Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E F
G H I
J K L
M N O
P Q R
S T U
Ü V
W X Y
Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
makrobiotika, makrobiotikus táplálkozás
A
makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti,
és követőinek is hosszú életet ígér. Már Hippokratész is azt vallotta, hogy a
megfelelő élelmiszer alapozza meg az egészséges és hosszú életet. Az étkezés egyszerű
és kiegyensúlyozott.
A Távol-Keleten George Ohsawa, eredeti nevén Sakurazawa
Nyoichi (1893-1966),- egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette
tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban - is megjelenik, ahol
az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább. Jelentős propagátora pl.
Michio Kushi (1926-).
Alapfilozófiája az egység: az ember a világ része, és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha ezt az ember megszegi, az egészségével kell fizetnie. Mint ahogy a természetben, az emberi szervezetben is folyik a küzdelem az ellentétes erők között. Ezen erők küzdelmének az ingadozása, túlsúlyba jutása, a küzdelem kimenetele határozza meg az egészséget vagy a betegséget. A makrobiotikus elmélet alappillére a jin-jang. Dr. Eke Károly így írt erről: "Az ősi kínai tanítás szerint minden természeti dolog energiakettősből képzett. Ellentétes, de kiegészítő erők folytonos mozgásban reagálnak egymásra. Minden lény és dolog születése és létezése, változása és halála a jin és a jang állandó változásán nyugszik. A jin és a jang tehát a teremtés és minden dolog változásának, az univerzum minden lényének eredete, ősforrása. A jin-jang az univerzum törvénye, minden lény általános rendje, az élet és a halál alapja..."
A
szervek csak úgy funkcionálhatnak normálisan, ha táplálékhoz jutnak. A tápanyagok,
élelmek a szervek tevékenységére utalva átváltoznak, hogy a szerveknek segítsenek
mindenkori tevékenységükben. Az anyag megteremti az aktivitást, ami elősegíti,
előhívja az anyagot. A makrobiotika szerint az egészségerősítő étrend, a jin-jang
energia és az ezeket képviselő ételek között fennálló egyensúlyon alapul. A jin-jang
egymásra hatásában általában érvényes, hogy a jin a jangot futtatja, de a jang
a hatását a jinre gyakorolja, egyidejűleg stimulálva egymást. A makrobiotika tanai
szerint ha valaki főképp jin természetű ételeket eszik, egész szervezete jin reakciót
mutat. Ha pedig főleg jang jellegű ételeket fogyasztunk, szervezetünk főképp jang
reakciójú lesz. Az energiák kiegyensúlyozását jól példázza a következő: forró,
jang karakterű nyári napon hűsítő jin ételekre és italokra vágyunk, például gyümölcsre,
salátára, zöldségre. Minusz 10 fokos téli napon viszont jobban esik a kicsit sósabb
ízesítésű főtt étel. Ha az ember több jint fogyaszt, mint amennyire a szervezetének
szüksége van, a testhőmérséklete csökken, fázóssá válik. Ha a táplálkozásunkban
a jin és a jang egyensúlyát biztosítjuk, egészségesen étkezünk (óvakodjunk a szélsőséges
táplálkozástól!) A legszélsőségesebb jang-étel a só, utána a marha- és sertéshús
következik, majd a zsírok és olajok, ezután a tojás, a sajt majd a szárnyasok,
a hal, a kagyló, a rák, és a csiga. A jang oldalon középen a gabonák állnak. A
jin oldalon a legszélen a kábítószerek állnak, majd a vegyszerek és a gyógyszerek,
ezután a cukor, kávé, alkohol és a nikotin áll, a jin élelmiszerek közül legbelül
állnak a gyümölcsök, és a zöldségek.
A vegetáriánusok jellemzően jin táplálékokat
fogyasztanak: zöldséget és gyümölcsöket. Ez egy jang típusú betegségre igen jó
hatással van. Ha azonban a vegetáriánus nem fogyaszt kellő minőségben és mennyiségben
gabonákat is, egy bizonyos idő elteltével gyengül, erőtlenné válik. Ha pedig valaki
eleve úgy áll a vegetáriánus konyhához, hogy jin túlsúlya van, tovább ront az
állapotán.
