Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Masztika
Masztika
- a hioszi pisztáciafa (Pistacia
lentiscus Chia vagy latifolia) mézgája
mastic gum, masticha,
lentisk, mastix; sakiz
[török]
A pisztáciafa (vagy masztixfa) másutt is nő, de ezt a fajta mézgát csak Híosz szigetén adja: megpróbálták máshol is a világon, de egyszerűen nem tudni, miért, ott ugyanezek a fák nem termelnek masztikát (masztixgyantát) – sőt, Hiosznak is csak a déli részén, hét településen tudják termeszteni.
Bevágásokat
ejtenek a fa törzsén és vastag ágain (kentima), amelyből kristálytiszta gyanta
csöppek folynak, a "hioszi könnyek"; a
kentima
évente háromszor történik július és szeptember között.
A
gyógyászatban is használják, főleg gyomorbántalmakra.
A
konyhában főleg édességekhez illik. Rágógumi, fogpaszta, illatszerek adaléka.
A
masztikával ízesített úzo a masztihato. (Házilag: 750 ml ouzo-hoz
adjunk 2 teáskanál tört masztikát és 1-2
teáskanál cukrot.)
GÖRÖG
RECEPTEK MASZTIKÁVAL
Forrás: http://1tee-vront.chi.sch.gr/bIBLIOiggari.htm
Sult csirke masztikaszosszal
Hozzavalok:
egy
egesz csirke ( 1 - masfel kilo) ehhez a recepthez legjobb, ha ki van teljesen
csontozva, es a borevel egyutt, osszegongyolve sutjuk - a hentesnel megoldhato,
hogy igy adjak.
2 csapott evokanal vaj
1 kozepes sargarepa
1 kozepes
krumpli
1 kozepes hagyma
3 zeller levele
1 kis pohar feledes feherbor
so, bors
3 kis darabka masztika ("masztika konny" - a zacskobol
)
1 doboz konzerv vegyes gyumolcssalata
Elkeszites:
Megtisztitjuk a csirket, beletesszuk egy melyebb tepsibe, szetmorzsoljuk a vajat, a csirket megszorjuk a soval, borssal ( esetleg egy kis majorannaval, de nem nagyon, nehogy elvegye a masztika izet), es a vajdarabkakkal, elomelegitett sutoben 200 fokon keszre sutjuk. Amikor a csirke megsult, kivesszuk a tepsibol. A csirke helyere betesszuk a tepsibe a finomra vagott zoldsegeket (repa - zeller - krumpli - hagyma), addig sutjuk a sutoben, amig egy kicsit megbarnulnak Ha mar jo, hozzaadjuk a bort es 2 pohar vizet. Az egesz folyadekot kiontjuk a tepsibol egy talba, ha tul hig, hozzaadhatunk egy kis lisztet.. Porra oroljuk a masztikat, es belekeverjuk a szoszba, ugy mint az elozoleg kibontott es atmosott gyumolcssalatat.
A csirket szeletelve es a szosszal leontve talaljuk, adhatunk melle koretkent krumplipuret.
Olivabefott
Hozzavalok:
Olivabogyo,
so(1 kb 1 kg),
masztikafa levele(1-2 csokor)
Elkeszites:
Alaposan megmossuk az olivabogyot, soval beboritva befottesuvegekbe toltjuk. A befottesuvegeket vizzel feltoltjuk, beletesszuk a masztikalevelet. 1-2 honapig a kamraban allni hagyjuk. az igy elkeszitett olivabogyo igen izletes.
Marhasult masztikaszosszal
Hozzavalok:
4
nagyobb marhaszelet (vesepecsenye, belszin)
1 kis doboz konzerv gomba
1
pohar (1 - 1,5 dl) edes vorosbor
2 evokanal ecet
1 fel citrom leve
2
evokanal cukor
so
2 kis masztikadarabka
Elkeszites:
Megsozzuk a marhaszeleteket, keves olajon kisutjuk (mint a rostelyost), vagy ha van grillserpenyonk, beletesszuk.
Egy masik serpenyobe beletesszuk a citromlevet es a cukrot, karamellizaljuk, amig meg nem barnul egy kicsit. Amikor jo, hozzaadjuk az ecetet, a bort, es a kozben elkeszult marhahus sutolevebol egy poharnyit. Megpiritjuk egy kicsit a gombat, majd a porra orolt masztikaval egyutt azt is hozzaadjuk a szoszhoz.
