Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

TÖK HALAVÁ

2 kg tök
2 csésze khoja (kondenzált tej)
8 evőkanál vaj
1 teáskanál citromlé
1 csésze cukor
4 evőkanál hámozott mandula
4 evőkanál pisztácia (mogyoró)

Hámozzuk meg tököt, távolítsuk el a magokat, majd reszeljük le. Tegyük a citromlevet vízbe és áztassuk benne a tököt 10 percig. Óvatosan nyomkodjuk ki a vizet belőle. A vajat, a reszelt tököt és a kondenzált tejet kavargatva addig forraljuk míg a lé elpárolog belőle. Ezután adjuk hozzá a cukrot és kavargassuk, míg besűrűsődve elválik az edény falától. Tegyük egy szervíztálba és szórjuk meg összevágott píritott mandulával és pisztáciával. Melegen szolgáljuk fel ebédre.

SAHI BÚZADARA HALAVÁ

2 csésze búzadara
8 evőkanál vaj
2 csésze cukor
4 1/2 csésze tej
1 teáskanál rózsa aroma
1 evőkanál dió
1 evőkanál hámozott pisztácia
2 evőkanál mandula
1 evőkanál mogyoró
4 zöld kardamom összetört magjai
1 teáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice)

Forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a sárga színezőt, majd kevergessük míg a cukor feloldódik. Tegyük félre. A búzadarát az összetört kardamom magokkal kevés vajon pirítsuk világosbarnára, adjuk hozzá a tejet és kavargassuk míg a tejet beszívja. Folyamatos kavarás közben tegyük bele a durvára vágott diót, pisztáciát, mandulát, mogyorót és a maradék vajat, az egészet keverjük el alaposan, majd fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről. Kb. 15 perc múltán készen vagyunk és melegen tálalhatjuk.

ISTENNEK AJÁNLOTT HALAVÁ

2 csésze cukor
4 evőkanál mandula
2 csésze búzadara
4 evőkanál pisztácia (vagy dió)
5 evőkanál vaj
4 csésze víz
1 evőkanál liszt
1 tubus kondenzált tej
5 nagy kardamom
1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice)

Készítsünk ragadós cukorszirupot és adjuk hozzá a sárga színezőt. Pirítsuk a búzadarát 3 evőkanál vajban világosbarnára, adjuk hozzá a lisztet valamint az összetört kardamom magokat és süssük aranybarnára. Öntsünk forró szirupot a sült búzadarára, ezután keverjük bele a kondenzált tejet, a hámozott mandulát és a durvára vágott pisztáciát, és 5 percen át kevergessük magas hőfokon. Öntsük az egészet körbe 2 evőkanál olvasztott vajjal, és addig keverjük míg a vaj felszívódik. Vegyük le a tűzről és fedjük le. Melegen tálaljuk ebédre.

BANÁN HALAVÁ

3 bögre tej
1 csésze búzadara
1 csésze cukor
4 érett banán
4 evőkanál durvára vágott mandula (vagy dió)
2 evőkanál mazsola
5 kardamom magjai
1 mokkáskanál sárga színező
3 evőkanál vaj

Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát aranybarnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatasoan kavargatva főzzük amig besűrűsődik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört kardamom magokat, a beáztatott mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervirozzuk.

KHÍREK, FIRNIK ÉS CÉRNAMETÉLT ÉDESSÉGEK

Indiában igen kedveltek a különböző tejben főtt rizses és zöldséges khírek, a firnik és a cérnametéltből készült édességek.

RIZS KHÍR

4 bögre zsíros tej
2 csésze rizs
1 csésze cukor
2 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál pisztácia (vagy dió)
2 nagy kardamom
1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia)

Válogassuk ki, mossuk meg alaposan és áztassuk be vízben a rizst 25 percig. Forraljuk fel a tejet a kardamom magokkal, kavarjuk bele a rizst majd befedve lassan pároljuk puhára. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a cukrot, az apróra vágott mandulát, a pisztáciát és a megmosott mazsolát. Hagyjuk lehűlni és keverjünk hozzá kevara aromát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

RÓZSA ÍZŰ RIZS KHÍR

4 bögre zsíros tej
2 csésze rizs
1 csésze cukor
6 zöld kardamom
1 tubus kondenzált tej
2 evőkanál hámozott mandula
2 evőkanál mazsola
1 mokkáskanál rózsa aroma

Válogatás után alaposa mossuk meg és áztassuk be vízben a rizst 15 percig. Csöpögtessük le és főzzük tejben puhára. Adjuk hozzá a cukrot, a kondenzált tejet, a beáztatott mazsolát, a durvára vágott mandulát és a pisztáciát, az összetört kardamomokat és jól keverjük össze. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a rózsa aromát. Ebédre vagy vacsorára szolgáljuk fel.

TÖK KHÍR

3 bögre zsíros tej
25 dkg tök
4 evőkanál cukor
4 evőkanál mandula
4 evőkanál mogyoró
4 zöld kardamom

Forraljuk fel a tejet az összetört kardamom magokkal, adjuk hozzá a reszelt tököt, majd kavargassuk míg besűrűsődve megduzzad és a tök megpuhul. Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a cukrot, az apróra vágott mandulát és mogyorót. Melegen vagy hidegen tálaljuk ebédre.

SÁRGARÉPA KHÍR

Lásd a tök khír receptjét. Ugyanúgy, ugyanazokkal az alkotórészekkel készül, egyetlen különbség, hogy tök helyett reszelt sárgarépát kell használni.

TEJES FIRNI

5 bögre tej
6 evőkanál kukoricaliszt
1 csésze cukor
2 tubus sűritett tej
4 evőkanál mandula
4 evőkanál pisztácia (vagy mogyoró)
8 nagy kardamom
2 teáskanál kevara aroma (más esszenciával helyettesíthető)
néhány szem málna vagy szeder

Forraljuk fel a tejet a sűritett tejjel. Keverjük el a kukoricalisztet egy kis vízzel simára és folyamatos keverés mellett öntsük a tejhez, míg a keverék besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot és az aromát. Öntsük kompótos tálakba vagy fagylaltos poharakba és hagyjuk megdermedni. Málna- vagy szederszemekkel, összetört kardamom magokkal, feldarabolt pisztáciával és hámozott mandulával dekoráljuk.

JOGHURTOS FIRNI

1 csésze rizsliszt
1 pohár víz
1 pohár joghurt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál mazsola
4 evőkanál pisztácia (vagy dió)
4 evőkanál mandula
1 mokkáskanál kókusz aroma
1 csésze tejszin
néhány szem málna

Keverjük a rizslisztet vízzel simára és alacsony hőfokon - folyamatosan kavargatva - adjuk hozzá a joghurtot, majd főzzük mig besűrűsődik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a cukrot, a kókuszreszeléket, a mazsolát, a kókusz aromát és a tejszínt. Desszert tálakban apróra vágott pisztáciával, mandulával és málna szemekkel díszitve tálaljuk.

LEVÉRE FŐTT CÉRNAMETÉLT

25 dkg cérnametélt
3 csésze víz
1/2 csésze vaj
11 evőkanál cukor
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
1 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál pisztácia (dió vagy mogyoró)
3 evőkanál mazsola

Tegyük fel a vizet, vajat, cukrot és a reszelt szerecsendiót egy edénybe főni, amikor forr szórjuk bele a cérnametéltet és az előzőleg beáztatott mazsolát majd főzzük míg a vizet felszívja. Ezután tegyük mérsékelten meleg sütőbe 10 percre. Jénai tálra téve hintsük meg durvára vágott pirított mandulával és pisztáciával. Melegen szervirozzuk.

CÉRNAMETÉLT TEJBEN

25 dkg cérnametélt
3 bögre tej
1 csésze cukor
4 teáskanál vaj
2 evőkanál hámozott mandula 1 csésze mazsola
néhány csepp rózsa aroma

Forraljuk fel a tejet vajjal és cukorral. Tegyük bele a cérnametéltet. Pár perc múlva adjuk hozzá a beáztatott mazsolát, a hámozott és apróra vágott mandulát és az egészet főzzük két percig. Cseppentsünk rá rózsa esszenciát és melegen szolgáljuk fel ebédre vagy vacsorára.

CÉRNAMETÉLT ZARDA

25 dkg cérnametélt
4 teáskanál vaj
2 csésze cukor
2 bögre tej
1/2 csésze sűritett tej (khoja)
2 szegfűszeg
4 kardamom
1 evőkanál pisztácia (mogyoró vagy dió)
2 evőkanál hámozott mandula
1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice)
1 mokkáskanál kevara aroma (más esszencia is megfelel)

Olvasszuk fel a vajat szórjuk bele az összetört kardamom magokat és szegfűszegeket, kevergessük 2 percig. Ezután adjuk hozzá a cérnametéltet és állandó kavargatás mellett süssük aranybarnára. Öntsünk hozzá tejet, jól keverjük össze és fedjük le az edényt. Lassan főzzük. Ha már beszívta a tejet adjuk hozzá a kondenzált tejet és a cukrot. Tegyük mérsékelten meleg sűtőbe 10 percig. Keverjük hozzá a hámozott mandulákat, a pisztáciát, az aromát és a beáztatott sáfrányt (sáfrányos szeklicét). Melegen tálaljuk.

