Terebess fűszerkalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Citromverbéna

Lippia L. (1753)
Lippia adoensis Hochst. (1841) - afrikai citromverbéna, koseret
Lippia alba (Mill.) N.E. Br. in Britt. & Wils. (1925) - valódi gyógyajak, ánizsverbéna
Lippia berlandieri Schauer
Lippia citriodora (Lam.) H.B.K. (1817) - háromlevelű citromverbéna, citromcserje, puncskóró
Lippia dulcis Trevir. (1862)
Lippia graveolens H.B.K. (1818) - illatos gyógyajak, mexikói oregánó
Lippia hirsuta L.f. (1782)
Lippia javanica (Burm. F.) Spreng. - zinziba
Lippia lycioides Steud. (1841)
Lippia micromera Schau. in DC. (1847) - fűszeres gyógyajak, dominikai oregánó
Lippia multiflora Mold.
Lippia nodiflora (L.) Michx. (1803)
Lippia origanoides Kunth.
Lippia palmeri Watson
Lippia polystacha - argentin citromkóró
Lippia triphylla (L'Hérit.) Kuntze (1898) - háromlevelű citromverbéna
Lippia turbinata Griseb. (1874)
Lippia umbellata Cav.
Lippia scaberrima - mentaverbéna
Lippia velutina Mart. et Galeotti
Lippia virgata (Ruiz & Pav.) Juss. (1806)



II.
Mexikói oregánó

Lippia graveolens Kunth

hierba dulce, romerillo de monte, tarbay, té de pais [spanyol]
red-brush, oregano cimmaron, scented lippia, Mexican oregano [angol]
illatos gyógyajak
Szárítva nem az igazi az aromája, ha tehetjük, a friss leveleit használjuk, jól megfér a korianderzölddel. Könnyen szaporítható dugványozással.

Egy másik fűszerfüvet is ugyanúgy mexikói oregánónak hívnak: Poliomintha longiflora.

Lipia - Lippia citriodora
Sajthoz, üdítőitalként, emésztést segítő gyógyteaként fogyasztják.

 

 

II.
Etiópia: koseret

Lippia adoensis Hochst (syn. Lippia multiflora Mold.)

afrikai citromverbéna

Gyümölcsös-édes, kissé borsos ízű fűszer, gyógynövény is.
Nyugati szakácskönyvek bazsalikommal próbálják helyettesíteni.

 

 

III.
Franciaország: verveine

Aloysia triphylla (L'Hérit.) Britt. (Lippia citriodora H.B.K., Verbena triphylla L'Herit.)

verveine odorante, citronelle verveine, cedron, Zitronenverbene,
háromlevelű citromverbéna, puncskóró, illatos verbéna, (nem tévesztendő össze a vasfűvel, az Verbena officinalis!)


liqueur de verveine, verveine-likőr
citromverbénával készült likőr
Provence-ban házilag úgy készítik, hogy egy liter tisztaszeszre 30 verbéna levelet, 30 kockacukrot számítanak és 30 napig áztatják hűvös, sötét helyen. Szép zöld ital lesz belőle.


La Verveine du Velay
, Auvergne-i "digestif", 1859 óta gyártják
A sárga színű 40%-os, a zöld 55%-os alkoholtartalmú. A verbénán kívül több mint harminc gyógynövény felhasználásával készül.

 


IV.
Dél-Amerika: cedron

Aloysia triphylla (L'Hérit.) Britt., Lippia citriodora H.B.K.,Verbena triphylla L'Herit., Verbena citriodora Cav., Lippia triphylla, Aloysia citriodora (Cav.) Ort.

verveine odorante, lemon verbena or lemon beebrush, Zitronenverbene,
citromverbéna, háromlevelű citromverbéna, puncskóró, illatos verbéna
Őshazája Peru, Argentína és Chile, a spanyolok hozták be Európába a 17. században. 1-3 méteresre nő, erősen citromillatú, kedveli a napot, a sok vizet, a hidegre érzékeny. Leveleivel halat, szárnyast fűszereznek, zöldséges páclevek, saláta öntetek része. De lekvárhoz, pudinghoz, italokhoz szintén használják.
A CEDRON TEA a dél-amerikai népek egyik legkedveltebb itala. A tea készítéséhez használt növény hazájában vadon terem, de termesztik Dél-Európában és Észak-Afrikában is. A citromra emlékeztető zamatú, természetes frissítő hatású ital. Étkezések után egy-egy csésze tea elfogyasztása segíti az emésztést, enyhe görcsoldó hatású.

helado de Marialuisa
Cidrón (Colombia), María Luisa (Puerto Rico), Cedrón (Méjico), Lemon Verbena, (Sudáfrica), Verbena de las Indias (Europa), Luisa, Hierba Luisa (Espana).
A citomverbéna esszenciális olaját a növény leveleiből nyerik. Nagyon gazdag illóanyagokban, mint a geraniol, a citrál és a limonén. Nem érzékenyíti a bőrt, ezért illatosításra használják parfümökben és szappanokban, babaápoló termékeink fő illatanyaga



V.
Zinziba
Lippia javanica

usurisandha, common lippia, fever tea, fever tree, wild sage
Levelét, gyökerét használják, elsősorban Afrikában: gyógynövény, olaj is készül belőle.
Kenyában a maszájok húst ízesítenek és tartósítanak vele.