Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Masztika

Masztika - a hioszi pisztáciafa (Pistacia lentiscus Chia vagy latifolia) mézgája
mastic gum, masticha, lentisk, mastix; sakiz [török]

A pisztáciafa (vagy masztixfa) másutt is nő, de ezt a fajta mézgát csak Híosz szigetén adja: megpróbálták máshol is a világon, de egyszerűen nem tudni, miért, ott ugyanezek a fák nem termelnek masztikát (masztixgyantát) – sőt, Hiosznak is csak a déli részén, hét településen tudják termeszteni.

Bevágásokat ejtenek a fa törzsén és vastag ágain (kentima), amelyből kristálytiszta gyanta csöppek folynak, a "hioszi könnyek"; a kentima évente háromszor történik július és szeptember között.
A gyógyászatban is használják, főleg gyomorbántalmakra. A konyhában főleg édességekhez illik. Rágógumi, fogpaszta, illatszerek adaléka.
A masztikával ízesített úzo a masztihato. (Házilag: 750 ml ouzo-hoz adjunk 2 teáskanál tört masztikát és 1-2 teáskanál cukrot.)






GÖRÖG RECEPTEK MASZTIKÁVAL
Forrás: http://1tee-vront.chi.sch.gr/bIBLIOiggari.htm

 

Sult csirke masztikaszosszal

Hozzavalok:

egy egesz csirke ( 1 - masfel kilo) ehhez a recepthez legjobb, ha ki van teljesen csontozva, es a borevel egyutt, osszegongyolve sutjuk - a hentesnel megoldhato, hogy igy adjak.
2 csapott evokanal vaj
1 kozepes sargarepa
1 kozepes krumpli
1 kozepes hagyma
3 zeller levele
1 kis pohar feledes feherbor
so, bors
3 kis darabka masztika ("masztika konny" - a zacskobol )
1 doboz konzerv vegyes gyumolcssalata

Elkeszites:

Megtisztitjuk a csirket, beletesszuk egy melyebb tepsibe, szetmorzsoljuk a vajat, a csirket megszorjuk a soval, borssal ( esetleg egy kis majorannaval, de nem nagyon, nehogy elvegye a masztika izet), es a vajdarabkakkal, elomelegitett sutoben 200 fokon keszre sutjuk. Amikor a csirke megsult, kivesszuk a tepsibol. A csirke helyere betesszuk a tepsibe a finomra vagott zoldsegeket (repa - zeller - krumpli - hagyma), addig sutjuk a sutoben, amig egy kicsit megbarnulnak Ha mar jo, hozzaadjuk a bort es 2 pohar vizet. Az egesz folyadekot kiontjuk a tepsibol egy talba, ha tul hig, hozzaadhatunk egy kis lisztet.. Porra oroljuk a masztikat, es belekeverjuk a szoszba, ugy mint az elozoleg kibontott es atmosott gyumolcssalatat.

A csirket szeletelve es a szosszal leontve talaljuk, adhatunk melle koretkent krumplipuret.

 

Olivabefott

Hozzavalok:

Olivabogyo, so(1 kb 1 kg),
masztikafa levele(1-2 csokor)

Elkeszites:

Alaposan megmossuk az olivabogyot, soval beboritva befottesuvegekbe toltjuk. A befottesuvegeket vizzel feltoltjuk, beletesszuk a masztikalevelet. 1-2 honapig a kamraban allni hagyjuk. az igy elkeszitett olivabogyo igen izletes.

 

Marhasult masztikaszosszal

Hozzavalok:

4 nagyobb marhaszelet (vesepecsenye, belszin)
1 kis doboz konzerv gomba
1 pohar (1 - 1,5 dl) edes vorosbor
2 evokanal ecet
1 fel citrom leve
2 evokanal cukor
so
2 kis masztikadarabka

Elkeszites:

Megsozzuk a marhaszeleteket, keves olajon kisutjuk (mint a rostelyost), vagy ha van grillserpenyonk, beletesszuk.

Egy masik serpenyobe beletesszuk a citromlevet es a cukrot, karamellizaljuk, amig meg nem barnul egy kicsit. Amikor jo, hozzaadjuk az ecetet, a bort, es a kozben elkeszult marhahus sutolevebol egy poharnyit. Megpiritjuk egy kicsit a gombat, majd a porra orolt masztikaval egyutt azt is hozzaadjuk a szoszhoz.

