Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Nagy útifű
Plantago major
http://www.plant-identification.co.uk/skye/plantaginaceae/plantago-major.htm

Népies neve. Útilapu, farkasnyelv, forrásfű, kutyanyelvfű, szerelemlapu.

Leírása. Évelő, rövid gyökerű, 10-15 cm magas növény. Minden levele a talaj közelében levélrózsában található. Levelei széles tojás alakúak, többnyire 7 erűek, gyakran 10 cm hosszúak. Virágai sárgásfehér színűek, hosszú száron ülnek. A virágzat olyan hosszú vagy kissé hosszabb, mint a szár. Virágzat nélkül leveléről könnyen felismerhető. Ha a levelet az alján és hegyén megfogva kettétépjük, akkor a levélerek az egyik félben maradnak és abból hosszan kilógnak. A kettétépett levél sérüléseinél nem találunk tejnedvet.

Összetéveszthetősége. A réti útifűvel könnyen összetéveszthető. Attól, annak lila virágszíne, nagyobb karógyökere, általában 9 erű levele és a száránál lényegesen rövidebb és tömöttebb virágzata különbözteti meg. Lényegesen nehezebb összetéveszteni a lándzsás útifűvel. Ennek keskeny, hosszú, 3-7 erű levele, rövid, tömött, fehér virágzata van. Ha ezeket a fajokat nem tudjuk esetleg megkülönböztetni, abból baj nem származik, miután mind a három azonos módon használható fel.

Előfordulása. Közönséges és tömeges az egész országban. Nagyon gyakori réteken, legelőkön, kaszálókon, pázsitokban, utakon, kertekben, árkokban, házak körül, különösen nedvesebb helyeken. A talajmunkát általában nem tűri, ezért jól ápolt kertekben elsősorban az utak mentén találhatjuk meg.

Felhasználása. Salátának, főzeléknek, vegetáriánus ételek készítéséhez használható. Palacsintatésztában kisütve, más növényekkel keverve levesbe, salátába ajánlható. Lehetséges partnerei ebben az esetben a tyúkhúr, a fehér árvacsalán stb. A növény baktériumölő anyagokat tartalmaz. A köhögés elleni gyógycukorka alapanyaga.

Gyűjtési ideje. A fiatal leveleket áprilistól júniusig gyűjthetjük.

 

Receptek

Útifűfőzelék. Fiatal leveleit megmossuk, finom szeletekre vágjuk, ízlés szerint pásztortáskával, mezei sóskával összekeverjük, zsiradékon megpároljuk, sózzuk, vízzel felöntve kb. 20 percig főzzük. Berántjuk. Tálalás előtt pirított hagymával meghintjük, tejföllel ízesítjük.

Útifűgombóc. 4-5 személy részére 6-8 száraz zsemlét számolunk. A zsemléket tejben áztatjuk, amíg megpuhulnak, néhány marék útifűlevelet összeaprítunk, apróra vágott (1 kis fej) hagymával együtt kb. 10 percig vajon pároljuk, ha kész összekeverjük az időközben megpuhult zsemlékkel. 10 g lisztet, 3-4 tojást, fél pohár tejfölt, sót, szerecsendiót adunk hozzá. Alaposan összedolgozzuk, fél órán át pihentetjük. Ha túl lágy a tésztánk, szükség szerint zsemlemorzsával megkötjük. A tésztát jól átgyúrjuk, gyengén rotyogó, sós vízben főzzük 10-15 percig.

Útifűsaláta. Gyújtsunk 500 g egészséges útifű-, 100 g kertilaboda-, 100 g kövérporcsinlevelet, tisztítsuk meg, mossuk meg, szitán csepegtessük le, vágjuk vékony szeletekre. Tegyünk hozzá marinált paprika- és csemegeuborka-darabokat (100-100 g), öntsük nyakon 200 ml majonézes öntettel.

Útifűcsíra-saláta. 250 g útifűmagot gyűjtünk. Egy növény magtermése 20 000 darab is lehet. Égetett cserép csíráztatóágyon csíráztatjuk. A csírákat a sziklevelek megjelenése után összegyűjtjük, tárkonyos-olajos ecettel meglocsoljuk. Frissen fogyasztjuk.

Útifűrétes. 1/4 l kézmeleg vízzel, 1 tojással, 3 tojássárgájával, vajjal, sóval, szükség szerinti rétesliszttel kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Belisztezett abroszon vékonyra nyújtjuk. Amíg a tésztát pihentetjük, vajon 200 g zsemlemorzsát pirítunk, ehhez apróra vágott útifűlevelet (100 g), kis fej hagymát, kis csomónyi petrezselymet és metélőhagymát, sót, borsot adunk és együtt 5-10 percig pároljuk. Kihűlése után a rétestésztán egyenletesen elterítjük, a tésztát óvatosan összetekerjük, tepsibe tesszük, húslével meglocsoljuk és középmeleg sütőben aranysárgára sütjük.

Útifű-palacsinta. Megmosott fiatal útifűlevelekből lehetőség szerint eltávolítjuk az ereket. Kikent, forró palacsintasütőbe rakjuk őket, leöntjük palacsintatésztával (adagonként 4-5 levelet használunk fel) és mindkét oldalát kisütjük. Cukrozva finom csemege.

 

 

Lándzsás útifű
Plantago lanceolata


Élőhelye: rétek, füves, törmelékes helyek

Felhasználása: zsenge (virágzás előtti) levelei (alapos lemosás, és a leveleken végigfutó erek lehúzása után) salátaként, főzelékekbe, levesekbe, túróhoz keverve vagy nyersen (kesernyés)