Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Hálózatok Hinduizmus, jóga India Indonézia, Szingapúr Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Mélyadaptáció Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Libanoni receptek
Forrás: http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=1935

A libanoni konyha gyökereit az arab világ népeinek életmódjában kell keresni. A nomád lét miatt fontos szerep jutott a szárítható, könnyen eltartható, egyszerű élelmiszer- alapanyagoknak, a tenyésztett állatok húsának.

Így jellemző például a rizs és a datolya, a teve- és bárányhús használata, de említhetnénk az olajbogyót, vagy a koriandert, a szezámmagot is. A kecsketej és belőle készített tejtermékek fontos elemei a libanoni konyhának, csakúgy, mint a zöldségek.

Az ételeknek sokféle változatuk van, mivel sohasem írták le őket, csak szájhagyomány útján terjedtek. Ráadásul a libanoni területeken sokat kereskedtek, ezért más népek konyhájának hatásai is érezhetők ételeiken, mint ahogy a libanoni hatás is észrevehető a környező és a távolabbi népek ételein.

Az arab, így a libanoni vendégszeretet felülmúlhatatlan, a vendégjog szent és sérthetetlen. Minden újonnan érkezettet teával vagy kávéval kínálnak, még akkor is, ha teljesen ismeretlen.

Mindennapi étkezésük elengedhetetlen eleme a kenyér és a különböző kalácsfélék, amelyeknek sokféle változata létezik, és egyiket-másikat az európai fogalmak szerint nem is neveznénk kenyérfélének.

Az édességek között jellegzetesek a sziruppal leöntött különböző gyümölcsök, magvak.

Aki megkóstolja ételeiket, nem mindennapi élményben lesz része.


Libanoni sárgarépakrém leves

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 szál zellerzöld, 5 evőkanál olaj, egy pohár tejföl, babérlevél, só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1-1,5 liter erőleves

Elkészítése: Az olajban megpároljuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, a hagymát meg a zellerzöldet. Az erőlevest a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára főzzük. Leszűrjük, a zöldségeket összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe. Ha szükséges, egy kis kukoricaliszttel besűrítjük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfelt, vagy mindenki a tányérjában szedett tejfölre merheti a levest.


Tejszínes csirkemell

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 3 dl csirkehúsleves, 2 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, só, bors

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, feldaraboljuk, besózzuk. A vajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a csirkemellet, megborsozzuk, majd ha már megpirult a hús, felöntjük a leveslével. Lefedve puhára pároljuk, majd ráöntjük a tejszínt, felforraljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.


Tonhalsaláta

Hozzávalók: 1 nagyobb fej saláta, 10 dkg főtt zöldbab, olajbogyó, 30 dkg főtt tonhalfilé, 2 db marinált paradicsompaprika, 40 dkg paradicsom, 10 dkg főtt zöldborsó, 2 keményre főtt tojás, 3 db savanyú uborka,
A salátaöntethez: só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál mustár, 2 kávéskanál snidling, 7 kávéskanál olaj, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése: A salátaöntethez valókat összekeverjük. Egy salátástálat kibélelünk a megtisztított salátalevelekkel, majd a felaprított hozzávalókat rétegezve belerakjuk, minden réteg közé öntetet csorgatva. Végül a kész tálat a hűtőben érleljük néhány órát.


Almadesszert (Baalbek)

Hozzávalók: 1 kg édes alma, 5 dkg margarin, 10 dkg cukor, fahéj, gyömbér, vaníliás cukor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a csutkájukat kiszedjük. Az olvasztott vajban megpároljuk őket, vigyázva, hogy ne törjenek össze. Miután megpirultak, kis tálkákra halmozzuk őket, és megszórjuk a cukros, vaníliacukros, fahéjas, gyömbéres keverékkel. Még melegen tálaljuk.