A sult hust a szosszal leontve talaljuk. Koretkent adhatunk hozza hejaban sult tejfolos burgonyat.

 

Mastelo torta masztikaval

Hozzavalok:

50 dkg finomliszt
25 dkg friss vaj
2 g orolt masztika
so
mastelo sajt,
15 dkg puha sajt (turoszeru)
2 tojas
menta

Elkeszites:

A lisztbol es a vajbol tesztat gyurunk, kivajazott serpenyobe ontjuk.

A reszelt sajtot elkeverjuk a tojassal, sozzuk-borsozzuk es raontjuk a tesztara. A sutoben kb 1 orat sutjuk, amikor kesz, friss mentaval talaljuk.

 

Csirkemellfile masztikaval

Hozzavalok:

csirkemellfile, vekony csikokra vagva
1 almapaprika kis kockakra vagva
1 zoldpaprika felkockazva
3 kozepes hagyma aprora vagva
egy keves feherbor
kb 1,5-2dl fozotejszin
2 masztikadarabka, orolve
4 evokanal olivaolaj
15 dkg fott rizs, so, bors

Elkeszites:

Elozo nap a masztikaorlemenyt elkeverjuk egy kis poharnyi olivaolajjal es ejszakara szaraz, huvos helyre tesszuk. Masnap ezt a kevereket beleontjuk egy serpenyobe es jol felforrositjuk. Hozzaadjuk a csirket, a hagymat, a paprikat, es vegul egy kis feherbort. Levesszuk a langot es lassu tuzon, fakanallal keverve tovabbi 8-10 percig fozzuk a csirket, majd ezutan hozzaadjuk a rizst. Az egeszbe belekeverjuk a tejszint, sozzuk, borsozzuk, reszelt sajttal talaljuk.

 

Serteskaraj szilvaval es karamellizalt masztika auvryannal.

Hozzavalok:

2 nagyobb darab serteskaraj kifilezve,
szeletekre vagva
10 szem szilva (lehet aszalt is)
zoldborsszemek
20 dkg cukor
viz
5 g masztika
1 dl demi-glace martas

Elkeszites:

A sertesszeleteket sozzuk-borsozzuk. Minden szeletbe belegongyolunk egy szilvat es par szem zoldborsot, elomelegitett sutobe, kiolajozott tepsibe tesszuk. A cukorbol es a masztikaporbol keves viz hozzaadasaval szirupot keszitunk. Amig a hus sul, addig locsoljukl ezzel a sziruppal, amig a szeleteken karamellszeru reteg kepzodik. Ha a hus elkeszult, a masztikaszirupbol es a demi glace martasbol szoszt keszitunk es ezzel a szosszal leontve talaljuk.

 

"Reszeges" husgombocok

Hozzavalok:

Daralt marha - es serteshus (25 - 25 dkg)
3 szelet barna kenyer
2 tojas
ecet
1 kis pohar (fel deci) ouzo mastic
so, bors

Elkeszites:

Osszekeverjuk a hozzavalokat egy talban , hozzaadjut a beaztatott, lecsopogtetett kenyereket. Miutan jol osszedolgoztuk az alapanyagokat, vizes kezzel kis golyokat formazunk a masszabol, a golyocskak kozepebe kis fetasajt darabkakat nyomkodunk. A husgolyocskakat lisztben megforgatjuk es bo forro olajban kisutjuk.

Citromszeletekkel es petrezselyemmel diszitve talaljuk.

 

Hal masztikaszosszal

Hozzavalok:

5 halfile
6 dkg vaj
feherbor
feldeci masztikalikor
3 evokanal liszt
finomra vagott petrezselyem
fozotejszin
baberlevel, so, bors

Elkeszites:

Kivajazunk egy tuzallo edenyt. Beletesszuk a halfileket, leontjuk a feherborral es a likorrel. Sozzuk, borsozzuk , ratesszuk a baberlevelet. Hozzaadunk fel pohar vizet. 200 fokra elomelegitett sutoben negyedorat sutjuk. A halrol leontjuk a szoszt, liszttel, vajjal besuritjuk, tejszinnel dusitjuk.

A halat ezzel a szosszal leontve talaljuk Petrezselyemmel diszitjuk es fott rizst adunk hozza koretkent.