Kínai felfogás szerint valamennyi étel - ha helyesen fogyasztjuk
őket - gyógyszer is egyben. Ez már a görög orvostudományban is jelen volt, a már
korábban említett Hippokratész így fogalmazta meg: "Táplálékod legyen a gyógyszered,
és gyógyszered a táplálékod."
Az évszakok szerint is megfelelően kell
táplálkozni: tavasszal, amikor minden kihajt, a tél után az energiák megindulnak,
nekünk is meg kell adnunk a szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát.
Ilyenkor magas energiatartalmú ételeket fogyasszunk: csírát, csírázó magvakat,
rügyeket, friss hajtásokat. A tavaszi saláta alapanyaga lehet pitypang, frissen
szedett csalán, tyúkhúr. Az idő teltével fogyasszunk egyre több zöldséget, ahogy
teremni kezdenek, kezdetekben, amíg nem túl magas a hőmérséklet, párolva-főzve.
Ahogy melegszik az idő, csökkenthetjük a főzési időt, és a fűszerezést. A nyár
a nyers koszt ideje, ilyenkor szívesen fogyasztunk nyers salátát, gyümölcsöt.
(Aki nem egészséges, annak ilyenkor is a párolást-főzést ajánlják inkább.) Még
a meleg nyárban sem ajánlatos túl sok hideget fogyasztani, mert gyengíti az immunrendszert
és a lépet. A gabonát ilyenkor is főzzük, nem hagyjuk el, de arányát csökkentjük.
A zöldféléket rövid ideig pároljuk. A gabonapelyheket nyáron forrásban lévő vízbe
tesszük, és csak rövid ideig főzzük. Ősszel a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk,
és ahogyan a hőmérséklet csökken, egyre erősebben fűszerezzük. Hosszabban párolunk,
főzünk, gazdagabb ízeket alkalmazunk. Kevesebb ételt fogyasztunk nyersen, aszalt
vagy főtt gyümölcsöket teszünk az asztalra. Télen fontos, hogy meleg, kicsit sósabb
ízesítésű ételeket együnk. Ha az ember több jint fogyaszt (vagyis gyümölcsöt,
salátát, zöldséget), mint amennyire a szervezetének szüksége van, a testhőmérséklete
csökken, fázóssá válik, arcszíne kékes lesz. A tél gyümölcsei sülve vagy főve
fogyasztandók (sült alma, sült tök, sült gesztenye). Ekkor van szezonja a savanyú
káposztának is. A főzésnél kicsit több olajos magvakat, olajat használhatunk,
mert ezek is mind melegítenek. Kerüljük viszont a fagyos ételeket, mert ezek felborítják
az egyensúlyt! Ezekkel a tippekkel, ha az ételeket úgy fogyasztjuk, hogy a külső
hőmérsékletet is figyelembe vesszük, energetikailag is egyensúlyba kerülünk.
Nagyon
fontos az egyensúlyt a jin-jangon belül is megtartani: ha hosszabb ideig fogyasztjuk
a jin karakterű ételeket, nagyobb váltoozások is bekövetkezhetnek, a bizonytalan
járás, húsos, vastag, piros orr, egyenetlenségek a körmön, pirosas bőrelváltozás
a test különböző részein, petyhüdt izomzat, és a vér is nehezebben alvad. Az ember
mozgása lassú, vontatott lesz, viselkedése passzív, nehezen határoz, lélegzetvétele
lassúbb, erősen izzad. A jang karakterű ember járása célratörő, határozott, orra
keskeny, bőre sima, izomzata feszes, cselekvései aktívak, lélegzete erőteljes,
testhőmérséklete magasabb az átlagosnál. A túl sok jang is kóros elváltozásokhoz
vezethet: az ember fanatikussá, agresszívvá és zárkózottá válhat.
A
makrobiotika az ízeket és a színeket is kapcsolatba hozza. Öt alapízt különböztet
meg, ezek az adott évszakkal harmonizálnak.
A tavaszt a savanyú íz jelképezi
a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta,
az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál.
A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van
a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának.
A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek,
és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes
íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre.
Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben.