A sult hust a szosszal leontve talaljuk. Koretkent adhatunk hozza hejaban sult tejfolos burgonyat.
Mastelo torta masztikaval
Hozzavalok:
50
dkg finomliszt
25 dkg friss vaj
2 g orolt masztika
so
mastelo
sajt,
15 dkg puha sajt (turoszeru)
2 tojas
menta
Elkeszites:
A lisztbol es a vajbol tesztat gyurunk, kivajazott serpenyobe ontjuk.
A reszelt sajtot elkeverjuk a tojassal, sozzuk-borsozzuk es raontjuk a tesztara. A sutoben kb 1 orat sutjuk, amikor kesz, friss mentaval talaljuk.
Csirkemellfile masztikaval
Hozzavalok:
csirkemellfile,
vekony csikokra vagva
1 almapaprika kis kockakra vagva
1 zoldpaprika felkockazva
3 kozepes hagyma aprora vagva
egy keves feherbor
kb 1,5-2dl fozotejszin
2 masztikadarabka, orolve
4 evokanal olivaolaj
15 dkg fott rizs, so,
bors
Elkeszites:
Elozo nap a masztikaorlemenyt elkeverjuk egy kis poharnyi olivaolajjal es ejszakara szaraz, huvos helyre tesszuk. Masnap ezt a kevereket beleontjuk egy serpenyobe es jol felforrositjuk. Hozzaadjuk a csirket, a hagymat, a paprikat, es vegul egy kis feherbort. Levesszuk a langot es lassu tuzon, fakanallal keverve tovabbi 8-10 percig fozzuk a csirket, majd ezutan hozzaadjuk a rizst. Az egeszbe belekeverjuk a tejszint, sozzuk, borsozzuk, reszelt sajttal talaljuk.
Serteskaraj szilvaval es karamellizalt masztika auvryannal.
Hozzavalok:
2
nagyobb darab serteskaraj kifilezve,
szeletekre vagva
10 szem szilva (lehet
aszalt is)
zoldborsszemek
20 dkg cukor
viz
5 g masztika
1
dl demi-glace martas
Elkeszites:
A sertesszeleteket sozzuk-borsozzuk. Minden szeletbe belegongyolunk egy szilvat es par szem zoldborsot, elomelegitett sutobe, kiolajozott tepsibe tesszuk. A cukorbol es a masztikaporbol keves viz hozzaadasaval szirupot keszitunk. Amig a hus sul, addig locsoljukl ezzel a sziruppal, amig a szeleteken karamellszeru reteg kepzodik. Ha a hus elkeszult, a masztikaszirupbol es a demi glace martasbol szoszt keszitunk es ezzel a szosszal leontve talaljuk.
"Reszeges" husgombocok
Hozzavalok:
Daralt
marha - es serteshus (25 - 25 dkg)
3 szelet barna kenyer
2 tojas
ecet
1 kis pohar (fel deci) ouzo mastic
so, bors
Elkeszites:
Osszekeverjuk a hozzavalokat egy talban , hozzaadjut a beaztatott, lecsopogtetett kenyereket. Miutan jol osszedolgoztuk az alapanyagokat, vizes kezzel kis golyokat formazunk a masszabol, a golyocskak kozepebe kis fetasajt darabkakat nyomkodunk. A husgolyocskakat lisztben megforgatjuk es bo forro olajban kisutjuk.
Citromszeletekkel es petrezselyemmel diszitve talaljuk.
Hal masztikaszosszal
Hozzavalok:
5
halfile
6 dkg vaj
feherbor
feldeci masztikalikor
3 evokanal liszt
finomra vagott petrezselyem
fozotejszin
baberlevel, so, bors
Elkeszites:
Kivajazunk egy tuzallo edenyt. Beletesszuk a halfileket, leontjuk a feherborral es a likorrel. Sozzuk, borsozzuk , ratesszuk a baberlevelet. Hozzaadunk fel pohar vizet. 200 fokra elomelegitett sutoben negyedorat sutjuk. A halrol leontjuk a szoszt, liszttel, vajjal besuritjuk, tejszinnel dusitjuk.
A halat ezzel a szosszal leontve talaljuk Petrezselyemmel diszitjuk es fott rizst adunk hozza koretkent.