 

Masztikas lazac

Hozzavalok:

1 lazacfile
1 dl masztika ouzo
2 csepp masztikaolaj,
so ,
bors,
olivaolaj

Elkeszites:

A lazacfilet vekony csikokra vagjuk, sozzuk-borsozzuk. Az ouzot beleontjuk egy serpenyobe es addig hagyjuk a tuzon amig majdnem az osszes alkoholtartalma elparolog. Ezutan levesszuk a tuzrol, amikor kihult hozzaaadjuk a masztikaolajat.

Ezzel a szoszal meglocsoljuk a lazacot, foliaba tekerjuk, betesszuk a hutobe es 12 oran at ott hagyjuk.

 

Parolt kagylo masztikaval

Hozzavalok:

1 kilo kagylo (friss vagy melyhutott)
2 finomra vagott hagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 zellergumo finomra vagva
1 kis csesze masztika ouzo
2 dl viz
1 evokanal olivaolaj
1 kaveskanal bors
2 evokanal finomra vagott friss kapor

Elkeszites:

A kagylot alaposan megmossuk, szaradni hagyjuk. A fokhagymagerezdeket, a hagymat, a zellert meghamozzuk, finomra vagjuk. Az olajat egy serpenyoben felforrositjuk, piritjuk benne a zoldsegeket 2 percig, majd hozzaadjuk a kagylot. Kicsit kesobb hozzaadjuk a vizet es az ouzot, alaposan elkeverjuk es tovabbi 8-10 percig fozzuk, amig a kagylok kinyilnak (ha friss). Ezutan levesszuk a tuzrol, a kagylokat a szosszal talaljuk. Kaporral beszorjuk es citromszeletekkel diszitjuk.

 

Eskuvoi masztikakalacs

Hozzavalok:

1 kg liszt
1 csomag eleszto
1 evokanal cukor
csipet so
1 evokanal olivaolaj
3 masztikadarabka orolve
Anizzsal forralt viz (2 csesze)

Elkeszites:

A lisztet, a sot, a cukrot es a masztikat egy talba ontjuk es jol elkeverjuk. Hozzaadjuk az olivaolajat, az anizsos vizet es a langyos vizben feloldott elesztot. Tesztava dagasztjuk, konyharuhaval letakarva egy orat szaraz huvos helyen kelesztjuk. Miutan megkelt, kis fankokat formalunk belole, tepsibe tesszuk es tovabbi 2 oraig kelni hagyjuk. Ezutan tojassargajaval beecseteljuk, szezammaggal beszorjuk oket. 200 fokos sutoben 10-15 percig sutjuk, sutes utan meg egy kis ideig allni hagyjuk, ezutan talaljuk.

 

Ujevi sutemeny (Szmirni)

Hozzavalok:

30 dkg vaj (kisse felolvasztva, annyira hogy ne legyen kemeny)
40 dkg cukor
so
6 tojas, feherje es sargaja szetvalasztva
75 dkg liszt
1 evokanal orolt masztika
1 feldeci konyak
1 narancs heja es leve
1 egesz tojas, mandulaforgacs- a disziteshez

Elkeszites:

A vajat, a cukrot es a sot alaposan osszekeverjuk (lehetoleg botmixerrel), amig a keverek tiszta feher nem lesz. Hozzaadjuk a tojassargajat es a masztikat es tovabbi 5 percig mixeljuk. Ezutan hozzakeverjuk a narancs hejat es levet es a konyakot. Habba verjuk a tojasfeherjet A habbol, a vajas masszabol a liszt hozzaadasaval tesztat gyurunk. A tesztat beleontjuk egy kilisztezett-kivajazott tepsibe, a tetejet bekenjuk felvert tojassal es raszorjuk a mandulat. Elomelegitett sutoben kb 1 oran at sutjuk.

 

Chiosi masztikas ujevi sutemeny

Hozzavalok:

1 kg liszt
6 tojas
60 dkg cukor
20 g orolt masztika
10 dkg soreleszto
4 dl tej
30 dkg vaj, mandula

Elkeszites:

A feloldott sorelesztobol es egy keves lisztbol kovaszt keszitunk, meleg helyen kelni hagyjuk. Habverovel elkeverjuk a cukrot a tojasokkal, hozzaadjuk a kovaszt, a langyos tejet, a lisztet, a masztikat es aprankent a felolvasztott vajat.

Meleg helyre tesszuk kelni, konyharuhaval letakarva.

Ezutan kis piteket formalunk bwelole, tovabbi 1-2 orat kelni hagyjuk, mikor megkelt, a tetjeet tojassargajaval bekenjuk, mandulaforgaccsal beszorjuk, elomelegitett sutoben fel orat sutjuk.

