Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Cseresznyék, meggyek
CSERESZNYÉK
Badacsonyi
ropogós (Bigarreau de Badacsony, Badacsonyer Riesenkirsche, Badacsonyi óriás):
Hazai,
Badacsony-vidéki származású. Belke Tivadar, a keszthelyi Gazdasági Tanintézet
főkertésze fedezte fel, 1869-ben. Valószínűleg a Germersdorfi óriás magonca. Július
közepe táján érik, teljes érettségét elérve a gyümölcs aránylag sokáig eláll.
Gyengén
terem és rosszul termékenyül. Önmeddő. A Germersdorfi nem, a Márki korai és a
Jaboulay gyengén termékenyíti.
Nagy, vagy igen nagy gyümölcse elsőrendű, sőt
kiválóan elsőrendű: úgy asztali, piaci és háztartási célokra, valamint gőzben
főzésre kiválóan alkalmas.
Gyümölcse tompa szívalakú, száránál tompa behajlással,
kelyhes végén laposas hegyben végződik. A kocsány felőli oldalán felülete enyhén
hullámos. Héja sötétpiros vagy pirosbarna, teljes értével majdnem fekete, bágyadtan
fénylő.
Bibepontja sekély mélyedésben ülő, kicsiny, alig szembetűnő. Szára
középhosszú és közepes vastagságú, némileg oldalt görbült, zöld, vagy vörhenyes-színű,
széles és lapos tányérszerű mélyedésből kiinduló. Húsa sötétpiros, vérszínű, elég
bőlevű, tömött, kissé ropogós, kellemesen savanykás, édes, fűszeres ízű, kis kesernyés
utóízzel. Magva aránylag kicsiny, lapított, tojásdadalakú. Magvaváló.
Fája
erőteljes, bujanövésű, koronája ritka, szellős, fiatalon felfelé törő, majd lehajló
félgömb alakú. Alkalmas közép-vagy magastörzsű gazdasági fának.
Jó minőségű,
tápanyagban gazdag, meleg talajt kedvel. Fagyérzékeny, és a cseresznyelégy fertőzi.
Gyöngyösi
szívcseresznye (Fekete váradi):
Származása ismeretlen. Első leírója, Brózik
Sándor Gyöngyös határában találta, mint helyi fajtát.
Június első felében és
második harmadában érik. Színelő szedését június első hetében lehet megkezdeni.
Rendszeresen
és bőven termő, korán kezd teremni. Jól termékenyül, a termőrügyek túlnyomó részéből
2-3 virág
fejlődik, azokból általában 1-2 gyümölcs köt. Gyümölcse középnagy,
megnyúlt szív alakú. Alapszíne kárminpiros, amelyet éretten feketés-barnás bordó-piros
szín fed. Kocsánya igen hosszú, középvastag, világosbarnán és lilásan mosott kocsányán
nincsen levele.
Húsa lilás bordópiros, félkemény, bő levű, igen gyengén duránci.
Íze közepesen édes-savas, kissé kesernyés zamattal.
Igen jól szállítható.
Levele
középnagy, széles, a főérnél húzott. Vesszeje középerős vagy gyenge világosbarna,
közepesen paraszemölcsös. Koronája lehajló ágazatú, kúpos.
A fagy iránt nem
érzékeny. Középkötött, agyagos talajon jól fejlődik.
Hedelfingeni óriás (Géante de Hedelfingen-Hedelfinger Riesenkirsche):
A Württembergben
fekvő Hédelfingerből származik.
Júliusban érik. Gyümölcse nagy, vagy igen nagy,
oldalain némileg ellapított, tompa végekkel, kissé szív alakú. Vágánya elég mély,
szembetűnő. Szára hosszú, középvastag, világoszöld, gyakran vernyegesen befuttatott,
szűk és mély üregben ülő. Héja sötétbarna, fénylő, áttetsző világospiros, apró
pontozattal. Kocsánya hosszú, világoszöld, közepesen vastag. Húsa sötétpiros,
világosabb színű erekkel átszőtt, magva körül feketéspiros, középkeménységű, emiatt
inkább a ropogós, mintsem a hólyagos cseresznyék osztályába sorozható. Íze kellemes,
fűszeres, sajátosan édes, leve bő, sötétvörös. Magva nagy, hosszas tojásdad, szárfelőli
oldalán tompán végződő, bordázata lapos.
Teljesen magvaváló.
