Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Rambután
Nephelium
lappaceum L.
Család: Sapindaceae (szappanfafélék)
A:
rambutan;
F: ranboutan;
S: rambutan, mamón;
N: Rambutan
A
rambután örökzöld, legfeljebb 25 m magas, zárt, terebélyes koronájú, egy- vagy
kétlaki fa. Levelei szórt állásúak, párosan szárnyaltak, 2-8, többnyire nem átellenes
állású levélkével. A levélgerinc erőteljes, vöröses színű. A levélke elliptikus
vagy tojásdad, kihegyezett vagy lekerekített csúcsú, 5-20 x 3-11 cm nagyságú,
színén kopasz vagy a főér mentén gyengén szőrös, fonákján szőrös. A gazdagon elágazó,
szőrös, felálló virágzatok az ágak csúcsán fejlődnek, számos apró virággal. A
virágakarót 4-5 szabad vagy az alapján forrt, legfeljebb 2 mm hosszú csészelevél
alkotja; a párta hiányzik, vagy négy apró, legfeljebb 1,5 mm hosszú sziromból
áll.
Termése: a gömbölyű vagy elliptikus termések a csüngő, elágazó egykori
virágzati tengelyeken fejlődnek csoportokban. Nagyon rövid, vastag kocsányúak,
legfeljebb 7 x 5 cm nagyságúak, színük először zöld, majd sárga és narancsszínű,
megérve élénkvörös vagy feketésvörös, súlyuk 15-100 g. Mintegy 2 mm vastag, tömör,
leváló héjukat puha, vékony, többnyire kissé horgas tüskében végződő szemölcsök
borítják sűrűn. (Maláj/indonéz nyelven a rambut szőrt, hajat jelent, innen a név.)
A héj alatt az üveges fehér, olykor gyengén vöröses, lédús magköpeny van, amely
kellemes, édeskésen savanyú, zamatos ízű, és a cseresznyéhez hasonlóan ropogós.
Szorosan tapad hozzá a hosszúkás-elliptikus (3 x 1,2 cm), barnás vagy fehéres
héjú mag. A teljesen kifejlődött termés mellé gyakran még 1-2 apró terméscsökevény
szorul.
Felhasználása: a rambután Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének
számít. Nyersen fogyasztják, az élvezhetetlen héjat késsel felhasítják és leválasztják,
mert nem tapad hozzá a nagyon ízletes magköpenyhez. A hámozott és kimagozott terméseket
cukorral (be-)főzve desszertként tálalják, vagy lekvárt és zselét készítenek belőlük.
A mag íze keserű dióbélszerű, de nyersen gyengén mérgező, ezért a Fülöp-szigeteken
megpörkölik a magot. A gyökérfőzetet lázcsillapításra, a levelekből készített
pépes borogatást fejfájásnál használják. A magból szappan és gyertya előállítására
alkalmas faggyút nyernek.
Elterjedése: a Maláj-félsziget alföldi esőerdeiben
honos, és Délkelet-Ázsiában széles körben termesztik. Kisebb méretekben Indiában,
Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken, továbbá Észak-Ausztráliában, Kelet-Afrikában,
Közép- és Dél-Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: számos
fajtáját telepítik kertekbe és ültetvényekbe; tartósan nedves, meleg, trópusi
klímát igényel, és mély rétegű, tápanyagban gazdag talajt. Szélvédett helyeken
körülbelül 600 m magasságig termeszthető. Magról nevelik, többnyire a jó fajtát
ráoltják a csemetére. Az 5. évtől kezdve fordul termőre. Három hónappal a virágzás
után takarítják be az egész terméses "bugát", melynek tagjai különbözően
érettek; Közép-Amerikában csak az érett, vörös terméseket szedik le a fákról.
A rambután idénygyümölcs, amelyet Délkelet-Ázsiában decembertől márciusig kínálnak
a piacokon. Hosszabb tároláshoz vagy exporthoz nedvesen és hűvösen tartják a terméseket,
mert különben súlyukból veszítenek és jelentéktelenné válnak.
Rokon fajok:
a Nephelium nemzetség további fajainak termését Kelet- és Délkelet-Ázsiában szintén
gyümölcsként fogyasztják, de ezek csekélyebb értékűek, mivel kisebbek, a magköpeny
vékonyabb és kevésbé édes, mint a rambutáné. E fajok a Nephelium ramboutan-ake
(Labill.) Leenh. (= N. mutabile Blume), N. cuspidatum Blume, N. hypoleucum Kurz
és N. uncinatum Radlk. ex Leenh.