 

Bananos palacsinta masztikalikorrel flambirozva

Hozzavalok:

5 nagyobb kesz palacsinta
5 banan
fel csesze cukor
5 dkg vaj
masztikalikor
egy csesze oszibarackbefott le
konyak
csokoladeontet

Elkeszites:

Egy serpenyobe beletesszuk a cukrot, vajat, citromlevet, es addig melegitjuk kevergetve amig meg nem barnul. Hozzaadjuk a befottlevet es a masztikalikort. A palacsintakat ebbe a masszaba beaztatjuk, miutan megszivtak magukat, beletekerjuk a banant. Meglocsoljuk konyakkal es meggyujtjuk. Csokoladeontettel leontve talaljuk. Beszorhatjuk mandulaforgaccsal.

 

Karamella kremdesszert masztikaval

Hozzavalok:

1 l tej
9 tojas
30 dkg cukor
15 g orolt masztika
a karamellhez:
25 dkg cukor
5 dkg glukozszirup
1 dl viz

Elkeszites:

Elso lepeskent elkeszitjuk a karamellat. Amikor kesz, kis tuzallo talkakba ontjuk. Egy labosban jol osszekeverjuk a tejet, a tojast a cukrot es a masztikat. Es folyamatos kevergetes mellett fozzuk amig forro nem lesz. Beleontjuk a kremet a kis talkakba es 45 percig 2200 fokos sutoben sutjuk. Hidegen talaljuk.

 

Haromszogecskek - Chiosi specialitas

Hozzavalok:

1 evokanal masztikapaszta (a mogyorokremhez hasonlo surusegu feher krem)
masfel deci viz
60 dkg retesteszta
35 dkg mandula
35 dkg cukor
rozsaviz
porcukor a disziteshez
20 dkg vaj

Elkeszites:

A masztikaorlemenyt vizben feloldjuk. Masnap reggel megporkoljuk a mandulat, megoroljuk es osszekeverjuk a masztikaoldattal. Hozzaadjuk a porra orolt kristalycukrot es alaposan osszekeverjuk. A retestesztat 6 cm szeles hosszu csikokra vagjuk. Vajdarabkakkal megszorjuk a tesztadarabokat, megtoltjuk oket a masztikas masszaval (mindegyikbe egy pupos kiskanallal). Haromszogeket gongyoluk beloluk. Kivajazott tepsiben megsutjuk, es porcukorral beszorva talaljuk.

 

"Light bege"

Hozzavalok:

3 csesze cukor
1 csesze viz
5 tojasfeherje
1 csesze porcukor
par csepp cirtromle.
Masztikaaroma

Elkeszites:

A vizbol es a kristalycukorbol citromle hozzaadasaval szirupot fozunk. Kemeny habba verjuk a tojasfeherjeket. A habot elkeverjuk a sziruppal, porcukorral es a masztikaval. A masszabol evokanalnyi darabokat szaggatunk, kivajazott tepsiben elomelegitett sutoben 20 percig sutjuk.

 

Budino

Hozzavalok:

2 csesze kekszmorzsa (haztartasi v. teljes kiorlesu keksz orolve)
2 csesze cukor
20 tojas,
masztika,
vaj

A sziruphoz:

2 csesze cukor
fahej
Elkeszites:

A tojasokat feltorjuk egy talba. Hozzaadjuk a kekszmorzsat es a cukrot es habverovel sokaig es alaposan elkeverjuk. Hozzaadjuk a masztikat es azt is elkeverjuk. A masszat kivajazott tepsibe ontjuk es sutoben megsutjuk. Ha kesz, megvarjuk mig kihul es a nem tul suru de forro sziruppal talaljuk.

 

Edesseg masztikaval

Hozzavalok:

70 dkg cukor
fel csesze viz
2 kiskanal citromle
1 kiskanal orolt masztika

Elkeszites

Cukrot felmelegitjuk a vizzel, alapos kevergetes mellett, amig fel nem oldodik. Olyan surunek kell lennie mint a mez.

Hozzaadjuk a citromlevet, tovabb fozzuk, majd egy talba ontjuk. Amikor a szirup mar majdnem kihult, hozzaadjuk a masztikat es fakanallal jol elkeverjuk, amig a massza feher es suru nem lesz.

