Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Zöldcitrom
Citrus
aurantifolia [Christm. et Panz.] Swingle
savanyúcitrom,
trópusi citrom [magyar]
lime [angol]
jeruk nipis [indonéz]
limau nipis
[maláj]
ma-nao [thai]
limette,
citron vert [francia]
limón agrio, lima acida [spanyol]
lima [portugál]
Limon, Limette [német]
A savanyúcitrom vagy más néven trópusi citrom, a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, a trópusi és szubtrópusi területeken sokfelé termesztett, kisebb fatermetű növényfaj. Magassága ritkán haladja meg az 5 m-t, metszés nélkül cserjetermetű marad. Ágai elterülők, szabálytalanok, vesszői rövidek, merevek és sűrűn tövisesek, levelei aprók. A levelek halványzöldek, apró, fehér virágai általában csoportosan fejlődnek. Termései 3-4 cm átmérőjűek, tojásdad vagy majdnem gömbölyű alakúak, csúcsukon apró kiemelkedés van. A termés héja vékony, éretten zöldessárga. Húsa lágy, lédús, sárgászöld és nagyon savanyú. A limának, mind a cukor-, mind savtartalma nagyobb a közönséges citroménál. Vannak citromsavban szegény változatai is, ezeket Egyiptomban és más trópusi országokban termesztik.
A savanyúcitrom őshazája feltehetően az indonéz szigetvilág vagy az ázsiai kontinens délkeleti része. Arab közvetítéssel került a Földközi-tenger keleti partvidékére és Afrikába Kr. u. 1000 körül. Európába a hazatérő keresztes lovagok vitték be a XII-XIII. században.
Amerika gyarmatosítása idején a lima, más citrusfélékkel együtt, hamar elterjedt a Karib-tengeri szigeteken, Mexikóban és Floridában.
A Magyarországon kevéssé ismert savanyúcitrom némely savanyúságok és savanyú mártások fő alapanyaga. A belőle készült vagy azzal ízesített üdítőitaloknak íze és illata határozottan különbözik a közönséges citromból készültekétől. Levét sűrítve, szárítva, fagyasztva vagy konzerv formájában tartósítják. A termés héjából a karibi térségben olajat préselnek.
• Loomi - Citrus aurantifolia
lumi, feketecitrom, azaz szárított zöldcitrom
black lime, leimoon Basra, leimoon aswad, leimoon omani
Az érett zöldcitromot megfőzik sós vízben, majd napon megszárítják. Feltörve vagy porrá őrölve használják. Irakban és a Perzsa-öböl menti országokban készítik.
II.
Trópusi
citrom
Citrus
aurantiifolia (L.) Swingle (C. lima Lunan)
Család: Rutaceae (rutafélék)
A
belső trópusokon termesztett citrusfélék között az egyik leggyakoribb a zöld citrom.
A legfeljebb 4 m magas, gazdagon elágazó, örökzöld fa vagy cserje szórt állású
leveleinek hónaljában rövid, merev, kb. 1 cm hosszú tövisek ülnek. Levélnyelei
éppoly hosszúak vagy hosszabbak, mint a levélhónalji tövisek, és keskeny szív
alakúan szárnyasak. A levéllemez (4-8 x 2-5 cm) bőrnemű, színén zöld, fonákján
világosabb, fiatalon világos bíborszínű, elliptikus vagy tojásdad, lekerekített
vállú, tompán fogazott szélű, szétmorzsolva aromás illatú. A virágok egyesével
vagy 2-7 tagú fürtökben a levélhónaljban fejlődnek. A virágtakarót egy kehely
alakú, 4-6 cimpájú csésze és 4-6 fehér, hosszúkás-elliptikus, szétálló, kb. 2,5
cm-es szirom alkotja.
Termése: 3-6 cm nagyságú, gömbölyded. Külső héja érett
állapotban zöld vagy zöldessárga, sűrűn finoman mirigyes-ripacsos, 1,5-3 mm vastag,
az alatta elhelyezkedő fehér albedo vékony. A sárgászöld, ritkán narancsszínű,
nedvvel telt szőrökből álló terméshús 5-15 gerezdre tagolódik, amelyek erősen
egymáshoz és a héjhoz tapadnak. Az elliptikus, kissé lapított magok (9 x 5 x 3
mm) fehér színűek. Igen savanyú, de nagyon zamatos, a citromhoz hasonló aromájú.
Felhasználása: az érett zöld citrom C-vitaminban gazdag levéből cukorral és
jeges vízzel kitűnő üdítőital készül. Használják még tea, alkoholos italok aromásítására,
valamint sütemények, mártások és egyéb ételek fűszerezésére, vagy salátára és
lágy gyümölcsökre, vagy salátára és lágy gyümölcsökre csepegtetik. Az egészen
érett termésből lekvárt, zselét és szirupot főznek, vagy fűszerekkel savanyúságként
teszik el. A szárított zöld citromot a Közel-Keleten teaként és fűszerként kedvelik.
A desztillációval nyert illóolajat az ipar édességek és italok ízesítésére, kozmetikumok
előállításánál használja.
Délkelet-Ázsiában a felaprított leveleket fűszerként
alkalmazzák. A termés olaja rovarszúrásoknál a bőrre kenve hatásos. Levét is sokoldalúan
használja fel a gyógyászat, pl. fejfájás, köhögés, torokbántalmak, reuma, ízületi
gyulladás, szívdobogás és aranyér ellen.
Elterjedése: az indomaláj térségben
őshonos, a trópusi és a meleg szubtrópusi klímájú tájakon világszerte termesztik.
Termesztése és betakarítása: a hidegre érzékeny növény az egyenlítői trópusokon
mintegy 1000 m magasságig termeszthető; kevesebb nedvességet igényel, mint más
Citrus faj. A számos fajtát magról vagy bujtvánnyal szaporítják, és kertben vagy
ültetvényen nevelik. A termések a virágzás után 6 hónap múlva érnek be. Egy fa
évenként több mint 1000 termést hozhat. Éretten kézzel szedik, és kezelés nélkül
csak néhány napig tárolható, míg a vékony héj ki nem szárad, ami minőségromlással
jár.