Fája erőteljes,
edzett, korán és bőven termő, szétterülő, sátorszerű koronát alkotó, melynek ágai
idővel lefelé hajlók, útmenti sorfának tehát kevésbé alkalmas. Az éghajlatban
és talajban nem válogatós, de esős időben gyümölcse repedésre hajlamos. Igen jól
termékenyül, és jó pollenadó is. Porzófajtái a Germersdorfi és a Jaboulay.
Jaboulay ropogós (Bigarreau Jaboulay):
Minden valószínűség szerint Franciaországból
származik. Május második felétől július középéig érik, attól függően mely vidéken
terem. Középnagy, néha nagyobb, gyümölcsei elsőrendűek. Termése tompa szívalakú,
oldalt kissé lapított. Héja vékony, fénylő, világospiros, értével feketepiros
színűvé válik. Kocsánya középhosszú és középvastag, kárminpiros. Húsa nem eléggé
tömött arra nézve, hogy ropogós cseresznyének nevezzék, és inkább puha voltánál
fogva a szállítást is kevésbé bírja. Leve bő, kellemes savannyal emelt, rózsaszínűen
festő.
Fája igen edzett, kevésbé érzékeny, a korai fagyoknak ellenáll. Általában
ritka koronát alkot, de terebélyes fává növi ki magát. Ágrendszere kusza növésű.
Csapadékos területen gyümölcse erősen reped. Nem igényes, jól alkalmazkodó fajta,
száraz vidéken azonban apró és ízetlen termést hoz.
Korponai világos (Guigne de Korpona):
A hontvármegyei Korpona község környékéről
származik.
Június végén, július elején érik. Elsőrendű asztali és piaci gyümölcs.
Gyümölcse szabályos, többnyire csak az egyik oldalán némileg ellapuló, szélességi
és magassági átmérője majdnem egyenlő, ennek folytán a gyümölcs majdnem gömbölyűnek
látszik. Nagysága közepes, ritkábban ennél valamelyest nagyobb, többnyire egyenlő
nagyságú. Héja síma, meglehetős vastag, tompafényű, világos, túlérett korában
sötét, meggyszínpiros, néha kevésbbé márványozott. Bibepontja a legtöbb gyümölcsnél
hiányzik. Szára közepes, néha ennél hosszabb, vékony, vagy középvastag, két végén
bunkósan végződő, fűzöld, vagy barnászöld színű sekély és csészeszerű mélyedésbe
helyezett, erősen álló.
Húsa gyenge rózsaszínárnyalatba menő sárgásfehér, eres,
kissé ropogós, de nem kemény, a ropogós és hólyagos cseresznyék között álló igen
kellemes zamatú, édes, gyengén savanykás, bőlevű, tiszta, nem festő. Magva aránylag
nagy, síma, kétoldalt némileg ellapított, mindkét végén tompa hegyben végződő,
hármasnak látszó tarajjal, melyhez többé-kevésbbé húsos cafatok tapadnak. Fája
fiatal korában erőteljes, sőt bujanövésű öregebb korában teljesen télálló. Koronája
terebélyesedő, de azért eléggé szabályosan felfelé törekvő.
Májusi korai (Frühe Maikirsche, Frühe Maiherzkirsche, Pomázi fekete, Pomázi hosszúszárú,
Olasz, Májusi hosszúszárú):
Származása ismeretlen (Herszényi, 1934). az anyafát
első leírója, Brózik Sándor Pomázon szelektálta, ahol több hasonló típus ismeretes.
Gyümölcsei eléggé egy-időben érnek be, s így szedése nem körülményes (Herszényi,
1934). Rayman-Tomcsányi (1964) szerint viszont egyenetlenül érik. A Márki korai
fajtánál valamivel későbben, május második felében érik.
Gyümölcse középnagy,
fiatalabb fákon, tápdús talajban gyümölcse jóval nagyobb, a bibepont felé csúcsosodó,
gömb alakú. Színe sötétvörös, teljes értével majdnem fekete, fényes. Húsa puha,
bő levű, igen kellemes, fűszeres ízű. Gyengén duránci. Húsának puha volta dacára
a hosszabb szállítást is jól bírja.
Rendkívül bőtermő, igen jól termékenyül.
Termékenyítő képességére nézve még nem állnak megbízható adatok rendelkezésre.
Fája erős növekedésű, nagy, magas, gömbös koronát alkotó, korán és igen bőven
terem, nem igényes, de meghálálja a meleg fekvésbe telepítést. Csomósan csüngő
gyümölcsei viszont esős tavaszon könnyen monília-kárt szenvednek.
Márki korai (Früheste der Mark):
Származása bizonytalan. Egyik feltevés szerint
1870-71-ben került Franciaországból Németországba, mások szerint Winkler németországi
faiskolás Werder környékéről terjesztette el.
