Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Rágógumifa,
szapotijja
Manilkara
zapota (L.) v. Royen (Achras zapota L.)
Család: Sapotaceae (szapotafélék)
A:
sapodilla, naseberry, chiku;
F: sapotille;
S: chicozapote, nispero, zapota;
P: sapoti;
N: Breiapfel
A
rágógumifa örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, legfeljebb 20 m magas fa,
amelyhez kérge, levelei és éretlen termései fehér, ragacsos tejnedvet tartalmaznak.
Levelei szórt állásúak. A levéllemez (13 x 5 cm) ép szélű, vaskos-bőrnemű, sima,
kopasz, fényes sötétzöld, széles-lándzsás, lekerekített vagy tompa csúcsú. A levélnyél
2-3 cm hosszú. Virágai 1-2 cm-es kocsányúak, a levélhónaljban fejlődnek. A csészelevelek
3-asával 2 körben állnak, tövükön összeforrtak és sűrűn barna szőrűek. A zöldesfehér,
harang alakú (kb. 1,5 cm átmérőjű) pártacső közepéig 6 cimpára hasadt.
Termése:
a kb. 3 cm hosszú kocsányú bogyó gömbölyded vagy elliptikus-tojásdad és 5-10 x
4-6 cm nagyságú. Héja vékony, de tömör, érdes, fénytelen barna színű; a kocsány
körül megmaradnak a rásimuló csészelevelek. A terméshús megérve üveges sárgásbarna,
pépesen lágy, nagyon bő levű, kis kősejtektől szemcsés, egy lágy körtéhez hasonló;
keskeny hosszirányú rések gyenge szelvényekre tagolják; íze karamellhez hasonló,
nagyon édes. A termés közepe körül csillag alakban kivételesen 12 mag rendeződik
el, ritka esetben magvatlan. A magok lapítottak, tojásdad körvonalúak, horgas
csúcsúak és kb. 1 cm-esek; héjuk kemény, fás, fényes fekete vagy sötétbarna, fehér
köldökkel; a magbél fehéresbarna, szilárd, dióbélszerű és gyengén keserű ízű.
Felhasználása: az érett, lágy termések húsa édes, de gyenge zamatú, héj nélkül,
nyers gyümölcsként és gyümölcssalátákban fogyasztják, vagy lekvárt készítenek
belőle. A terméshús a félbevágott bogyóból kikanalazható. A szapotijját párolják
is, vagy zöld citrom levével és gyömbérrel sziruppá főzik, édes ételnek is alapanyaga
(Indiában például a halváé). Konzerválás céljából a karikára vágott szapotijját
befőzik, kandírozzák, vagy rövid hevítés után vákuumcsomagolással zárják le. Az
éretlen termések összehúzó hatásúak, és éppúgy, mint a gyengén mérgező magok,
élvezhetetlenek.
A növény gumiban és gyantában gazdag tejnedve (chickle),
amely a megsebzett kéregből és a sérült, éretlen termésekből folyik ki, a rágógumi
nyersanyaga, és már az aztékok is ilyen módon használták; napjainkban többnyire
szintetikusan előállított anyagokkal pótolják. A kéregből készült tea láz és hasmenés
elleni szer.
Elterjedése: Dél-Mexikóban és Közép-Amerikában honos, a meleg
égövi országokban ma világszerte ültetik.
Termesztése és betakarítása: a
trópusi és szubtrópusi klímában tenyészik, legfeljebb 2000 m-ig; a kifejlett fák
eltűrik a gyenge fagyot. Igénytelen, sőt szárazságtűrő, persze a csapadékban gazdag
tájakon a mély rétegű talajon fejlődik a legjobban. Magról szaporítják, vagy különböző
alanyokra oltják. A számos fajtája habitusban és a termés alakjában, valamint
ízében tér el egymástól. A nyomásra érzékeny terméseket érett állapotban, kocsánnyal
együtt szedik; körülbelül 1 hétig tárolhatók.