ÉDES FÁRSZI CÉRNAMETÉLT

1/2 kg cérnametélt
1 csésze ghí (vaj)
2 csésze cukor
2 bögre víz
2 evőkanál mandula
1 csésze mazsola
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 darabka szerecsendióvirág
6 zöld kardamom

Süssük a beáztatott mazsolát és a hámozott mandulát vajban világosbarnára. Vegyük ki a vajból, tegyük a cérnametéltet a maradék vajba és süssük barnára. Adjunk hozzá cukrot, valamint vizet és magas hőfokon főzzük 8 percig, míg a víz felszívódik. Mérsékeljük a tüzet, szórjuk bele az őrölt szerecsendiót, az összetört kardamom magokat és a szerecsendióvirágot és jól keverjük össze. Ezután fedjük le az edényt néhány percig, míg a cérnametélt megpuhul, majd keverjük hozzá a sült mandulát és mazsolát és melegen ebédre tálaljuk.

PUDINGOK

GYÜMÖLCS PUDING

4 bögre tej
3 1/2 evőkanál kukoricaliszt
1 teáskanál vanília esszencia
10 evőkanál cukor
1/2 csésze tejszín a gyümölcshöz
1 csésze tejszín díszítéshez
késhegynyi só
4 banán
1 kis fürt szőlő
1 evőkanál tejszín a spirálokhoz
2 teáskanál kakaó
1 mokkáskanál sárga színező
1 mokkáskanál vörös színező
1 evőkanál porcukor
zsírpapír

Keverjük ki a kukoricalisztet és a cukrot 1/2 csésze vízzel csomómentes pasztává. Forraljuk fel a tejet, öntsük a kukoricaliszt pasztához és kevergessük míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, adjuk hozzá a sót, a gyümölcsöket (a leszemezett szőlöt és lekarikázott banánt), valamint a felvert tejszínt és a vanília esszenciát, majd az egészet jól keverjük össze. Tegyük egy szervíztálba. Verjünk fel egy csésze tejszínt egy evőkanál porcukorral és a sárga színezővel. A színeskrém díszítést nyomócsővel vagy zsírpapirból csavart zsákkal végezzük. Ezután verjünk fel egy evőkanál tejszínt kakaóval és a vörös színezővel és csináljunk spirálokat belőle. Lehűtve szervírozzuk.

SÜLT GYÜMÖLCS PUDING

6 teáskanál kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál vaj
1 csésze tej
egy csipetnyi só
1 teáskanál vanília aroma
1 mokkáskanál sárga színező
3 banán
1 narancs
1 alma
1 csésze tejszín
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál pisztácia (dió)
1 mokkáskanál vörös színező
1 teáskanál málna vagy szamóca aroma

Keverjük alaposan össze az olvasztott vajat, a kondenzált tejet, a sárga színezőt, a tejet és a vanília esszenciát. Az átszitált liszt, a sütőpor, a szóda-bikarbóna és a só keverékét szórjuk a tejbe. Ezután az egészet öntsük egy bevajazott és belisztezett kerek tortaformába és mérsékelt tűzön (180 -200 C°) süssük meg. Hagyjuk kihűlni, azután keresztben vágjuk ketté. Verjük fel kemény habbá a tejszínt a vörös színezővel, a málna (szamóca) aromával és a porcukorral. Kenjük be vele az alsó szelet tetejét, majd tegyünk rá apróra vágott gyümölcsöt, aztán ismét kenjük be a felvert tejszín-keverékkel majd tegyük rá a sült puding másik felét. Díszitsük a gyümölcspudingot tejszínnel és pisztáciadarabkákkal. Tegyük félre 15 percig pihenni, majd ebédre vagy vacsorára szervírozhatjuk.

KIRÁLYI PUDING

1 liter tej
5 evőkanál cukor
1/2 csésze víz
4-5 teáskanál kukoricaliszt
2-3 evőkanál reszelt panír (házilag készitett sajt)
1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia)
1 teáskanál pisztácia (dió)
1 teáskanál hámozott mandula

Addig forraljuk a tejet amig besűrűsödve mennyisége a felére csökken. Keverjük a kukoricalisztet vízbe, adjuk hozzá a besűrített tejhez és kavargassuk míg megduzzad. Készitsünk a cukorból és vízből ragacsos szirupot, szórjuk bele a reszelt sajtot és kevergessük míg ragadós nem lesz. Ezután az egészet adjuk a tej-keverékhez. Öntsük szervírozó tálba, cseppentsünk rá aromát, hintsük meg pisztáciával és mandulával, majd hagyjuk lehűlni. Vacsorára tálaljuk.

ÉDES KUKORICAPUDING

1 tubus (khoja) kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
1 mokkáskanál vanília esszencia
1 csésze tej
1 mokkáskanál sárga színező

Alaposan elegyitsük el a kondenzált tejet, az esszenciával, a tejjel, a sárga színezővel és az olvasztott vajjal. Az átszitált liszthez keverjük a sütőport, a szóda-bikarbónát valamint a tejes keveréket. Kenjünk be egy tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelt lángon (180- 200 C°-on) addig süssük, míg a beleszúrt tű száraz marad. Hűtsük le. Ezután vágjuk a süteményt kukoricacső alakúra, s azután a kukoricacsövet vágjuk három részre (két rétegre).

a dekoráció

1 1/2 csésze tejszín
4 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál vanília esszencia
1 narancs apróra vágva
2 csepp sárga színező
1 csepp narancs aroma
2 banán apróra vágva

Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a vanília esszenciával. Váltakozva kenjük meg vele a süteményeket és szórjuk meg apróra vágott gyümölcsökkel. A megmaradt szeletelt narancsot és banánt, a sárga színezőt, a narancs esszenciát a maradék felvert tejszínnel használjuk fel a kukorica készítéséhez.

a levelek

5 evőkanál hámozott mandula
5 evőkanál porcukor
zöld színező
egy kevés szirup

Jól szárítsuk meg a mandulát és őröljük nagyon finomra, majd a porcukorral és egy kevés sziruppal keverjük össze. Tegyünk félre egy kis mandula pasztát a szár készitéséhez. Adjuk hozzá a maradék mandula pasztához a zöld színezőt és jól keverjük el. Nyújtsuk ki egy sodrófával és csináljunk leveleket belőle. Dekoráljuk a kukoricacsövet levelekkel és szárral.

SZAMÓCAZSELÉ PUDING

1 csésze cukor
1 kis üveg szamóca (vagy málna) íz
2 bögre víz
2 teáskanál agar-agar
1 teáskanál vörös színező
1 teáskanál szamóca (vagy málna) aroma
2 evőkanál citromlé
2 csésze tejszin
1 evőkanál porcukor
szamóca vagy málnaszemek

Áztassuk be az agar-agart egy órára. Forraljunk vizet, tegyük bele a beáztatott agar-agart és kavargassuk míg sűrűsődni kezd. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szamóca ízt, a cukrot, az aromát, a színezőt és a citromlevet majd az egészet jól keverjük össze. Öntsük egy formába és hagyjuk megkocsonyásodni. Ezután vegyük ki a formából és tegyük egy lapos tányérra, rakjuk körbe szamóca- vagy málnaszemekkel. Cukrozott tejszínhabbal díszitve szervírozzuk.

GYÜMÖLCSZSELÉ PUDING

1 csésze cukor
4 csésze víz
1 teáskanál agar-agar
1 teáskanál vörös színező
2 teáskanál szamóca esszencia
1 citrom leve
1 konzerv körte
néhány szem cseresznye
1 mokkáskanál vanília aroma vagy vaniliáscukor
1 csésze tejszín
2 evőkanál porcukor
1 banán
1 narancs
1 kisebb sárgadinnye

Áztassuk be az agar-agart egy órára. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a agar-agart és kevergessük míg sűrűsődni kezd. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a cukrot, az esszenciát és a színezőt és jól keverjük össze. Csöpögtessük le a konzerv körtét. Kuglófsűtőben rendezzük el a cseresznyével díszített körtéket, öntsünk rá egy kis folyékony zselét a körtékre és hagyjuk megdermedni, majd öntsük rá a maradék keveréket is. Hagyjuk állni mig teljesen megköt. Boritsuk ki az öntőformából egy tálra. Verjük fel a tejszínt porcukorral, vanília esszenciával. Az összevágott vegyes gyümölcsöket töltsük a zselé közepébe, és a tetejét tejszínhabbal spricceljük díszesre. Hidegen vacsorára vagy ebédre tálaljuk.