Májusban érik, a cseresznyeérés
idejének első hetében. Az ország déli részén már április legvégén is szedhető.
Ezen, különben igen jó fajtának hátránya, hogy gyümölcsei nem egyszerre érnek,
miért is szedése költséges, s így nagybani termesztésre nem való. Gyümölcse kicsi,
középnagy, tompa szívalakú, bibepontja felé belapított. Szára hosszú, vékony,
világoszöld, a teljesen érett gyümölcsön kárminpiros, széles, kevésbé mély üregbe
helyezett. Héja fényes, rugalmas, eléggé kemény, élénkpiros színű, teljes értével
feketevörös színezetű. Húsa világos kárminpiros, bő levű, kellemes zamatú, magja
aránylag igen nagy. Eleinte erősen, majd értével gyengébben duránci. Az összes
cseresznyefajták közül legkorábban érik, ropogós volta miatt igen keresett, magas
áron értékesíthető fajta.
Jól termékenyül és termékenyít. Porzófajtái a Badacsonyi
óriás, Germersdorfi óriás, Jaboulay.
Fája erőteljes növekedésű, felfelé törekvő
ágaival szép szabályos koronát alkot, majd idősebb korban lehajló, erősen széthajló.
Korán és bőven terem, virágzata kevésbé érzékeny. Kiegyenlített meleg klímára
és védett fekvésre van szüksége, könnyű, homokos, középkötött és nem túl nedves
talajokon ad jó termést.
Solymári politúr (Solymári szívcseresznye, Politúr):
Származása: Ismeretlen.
Solymár községből terjedt el. Eredetére nincs biztos adat. Az anyafát Brózik Sándor
választotta ki a hasonló típusok közül. Típusa a budai és szentendrei járásokban
eléggé elterjedt.
Június első felétől június végéig terjed érési ideje. A
Germersdorfi óriás érését rendesen egy héttel előzi.
Megfelelő körülmények
között igen jól termő. Jól termékenyül, egy-egy virágrügyből 3-4 virág is fejlődhet.
Hideg tavasz hatására sokszor csak 1, ritkán 2 virágot hoz.
Gyümölcse nagy,
vagy igen nagy, szabályos, szélesedő szív alakú, kocsánymélyedése körül hullámos.
Alapszíne kármin- vagy vérpiros, amelyet túlnyomó részben bordópiros fedőszín
takar. Kocsánya középhosszú, közepes vastagságú, zöld. Húsa kárminpiros, kemény,
leves, gyengén duránci. Íze éretten közepesen édes-savas, a kellőképpen be nem
érett gyümölcs igen savas. Igen jól szállítható.
Levele nagy vagy igen nagy,
széles, lehajló, a főérnél húzott, a lemez gyengén hólyagos. Koronája széles,
nagy növésű, elterülő kúp alakú, rendkívül nagy fává fejlődik. Alacsony fekvésben
a fagy iránt érzékeny. Védettebb, magasabb fekvésbe való. A könnyű vályog- vagy
jobb minőségű homoktalajon fejlődik jól.
Szomolyai rövidszárú (Egri fekete, Egri korai fekete, Szomolyai fekete, Noszvaji,
Mészhegyi):
Ismeretlen származású magyar fajta, Eger, Szomolya, Noszvaj községekben
terjedt el nagy mértékben.
Június második felében érik, színelő szedését június
első hetében lehet megkezdeni, amikor a gyümölcs már teljesen feketére színezett,
mert különben-íze kesernyés lesz.
Bőtermő. Igen jól termékenyül, egy-egy termőrügyből
átlag 3 virág fejlődik, amelyből 1-2 gyümölcs köt. Porzó fajtájára nincsen adat.
Gyümölcse
középnagy vagy kicsi, széles nyomott gömb alakú. Színe sötét feketés, lilás bordópiros.
Húsa feketés bordópiros, félkemény, bő levű, gyengén duránci. Íze jellegzetesen
édes, sajátos, kellemes zamattal. Kocsánya rövid, vékony vagy közepes vastagságú,
színe lilásan mosott zöld. Szállíthatósága: Igen jól szállítható.
Levele középnagy,
széles, hegyes lemezcsúccsal, széle csipkézett, a főérnél húzott. Vesszeje mereven
zömök, erős, világos barna színű, sűrűn szemölcsös. Koronája szélesen szétterülő,
kúpos gömb, idősebb korban félgömb.
Edzett, a téli fagyok iránt nem érzékeny.