Az ősszel a csípős íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős
ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben,
serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Kerülni kell azonban a túlságosan erős
ízeket, mert azok túlműködést okoznak, irritálják a beleket, a májat és a tüdőt.
A téllel a só harmonizál, a jó minőségű só lágyítja a megkeményedett szerveket,
erősíti a vesét és a húgyhólyagot.
A
makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret
és feketét.
A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A
nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív
és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor
segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé.
Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha
mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad.
A színeket a jin és jang tulajdonságok szerint is besoroljuk, ami szerint
a növényekről is megállapítható, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Itt a színskálát
a szivárvány színei szerint osztották fel: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigókék
és lila. A vörös, narancs és sárga inkább jang tulajdonságú, míg a kék, a lila
inkább jin. A répa tehát inkább jangabb minőségű a céklánál. Figyelembe veszik
azt is, hogy a növény a föld alatt, vagy a föld fölött nő. Amelyik a Föld középpontja
felé tör, az a jang erők hatása alatt áll, és minél magasabbra nő egy növény a
föld fölé, annál inkább jin tulajdonságú. A cseresznye tehát erősebb jin, mint
a káposzta. A túlnyomórészt jang tulajdonságú növények lassan, míg a jin jellegűek
gyorsabban nőnek.
Az egyes szervek különféle időpontban aktívak, mivel a testet
működésben tartó energia ritmusa 24 órás. A tüdő 3-5-ig, a vastagbél 5-7-ig, tehát
ekkor a legcélszerűbb székletet üríteni. A gyomor reggel 7-9 óra között, így ez
a legalkalmasabb időpont a reggelihez. A lép működése 9-11-ig a legintenzívebb,
a cukorháztartását ekkor hozza egyensúlyba a szervezet. Ebben az időszakban érzi
úgy az ember, hogy tele van energiával, ilyenkor nagyon aktívak vagyunk. Ebből
következik, hogy az ilyenkor elfogyasztott villásreggeli teljesen felesleges.
A szív 11-13 óráig a legaktívabb, a vékonybél 13-15 óra között, ilyenkor újul
meg a vér. Ebben az időszakban a lehető legkevesebbet szabad csak enni. A vacsorát
pedig legkésőbb három órával lefekvés előtt költsük el. 15-17 óra között a hólyag
a legaktívabb, míg a vese 17-19 óra között. Ebben az időszakban tolódik napunk
a világos nappali jangból a sötétebb jin időszak felé. 19-21 óra között a folyadékszabályozó
rendszerünk működik a legaktívabban, minden testnedv ez időszakban kerül egyensúlyba.
Érdemes megfigyelni, hogy ilyenkor a Föld vizei, a tengerek és a tavak is aránylag
nyugodtak. 21-23 óra között a háromszoros melegítő merdián a legaktívabb, ez irányítja
és ellenőrzi a test melegháztartását. Ilyenkor kellene ágyba bújni, és mivel az
ember már eléggé megnyugodott, de a vesétől kapott vitalitása is megfelelő, ez
idő tájt vagyunk a legalkalmasabbak a szexuális életre. Az epe 23-1-ig, a máj
pedig 1-3 óra között dolgozik a legintenzívebben.
Két jótanács a makrobiotika káros hatásainak megelőzésére:
1) KEVESEBB SÓT!
Tegyünk elég levest a sóra! Korlátozzuk a szójaszósz, miso, umeboshi, tsukemono stb. fogyasztását is.2) TÖBB VIZET!
Ki ne száradjunk! Igyunk vizet, zöldteát elegendő mennyiségben!
Abehsera,
Michel: Zen makrobiotikus receptek
Michio
Kushi: Rákmegelőző és gyógyító diéta (PDF)
Dadányi
István: Makrobiotika, harmónia a táplálkozásban
http://www.origo.hu/noilapozo/eletmod/20041118makrobiotika.html
A zen konyhaművészetet buddhista szerzetesek fejlesztették ki Japánban, s részben ennek a harmonikus, testre szabott táplálkozási kultúrának köszönhették hosszú életüket. Ám a nyugati hatások miatt ma már egyre kevesebb ázsiai ember követi a régi bölcsek étkezési tanácsait. Az ősi hagyományhoz visszavezető út lerakása George Ohsawa nevéhez fűződik, aki nyugati neveltetése ellenére hitt abban, hogy a zen étkezési kultúra feltámasztható, s a nyugati embernek is átadható.