NARANCS-KOSÁR PUDING

6-7 csésze narancslé ( 10-12 narancs leve)
2 csésze víz
2 csésze cukor
1 mokkáskanál narancs aroma
1 evőkanál agar-agar
vörös, zöld és narancs színezők (mindegyikből 1 mokkáskanálnyi)
4 cseresznye
1 teáskanál pisztácia
1 csésze tejszín
4 teáskanál citromlé

Vágjuk félbe a narancsokat, vájjuk (kanalazzuk) ki a húsukat majd préseljük ki a levüket. A félbevágott kifacsart narancshéjakat tegyük félre. Langyos vízben áztassuk be az agar-agart egy órára, azután tegyünk hozzá cukrot, narancslét, citromlét, narancs esszenciát és kavargatva jól elegyítsük el, majd szűrjük le. Osszuk a folyadékot három részre, mindegyikhez adjunk egy színezőt és külön-külön hagyjuk azokat megkocsonyásodni. Ha megkötött vágjuk össze a zselét egy nedves késsel, és töltsük meg a narancshéj-kosarakat zselével. (Mindegyik narancskosárba más színű zselét tegyünk.) A kosarakat tejszínhabbal, cseresznyékkel és pisztáciával díszítsük. Ebédre tálaljuk.

KÖRTE ÉS MANDULA PUDING

10 evőkanál liszt
2 evőkanál ghí vagy 4 evőkanál vaj
egy csipet só
2 evőkanál cukor
1 teáskanál sütőpor
hideg víz a tészta elkészítéséhez (összegyúrásához)

Keverjük krémmé a ghít (vajat), és a cukrot, 2 evőkanál vizzel, adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet és jól gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra és kiszúróval körte formákat vágjunk belőle. Rendezzük el a tésztát bekenetlen tepsin és mérsékelt lángon (180-200 C°-on) süssük világosbarnára. Hagyjuk kihűlni, majd mandula darabokkal, tejszínnel és sárgabarack öntetű körtékkel díszítsük. Behűtve ebédra vagy vacsorára tálaljuk.

a dekoráció

1 konzerv körte
3 evőkanál hosszában szeletelt hámozott mandula
2 csésze tejszínhab
sárgabarack öntet a körtékre

Süssük a manduladarabokat és a körtéket sütőben világosbarnára. A kihűlt sült körtékre nyomjunk felvert tejszínt. A körtéket pörkölt manduladarabokkal díszítsük. A körtékre tett mandulákra öntsünk a sárgabarack öntetből, az oldalaikat pedig tejszínhabbal díszítsük.

a sárgabarack öntet

2 evőkanál sárgabarack dzsem
1-2 teáscsésze víz
2 teáskanál citromlé
2 teáskanál cukor
2 teáskanál kukoricaliszt
1 mokkáskanál vörös színező

Tegyük a cukrot, dzsemet és a vizet egy kis edénybe és kavargatva forraljuk fel. Keverjük össze a kukoricalisztet egy kis vízzel, majd öntsük a dzsem-keverékhez, és kevergessük míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a színezőt és a citromlevet, és az egészet jól keverjük el. Hűtsük le és öntsük a körtékre.

ŐSZIBARACK PUDING

5 evőkanál vaj
3 evőkanál barnacukor
1 konzerv őszibarack
1 evőkanál cseresznye
1 mokkáskanál sárga színező
1 tubus kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szóda-bikarbóna
1 csésze tej
egy csipetnyi só
1 mokkáskanál vanília aroma
1 evőkanál hámozott mandula
2-3 evőkanál szirup az őszibarack konzervből
1 mokkáskanál citrom esszencia
1 pohár tejszinhab

Kenjünk ki 2 evőkanál olvasztott vajjal egy tepsit, majd szórjuk be egyenletesen barna cukorral. Tegyünk cseresznyéket az őszibarackokba és rakjuk a töltött őszibarackokat egymás mellé a tepsibe, majd szórjuk meg azokat hámozott, összevágott mandulával.

Kavarjunk ki 3 evőkanál olvasztott vajat a tejjel, a kondenzált tejjel, az őszibarack sziruppal, a sárga színezővel, a citrom- és vanília esszenciával. Az egészet jól keverjük össze az átszitált és a sűtőporral valamint a sóval elegyitett liszttel. Öntsük a keveréket a gyümölcsökre és mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-on) süssük addig, míg a beszúrt tűre nem ragad rá a massza. Ha elkészült óvatosan borítsuk rá a sült pudingot egy szervíztálra. Pár pillanatig ne vegyük le a kiboritott pudingról a sütőlapot, mert a barnacukor-keverék lefolyik a sütemény tetejéről. Melegen, tejszínnel tálaljuk.

KÓKUSZ PUDING

2 csésze kókuszreszelék
3 csésze tej
11-13 evőkanál cukor
1 teáskanál agar-agar
1 tubus khoja (kondenzált tej)
1 evőkanál pisztácia
1 evőkanál mandula
2 teáskanál kevara (vagy kókusz) esszencia

Készitsünk a kókuszreszelékből kókusztejet. Áztassuk be a agar-agart 25 percre. Főzzük folyamatos kavargatás mellett alacsony hőfokon a tejet, a kókusztejet, a khoját és a beáztatott agar-agart egészen addig mig a keverék besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és az esszenciát. Tegyük vissza 2 percre a tűzre, és jól keverjük össze. Pudingos tálba öntve, díszítsük finomra vágott mandulával, valamint pisztáciával és hidegen szolgáljuk fel vacsorára vagy ebédre.

GYÜMÖLCCSEL TÖLTÖTT VAJASTÉSZTA KOSÁR PUDING

10 evőkanál liszt
2 evőkanál ghí (3 evőkanál vaj)
egy csipet só
hidegvíz a gyúráshoz
1 konzerv gyümölcskoktél
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 csésze tejszín
cseresznye vagy meggy a dekoráláshoz
néhány csepp sárga színező
1 evőkanál cukor
néhány csepp vanília esszencia

Szitáljuk át együtt a sót és a lisztet. Dolgozzuk össze a lisztet a ghível (vajjal), majd kevés hideg vízzel gyúrjuk kemény tésztává míg eltűnnek róla a repedések, szakadások. Nyújtsuk ki a kívánt (tepsi) méretűre. Tekerjük fel a sodrófára a tésztát és béleljünk ki egy kis tepsit kosárformájúra, úgy, hogy pereme legyen a tésztának. Vágjuk a széleit egyenesre. A maradék tésztából készítsünk leveleket a kosárka díszítéséhez. Villával szúrjkáljuk meg a tésztát "kosarat", hogy sűtés közben keletkező gőz kijöjjön. Ezután fedjűk le a tésztát zsírpapirral szórjunk a papirra néhány szem szárazbabot vagy rizst és forró sűtőben (250- 300 C°-on) süssük kb. 10 percig. Távolítsuk el a papírt a babokkal és tegyük vissza a sütőbe 5 percre, hogy kiszáradjon. Hűtsük le.

A gyümölcsöskosár megtöltése céljából szűrjük és csöpögtessük le a gyümölcskonzervet majd rendezzük el a gyümölcsöket a hideg "kosár" tésztában. Keverjük össze csomómentessé a kukoricakeményitőt 1/2 csésze hidegvízzel. Melegítsük meg a gyümölcslét, öntsük bele a keményítő keveréket és melegitsűk sima mártássá. Adjuk hozzá a sárga színezőt, a vanília esszenciát és tegyünk bele 1 evőkanál cukrot. Öntsük a gyümölcsre, hűtsük le, és a sárga színezővel kevert tejszínhabbal díszítsük. A tészta-kosárkát szórjuk meg cseresznyével. Vacsorára szervírozzuk.

JÉGKRÉMEK ÉS BARFIK

Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi. A barfik sűritett tejből készitett édességek.

KULFI FALUDHÁ-VAL

4 csésze tej
3 teáskanál kukoricaliszt
1 csésze sűritett tej
3 zöld kardamom
1 evőkanál durvára vágott mandula
1 evőkanál összevágott pisztácia vagy dió
3/4 csésze cukor
néhány csepp kevara ízesítő (vagy más aroma)

Forraljuk fel a tejet az összetört kardamom magokkal. Adjuk hozzá a kondenzált tejet és kavargassuk míg egy kicsit besűrűsődik. A kukoricalisztből egy kevés vízzel készitsünk sűrű masszát majd keverjük a tejhez. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a cukrot, a hámozott, összevágott mandulát, a pisztáciát és az aromát. Hűtsük le és töltsük jégkockatartóba. Jégszekrényben legalább 8 órát pihentessük. Faludha-val szervírozzuk.

a faludha

2 bögre víz
1 csésze kukoricaliszt
jeges víz

a sziruphoz

2 csésze víz
1/3 csésze cukor
1 mokkáskanál kevara aroma vagy 4-5 csepp rózsa esszencia

A vízzel elkevert kukoricalisztet állandó keverés mellett főzzük míg be nem sűrűsődik. A kukoricalisztes masszát krumplinyomón keresztül nyomjuk jeges vízbe, úgy, hogy a "szálak" a vízben szilárduljanak meg. Forraljunk a vízzel és cukorral szirupot, míg egy kicsit ragacsossá válik. Öntsük bele az esszenciát. Szűrjűk le a faludhát és tegyük a szirupba. Lehűtve kulfival tálaljuk.