A virágzáskor hideg időre kényes, egyébként az éghajlattal szemben igénytelen;
a kötött talajokon fejlődik jól.
Várkonyi (Cerise de Várkony-Várkonyer Kirsche):
Őseredetű magyar cseresznyefajta,
mely a Baranya vármegyei Várkony községből származik. A várkonyiak túlnyomó mennyiségben
magról szaporítják.
Június közepe-július eleje közötti időben érik. Többnyire
igen nagy, elsőrendű piaci és gazdasági és csak néha elsőrendű csemegefajta. A
nagyban való elterjesztést már azért is megérdemli, hogy nem férgesedik.
Gyümölcse
némileg tompakúpos, két oldalán ellapított; hosszanti átmérője jóval meghaladja
a szélességét. Vágánya csak az árnyékos felén szembetűnő, napos oldalán többnyire
elsekélyesedő. Kocsányürege széles, tányérszerűen ellaposodott. Szára középhosszú,
nem nagyon vastag, zöldesbarna színű, mindkét felén bunkósan végződő. Héja meglehetősen
vastag, sima, fénylő, világos kárminpiros, melyből a sárga alapszín csak az árnyékos
oldalon csillámlik elő. Húsa világos-sárgás színű, leves, kemény, ropogós, savanykásan
édes, kevéssé fűszeres, kellemes ízű. Magja aránylag kicsiny, két oldalán ellapított,
szélesen barázdált tarajú, több részén sima, fahéjszínű.
Fája egészséges,
korán és bőven terem. Koronája ritkás, szétálló, gyér lombozatú, szomorúfűzfa
módjára lehajló vesszőkkel.
MEGGYEK
Cigánymeggy
(Feketemeggy, Aprómeggy, Szaporameggy):
Származása ismeretlen. Nagy alakgazdagsággal
rendelkező, elterjedt, feltehetően magyar fajtakör.
A típustól és termőhelytől
függően július elejétől július végéig érik. Majdnem minden típusa igen bőtermő.
Már korán termőre fordul. Igen jól termékenyül és egyes típusai a Pándy üvegmeggyet
is jól termékenyítik.
Gyümölcse igen apró, kissé nyomott gömb alakú. Színe
feketés bordópiros. Kocsánya hosszú, vékony, zöld színű, gyakran pálhalevelet
visel („gatyás").
Kemény húsú, értével lédússá válik, erősen festő levű.
Íze erősen savasan-édes, kellemes zamattal.
Igen jól szállítható.
Levele
kicsi, széles, fényes, bőrnemű. Koronája általában jellegzetesen lecsüngő, félgömb
alakú. Kis koronát nevel.
A fagyok és monília iránt ellenálló. Termőhelyre
igénytelen. A csapadékos, hűvös vidékeket kivéve mindenütt jól fejlődik és bőven
terem.
Házi és konzervipari feldolgozásra (gyümölcslé, leves stb.) való, de
arra kiváló.
Főként mint a Pándy üvegmeggy virágport adó fajtáját telepítik.
Korpádi
meggy (Griotte de Korpád, Korpáder Weichsel):
Hazai eredetű, a Somogy vármegyebeli
Korpád községből származik. Június végétől július első feléig érik.
Nagyságra
közepes, gyakran kisebb is, nagyobb is, elsőrendű gazdasági piaci, de csak másodrendű,
vagy harmadrendű csemege.
Gyümölcse szabályos gömbalakú. Héja világos, az Amarella-meggyre
emlékeztető, túlérve sötétmeggyszínű, vékony, áttetsző és fénylő: Bibepontja csak
ritkán látható a gyümölcs alsó szélén; szabályosan kikanyarított, sekély, de eléggé
tág mélyedésben ülő. Vágánya többnyire hiányzik vagy alig szembetűnő. Szára a
közepesnél hosszabb, gyakran 6 cm hosszúságú; vékony, vagy középvastag.
Húsa
világospiros, valamelyest rózsaszínbe hajló, teljes megértével egy árnyalattal
sötétebb, fehéres erekkel átszőtt, világos, bőlevű, lágy vagy csak némileg keményes
és rugalmas, élesen savanyú, alig észrevehető édességgel. Magva közepes nagyságú,
mindkét végén majdnem egyenlően tompa csúcsba végződő, simafelületű, kicsiny,
tompatarajú, világos tölgyfaszínű, és húsától nem egészen elváló.
Fája egészséges,
edzett, télálló. Koronája elsűrűsödő, lecsüngő ágaival a szomorúfűzfára emlékeztető
alakot ölt.