A
jin és jang egyensúlya
George Ohsawa a szerzetesek speciális szakácsművészetét a nagy (hosszú) bioéleterő (megszerzésének) technikájává (makro-bio-tika) keresztelte át, s tette így egyetlen szóval érthetővé az irányzatot (pontos jelentése: hosszú életet adó és az egészséget folyamatosan megújító szakácsművészet). A nyugati kultúra nagy fővárosaiban is egyre több hasonló bolt és vendéglátóhely nyílik, ahol a betérő vendég nemcsak a makrobiotikus táplálkozás alapanyagait - barna rizst, sós zöldségeket, szójaféleségeket, zöld teát - vásárolhatja meg vagy fogyaszthatja el a belőlük készített ételeket, de ízelítőt kap a zen szellemiségből is. Az ősi testi és lelki tápláléknak köszönhetően a tönkrement egészségű, elnyugatiasodott japánok visszanyerik életerejüket, hitüket, de az elhízott, megcsömörlött, renyhe életmódot folytató nyugatiak is szinte újjászületnek Ohsawa makrobiotikus étrendjétől.
Átültetett
filozófia
A zen filozófia a jin és a jang ellentétes energiák kiegyenlítését, harmóniába hozását célozza mind az étkezésben, mind az életvezetésben. (A jang a férfi, a középpont felé tartó energia, a jin épp ellenkezőleg, a középpontból kifelé tartó, felszínre törő nő.) Ohsawa szerint az élet az ellentétek találkozásának színtere, s az élet titka az ellentétek boldog egységében, ügyesen megteremtett egyensúlyában rejlik. Az egyensúly teremti meg a harmóniát és a szépséget, s az egység eredményezi a békét és az erőt. A zen makrobiotika figyel az emberen belüli és az ember és a környezete közötti harmónia megteremtésére is.
A zen szerzetesek vegetáriánusok voltak, elsősorban barna rizsen s az ebből készített ételeken éltek. Környezetükben ehhez az élelemhez jutottak hozzá, természetes, hogy ezt fogyasztották, ezt szerették legjobban. Ohsawa makrobiotikáját már mindenkihez el szeretné juttatni, modernizálja a tradíciót, s megengedetté teszi a hal és a csirkehús fogyasztását. Figyel az egyéni különbségekre is, arra, hogy minden emberben különböző arányokban hozhatók harmóniába az ellentétek, tehát minden embernek egyéni szükséglete szerint kell táplálkoznia az adott földrajzi viszonyoktól, éghajlattól, időjárástól (hideg, meleg, száraz, nedves, szeles), a hónapok változásától, munkavégzéstől, gondolkozástól, műveltségtől függően. Emiatt a makrobiotika semmit sem tilt, mindent lehet fogyasztani, csak a megfelelő párosításokra kell figyelni. Így például a szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett ügyelnünk kell az ízek (savanyú, keserű, sós, csípős, édes) harmóniájára, különböző élettani hatásaikra s a táplálékok színének (zöld, sárga, piros, fehér, fekete) egyensúlyba hozására is. A zöldségeket nem hámozzák meg, s főzésükhöz, sütésükhöz vaslábast vagy agyagedényt használnak.
Melegítő
jang ételek, hűvöst adó jinfélék
A
makrobiotikus táplálkozás alapgabonája a ma már mindenhol kapható vegyszermentes
barna rizs.
Ha a rizshez húst is eszünk, ezzel a jang, vagyis a lúgosság felé
billentjük a mérleg nyelvét. A harmónia visszaszerzéséért a rizs és a hús mellé
valamilyen jin típusú zöldséget is fogyasztanunk kell, ami savassága révén helyreállítja
a harmóniát. Az emberi szervezet egészséges működéséhez 5:1 arányú jin-jang, savas-lúgos,
kálium-nátrium táplálékra van szükség, de az arány alkattól függően 10:1 között
is mozoghat. Testünkbe nem csak a táplálékkal, de a levegővel és a sugárzással
is bekerülnek ellentétpárok, döntően jin hatású vegyi anyagok, sugárzások, mely
tényezőt a táplálkozásnál is figyelembe kell venni: a kiegyenlítés leginkább a
jang típusú gabonafélékkel valósítható meg.