 

Melitinia

Hozzavalok:

Toltelek

250 gr teljes kiorlesu finomliszt
4 tojassargaja
1 kg friss turoszeru lagy sajt
1 kilo cukor
3 g orolt masztika

a levelestesztahoz

2 evokanal friss vaj
1 kis pohar masztikalikor
feldeci viz
liszt, annyi amennyit a teszta felvesz
tej (amennyit felvesz)

Elkeszites:

A lisztet beletesszuk egy talba, hozzaadjuk a vajat, a vizet, a tejet, vajastesztat keszitunk belole. 2 oran at allni hagyjuk, konyharuhaval letakarva.

A lagysajtot jol meggyurjuk, hozzaadjuk a tojassargajat, jol elkeverjuk, hozzakeverjuk a teljes kiorlesu lisztet, cukrot, masztikat, mikozben fakanallal keverjuk.

A levelestesztat 2-3 mm vastagsagura nyujtjuk, 3-4 cm szeles csikokra vagjuk, megtoltjuk a kremmel, 1 cm vastagon. A tesztat osszeragasztjuk az ujjainkkal. Kivajazott tepsiben 170 fokon sutjuk amig meg nem bamul. Talalaskor beszorhatjuk fahejjal.

 

Malebia - keleti edesseg

Hozzavalok:

Masfel liter viz
6 evokanal liszt
par csepp masztikaolaj
5 evokanal hideg viz
rozsaviz, rozsalekvar

Elkeszites:

Feloldjuk a lisztet egy csesze vizben es a kevereket hozzaadjuk a tobbi vizhez. Alaposan kevergetve fozzuk, amig be nem surusodik. Hozzaadjuk a masztikat es egy kis rozsavizet, es 5 kanal vizet, hogy atlatszo legyen. A kremet kis talakba ontjuk es rozsavizzel vagy rozsalekvarral talaljuk.

 

Samali

Hozzavalok:

3,5 teljes kiorlesu liszt
2 teascsesze cukor
3 evokanal sutopor
masfel csesze joghurt
1 evokanal orolt masztika

a sziruphoz:

masfel csesze cukor
ugyanannyi viz
2 evokanal glukozszirup

Elkeszites:

A lisztet a cukorral es a sutoporral egy talban alaposan elkeverjuk, hozzaadjuk a joghurtot es a masztikat, jol elkeverjuk.

Kivajazunk egy tepsit, beleontjuk a masszat es 180 fokra elomelegitett sutoben 20 percig sutjuk. Ezutan kivesszuk a sutobol es negyzetalaku szeletekre vagjuk. Tovabbi fel orat sutjuk.

Elkeszitjuk a szirupot, a fenti hozzavalokon kivul egy kis citromlevet adunk hozza miutan 5 percig foztuk.

A friss sutemenyt kivesszuk a sutobol es mikor kihult a forro sziruppal leontjuk. Mandulaforgaccsal diszitve talaljuk.

 

Mazsolas edesseg szirupban

Hozzavalok:

1,3 kg nagyobb mazsola
1 kg cukor
1 csesze viz
1 evokanal citromle,
orolt masztika

Elkeszites:

A mazsolat alaposan megmossuk es megszaritjuk. A cukorbol es a vizbol folyamatosan kevergetve szirupot fozunk, vigyazva, hogy ne ragadjon. Amikor a szirup kihult, beletesszuk a mazsolat. Feltesszuk a kevereket fozni, hozzaadjuk a citromlevet, egy-ket perc utan levesszuk a tuzrol, belekeverjuk a masztikat, befottesuvegekbe ontjuk.

 

Szaritott fuge (Pastelaria)

Hozzavalok:

Aszalt fuge fuge,
szezam,
mandula,
mogyoro,
masztika,
baberlevel

Elkeszites:

A fugeket sutobe tesszuk amig meleg nem lesz. Osszekeverjuk es egy mozsarban osszetorjuk a mandulat, a mogyorot, szezamot es a fahejat. Ezutan ezt a kevereket a fugekbe toltjuk. A fugeket kettesevel osszeragasztjuk es tovabb sutjuk amig meg nem barnulnak. Ha kesz es kihult, az orolt masztikaval es a baberlevellel egy dobozbean szaraz, huvos helyre tesszuk.