Pándi üvegmeggy (Griotte de Pándy-Pándy's Glas-Weichsel, Kőrösi meggy, Kecskeméti
üvegmeggy):
Származása bizonytalan. Sok típusa alakult ki. Először Bereczki
Máté írta le 1887-ben.
Június végén-július első felében érik. Elsőrendű piaci
és háztartási és csak másodrendű asztali gyümölcs. Rosszul termékenyül, mert önmeddő.
Legjobban a Badacsonyi óriás, a Germersdorfi óriás és egyes Cigánymeggy típusok
termékenyítik. Gyümölcse szabályos, tompa szívalakú, két oldalán némileg ellapított,
szélességi átmérője mindenkor meghaladja a magassági átmérőt. Nagysága nagy, majd
pedig igen nagy, apróbbakkal vegyítve. Héja sötét bíborpiros, vékony, sima és
fénylő. Bibepontja alig szembetűnő, a gyümölcs végén sekély mélyedésbe helyezett,
néha felszínes is. Szára a közepesnél hosszabb, néha jóval hosszabb, egy-két apró
murvalevéltől környezett, vékony, vagy középvastag, sötétzöld színű, rövid, széles
bunkóban végződő, sekély és lapos üregbe helyezett.
Húsa sötétpiros, fehéren
csillámló erekkel átszőtt, bő és világosszínű lével, középkeménységű, némileg
élesen savanyu és csak keveset édes. Zamata jellegzetes. Magva középnagy, húsától
teljesen elváló, sima, vagy alig észrevehetően rovátkolt.
Fája egészséges és
teljesen edzett. Levele középnagy vagy nagy, széles, tojásdad, a lemeze sima.
Koronája általában lehajló. A korona kialakítása után gyenge ritkító metszésen
kívül nem igényel más beavatkozást. Még a legerősebb teleket is jól bírja. Érzékeny
viszont a moníliára.
Spanyol meggy:
Származása ismeretlen. A szakemberek részéről olyan vélemény is van, hogy a
Pándy üvegmeggynek egy erősebb növekedésű típusa. Hazai elterjedéséről számszerű
adatok nincsenek, de felmérése bizonytalan, mert a legtöbb vidéken minden nagyobb
szemű meggyet - helytelenül - Spanyol meggynek hívnak. Herszényi (1934) említi,
hogy a Bódva mentén a Fekete spanyol meggynek nevezett fajtát termesztik, míg
a Balaton déli partján, Sümegen és Tapolca vidékén a Füredi spanyol meggy az
elterjedt. Sajnos leírásukat nem tudta megadni, mert Ő sem kapott a neveknél
bővebb információt.
Minden esetre az alapfaj június végén-július első felében a Pándy üvegmeggyel
egyidőben érik.
Jó termőképességű, korán termőre fordul. A Pándy üvegmeggynél jobban termékenyül.
Porzó fajtára nincsen adat.
Gyümölcse közepes nagyságú, kissé lapított, gömb alakú. Színe világospiros,
teljesen éretten sötét bordópiros. Kocsánya középhosszú. Húsa vérpiros, félkemény,
leves, majdnem teljesen magvaváló. Íze leves, savanykás ízű.
Közepesen szállítható.
Levele középnagy, tojásdad alakú, széle csipkézett. Koronája erőteljes fejlődésű,
erősen felfelé törő ágakkal. Kevés metszést igényel.
A Pándy üvegmeggyhez hasonlóan a téli fagyok iránt edzett. A talaj iránt nem
igényes.
Andó meggy, kanadai
meggy (Prunus tomentosa):
Pelyhes meggynek is nevezik, mivel vesszői, levelei, de még a termései is szőrözöttek
lehetnek. Hazája Észak- és Nyugat-Kína, Japán, Himalája.
"Vegyük a keletkínai eredetű úgynevezett szöszös meggyet (Prunus tomentosa
Thunb.), amelyet kiválogatással addig nemesítettem, amíg teljes fagyállóságot
nem szerzett és gyümölcseinek minősége is megjavult. Bokros növény, egy méter
magasra nő, minden éviben bőven terem. Meggybogyói középnagyok, lédúsak, édesek,
apró kőmaggal; igen, alkalmasak gyümölcsbor és cukrászáru készítésére. Kőmagjaink
további elvetése útján szaporodik. Mindez nagy előnynek számít. Ehhez járul,
hogy ebben a növényben a nyulak, az egerek, meg a különféle élősködőgombák nem
tesznek kárt. Jóformán semmiféle gondozásra sincs szüksége, és úgyszólván bármiféle
talajjal is beéri." (I. V. Micsurin)