MANGÓ KULFI

4 csésze tej
1 evőkanál kukoricaliszt
1 csésze sűritett tej (khoja)
1 csésze vékony szeletekre vágott mangó (esetleg helyette sárgabarack, sárgadinnye vagy őszibarack)

Forraljuk fel a tejet a sűrített tejjel és kavargassuk mig kissé besűrűsődik. Keverjük simára a kukoricalisztet egy kis vízzel, majd adjuk a tejkeverékhez és főzzük míg besűrűsödik. Tegyük bele a mangó (gyümölcs) szeleteket, valamint a cukrot és főzzük néhány percig. Hagyjuk lehűlni. Töltsük jégkockatartóba és fagyasszuk meg. A fagyasztáshoz legalább 8 óra szükséges. Ebédre vagy vacsorára tálaljuk.

PISZTÁCIA JÉGKRÉM

1 csésze pisztácia
1 csésze cukor
2 evőkanál liszt
2 csésze tejszínhab
néhány csepp zöld és sárga színező
3 csésze tej
néhány csepp vanília aroma
néhány csepp mandula esszencia

Dobjuk a pisztáciát forró vízbe, hámozzuk meg, majd vágjuk durvára. Forraljunk tejet. Cukorral és egy kis tejjel készítsünk sima pasztát a lisztből, majd keverjük a tejhez, és főzzük néhány percig, míg besűrűsödik. Hűtsük le míg kissé megdermed. Tegyük a keveréket egy lehűtött tálba és verjük fel habverővel. Adjuk hozzá a színezőt, az esszenciát, a tejszínhabot és a pisztáciákat. Öntsük zsírpapirral kibélelt őzgerincformába és fagyasszuk meg. A fagyasztáshoz legalább 9 óra szükséges.

VANÍLIA JÉGKRÉM

2 csésze tej
1 csésze cukor
késhegynyi só
2 evőkanál liszt
2 csésze tejszínhab
1 kis darab vanilia (helyette vaniliáscukor vagy mokkáskanál vanília esszencia)

Forraljuk fel a tejet vaniliával. Készítsünk sima pasztát a liszttel, cukorral, sóval és egy kis tejjel. Állandó kevergetés mellett öntsük a tejhez és nagyon lassan főzzük míg megvastagszik. Hűtsük le és töltsük egy fém edénybe. Fagyasszuk míg egy kicsit megdermed. A félig megfagyott keveréket verjük fel habverővel. Lazítsuk fel a tejszínhabbal. Zsírpapirral kibélelt őzgerincformába öntsük, fedjük le és fagyasszuk meg. A fagyasztás legalább 8 órát igényel.

VANÍLIÁS GYÜMÖLCS JÉGKRÉM

Lásd a vanília jégkrém receptjét. Ugyanúgy készül, ugyanazokkal az alkotórészekkel mint a vanilia jégkrém, az eltérés csupán annyi, hogy a felvert tejszínt keverjük el 2 evőkanál összevágott gyümölcs befőttel.

MANDULA ÉS PISZTÁCIA BARFI

25 dkg khoja (1 liter zsíros tejből készitett sűritett tej)
1 csésze porcukor
4 evőkanál mandula
4 evőkanál pisztácia
1 teáskanál kevara (helyette mandula) aroma

Lassú tűzőn kavargatva főzzük a khoját míg annyira besűrűsődik, hogy az ujjunkhoz ragad. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá cukrot és keveregessük egy lyukacsos fémkanállal míg kihűl. Szórjuk bele a pisztáciát és a mandulát és ismét keverjük el. Öntsük egy kivajazott lapos tálba és tegyük félre míg megszilárdul. Vágjuk rombusz vagy négyzet alakú szeletekre. Teához tálaljuk.

SÁRGARÉPA BARFI

75 dkg khoja (3 liter tejből készitett sűritett tej)
2 csésze cukor
1/2 kg sárgarépa
10 zöld kardamom

Reszeljük le a sárgarépát. Nyomjuk ki belőle a vizet. Tegyük a cukrot és a reszelt répát egy edénybe főzzük mig a víz elpárolog és a massza ragacsos lesz. Adjuk hozzá a khoját és az összetört zöld kardamom magokat és 5 percig kavargassuk. Kenjünk be egy süteményes tálat vajjal és öntsük bele a keveréket, majd tegyük félre megszilárdulni. Vágjuk rombusz vagy négyzet alakúra. Teához tálaljuk.

CSOKOLÁDÉ BARFI

kb. 37 dkg khoja (1 1/2 liter tejből)
1 evőkanál ghí vagy vaj
1 csésze porcukor
4-5 teáskanál kakaó
1 evőkanál tej

Főzzük a khoját vajban mig tovább sűrűsődik. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük mig a cukor elolvad majd vegyük le a tűzről. Ha már lehűlt öntsük a khoja felét egy vajjal kikent tálba. A maradék khoját jól keverjük el a kakaóval (ha túlságosan sűrű lazitsuk egy kis tejjel. Öntsük a khoja keverékre, hűtsük le. Amikor megkötött, vágjuk barfi (rombusz vagy négyzet) formára. Tea mellé kínáljuk.

MANGÓ BARFI

25 dkg khoja
1 csésze porcukor
1 teáscsésze mangópép (helyette sárgabarack- vagy sárgadinnyepép)
1 teáskanál összetört zöld kardamom
2 teáskanál hámozott mandula
1 teáskanál pisztácia
1 mokkáskanál narancs színező (sáfrányos szeklice)

Adjuk a narancs színezőt a mangópéphez (gyümölcspéphez) és főzzük míg besűrűsödik, öntsük bele a khoját és tovább főzzük kavargatva kb. 10 percig. Tegyük bele a porcukrot és jól keverjük el. Vegyük le a tűzről és hűtsük le. Kenjünk be vékonyan vajjal egy tálat vagy egy lapostányért és öntsük rá a keveréket. Tegyük hűvös helyre. Amikor összeállt, vágjuk négyszögletes (barfi) alakúra. Szórjuk meg összetört kardamommal, apróra vágott mandulával és pisztáciával. Teához szolgáljuk fel.

KÓKUSZOS KHOJA BARFI

1/2 kg khoja (cukor nélküli sűritett tej)
2 csésze porcukor
6 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál víz
néhány csepp piros színező (elmaradhat)

Állandó kavargatás mellett öt percig főzzük a 2 evőkanállal vízzel felhígitott khoját. Adjuk hozzá a cukrot és kevergessük míg a khoja egy kicsit besűrűsődik. Vegyük le a tűzről, egy kicsit hűtsük le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A keverék felét színezzük meg piros ételfestékkel. Öntsük a fehér khoját vajjal kikent tálra, majd rá a rózsaszínű khoját. Pihentessük míg megszilárdul. Ezután vágjuk barfi alakúra. Teához kínáljuk.

NARANCSOS KHOJA SZELETEK

1/2 kg khoja (nem édesitett kondenzált tej)
1 csésze porcukor
3 evőkanál narancshéj
7 evőkanál tej
késhegynyi narancssárga színező
4 teáskanál olvasztott vaj
néhány csepp narancs aroma

Vágjuk a narancshéjakat egész apróra. Tegyük a khoját, a narancshéjdarabkákat, a tejet és a vajat egy serpenyőbe és tűzön kavargassuk míg egészen besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és a narancssárga színezőt és kevergessük két percig. Vegyük le a tűzről, cseppentsük bele a narancs esszenciát és jól keverjük el vele. Hűtsük le, majd kézzel formáljuk nagy kocka alakura. Amikor megszilárdult vágjuk vékony szeletekre és teához szolgáljuk fel.

TÚRÓS ÉS KÓKUSZOS ÉDESSÉGEK

GULAB DZSAMUN (TÚRÓGOLYÓK RÓZSASZIRUPBAN)

kb. 40 golyó

18 dkg khoja (1 tubus cukrozatlan sűritett tej)
35 dkg cséna (2 1/2 liter zsíros tejből készitett túró)
1 púpozott csésze liszt
1 púpozott csésze porcukor
margarin a sütéshez
1 evőkanál pisztácia

a szirup

4 csésze cukor
3 csésze víz
néhány csepp rózsa esszencia
2 evőkanál tej (a szirup megtisztításához)

Készítsünk szirupot vízzel és cukorral. Ha piszkos a szirup, tisztítsuk meg egy kis tejjel. Szűrjük át és hagyjuk lehűlni. Kavargassuk a khoját és gyúrjuk a csénát (túrót) simára míg a szemcsék eltűnnek belőlük. Keverjük össze, és az egészet együtt gyúrjuk még kb. 10 percig. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a porcukrot, ismét gyúrjuk át alaposan. Hagyjuk a tésztát 20 percig lefedve. Készítsünk kis golyókat, a közepükbe nyomjunk a porcukorból és őrölt pisztácia keverékből egy keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró margarinban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. Ezután forraljuk fel a szirupot míg a túrógombócok megpuhulnak. Adjunk hozzá rózsa esszenciát, és forrón, teához szolgáljuk fel.

