Terebess:
vadon termő zöldség-gyümölcs
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Pipacs
Papaver
rhoeas
Magja ehető, süteményeknek, kenyereknek, gyümölcssalátáknak finom dióízt adhat.
Bár a magjai kicsik, gubója elég nagy, meglehetősen sok maggal, nem túl nehéz
betakarítani. Kiváló salátaolaj is készíthető a magjából.
Levelei is fogyaszhatók, nyersen vagy főzve, mint a spenót, de csak a virágbimbók
kifejlődése előtt!
Piros virágszirmaiból szirup vagy vörös ételszínezék készíthető, levesekhez,
más fogásokhoz is, régebben bort színeztek vele.
*
Virágzási
időszaka május közepétől októberig terjedhet. A virágkocsányok a levelek hónaljából
erednek, különböző hosszúságúak. A 2 zöld, serteszőröktől borzas csészelevél virágnyíláskor
lehull. A 4 nagy. lángvörös sziromlevél 2-5 cm átmérőjű tövén fekete folt van.
Toktermése sokmagvú, éréskor a bibekorona alatt körben elhelyezkedő lyukakkal
nyílik fel. Magvai több éven át megőrizhetik csírázóképességüket, kedvező körüilmények
között gyorsan, jól csíráznak. Elterjedt egész Európában (a Sarkvidék kivételével).
Ázsia mérsékelt égövi részein, Észak-Afrikában - Észak-Amerikába, Ausztráliába
és Új-Zélandra behurcolták. Hazánkban is nagyon gyakori gyomfaj. Valamennyi része
(főként a levelek és az éretlen toktermés) rocadin alkaloidot, roeadinsavat tartalmaz.
Zölden és szárítva egyaránt mérgező. A mérgező anyag a tejjel kiválasztódik –
a mérgezetlt tejitől a borjak, csikók, bárányok megbetegedhetnek (tompultak, elesettek,
nem tudnak lábra állni, esetleg el is hullhatnak - ugyanakkor az anyaállatok látszólag
tünetmentesek maradhatnak). Virágszirmainak kivonata élelmiszer-színezésre használható.
Régen kesernyés ízű szirmaiból nyugtató szirupot készítettek.