Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Közönséges
guáva
Psidium
guajava L.
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)
A:
guava; F: goyave;
S: guayaba;
P: goiaba;
N: Gemeine Guave
A
közönséges guáva alacsonyan elágazó, 3,5-10 m magas, terebélyes ágrendszerű fa.
Fiatal hajtásai barázdásak, négyszögletűek, pelyhes szőrűek. A fa kérge vörösesbarna,
pikkelyesen lehámlik. Levelei átellenes állásúak. A levéllemez sötétzöld, ép szélű,
bőrnemű, elliptikus vagy hosszúkás, 6-15 x 3-7 cm hosszú, színén kopasz, fonákján
finoman gyapjas szőrű, mirigyes; erőteljes fő- és oldalerei a lemez színén bemélyedtek,
fonákján kiemelkednek. A levélnyél legfeljebb 1 cm hosszúra nő. Virágai magánosan
vagy 2-3-asával fejlődnek a levélhónaljban; a virágtengely csővé alakult, a virágtakarót
4-5 csészelevél és 4-5 elliptikus, 1-2 cm-es fehér szirom alkotja. a porzók legfeljebb
2 cm hosszúak, fehérek, nagyszámúak.
Termése: gömbölyded bogyó, amely elliptikus,
alma vagy körte alakú, zöld vagy sárgászöld, gyakran rózsaszín pettyes, 4-12 cm
hosszú és legfeljebb 200 g-os. A gyümölcs csúcsán a csészelevél-koszorú maradó.
Vékony héja gyengén fényes és viaszos. A C-vitaminban és pektinben gazdag terméshús
éretten lágy, bő levű, kis kősejtek miatt szemcsés, fehéres, sárgás, sárgászöld
vagy rózsaszín, a központ felé haladva gyakran élénkebb piros színű. Íze kellemes,
édeskésen savanyú zamatú, körtéhez vagy szamócához hasonló; az éretlen, zöld termések
savanyúak és gyakran összehúzó hatásúak. A bogyó belsejében üveges pulpában fejlődik
a nagyszámú barnássárga, aszimmetrikusan szív alakú kemény mag (3 x 2,5 x 2 mm).
Felhasználása: az érett terméseket friss gyümölcsként vagy (be-)főzve desszertként,
a magokkal együtt fogyasztják. Ázsiában az éretlen, cukorral és fahéjjal meghintett
termések is kedveltek. Zamatos zselét és ízletes gyümölcsleveket állítanak elő
belőle. Az érett bogyók héját salátákhoz és pudingokhoz is felhasználják. A levével
jégkrémet és más édességeket ízesítenek. Gyökerét, levelét, kérgét és éretlen
termését hasmenés ellen alkalmazzák.
Elterjedése: Közép-Amerikából származik,
és napjainkban világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon.
Termesztése
és betakarítása: az igénytelen növényt a trópusokon körülbelül 1500 m magasságig
ültetik; néhány fajta eltűri a gyenge fagyot. Kedveli azokat a meleg szubtrópusi
és trópusi klímájú helyeket, ahol száraz évszak uralkodik, amikor termése fejlődik.
Egyrészt magról szaporítják, a magoncokat gyakran oltóalanynak használják, másrészt
dugványokat és oltványokat ültetnek. Számos fajta létezik, amelyek növekedésben,
a termés alakjában és nagyságában, a héj és a terméshús színében, valamint aromájában
különböznek egymástól. A növények a klímától függően szezonálisan vagy csaknem
egész évben teremnek. A termések virágzás után 3-4 hónap múlva érnek. Csak egészen
megérve szedik le a guávát, amely így néhány napig tartható el, hűtve 2-3 hétig
tárolható.
II.
Friedrichsthal-guáva
Psidium
friedrichsthalianum (O. Berg.) Nied.
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)
A:
Costa Rican guava;
F: cas;
S: cas, guayaba ácida;
N: Costa-Rica-Guave,
Cas
A
Friedrichsthal-guáva örökzöld, legfeljebb 10 m magas, vörösesbarna, szürkével
tarkított törzsű fa. Ágai vörösesek, négyszögletűek, finoman szőrösek. Levelei
átellenes állásúak. A levéllemez elliptikus vagy hosszúkás, hegyes csúcsú, ép
szélű, mirigyesen pontozott, színén sötétzöld és fényes, fonákján világosabb és
fénytelen. A virágok magánosan fejlődnek a levélhónaljban; a párta 5 tagú, a szirmok
kb. 1 cm hosszúak, viaszosak, fehérek. A porzók fehérek, nagyszámúak, 15 mm hosszúak.
Termése: legfeljebb 6 cm nagyságú, gömbölyded bogyó, amelynek csúcsi részén
koronaszerűen megmarad a 2-5 nagy, zöldesbarna, széles háromszögletű, erősen homorú,
összehajló csészelevél. A bogyó sárga, gyakran barna foltos héja sima, kemény
és vékony. Az érett állapotban fehéres vagy krém-narancsszínű terméshús és a termésüreg
világos pulpája lágy, bő levű és nagyon savanyú, kellemesen zamatos. Sok magja
kemény, gyengén lapított, körvonalában kerekded vagy tojás alakú; mérete legfeljebb
6 x 5 mm.
Felhasználása: az érett termések levéből, vízzel és cukorral keverve,
C-vitaminban gazdag üdítőital készül, amely Costa Ricában fölöttébb kedvelt és
egyetlen vendéglőből sem hiányzik. A savanyú bogyókat édes ételekbe teszik, lekvárt
és zselét főznek belőlük; gyümölcsként csak cukorral fogyasztják.