Masztikas lazac
Hozzavalok:
1
lazacfile
1 dl masztika ouzo
2 csepp masztikaolaj,
so ,
bors,
olivaolaj
Elkeszites:
A lazacfilet vekony csikokra vagjuk, sozzuk-borsozzuk. Az ouzot beleontjuk egy serpenyobe es addig hagyjuk a tuzon amig majdnem az osszes alkoholtartalma elparolog. Ezutan levesszuk a tuzrol, amikor kihult hozzaaadjuk a masztikaolajat.
Ezzel a szoszal meglocsoljuk a lazacot, foliaba tekerjuk, betesszuk a hutobe es 12 oran at ott hagyjuk.
Parolt kagylo masztikaval
Hozzavalok:
1
kilo kagylo (friss vagy melyhutott)
2 finomra vagott hagyma,
2 gerezd
fokhagyma
1 zellergumo finomra vagva
1 kis csesze masztika ouzo
2
dl viz
1 evokanal olivaolaj
1 kaveskanal bors
2 evokanal finomra vagott
friss kapor
Elkeszites:
A kagylot alaposan megmossuk, szaradni hagyjuk. A fokhagymagerezdeket, a hagymat, a zellert meghamozzuk, finomra vagjuk. Az olajat egy serpenyoben felforrositjuk, piritjuk benne a zoldsegeket 2 percig, majd hozzaadjuk a kagylot. Kicsit kesobb hozzaadjuk a vizet es az ouzot, alaposan elkeverjuk es tovabbi 8-10 percig fozzuk, amig a kagylok kinyilnak (ha friss). Ezutan levesszuk a tuzrol, a kagylokat a szosszal talaljuk. Kaporral beszorjuk es citromszeletekkel diszitjuk.
Eskuvoi masztikakalacs
Hozzavalok:
1
kg liszt
1 csomag eleszto
1 evokanal cukor
csipet so
1 evokanal
olivaolaj
3 masztikadarabka orolve
Anizzsal forralt viz (2 csesze)
Elkeszites:
A lisztet, a sot, a cukrot es a masztikat egy talba ontjuk es jol elkeverjuk. Hozzaadjuk az olivaolajat, az anizsos vizet es a langyos vizben feloldott elesztot. Tesztava dagasztjuk, konyharuhaval letakarva egy orat szaraz huvos helyen kelesztjuk. Miutan megkelt, kis fankokat formalunk belole, tepsibe tesszuk es tovabbi 2 oraig kelni hagyjuk. Ezutan tojassargajaval beecseteljuk, szezammaggal beszorjuk oket. 200 fokos sutoben 10-15 percig sutjuk, sutes utan meg egy kis ideig allni hagyjuk, ezutan talaljuk.
Ujevi sutemeny (Szmirni)
Hozzavalok:
30
dkg vaj (kisse felolvasztva, annyira hogy ne legyen kemeny)
40 dkg cukor
so
6 tojas, feherje es sargaja szetvalasztva
75 dkg liszt
1 evokanal
orolt masztika
1 feldeci konyak
1 narancs heja es leve
1 egesz tojas,
mandulaforgacs- a disziteshez
Elkeszites:
A vajat, a cukrot es a sot alaposan osszekeverjuk (lehetoleg botmixerrel), amig a keverek tiszta feher nem lesz. Hozzaadjuk a tojassargajat es a masztikat es tovabbi 5 percig mixeljuk. Ezutan hozzakeverjuk a narancs hejat es levet es a konyakot. Habba verjuk a tojasfeherjet A habbol, a vajas masszabol a liszt hozzaadasaval tesztat gyurunk. A tesztat beleontjuk egy kilisztezett-kivajazott tepsibe, a tetejet bekenjuk felvert tojassal es raszorjuk a mandulat. Elomelegitett sutoben kb 1 oran at sutjuk.
Chiosi masztikas ujevi sutemeny
Hozzavalok:
1
kg liszt
6
tojas
60
dkg cukor
20
g orolt masztika
10
dkg soreleszto
4
dl tej
30
dkg vaj, mandula
Elkeszites:
A feloldott sorelesztobol es egy keves lisztbol kovaszt keszitunk, meleg helyen kelni hagyjuk. Habverovel elkeverjuk a cukrot a tojasokkal, hozzaadjuk a kovaszt, a langyos tejet, a lisztet, a masztikat es aprankent a felolvasztott vajat.
Meleg helyre tesszuk kelni, konyharuhaval letakarva.
Ezutan kis piteket formalunk bwelole, tovabbi 1-2 orat kelni hagyjuk, mikor megkelt, a tetjeet tojassargajaval bekenjuk, mandulaforgaccsal beszorjuk, elomelegitett sutoben fel orat sutjuk.