RASZAGULA (TÚRÓGOLYÓK SZIRUPBAN)

kb. 30 golyó

1/2 kg túró (cséna)
3 evőkanál liszt
3 csésze víz
4 csésze cukor

A túrót gyúrjuk össze a liszttel. Készitsünk apró golyókat. Forraljuk fel a vízet a cukorral, ha besűrűsődött, tegyük nagyon óvatosan bele a túrógolyókat. Amikor a túrógolyók megduzzadtak, az összeset szedjük ki és csak azután tegyük vissza, amikor már a szirup kihűlt. Másnapig hagyjuk állni

BENGÁLI RASZAGULA

kb. 30 golyó

1/2 kg túró (házi készitésű cséna)
1 csésze búzadara
a töltelékhez cukor

a sziruphoz

3 csésze cukor
4 csésze víz

Gyúrjuk össze a túrót a búzadarával. Készitsünk apró golyókat. Mindegyik golyó közepébe töltsünk egy mokkáskanálnyi cukrot. Újra formáljunk golyókat. Készítsünk szirupot, amikor forrni kezd, tegyük bele a túrógolyókat, és kb. 15 percig forraljuk. A raszagulákat a szirupban másnapig áztassuk.

RASZABOLI (KARDAMOMMAL TÖLTÖTT TÚRÓGOLYÓK SZIRUPBAN)

kb. 30 golyó

1/2 túró (házi készítésű cséna)
1 csésze búzadara
frissen őrölt kardamom
cukor a töltelékhez
3 csésze cukor és 4 csésze víz a sziruphoz

Gyúrjuk össze a túrót a búzadarával és készítsük belőle kis golyókat. Minden golyó közepébe tegyünk egy 1/2 mokkáskanál cukros kardamom-örleményt, majd formázzunk ismét golyókat. Tegyük a túrógolyókat forrásban lévő szirupba és nagyon lassan főzzük kb. 20 percen keresztül. Három napi állás után - naponta kevergessük meg - fogyasztható.

MAZSOLÁS TÚRÓKRÉM

1 kg túró (cséna)
1 csésze mazsola
1 csésze cukor
1 citrom leve
1 evőkanál reszelt citromhéj

Nyomjuk át a túrót szitán, adjuk hozzá a beáztatott mazsolát, a cukrot, a citrom levét és héját, jól dolgozzuk össze. Lehűtve fogyasszuk.

KÓKUSZ GRILLÁZS

1/2 kg kókuszreszelék
2 csésze cukor
1 csésze víz
2 evőkanál vaj

A megforrósított vajba tegyük bele a kókuszreszeléket és pirítsuk aranybarnára. Keverjük össze a vízet és a cukrot és forraljunk sűrű szirupot. Öntsük a szirupot a kókuszra és keverjük össze. A grillázs jó, ha darabossá válik.

KÓKUSZGOLYÓK

kb. 50 golyó

1/2 kg kókuszreszelék
3 csésze cukor
1 csésze vaj
késhegynyi kámfor (gyógyszertárban kapható)
késhegynyi fehérbors

Lassú tűzőn kevergessük a kókuszt a cukorral, míg össze nem olvad. Adjuk hozzá a vajat, a kámfort, a fehérborsot és a sót. Dolgozzuk össze, és ha kihűlt gyúrjunk golyócskákat.

KÓKUSZOS GOLYÓK

kb. 50 golyó

1/2 kg kókuszreszelék
3 csésze liszt
3 csésze porcukor
1 csésze vaj

A felolvasztott vajban pirítsuk világosbarnára a lisztet. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket és pirítsuk egészen barnulásig. Amikor kihűlt keverjük bele a porcukrot. Jól gyúrjuk össze és formázzunk belőle apró kis golyókat.

MÁGIKUS KÓKUSZ KOCKÁK

1 doboz (2 tubus) kondenzált tej
1 púpozott csésze kókuszreszelék
1/2 kg zsúr kenyér
késhegynyi só
1 mokkáskanál vanília esszencia
néhány csepp sárga színező

A kenyér héját vágjuk le majd szeleteljük fel 2 centiméteres darabokra. Keverjük össze a vanília esszenciát, a színezőt és a sót a kondenzált tejjel. Mártsuk meg a kenyérszeleteket a tejben, hengergessük meg az őrölt kókuszdióban és grillezzük aranybarnára. Melegen szervírozzuk. (Drótrácson süssük.)

KÓKUSZOS SÜTEMÉNY

1 tubus kondenzált tej
1 csésze liszt
2 teáskanál cukor
4-5 evőkanál kókuszreszelék
1 csésze tej
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
6 teáskanál vaj
1 mokkáskanál sárga színező
1 mokkáskanál vanília esszencia
a sütemény tetejére meggy málna vagy sárgabarack dzsem
diszitéshez cseresznye vagy meggy

Verjük fel együtt az olvasztott vajat, a sárga színezőt, az esszenciát, a kondenzált tejet, valamint a tejet és keverjük össze az átszitált és a szóda-bikarbónával valamint a sütőporral elkevert liszttel, cukorral és a kókuszreszelék felével. Töltsük a masszát bevajazott, belisztezett tepsibe, majd forró sűtőben (250-300 C°-on) süssük meg. Ha kihűlt tetszőleges dzsemmel kenjük be, majd hintsük meg az előzőleg aranybarnára pörkölt kókuszreszelékkel. Minden egyes sütemény közepébe nyomjunk egy-egy szem cseresznyét vagy meggyet.

KÓKUSZOS, MANDULÁS MALL PURA

kb. 16-18 pura

5 bögre tej (1 1/2 liter)
7 evőkanál liszt
3/4 csésze tej
1 evőkanál pörkölt mandula
2 evőkanál pirított kókuszreszelék
vaj a sütéshez
3/4 kg cukor
2 bögre víz

Forraljuk a tejet, állandó kevergetés mellett, míg teljesen besűrűsödik, majd hűtsük le. Keverjük simára a lisztet a 3/4 csésze tejjel és adjuk a besűrített tejhez. Készitsünk a cukorból és vízből ragacsos szirupot. Vegyük le a tűzről. Melegítsünk kevés vajat serpenyőben és öntsünk bele a keverékből egy kanálnyit és lapítsuk palacsintaformájúra. Amikor az egyik fele megbarnult és ropogós lett a széle, fordítsuk meg de vigyázzunk hogy ez az oldala már ne barnuljon meg. Tegyük néhány percre meleg szirupba, majd vegyük ki. Rakjuk szervíztálra és a purá-k barna oldalát hintsük meg összevágott pörkölt mandulával és aranyszínűre pirított kókuszreszelékkel. Forrón tálaljuk reggelihez.

SÜTEMÉNYEK ÉS KEKSZEK

MANDULÁS SÜTEMÉNY

2 evőkanál sűritett tej
10 evőkanál liszt
késhegynyi só
5 evőkanál hámozott őrölt mandula
1 csésze tej
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
1/2 mokkáskanál sárga színező
1/2 mokkáskanál mandula esszencia

Kavarjuk el az olvasztott vajat, a sűritett tejjel, a tejjel, a sárga színezővel és a mandula esszenciával, majd keverjük össze az átszitált, sóval, szód-bikarbónával, sütőporral elegyitett liszttel és az őrölt mandulával. Vajazzunk be egy kerek (kb. 20 centiméteres átmérőjű) tortasütőt és hintsük be liszttel. Öntsük bele a masszát és forró sütőben (250-300 C°-on) süssük, míg a beleszúrt tű száraz marad. Hűtsük le, majd szórjuk be porcukorral és szeleteljük fel.

CSERESZNYÉS SÜTEMÉNY

1 tubus kondenzált tej
25 dkg (kis üveg) cseresznye befőtt
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
1/2 csésze víz
egy csipetnyi só
1/2 mokkáskanál szamóca esszencia
10 evőkanál porcukor
1 1/2 evőkanál melegvíz
1/2 mokkáskanál piros színező
8-10 szem cseresznye dekorációnak

Kavarjuk el a kondenzált tejet, a vizzel, az olvasztott vajjal és a szamóca esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált, sóval, sütőporral és szóda-bikarbónával elegyitett lisztet, valamint a kimagozott, levétől lecsöpögtetett cseresznye befőttet. Béleljünk egy (kb. 25 centiméteres) kerek tortasűtőt vajazott zsírpapírral és öntsük bele a keveréket. Mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük, míg a belészúrt tű száraz marad. Hűtsük ki. Kavarjuk ki a porcukrot, a piros színezőt és a melegvizet egyenletes simára. Ha túlságosan sűrű lenne, tegyük egy forró vizes serpenyő fölé, hogy a porcukor megpuhulhasson. Öntsük a sütemény tetejére és hagyjuk megdermedni. Cseresznyeszemekkel díszítsük.

CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY

1 tubus kondenzált tej
9 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
1/2 csésze víz
1 mokkáskanál vanília esszencia
csipetnyi só
2 evőkanál kakaó

a dekorációhoz

pár szem cseresznye vagy meggy

Szitáljuk át a lisztet. Kavarjuk el együtt a tejet, olvasztott vajat, vizet és a vanília esszenciát. Keverjük a liszthez, a sütőport, a szóda-bikarbónát, a sót és a kakaót. Alaposan dolgozzuk össze a vajas tejet a sütőporos liszttel. Vajazzunk be egy négyzet alakú tortasütőt, tegyünk alá zsírpapírt és hintsük meg liszttel. Öntsük a keveréket bele és mérsékelten meleg (180-200 C°) sütőben süssük meg. Akkor kész, ha a beleszúrt tű száraz marad. Ha kihűlt a megsült massza szeljünk le belőle két szeletet a morzsakészítéshez. Ezután vágjuk a süteményt vízszintesen három részre (kétrétegűre), és rétegenként kenjük be csokoládé krémmel. Csokoládéöntettel leöntve díszítsük cseresznye vagy meggy szemekkel.

a csokoládé krém

4 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
2 púpos evőkanál kakaó
4 teáskanál hidegvíz

A lágy vajhoz, adjunk kakaót, porcukrot, vizet és addig keverjük míg puha, sima krémet kapunk. Ezzel a krémmel kenjük be a torta lapokat valamint a sütemény oldalát. Csokoládémázzal leöntve szórjuk be süteménymorzsával a sütemény oldalait.

a csokoládé öntet

10 dkg főzőcsokoládé
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 teáskanál vaj
1 teáskanál víz

A cukorból és vízből főzzünk sűrű szirupot. Tördeljük bele a főzőcsokoládét és keverjük míg elolvad. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és addig kavarjuk míg sűrűsödni kezd. Ezután keverjünk hozzá egy teáskanálnyi vizet s ha megfelelően sima akkor leöntjük vele a süteményt.

SZILVÁS SÜTEMÉNY

2 csésze liszt
késhegynyi só
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szóda-bikarbóna
késhegynyi reszelt szerecsendió
3/4 kg szilva
1 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál mazsola
5 evőkanál vaj
1/2 evőkanál karamell szirup
2 csésze tej
3 evőkanál cukor
1 tubus kondenzált tej (20 dkg)

Az átszitált lisztet elegyitsük el a sóval, a sütőporral, a szóda-bikarbónával és a reszelt szerecsendióval. Keverjük krémmé a vajat és a cukrot, majd szórjuk bele a lisztes keveréket. Ha alaposan elkavartuk adjuk hozzá a (lisztben meghengergetett) feldarabolt szilvát, a kondenzált tejet, a karamell szirupot és a tejet, majd az egészet keverjük puha állagúvá. Zsírpapirral béleljünk ki egy tortaformát, szórjuk meg liszttel. Öntsük a masszát bele és mérsékelt hőfokon süssük míg a beleszúrt tű száraz marad. Ez a sütemény két hétig eltartható. (A karamellszirup elkészítéséhez tegyünk 1 teáskanál cukrot serpenyőbe és süssük barnára, majd adjunk hozzá 1 evőkanál vizet és kavargassuk, míg a karamellezett cukordarabok feloldódnak.)

PANÍRRAL TÖLTÖTT DATOLYA LADDÚ

15 golyó

1 evőkanál tejszín
1 csomag mag nélküli datolya (400 g)
3 púpozott evőkanál kókuszreszelék
1 1/2 csésze panír
1/2 csésze porcukor
1/2 teáskanál összetört kardamom

Melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a datolyákat. Hagyjuk kicsit állni majd törjük össze a datolyákat, míg pépessé nem válnak. Szórjuk rá a kókuszreszelék felét. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Osszuk 15 adagra. Tegyük a szétmorzsolt panírt, a cukrot és az összetört kardamomot egy lapos edénybe és készítsünk belőle finom pasztát. Majd a pasztából alakitsunk 15 golyót. Vegyünk egy adag datolyát és lapítsuk el a tenyerünkben. Tegyünk a közepébe egy panír golyót, majd egy golyót képezve burkoljuk azt be a datolyával. Hasonlóan készítsük el a többi golyót is, majd egyenként forgassuk meg mindegyiket a maradék kókuszreszelékben. A szervírozásig tegyük hűtőszekrénybe.

GAZDAG GYÜMÖLCS SÜTEMÉNY

8 evőkanál apróra vágott kandírozott gyümölcshéj (citrom vagy narancs)
2 evőkanál hámozott mandula
4 evőkanál mazsola
8-10 szem cseresznye
7 evőkanál cukor
5 evőkanál vaj
1 evőkanál méz
1 tubus kondenzált tej
1 csésze víz
3 csésze liszt
egy csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
késhegynyi őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt szerecsendió
késhegynyi őrölt fahéj

Keverjünk krémet a vajból és cukorból. Tegyük az összevágott gyümölcshéjat, a mézet, valamint a vizet egy serpenyőbe és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről. Hűtsük le. Szitáljuk át a lisztet, és keverjük bele a sót, a sütőport, a szóda-bikarbónát, az őrölt szegfűszeget, a szerecsendiót és a fahéjat. Kavarjuk össze a kondenzált tejet, a krémnek kikevert vajat, és a lisztes keveréket. Béleljünk ki egy tortakarikát, tegyünk alá bevajazott zsírpapirt. Öntsük a masszát a formába és mérsékelten meleg (180-200 C°-on) sütőben süssük. Szúrjunk bele egy tűt s ha már nem ragad rá a massza, készen vagyunk. Drótrácson hűtsük le, majd tegyük egy légmentesen záródó dobozba. Négy óra elteltével szeleteljük fel és szervírozzuk..

APRÓ GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNYEK

1 tubus kondenzált tej
1 csésze tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
egy csipetnyi só
1 teáskanál ananász esszencia
1 evőkanál ananász befőtt
1 evőkanál cseresznye
1 evőkanál mazsola
1 mokkáskanál sárga színező

Kavarjuk ki a kondenzált tejet, a tejjel, az olvasztott vajjal, az ananász esszenciával és a sárga színezővel. Adjuk hozzá az átszitált majd szóda-bikarbónával, sóval és sütőporral elegyitett lisztet és jól keverjük össze. Vágjuk az ananászt apró darabokra, áztassuk be a mazsolát majd a cseresznyével együtt szórjuk meg liszttel és keverjük a sütemény-masszába. Vajazzunk ki 3 kis szögletes süteményes formát és szórjuk meg azokat liszttel. Öntsük a süteménykeveréket a formákba és mérsékelt lángon (180-200 C°-on) süssük meg. Szúrjunk egy tűt a tésztába, ha száraz marad, a sütemény készen van. Hűtsük le és légmentesen záródó dobozba tegyük el. Apró szeletekre vágva teához szervírozzuk.

SZAMÓCÁS SÜTEMÉNY

1 tubus kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1/2 csésze tej
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
késhegynyi só
1 mokkáskanál sárga színező
1 evőkanál szemócadzsem
1 evőkanál pörkölt
őrölt mandula

Kavarjuk ki az olvasztott vajat, a tejjel, a kondenzált tejjel, a sárga színezővel, valamint a szamóca esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált liszt, só, szóda-bikarbóna és sütőpor keveréket. Zsírpapirral béleljünk ki egy tortaformát. Öntsük bele a masszát, és mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük meg a süteményt. Akkor vagyunk kész, ha a tű kihúzva száraz marad. Hűtsük le, töltsük meg szamócás krémmel, öntsük le rózsaszín cukormázzal, majd a fehér-zöld krémmel díszitsük ki.

a szamócás krém

4 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál vörös színező
1 teáskanál szamóca esszencia

Keverjük a vajat a porcukorral puha krémmé, adjuk hozzá a szamocadzsemet, a vörös színezőt és a szamócás esszenciát. Töltsük meg a süteményt és kenjünk az oldalára is majd az oldalát szórjuk be világosbarnára pörkölt mandulaörleménnyel. Kenjünk egy kis dzsemet a sütemény tetejére és rózsaszínű cukormázat öntsünk rá.

a rózsaszínű cukormáz

1 csésze porcukor
1 evőkanál víz
egy kevéske vaj
néhány csepp piros színező

Forró vízzel teli edény felett főzzük a hozzávalókat, míg elolvadnak. Öntsük a mázat azonnal a süteményre és hagyjuk megdermedni.

a fehér és zöld krém

2 teáskanál vaj
1 csésze porcukor
néhány csepp zöld színező

Kavarjuk ki a vajat és a porcukrot sima krémmé. A fehér krém felébe keverjünk zöld színezőt, és szépen dekoráljuk vele a süteményt.

DIÓS CSOKOLÁDÉ SÜTEMÉNY

1 tubus kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
1 mokkáskanál vanília esszencia (vaniliás cukor)
1 csésze tej
egy csipetnyi só

Keverjük össze az átszitált lisztet a kakaóval, a sütőporral és a a szóda-bikarbonával. Dolgozzuk jól össze a tejet, az olvasztott vajat, a kondenzált tejet és a vanilia esszenciát, majd adjuk hozzá az a lisztes keveréket, és az egészet addig kavarjuk mig simává, csomómentessé nem válik. Vajazzunk be egy kerek tortaformát és lisztezzük meg. Töltsük bele a keveréket és mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük meg. Szúrjunk bele egy tűt, ha száraz marad kihúzva, készen vagyunk. Tegyük a süteményt egy légmentesen lezárt dobozba 4 - 6 órára. Ezután vágjuk három rétegre (négy részre), és töltsük meg a következő krémekkel.

a kakaós krém

4 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál vanília esszencia
1 evőkanál kézmeleg víz
2 teáskanál kakaó

Keverjük a vajat és a porcukrot krémmé, adjuk hozzá a vanília esszenciát, a kakaót és a vizet és kevergessük míg homogén lesz.

a cokoládé öntet

1 csésze porcukor
2 - 3 teáskanál víz
egy kis darabka vaj
1 teáskanál kakaó
1 csésze dió

Tegyük a porcukrot, a vízet, a vajat és a kakaót egy serpenyőbe és forró vizes edény fölött kavargassuk krémes állagúvá. Öntsük a csokoládé öntetet a süteményre és hagyjuk rajta megdermedni. A sütemény oldalát durvára őrölt és megpörkölt dióval burkoljuk be.