Elterjedése:
Közép-Amerikában és Kolumbiában honos. Costa Rica egyik leggyakoribb gyümölcsfája,
és a trópusi Amerikában Mexikótól Ecuadorig, valamint a Fülöp-szigeteken gyakorta
termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-trópusi és szubtrópusi
klímájú területeken tenyészik, a síkvidékektől mintegy 1500 m-ig. A gyümölcslégytől
gyakran megtámadott bogyókat teljesen éretten szedik, csak rövid ideig tárolhatók,
és nyomásra nagyon érzékenyek.
III.
Szögletes
guáva
Psidium
acutangulum DC. (Britoa acida Berg., B. sellowiana Berg.)
Család: Myrtaceae
(mirtuszfélék)
A:
Para-guava;
S: guayaba de Para;
P: araçá pera;
N: Para-Guave
A
szögletes guáva kis, örökzöld, legfeljebb 12 m magas fa. Ágai négyszögletűek,
a levelek ízesülési helyénél gyengén szárnyasak. Levelei átellenes állásúak. A
levéllemez legfeljebb 14 x 4 cm-es, elliptikus vagy széles-lándzsás, ép szélű,
bőrnemű, a 8-10 oldalér között hullámosan kissé kiemelkedő, csúcsa kihegyezett,
a válla lekerekített vagy széles ék alakú. A levélnyél hosszúsága maximum 5 mm.
Hosszú kocsányú virágai 1-3-asával fejlődnek a levélhónaljakban. A virágtakarót
4-5 csészelevél és 5 fehér, legfeljebb 2 cm-es, elliptikus szirom alkotja. A porzók
száma a 300-at elérheti.
Termése: 3-8 cm nagyságú bogyó, amely gömbölyded
vagy körte alakú, csúcsi részén a megnagyobbodott csészelevelek maradók. A terméshéj
éretten zöldessárga vagy halványsárga, gyakran feketével pontozott vagy foltos.
A bő levű, lágy, savanyú, nagyon zamatos terméshús éppúgy, mint a kemény, háromszögletű
magok, világossárga színű.
Felhasználása: az ízletes termésekből levet készítenek;
cukorral vagy mézzel nyersen fogyasztják, vagy befőttként és desszertként tálalják.
Elterjedése: a trópusi Dél-Amerika, Kolumbiától Amazóniáig. Gyümölcsfaként
elsősorban Brazíliában termesztik.
IV.
Édes
szamóca-guáva
Psidium
cattleianum Sabine (P. littorale Raddi)
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)
A:
stawberry-guava, Cattley-guava;
S: guyaba fresa, cas dulce;
P: araçá
da praia;
N: Erdbeer-Guave, Rote Guave
Az
édes szamóca-guáva örökzöld, legfeljebb 4(-12) m magas cserje vagy fa. Levelei
átellenes állásúak, nyelük kb. 1 cm hosszú, ép szélű, visszás-tojásdad vagy elliptikus,
csúcsuk lekerekített vagy tompa, válluk nyélbe keskenyedő. A levéllemez vastag-bőrnemű,
színén sötétzöld és fényes, fonákján világosabb és fénytelen; legfeljebb 6(-12)
x 3(-6) cm. A fehér virágok magánosan vagy 2-3-asával fejlődnek a levélhónaljban,
átmérőjük 1,5-6 cm, a porzók nagyszámúak, 2 cm-nél nem hosszabbak.
Termése:
mintegy 5 cm hosszú kocsányú, megérve sötétpiros, ritkábban sárga bogyó, amely
gömbölyded vagy fordított tojás alakú, legfeljebb 4 cm-es, a csúcsán 4-5 maradó,
kb. 4 mm hosszú és széles csészelevélből álló gyűrűt visel. Vékony héja sima és
fényes. A lágy, fehéres terméshús 3-5 mm vastag; nagyon bő levű üveges pulpát
vesz körül, amelyben számos elliptikus vagy szabálytalan, görbült, kemény, világosbarna,
legfeljebb 5 mm-es mag helyezkedik el. A termés nagyon kellemes, zamatos, édeskésen
savanyú ízű.
Felhasználása: kedvelt kis terméseit gyümölcsként fogyasztják,
valamint lekvárt, zselét és levet készítenek belőlük, vagy édes ételekbe teszik.
Elterjedése: Brazília keleti részében honos, és az Újvilág szubtrópusi, trópusi
tájain gyakran termesztik, ritkábban Afrikában, Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint
a csendes-óceáni szigeteken is ültetik.
Termesztése és betakarítása: a cserje
legjobban meleg-nedves klímában tenyészik, -5 °C-ig fagytűrő, a talajban nem válogat.
Magról szaporítják, és gyakran elvadul. A termesztés házi- és gyümölcsöskertekben
folyik, inkább csak saját szükségletre. Meghatározott fajtái nincsenek, a sárga
termésű alakot lucidum változatként írták le. A terméseket érett állapotban szedik,
és csak 2-3 napig tárolhatók.
Rokon fajok: a Psidium nemzetség mintegy 150
fajt foglal magában, közülük sok terem ehető gyümölcsöt, de kultúrnövényként csekély
a jelentősége. Amazóniában gyakran termesztett, de más latin-amerikai országokban
is ültetett cserje a legfeljebb 3 m magas brazil guáva (P. guineense Sw.), melynek
bogyói legfeljebb 4 cm nagyságúak, gömbölydedek, nagyon savanyúak.