Bananos palacsinta masztikalikorrel flambirozva
Hozzavalok:
5
nagyobb kesz palacsinta
5 banan
fel csesze cukor
5 dkg vaj
masztikalikor
egy csesze oszibarackbefott le
konyak
csokoladeontet
Elkeszites:
Egy serpenyobe beletesszuk a cukrot, vajat, citromlevet, es addig melegitjuk kevergetve amig meg nem barnul. Hozzaadjuk a befottlevet es a masztikalikort. A palacsintakat ebbe a masszaba beaztatjuk, miutan megszivtak magukat, beletekerjuk a banant. Meglocsoljuk konyakkal es meggyujtjuk. Csokoladeontettel leontve talaljuk. Beszorhatjuk mandulaforgaccsal.
Karamella kremdesszert masztikaval
Hozzavalok:
1
l tej
9 tojas
30 dkg cukor
15 g orolt masztika
a karamellhez:
25 dkg cukor
5 dkg glukozszirup
1 dl viz
Elkeszites:
Elso lepeskent elkeszitjuk a karamellat. Amikor kesz, kis tuzallo talkakba ontjuk. Egy labosban jol osszekeverjuk a tejet, a tojast a cukrot es a masztikat. Es folyamatos kevergetes mellett fozzuk amig forro nem lesz. Beleontjuk a kremet a kis talkakba es 45 percig 2200 fokos sutoben sutjuk. Hidegen talaljuk.
Haromszogecskek - Chiosi specialitas
Hozzavalok:
1
evokanal masztikapaszta (a mogyorokremhez hasonlo surusegu feher krem)
masfel
deci viz
60 dkg retesteszta
35 dkg mandula
35 dkg cukor
rozsaviz
porcukor a disziteshez
20 dkg vaj
Elkeszites:
A masztikaorlemenyt vizben feloldjuk. Masnap reggel megporkoljuk a mandulat, megoroljuk es osszekeverjuk a masztikaoldattal. Hozzaadjuk a porra orolt kristalycukrot es alaposan osszekeverjuk. A retestesztat 6 cm szeles hosszu csikokra vagjuk. Vajdarabkakkal megszorjuk a tesztadarabokat, megtoltjuk oket a masztikas masszaval (mindegyikbe egy pupos kiskanallal). Haromszogeket gongyoluk beloluk. Kivajazott tepsiben megsutjuk, es porcukorral beszorva talaljuk.
"Light bege"
Hozzavalok:
3
csesze cukor
1 csesze viz
5 tojasfeherje
1 csesze porcukor
par
csepp cirtromle.
Masztikaaroma
Elkeszites:
A vizbol es a kristalycukorbol citromle hozzaadasaval szirupot fozunk. Kemeny habba verjuk a tojasfeherjeket. A habot elkeverjuk a sziruppal, porcukorral es a masztikaval. A masszabol evokanalnyi darabokat szaggatunk, kivajazott tepsiben elomelegitett sutoben 20 percig sutjuk.
Budino
Hozzavalok:
2
csesze kekszmorzsa (haztartasi v. teljes kiorlesu keksz orolve)
2 csesze cukor
20 tojas,
masztika,
vaj
A sziruphoz:
2
csesze cukor
fahej
Elkeszites:
A tojasokat feltorjuk egy talba. Hozzaadjuk a kekszmorzsat es a cukrot es habverovel sokaig es alaposan elkeverjuk. Hozzaadjuk a masztikat es azt is elkeverjuk. A masszat kivajazott tepsibe ontjuk es sutoben megsutjuk. Ha kesz, megvarjuk mig kihul es a nem tul suru de forro sziruppal talaljuk.
Edesseg masztikaval
Hozzavalok:
70
dkg cukor
fel csesze viz
2 kiskanal citromle
1 kiskanal orolt masztika
Elkeszites
Cukrot felmelegitjuk a vizzel, alapos kevergetes mellett, amig fel nem oldodik. Olyan surunek kell lennie mint a mez.
Hozzaadjuk a citromlevet, tovabb fozzuk, majd egy talba ontjuk. Amikor a szirup mar majdnem kihult, hozzaadjuk a masztikat es fakanallal jol elkeverjuk, amig a massza feher es suru nem lesz.