A tél hideg típusú energiát, tehát
jint ad, a nyár éppen ellenkezőleg, jang energiát. Ezért télen meleg ételeket
érdemes enni, nyáron pedig a legjobb a nyers, gyümölcsökre, zöldségekre épülő
koszt. A tél a főtt gabonafélék, olajos magvak, fűszerek, sült tök, gesztenye
szezonja. A makrobiotika szerint nyáron kerülni kell a hideg italokat, s meleg
gyógynövényteát kell innunk. Az ősz a főzés idejének kezdete, az alapanyagok nagyobb
darabokban kerülnek a fazékba, s szükség van a fűszerezésre is. A legújabb makrobiotikus
irányzat szerint a termesztett növények helyett vadon fejlődő zöldségekkel (állatokkal)
kell helyettesíteni, de ezeket pótolhatják a tengeri növények (állatok) is. (Az
érintetlen táplálékok biológiai értelemben dinamikusabbak és tisztábbak, mint
a termesztettek.)
A legjobb, szörpnek is elkészíthető vadnövények a gyermekláncfű, a bodza, a cickafark, a körömvirág és a százszorszép, a magvak, termések közül elérhető a bagolyborsó, a sulyom, a lednek, a tarlórépa, a zsázsa, a szelídgesztenye, a japán birs, a naspolya, a szamóca, a vadalma és a vadkörte. Főzeléknek is kiváló a csalán, a fényes laboda, a salátaboglárka, a mezei sóska és a szurokfű, míg a gumók és gyökérfélék közül többek közt a mezei katáng, a lapubojtorján, a macskahere és a vadmurok ajánlható, míg a fűszerek közül kiemelhető a kakukkfű, a gyömbér, a metélőpetrezselyem, a szerecsendió, a vanília és a citromhéj.
A termesztett gabonafélék közül az említett barna rizsen kívül kiemelkedik a jang típusú köles, a jin típusú, zsírban és ásványi sókban gazdag zab és a fehérjékben nagyon gazdag hajdina. De ebben a szakácsművészetben hangsúlyt kap a búza, az árpa, a köles, a rozs és a lencse feldolgozása is. A zöldségek közül a legfontosabb alapanyag a sárgarépa, a vöröshagyma és a saláta, a tejtermékek közül pedig előnyt élvez a kecskesajt.
Lecitin
a szellemi frissességért
A
tudósok az agy táplálékának, a test energiaforrásának, az erek, a szív védelmezőjének
tartják az egyetlen, teljes értékű fehérjét tartalmazó növényi élelmiszert, a
szójalecitint.
A szójaolajban lévő lecitin ugyanis lebontja az erek meszesedését
okozó koleszterint, ezzel segít a magas vérnyomás s az annak következményként
kialakuló keringési betegségek megelőzésében. Kevesen tudják, de zsírégető tulajdonságának
köszönhetően gyorsítja a zsírok kiürülését a szervezetből, vagyis szerepe lehet
a testsúlygyarapodás megelőzésében is.
Bár a lecitin az emberi szervezetben
is megtalálható - például az agyban és az idegrendszerben -, a hosszan tartó és
különleges fizikai, szellemi megterhelés következtében a szervezet lecitin-utánpótlásra
szorulhat. A tudományos kutatások egyre több adalékkal szolgálnak arra vonatkozóan
is, hogy a szójalecitin szerepet játszhat a szervezet méregtelenítésében, a testi
és szellemi erőnlét megőrzésében, illetve növelésében, de az idegesség, a frontérzékenység,
az ízületi fájdalmak mérséklésében is.
Mivel a koncentrálóképesség csökkenése
- különösen a szellemi munkát végzőknél - akár egzisztenciális problémává, életminőséget
rontó tényezővé is válhat, a rendszeresen erős fizikai megterhelés alatt állók
számára pedig kiemelten fontos a jó testi erőnlét megőrzése, szinte minden korú
és foglalkozású felnőtt számára ajánlható a természetes szójalecitin kúraszerű
szedése.