KAKAÓS SÜTEMÉNY

2 tubus kondenzált tej
18 evőkanál liszt
2 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
6 evőkanál vaj
1 csésze víz
1 teáskanál vanilia esszencia
egy csipet só
4 evőkanál kakaó

Verjük fel a tejet, az olvasztott vajjal, a vízzel és a vanilia esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált és a sütőporral, szóda-bikarbónával, sóval és kakaóval elegyitett lisztet. Addig kavarjuk mig csomómentessé nem válik.Vajazzunk be egy süteményes tepsit és hintsük meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelt sütőben (180-200 C°-on) süssük meg. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Szeljünk le egy szeletet a süteményből, süteménymorzsa-készítéséhez. Vágjuk a süteményt keresztbe, három részre és kenjük meg csokoládékrémmel.

a csokoládékrém

8 evőkanál vaj
7 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaó
8 teáskanál hidegvíz

Keverjük habos, könnyű krémmé a vajat, a kakaóval, a porcukorral, valamint a vizzel. A krémmel kenjük meg a süteményt valamint az oldalát is. A sütemény oldalát süteménymorzsával burkoljuk be.

a csokoládéöntet

1 tábla étcsokoládé
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál kakaó
2 evőkanál víz
egy kevéske vaj

Keverjük el a kakaóport vízzel és cukorral és főzzük sűrű sziruppá. Tördeljük bele az étcsokoládét és addig kavarjuk mig felolvad. Vegyük le a tűzről és kavargassuk tovább mig sűrűsődni kezd. Hűtsük le és keverjük bele a vajat és egy kávéskanálnyi vízet és melegítsük míg sima lesz. Öntsük a sütemény tetejére és hagyjuk pihenni.

ANANÁSZOS SÜTEMÉNY

1/2 tubus kondenzált tej
1 púpos csésze liszt
3 csésze cukros tejszínhab
1 teáskanál sütőpor
késhegynyi szóda-bikarbóna
3 szelet ananászbefőtt
1/2 csésze ananász szirup
2 evőkanál vaj
1/2 mokkáskanál vanília esszencia
1 csésze tej
néhány szem cseresznye

Verjük fel a tejet, kondenzált tejet, az esszenciát és az olvasztott vajat, majd keverjük össze az átszitált és a sütőporral valamint a szóda-bikarbónával elegyitett lisztet. Kenjünk be egy szögletes tepsit vajjal és hintsük meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelten meleg (180, 200 C°-os) sütőben süssük meg. Hűtsük le, és keresztben vágjuk háromfelé, hosszában pedig három hosszú darabra. Először ananász sziruppal locsoljuk meg mindegyik süteményszeletet, majd kenjünk meg tejszínhabbal, szórjunk rá apróra vágott ananászt, majd ismét tejszínnel kenjük meg. Rétegezzük egymásra a szeleteket. Végezetül a süteményt cseresznye szemekkel és a megmaradt a tejszínnel díszítsük.

GRILLÁZS

1 evőkanál mandula
1 evőkanál kesudió
1 evőkanál földimogyoró
1 evőkanál dió
1 csésze cukor
2 teáskanál vaj
6 zöld kardamom

A magvakat mérsékelten meleg sütőben kicsit pirítsuk meg, majd darájuk meg vagy vágjuk apróra. Olvasszunk cukrot píritsuk aranysárgára. Adjuk hozzá a darált magvakat, a vajat, az összetört kardamom magokat és az egészet jól keverjük össze. Öntsük egy olajozott márványra vagy deszkára, és olajozott sodrófával gyorsan nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra. Közvetlenül ezután vágjuk körülbelül 2 cm széles és 5 cm hosszúságú csíkokra. Csavaros üvegben tároljuk. Tiz napnál nem tartható tovább mert meglágyul.

CSERESZNYÉS KEKSZ

1 csésze liszt
késhegynyi só
12 teáskanál vaj
1 csésze porcukor
pár szem cseresznye a dekoráláshoz
1-1 1/2 evőkanál tej
1 mokkáskanál vanília esszencia vagy vaniliáscukor

Keverjük ki krémmé a vajat és a cukrot, majd keverjük bele az átszitált lisztet és sót. Ezután adjuk hozzá a tejet és a vanília esszenciát. Tegyük a masszát nyomózsákba és készítsünk apró fantáziadús formákat. Cseresznye darabokkal díszítsük, hagyjuk hűlni míg megszilárdul. Mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-on) süssük aranybarnára. Drótrácson hűtsük le. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

KÓKUSZOS KEKSZ

12 teáskanál vaj
1/2 csésze porcukor
2 csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
1 mokkáskanál sütőpor
4 - 4 1/2 evőkanál tej

Kavajunk puha krémet a vajból és porcukorból, majd keverjük bele az átszitált lisztet és a sütőport. Majd adjuk hozzá a tejet és a kókuszreszelék háromnegyedét, és az egészet gyúrjuk tésztává. Nyújtsuk ki keksz-vastagsárúra és vágjuk ki kekszvágóval. Kenjük be e kekszek tetejét tejjel és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Mérsékelten meleg (180-200 C°-os) sütőben süssük 15 percig, míg világosbarna lesz. Hűtsük le.

CSOKOLÁDÉS MANDULÁS ROPOGÓS SÜTEMÉNY

1 púpozott csésze liszt
késhegynyi só
1 mokkáskanál szóda-bikarbóna
1 csapott mokkáskanál tisztitott borkő
10 teáskanál vaj
1 csésze porcukor
1 csésze barna cukor vagy kristálycukor
2 -3 evőkanál tej
1 mokkáskanál vanília esszencia
6 evőkanál hámozott mandula
3 teáskanál kakaó

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük el benne a szóda-bikarbónát, a tisztított borkőt, a kakaót és a sót. Krémes állagúvá dolgozzuk össze (kb. 10 percig) a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a vanília esszenciát és keverjük ismét össze. Öntsük bele az átszitált száraz alkotórészeket. Ha túlságosan puha, hűtsük le. Osszuk a tésztát kis kerek golyókra, majd azokat egyenként lapítsuk le egy pohár belisztezett aljával. Valamennyi tetejét kenjűk meg tejjel és szórjuk meg durvára őrölt mandulával, majd ismét nyomjuk le a pohár aljával. Mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-os) süssük 10 percig. Hűtsük le és légmentes dobozban tároljuk.

KEKSZKÜLÖNLEGESSÉG

1 1/2 csésze liszt
1 mokkáskanál szóda-bikarbóna
1 csapott mokkáskanál tisztított borkő
késhegynyi só
10 teáskanál vaj
1 csésze porcukor
1 csésze barnacukor (vagy kristálycukor)
3 1/2 evőkanál tej
2 evőkanál őrölt mandula
1/2 csésze hámozott mandula a diszítéshez
1 mokkáskanál vanília esszencia (vagy vanilíáscukor)

Szitáljuk át együtt a lisztet, a szóda-bikarbónát, a tisztított borkőt és a sót. Keverjük a vajat, a cukrot és a barna cukrot finom krémmé, majd elegyítsük össze a tejjel. Adjuk hozzá az átszitált hozzávalókat, az esszenciát és a 2 evőkanál őrölt mandulát. Tépjünk kis darabokat a tésztából és formáljunk belőlük kerek golyókat. Tegyük azokat bevajazott tepsire egymástól 4-5 centire. Egy pohár belisztezett aljával lapítsuk le a golyókat vékony lapokká . Mindegyik kekszre tegyünk egy fél mandulát. Mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°) süssük 15 percig. Hűtsük le és teához szervírozzuk.

SÓS KEKSZ

8 teáskanál vaj
1 csésze liszt
késhegynyi só
1 mokkáskanál kámforkristály (gyógyszertárban kapható)
5 teáskanál tej

Szitáljuk át a lisztet. Keverjük ki krémmé a vajat, szórjuk bele a lisztet, sót és a kámfor kristályokat, majd az egészet alaposan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejet és gyúrjunk sima tésztát. Sodorjuk ki a tésztát vékonyra, majd cakkós szélű keksz-szaggatóval vágjuk ki. Szurkáljuk meg a kekszeket egy tűvel. Mérsékelten meleg sütőben süssük halványsárgára. Hűtsük le és légmentes dobozban tároljuk.