Melitinia
Hozzavalok:
Toltelek
250
gr teljes kiorlesu finomliszt
4 tojassargaja
1 kg friss turoszeru lagy
sajt
1 kilo cukor
3 g orolt masztika
a levelestesztahoz
2
evokanal friss vaj
1 kis pohar masztikalikor
feldeci viz
liszt, annyi
amennyit a teszta felvesz
tej (amennyit felvesz)
Elkeszites:
A lisztet beletesszuk egy talba, hozzaadjuk a vajat, a vizet, a tejet, vajastesztat keszitunk belole. 2 oran at allni hagyjuk, konyharuhaval letakarva.
A lagysajtot jol meggyurjuk, hozzaadjuk a tojassargajat, jol elkeverjuk, hozzakeverjuk a teljes kiorlesu lisztet, cukrot, masztikat, mikozben fakanallal keverjuk.
A levelestesztat 2-3 mm vastagsagura nyujtjuk, 3-4 cm szeles csikokra vagjuk, megtoltjuk a kremmel, 1 cm vastagon. A tesztat osszeragasztjuk az ujjainkkal. Kivajazott tepsiben 170 fokon sutjuk amig meg nem bamul. Talalaskor beszorhatjuk fahejjal.
Malebia - keleti edesseg
Hozzavalok:
Masfel
liter viz
6 evokanal liszt
par csepp masztikaolaj
5 evokanal hideg
viz
rozsaviz, rozsalekvar
Elkeszites:
Feloldjuk a lisztet egy csesze vizben es a kevereket hozzaadjuk a tobbi vizhez. Alaposan kevergetve fozzuk, amig be nem surusodik. Hozzaadjuk a masztikat es egy kis rozsavizet, es 5 kanal vizet, hogy atlatszo legyen. A kremet kis talakba ontjuk es rozsavizzel vagy rozsalekvarral talaljuk.
Samali
Hozzavalok:
3,5
teljes kiorlesu liszt
2 teascsesze cukor
3 evokanal sutopor
masfel
csesze joghurt
1 evokanal orolt masztika
a sziruphoz:
masfel
csesze cukor
ugyanannyi viz
2 evokanal glukozszirup
Elkeszites:
A lisztet a cukorral es a sutoporral egy talban alaposan elkeverjuk, hozzaadjuk a joghurtot es a masztikat, jol elkeverjuk.
Kivajazunk egy tepsit, beleontjuk a masszat es 180 fokra elomelegitett sutoben 20 percig sutjuk. Ezutan kivesszuk a sutobol es negyzetalaku szeletekre vagjuk. Tovabbi fel orat sutjuk.
Elkeszitjuk a szirupot, a fenti hozzavalokon kivul egy kis citromlevet adunk hozza miutan 5 percig foztuk.
A friss sutemenyt kivesszuk a sutobol es mikor kihult a forro sziruppal leontjuk. Mandulaforgaccsal diszitve talaljuk.
Mazsolas edesseg szirupban
Hozzavalok:
1,3
kg nagyobb mazsola
1 kg cukor
1 csesze viz
1 evokanal citromle,
orolt
masztika
Elkeszites:
A mazsolat alaposan megmossuk es megszaritjuk. A cukorbol es a vizbol folyamatosan kevergetve szirupot fozunk, vigyazva, hogy ne ragadjon. Amikor a szirup kihult, beletesszuk a mazsolat. Feltesszuk a kevereket fozni, hozzaadjuk a citromlevet, egy-ket perc utan levesszuk a tuzrol, belekeverjuk a masztikat, befottesuvegekbe ontjuk.
Szaritott fuge (Pastelaria)
Hozzavalok:
Aszalt
fuge fuge,
szezam,
mandula,
mogyoro,
masztika,
baberlevel
Elkeszites:
A fugeket sutobe tesszuk amig meleg nem lesz. Osszekeverjuk es egy mozsarban osszetorjuk a mandulat, a mogyorot, szezamot es a fahejat. Ezutan ezt a kevereket a fugekbe toltjuk. A fugeket kettesevel osszeragasztjuk es tovabb sutjuk amig meg nem barnulnak. Ha kesz es kihult, az orolt masztikaval es a baberlevellel egy dobozbean szaraz, huvos helyre tesszuk.
