajló félgömb.
Ellenálló, egészséges fajta. Termőhelyére igényes,
meleg, védett fekvést, tápdús és jó vízgazdálkodású, meleg talajokat kíván. A
szárazságot nem tűri. Birsen és vadalanyon egyaránt jól fejlődik, alacsony törzsre
vagy törpefára való.
Vilmos körte (Williams, Williams Christbirne):
Stair tanító Aldermastonban
(Anglia) találta magoncként. Ma a világ legelterjedtebb körtefajtája.
Augusztus
közepétől szedik, érése előtt egy héttel, amikor sárgulni kezd. Augusztus második
fele és szeptember eleje a fogyasztás idénye. 1-2 hétig eltartható; jól szállítható.
Bár
nem ad nagy termést, évről évre rendszeresen terem. Igen korán termőre fordul.
Virágzása hosszúra nyúlik. Önmeddő. Jól termékenyül és jó virágport ad. Jól termékenyíti
a Serres Olivér, Téli esperes, Bosc kobak, Clapp kedveltje, Hardy vajkörte.
Gyümölcse
középnagy, szabályos körte alakú, keskenyedő nyakkal, egyötöddel magasabb, mint
amilyen széles. Színe élénk szalmasárga, kis részben narancssárga fedi, a csészetájon
parásodik. Kocsánya középhosszú, gyakran hajlott, sekély mélyedésben helyezkedik
el. Csészemélyedése is sekély. Húsa fehér, olvadó, bő levű, gyengén kövecses.
Íze kellemes zamatú, édes, egészen sajátos illatú, kissé muskotályos jelleggel.
Fája
eleinte buja növésű, később mérsékelten növő, elég edzett. Koronája szabályos
gúla alakú. Megkívánja, hogy tavasszal visszanyessük, hajtásait és koronáját megritkítsuk.
Levele középnagy, néha csónakos. Pálhája nagy, keskeny. Egészséges fajta. Mindenütt
gazdaságosan termeszthető. Úgy birsen, mint vadalanyon egyaránt díszlik.