ITALOK

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjedús tejet, édes és sós joghurtot, tejsavót, emellett sok valódi gyümölcslevet (almából, ananászból, citromból, mangóból, narancsból stb.), gyümölcsturmixot, sörbetet, köményes vízet is isznak

GYÜMÖLCS TURMIX

A lehűtött forralt, cukrozott tejhez keverhetünk bármilyen puha húsú gyümölcsöt, banánt, málnát, szedret, epret. Ízlés szerint fűszerezhetjük fahéjjal, vaniliáscukorral, szerecsendióval stb. Jól turmixoljuk össze és behűtve kínáljuk.

ÍVÓ JOGHURT

Készíthetjük édesen vagy sósan. Az édes joghurt hozzávalói: Joghurt, citromlé és cukor.

A sós joghurté: joghurt, só és csipetnyi bors. Mindkettőt alaposan keverjük ki és lehűtve fogyasszuk.

TEJSAVÓ

A túró vagy sajt készítésénél visszamaradt savót ízesítsük őrölt borssal. A remek ízű űditő ital hidegen a legjobb.

BANÁN NEKTÁR

6 csésze tej
3 érett banán
4 evőkanál cukor
csipetnyi fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kardamom

A fűszerekkel együtt forraljuk fel a tejet. Nyomjuk péppé a banánt és keverjük simára a cukorral, majd tegyük a forró tejbe. Ha darabos maradt turmixoljuk le. Behűtve fogyasszuk.

ANANÁSZ PUNCS

1 csésze cukor
1 darabolt ananász konzerv
1/2 csésze narancs lé
3 evőkanál citrom lé
1 üveg 2 decis szénsavas ásványvíz
1 üveg 2 decis limonádé
néhány mentalevél

Keverjük a cukrot az ananász konzerv levébe, majd melegitsük fel, amíg a cukor feloldódik. Ezután hütsük le.Az ananász darabkákat vágjuk nagyon apróra kockákra. Keverjük össze a narancs- és a citrom levet. Elegyitsük el narancs-citrom dzsúsz-keveréket az ananászdarabkákkal és a sziruppal. Hűtsük le. Széles szájú poharakban kis gyümölcs villákkal szolgáljuk fel. Mellé hideg szódát és limonádét adjunk.

SÁRGADINNYE SÖRBET

2 nagy sárgadinnye
1 citrom leve
2 csésze cukor
2 csésze tejszín

A meghámozott, szeletekre vágott sárgadinnye húsát törjük össze, adjunk hozzá citromlevet és cukrot. Keverjük össze alaposan, ha darabos maradt turmixoljuk le. Hütsük le és öntsük a tetejére tejszint.

GÖRÖGDINNYE SÖRBET

1 görögdinnye
1 citrom leve
2 csésze cukor
2 csésze tejszín

Ugyanúgy készül mint a sárgadinnye sörbet. Hidegen, jól behűtve kínáljuk.

KÖMÉNYES VÍZ

10 bögre víz
4 evőkanál apróra vágott menta
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
4 evőkanál fehérkömény por
1 teáskanál garam maszala
1 teáskanál só
3 evőkanál őrölt gyömbér
10 db zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
1 - 2 citrom leve
4 evőkanál cukor
1 teáskanál feketekömény por

Az őrölt gyömbért, az apróra vágott mentaleveleket és zöldcsiliket, a csili port, a garam maszalát, a sót, a cukrot valamint a fehér- és feketeköményport adagoljuk a vízhez. Jól keverjük össze, pihentessük két órán át. Adjuk hozzá a citromok levét. Szűrjük át fimon lyukú szűrőn vagy egy muszlinkendőn. Hidegen kínáljuk sós sütemények mellé.

SZÖRPÖK ÉS DZSEMEK

CITROMSZÖRP

1 kg citrom
7 csésze cukor
1 teáskanál citromsav
3 csésze víz
késhegynyi tartósító

Csavarjuk ki a citromok levét. Oldjuk fel a meleg vízben a cukrot, adjuk hozzá a citromsavat és forraljuk míg ragacsossá válik. Vegyük le a tűzről, szűrjük le és keverjük hozzá a citromlevet és a (kis meleg vízben elkevert) tartósítót. A szörpöt töltsük sterilizált palackokba és légmentesen dugaszoljuk be. Felhasználás előtt 8 napig érleljük.

MANGÓ VAGY SÁRGADINNYE SZÖRP

1 kg érett mangó (helyette sárgadinnye)
75 dkg cukor
1 evőkanál citromsav
4 csésze víz
késhegynyi tartósító

A hámozott, szeletelt mangók (sárgadinnye) húsát zúzzuk péppé. Forraljuk együtt a cukrot és a vizet ragadósra, szűrjük át, majd adjuk hozzá a citromsavat és a mangópépet, valamint egy kis vízben feloldott tartósítót. Főzzük 5 percig. Töltsük sterilizált palackokba és jól dugaszoljuk be azokat. A palackokat hűvös sötét helyen tároljuk, ugyanis a fény árt a gyümölcs színének. Egy hét elteltével fogyaszthatjuk.

NARANCSSZÖRP

10-12 nagy narancs leve vagy 4 csésze dzsúz (narancslé)
6 csésze cukor
3 vagy 3 1/2 teáskanál citromsav
késhegynyi tartósító
1 teáskanál narancs esszencia
3 csésze víz
1 teáskanál narancssárga színező

Készítsünk a cukorral és a vízzel ragacsos szirupot, keverjük össze a citromsavval, melyet előzőleg fél csésze vízben feloldottunk, ezután öntsük bele a narancslevet, az esszenciát és a színezőt. Szűrjük le. Oldjuk fel a tartósítót 2 teáskanál forróvízben, és azután keverjük össze a sziruppal elegyített narancs dzsúzzal. Tegyük sterilizált palackokba és jól dugaszoljuk be. A palackokat hűvös száraz helyen tároljuk. Nyolc nap után fogyaszthatjuk.

(Ha a narancs dzsúzhoz késhegynyi sót keverünk, nem lesz keserű.)

RÓZSASZÖRP

4 csésze cukor
5 csésze víz
1 mokkáskanál citromsav
1 teáskanál bíborkaktusz (speciális indiai színezőfesték) vagy piros ételfesték
1 teáskanál rózsa esszencia

Készítsünk a cukorral és vízzel szirupot, oldjuk fel a citromsavat. Vegyük le a tűzről és szűrjük le. Hűtsük le, majd keverjük bele a színezőt és a rózsa esszenciát. Sterilizált palackokba töltsük és jól dugaszoljuk be.

ALMADZSEM

1 kg rétesalma
4 csésze cukor
2 csésze víz
2 teáskanál citromlé vagy 1 mokkáskanál citromsav

Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk szeletekre az almát, majd pároljuk vízben puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlét (vagy a citromsavat) és forró tűzön kevergessük míg dzsemmé nem áll össze. Hűtsük le egy kicsit és öntsük sterilizált üvegekbe, majd az üvegeket jól zárjuk le. Egy nap után fogyaszthatjuk.

KÖRTEDZSEM

1 kg érett körte
3 1/2 csésze víz
1 mokkáskanál só
4 csésze cukor
fél citrom leve vagy 1 mokkáskanál citromsav

Hámozzuk meg és vágjuk apró szeletekre a körtét, majd áztassuk sós vízben. Vegyük ki és tegyük fel főni míg megpuhul és a víz elpárolog. Adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, alacsony hőfokon főzzük míg kocsonyásodni kezd. Forrón töltsük a sterilizált üvegekbe, és jól zárjuk le azokat.

MANGÓ VAGY SÁRGADINNYE DZSEM

1 kg félérett mangó szelet (vagy sárgadinnye)
3 1/2 csésze cukor
1 csésze víz
1/2 citrom leve vagy 1 mokkáskanál citromsav

Főzzük a mangó (sárgadinnye) szeleteket kevés vízben puhára. Adjuk hozzá a cukrot és kavargassuk míg elolvad. Keverjük hozzá a citromsavat, és forró tűzön főzzük míg a dzsem kocsonyásodni nem kezd. Egy kicsit lehűtve töltsük tiszta, légmentesen lezárható üvegekbe. Egy nap elteltével fogyaszthatjuk.

MÁLNADZSEM

1 kg málna
4 csésze víz
5 csésze cukor
1 citrom

A megtisztitott málnát a vízzel nagyon lassan főzzük míg megpuhul. Ezután törjük össze vagy turmixoljuk le. Adjunk hozzá cukrot és citromlevet és forró tűzön kavargassuk míg besűrűsödik. Hideg porcelántálba cseppentve ha kellőképpen megdermed, akkor készen vagyunk. Egy kicsit hűtsük le, majd tegyük üvegekbe, s az üvegeket azonnal zárjuk le.

ALMAKOCSONYA

1 1/2 kg rétesalma
6 csésze víz
cukor
2 szegfűszeg
fél citrom leve

Vágjuk az almákat négyfelé és forraljuk szegfűszeges vízben míg megpuhulnak. Paszirozzuk le. Mérjük le az almamasszát és fele mennyiségű cukrot tegyük hozzá. Öntsük bele a citromlevet és kavargassuk míg elolvad a cukor. Forraljuk forró tűzön egészen addig, míg a próbaként hideg tálba cseppentett kocsonya gyorsan megdermed. Hűtsük le és tiszta, száraz üvegekbe töltsük.