Paradicsomos edesseg
Hozzavalok
1
kilo 30 dkg friss paradicsom
1.3 kilo cukor
1 csesze viz
2 kanal citromle,
masztikaorlemeny
mogyoro
Elkeszites:
Az edesseghez a legjobb ha kisebb, erett paradicsomokat hasznalunk. Forro vizbe tesszuk oket, amig a viz ujra flforr. Ezutan kivesszuk es meghamozzuk a paradicsomokat. Betesszuk oket egy talba, ckorral boven beszorjuk es 24 oran at allni hagyjuk. Masnap egy edenyben egy csesze vizzel negyedorat fozzuk. Minden paradicsom belsejebe meleteszunk egy szem mogyorot, es a kozben elkeszitett szirupban 2-3 percig tovabb fozzuk.
Megint allni hagyjuk egy napot. Masnap hozzaadjuk a citromlevet, felforraljuk, majd hozzaadjuk a masztikat es befottesuvegekbe ontjuk.
Fank masztikaval
Hozzavalok:
5
csesze teljes kiorlesu liszt
8 tojas
2 narancs leve
so
1 kis kanal
szodaviz
2-3 g orolt masztika
sotlan mogyoro,
masztikalikor
Elkeszites:
A lisztet egy talba ontjuk, hozzaadjuk a narancslevet, a sot, a masztikat es a szodat. Keletlen fankszeru tesztat keszitunk belole.
A tesztat kisebb-nagyobb darabkakra szaggatjuk. Ehhez hasznaljunk pogacsaszaggatot.
A tesztadarabokat forro olajban kisutjuk, sziruppal, likorrel talaljuk, mogyoroval beszorjuk.
Kadaifi
Hozzavalok:
1250
kadaifiteszta
fel kilo vaj
125 dkg cukor
35 dkg mez
70 dkg durvara
orolt mandula
masztikaorlemeny .
rozsaviz, fahej, kekszmorzsa
Elkeszites:
A mandulabol, morzsabol, fahejbol es a masztikabol tolteleket keszitunk.
A kadaifiteszta felet kivajazott tuzallo edenybe tesszuk, beszorjuk a toltelekkel, ratesszuk a kadaifi masik felet. A tetejere raontjuk az olvasztott vajat, sutoben masfel orat sutjuk.
A mezbol, cukorbol es a vizbol szirupot fozunk, es amikor a kadaifi kesz, rozsavizzel es a langyos sziruppal leontjuk. Szeletekre vagva talaljuk. Porcukorral es fahejjal beszorjuk.
Masztikas teasutemeny
Hozzavalok:
70
dkg liszt
35 dkg cukor
2 dl tej
2 tojas
2 evokanal vaj
masztika,
ammonium
Elkeszites:
Egy talban a lisztet, a tojast, a kozben felolvadt vajat, a masztikat es a meleg tejben feloldott ammoniumot tesztava gyurjuk. A tesztabol kis darabkakat szaggatunk, sutemenyformakat keszitunk belole. Tojassargajaval beecseteljuk a kis sutiket es elomelegitett sutoben megsutjuk.
Masztikas sutemeny
Hozzavalok:
125
dkg teljes kiorlesu liszt
2 kis pohar masztika ouzo
17 dkg olaj vagy vaj
17 dkg cukor
fel vekni kenyer (beaztatva)
Elkeszites:
A teljes kiorlesu lisztet egy talba tesszuk, hozzaadjuk az olvasztott vajat vagy olajat, a kenyeret, a cukrot es az ouzot. Ezt tesztava gyurjuk, ha tul suru, ouzovallagyitjuk. Sokaig dagasztjuk, amig egy lagy , omlos allagu tesztat nem kapunk. A tesztabol kis sutiket keszitunk, egy edenyben 2 orat allni hagyjuk, ezutan kivajazott tepsiben sutoben megsutjuk.
Masztikas aprosutemeny
Hozzavalok:
70
dkg liszt,
1 csomag sutopor
30 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 tojas
100 g tej
15 g orolt masztika
Elkeszites:
Elkeverjuk a vajat a cukorral, keveres kozben hozzaadjuk a tojasokat, a lisztet, aprankent hozzakeverjuk a tejet majd a vegen a masztikat.
A tesztabol kis rudacskakat formalunk, elomelegitett sutoben kb fel orat sutjuk (inkabb nezzegessuk gyakran, es ha jo, kivesszuk). Amikor kesz, es meg meleg, porcukorral beszorjuk.
Görög
konyha magyarul (külső linkek):
http://gorogrecept.homestead.com/
http://b2.grocceni.com/gorog.html
http://www.greekcafe.net/newsgroups.php?category=4
http://www.freeweb.hu/creta/etlap/index.php3
http://www.konyhamester.hu/vilagkonyha/gorogorszag.htm