Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Tamarindusz
Tamarindus
indica L.
Család: Fabaceae (pillangósvirágúak)
A:
tamarind;
F: tamarin;
S, P: tamarindo;
N: Tamarinde
India: imli
Indonézia:
asam
Thaiföld: makam sot > tamarind-lé:
makam piek (ma
kham piak)
Vietnam: me dot
A
tamarindusz lassú növekedésű, tekintélyes, örökzöld fa, terebélyes koronával és
csüngő ágakkal. Magassága elérheti a 30 m-t. Szórt állású levelei párosan szárnyaltak
(-15 cm-ig), a levélkék száma 20-40, fiatalon lágy pillás szőrűek. Lemezük tojásdad
vagy keskeny-elliptikus, színén sötétzöld, fonákján világosabb és fénytelen, mérete
legfeljebb 3,5 x 1 cm. A levelek éjszaka összecsukódnak. Az ágak végén 10-15 tagú
laza, fürtös virágzatok fejlődnek, a virágok rövid kocsányúak; a csésze 4, nem
egyforma nagyságú, kb. 1,5 cm-es, kívül rózsapiros csészelevélből áll, amely a
bimbó kinyílásakor lehullik. A pártát 3 krémrózsaszínű és rózsaszínnel vagy barnával
erezett, valamint 2 fehér, ár alakú, redukált viráglevél alkotja. A virágtakarón
belül 3 porzó és 1 bibeszál található.
Termése: lapított, görbült, szabálytalan
alakú hüvely, amely a magok körül többé-kevésbé duzzadt, és legfeljebb 15 x 4
cm nagyságú. A hüvely érett állapotban fás, fahéjbarna, gyakran szürkével futtatott,
fénytelen, gyengén finom hálós szerkezetű. A terméshéj alatt helyezkedik el a
kezdetben fehér, lágy terméshús, amely éréskor barnára színeződik, és szívós-ragacsossá
válik; üdítő, kellemes, savanyú-zamatos ízű, és a termés száradásakor elválik
a külső faltól. A hüvelyben 1-12, megérve fényes feketésbarna mag van, amely bab
vagy rombusz alakú, lapított, kemény (-18 mm-ig). A magokat pergamenszerű burok
veszi körül.
Felhasználása: a savanyú terméshúst a feltört, érett hüvelyből
kivéve gyümölcsként fogyasztják, de főleg italok alapanyagát és ételfűszert szolgáltat.
Cukor és víz hozzáadásával vagy rövid ideig főzve a terméshúsból üdítő, ízletes
lé készíthető. Frissen vagy sziruppá főzve kedvelt fűszer ételek és sütemények
savanyításához és ízesítéséhez. A terméshús különféle fűszermártás és chutney
alkotórésze, és zselének, lekvárnak is megfőzik. Éretlen, zöld terméseket is használnak
fűszerként. A magokat főzik vagy pörkölik, de szárítva és megőrölve süteményekhez
is keverik. A virágokat és a leveleket körítésként, valamint zöldségként fogyasztják.
A termést, a kérget és a leveleket a népi gyógyászat számos célra használja. A
tamarinduszt gyakran dísz- és árnyékot adó fának ültetik. Különböző népeknél a
fa misztikus jelentőségű, sok helyütt szentnek számít.
Elterjedése: feltehetően
Afrika szavannáiról származik, és a trópusokon világszerte termesztik.
Termesztése
és betakarítása: a szemiarid területek növénye, de az időszakos trópusi esők övében
is tenyészik; a termésképzéshez száraz időszak szükséges. Az igénytelen fát különböző
fajtákban többnyire magról nevelik; a fiatal növények 4-6 éves korban fordulnak
termőre. A tamarinduszt egyesével házikertekbe, továbbá utcasorfának ültetik,
vagy gyümölcsfaligetekben és ültetvényeken termesztik. A terméseket rendszerint
csak több hónappal az érés után szedik le a fákról, amikor a terméshús nedvtartalmát
elvesztette; így a termések hónapokig tárolhatók. A terméshúst szirupként, krémként
vagy légmentesen fóliába hegesztve árusítják. A kifejlett fák éves terméshozama
elérheti a 300 kg-ot.
II.
Tamarind
Tamarindus
indica
Fűszerként az érett termésből nyert és megtisztított gyümölcspürét használják (Pulpa Tamarindorum). Nagyanyáink idejében gyakran adták gyerekeknek, idősebb embereknek, szoptató anyáknak vagy terheseknek enyhe székrekedés ellen. Nálunk a sötétbarna, majdnem fekete tamarinduszpép, amit a trópusokon frissítő italok készítéséhez is használnak, szinte teljesen feledésbe merült. A termés fala könnyen széttörhető. Belsejében gazdagon találunk gyümölcspépet, amelyben több rekesz található egy-egy fénylő vörösesbarna maggal.
III.
Tamarind
Tamarindus
indica, L.
A
tamarindusz-fa savanykás-édeskés gyümölcse enyhe hashajtó, péppé őrölve karik,
csatnik, sütemények alkotóeleme. Noha nálunk is kapható, receptekben pótolhatjuk
szilvadzsem és citromlé elegyével.
Az egyik legszebb trópusi növény. Indiától
Brazíliáig feltűnőek hatalmas kupolaszerű koronái. A lepényfafélék (Caesalpinaceae)
családjába tartoznak. Feltehetően Afrikában őshonos. Afrika kis falvaiban úgy
üldögélnek hatalmas lombsátra alatt, mint nálunk egy-egy nagy tölgy- vagy hársfa
alatt. Indiában már a szanszkrit ábrázolások között fellelhető. A 25 m-es magasságot
elérő óriások törzsátmérője nem ritkán a 2—3 m-t is eléri. Neve az arab, indiai
tamar (gyümölcs) és hindi (hindu, indiai) szavakból ered. Levele 10—20 pár levélkéből
áll. Halványsárga, vagy fehéres (néha halvány-pirosan pettyezett) virágai 2,5
cm-esek, laza csomókban állnak (öt szirmukból 2 csökevényesen fejlődik). Hüvelytermése
fahéjbarna, 7—19 cm hosszú, 1,5—2,5 cm széles. A törékeny héj alatt összenyomott
magok helyezkednek el a barnás húsban. A vörösbarna, porhanyós, pépes hús savanykás-édes
ízű. Különlegessége, hogy ugyanazon gyümölcsnek igen nagy a sav- és cukortartalma.
Sok fehérjét és 70% körüli szárazanyagot tartalmaz. Frissen, cukorral-vízzel keverve
frissítőnek; szárítva, édesítve vagy vajjal keverve fogyasztják. Emésztést javító,
szélhajtó, hashajtó és skorbutellenes gyógyhatását nagyra becsülik. A curryk és
az indiai fűszerek egyik alapanyaga; halpácnak is használják. Jó talajt, sok vizet
kedvel, de megfelelő talajnedvesség esetén a szárazabb levegőt is elviseli. A
felnőtt növények 1—2 °C-os fagyot átvészelhetnek. Magvetéssel és szemzéssel (T)
szaporítható. Lassan fordulnak termőre. A száraz magok hónapokig csíraképesek
maradnak.
Az
asam Indonéziában savanyút jelent.
A tamarind-lé (tamarind water) úgy készül,
hogy a tamarind belét egy kevés forró vízben áztatják 5 percig.