 

Paradicsomos edesseg

Hozzavalok

1 kilo 30 dkg friss paradicsom
1.3 kilo cukor
1 csesze viz
2 kanal citromle,
masztikaorlemeny
mogyoro

Elkeszites:

Az edesseghez a legjobb ha kisebb, erett paradicsomokat hasznalunk. Forro vizbe tesszuk oket, amig a viz ujra flforr. Ezutan kivesszuk es meghamozzuk a paradicsomokat. Betesszuk oket egy talba, ckorral boven beszorjuk es 24 oran at allni hagyjuk. Masnap egy edenyben egy csesze vizzel negyedorat fozzuk. Minden paradicsom belsejebe meleteszunk egy szem mogyorot, es a kozben elkeszitett szirupban 2-3 percig tovabb fozzuk.

Megint allni hagyjuk egy napot. Masnap hozzaadjuk a citromlevet, felforraljuk, majd hozzaadjuk a masztikat es befottesuvegekbe ontjuk.

 

Fank masztikaval

Hozzavalok:

5 csesze teljes kiorlesu liszt
8 tojas
2 narancs leve
so
1 kis kanal szodaviz
2-3 g orolt masztika
sotlan mogyoro,
masztikalikor

Elkeszites:

A lisztet egy talba ontjuk, hozzaadjuk a narancslevet, a sot, a masztikat es a szodat. Keletlen fankszeru tesztat keszitunk belole.

A tesztat kisebb-nagyobb darabkakra szaggatjuk. Ehhez hasznaljunk pogacsaszaggatot.

A tesztadarabokat forro olajban kisutjuk, sziruppal, likorrel talaljuk, mogyoroval beszorjuk.

 

Kadaifi

Hozzavalok:

1250 kadaifiteszta
fel kilo vaj
125 dkg cukor
35 dkg mez
70 dkg durvara orolt mandula
masztikaorlemeny .
rozsaviz, fahej, kekszmorzsa

Elkeszites:

A mandulabol, morzsabol, fahejbol es a masztikabol tolteleket keszitunk.

A kadaifiteszta felet kivajazott tuzallo edenybe tesszuk, beszorjuk a toltelekkel, ratesszuk a kadaifi masik felet. A tetejere raontjuk az olvasztott vajat, sutoben masfel orat sutjuk.

A mezbol, cukorbol es a vizbol szirupot fozunk, es amikor a kadaifi kesz, rozsavizzel es a langyos sziruppal leontjuk. Szeletekre vagva talaljuk. Porcukorral es fahejjal beszorjuk.

 

Masztikas teasutemeny

Hozzavalok:

70 dkg liszt
35 dkg cukor
2 dl tej
2 tojas
2 evokanal vaj
masztika,
ammonium
Elkeszites:

Egy talban a lisztet, a tojast, a kozben felolvadt vajat, a masztikat es a meleg tejben feloldott ammoniumot tesztava gyurjuk. A tesztabol kis darabkakat szaggatunk, sutemenyformakat keszitunk belole. Tojassargajaval beecseteljuk a kis sutiket es elomelegitett sutoben megsutjuk.

 

Masztikas sutemeny

Hozzavalok:

125 dkg teljes kiorlesu liszt
2 kis pohar masztika ouzo
17 dkg olaj vagy vaj
17 dkg cukor
fel vekni kenyer (beaztatva)

Elkeszites:

A teljes kiorlesu lisztet egy talba tesszuk, hozzaadjuk az olvasztott vajat vagy olajat, a kenyeret, a cukrot es az ouzot. Ezt tesztava gyurjuk, ha tul suru, ouzovallagyitjuk. Sokaig dagasztjuk, amig egy lagy , omlos allagu tesztat nem kapunk. A tesztabol kis sutiket keszitunk, egy edenyben 2 orat allni hagyjuk, ezutan kivajazott tepsiben sutoben megsutjuk.

 

Masztikas aprosutemeny

Hozzavalok:

70 dkg liszt,
1 csomag sutopor
30 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 tojas
100 g tej
15 g orolt masztika

Elkeszites:

Elkeverjuk a vajat a cukorral, keveres kozben hozzaadjuk a tojasokat, a lisztet, aprankent hozzakeverjuk a tejet majd a vegen a masztikat.

A tesztabol kis rudacskakat formalunk, elomelegitett sutoben kb fel orat sutjuk (inkabb nezzegessuk gyakran, es ha jo, kivesszuk). Amikor kesz, es meg meleg, porcukorral beszorjuk.

 

 

Görög konyha magyarul (külső linkek):
http://gorogrecept.homestead.com/
http://b2.grocceni.com/gorog.html
http://www.greekcafe.net/newsgroups.php?category=4
http://www.freeweb.hu/creta/etlap/index.php3
http://www.konyhamester.hu/vilagkonyha/gorogorszag.htm