Dr. Barna Mária
Kér egy csésze teát?
Forrás: www.patikatukor.hu/Pt9902/BARNA2.htm
Teakult, a Terebess Online különlapja


Több mint 2000 éve ismerjük és élvezzük a teát. A tea antioxidánsainak protektív szerepe azonban csak az utóbbi években merült fel.
A tea Ázsiából származik. Feltehetően Qin kínai uralkodó (i.e. 220-210) próbálta ki először. Megbízható adatok azonban csak az i.u. 4. századtól tanúsítják, hogy a teát gyógyitalként, üdítőként vagy étel gyanánt is alkalmazták. A teázás élvezetének széles körű elterjesztése a Tang dinasztia alatt történt.
A teacserje szárított rügyeit, leveleit megőrölték és "teatéglákká" préselték, így könnyebben szállíthatták távoli vidékekre. A mongolok "csodaszernek" tartották, de fokhagyma, rizs, só, szárított hal felhasználásával ételt is készítettek belőle.
A teakultuszt Kínából zarándokútról hazatérő buddhista szerzetesek honosították meg Japánban, és egy japán szerzetes, Eisai írta le először, hogy a teának életet meghosszabbító hatása van. A Sung dinasztia korára (960-1280) már mind Kínában, mind Japánban megjelentek a teaivás kellékei, a finom porcelánok, és divatba jöttek a teaházak is.
A ma is használatos zöld és fekete tea gyártástechnológiája a Ming dinasztia idején alakult ki, s a teáskanna is ekkor vált népszerűvé. A zöld és a fekete tea készítése közötti különbség az, hogy a fekete teánál a gyártástechnológia során a rügyeket, illetve leveleket erős fermentációs hatás éri.


Egy csésze tea felüdít

A tea élénkítő hatását koffeintartalmának köszönheti. Természetesen az élénkítő hatás függ a tea fajtájától, még inkább az elkészítés módjától és a megivott mennyiségtől. Egy csésze tea elfogyasztását követően (ami általában csupán 30-60 mg koffein bevitelét jelenti) már 10-20 perc múlva nő az éberség, javul a figyelem, csökken a reakcióidő, stb.
A forró tea állítólag javítja a végtagok keringését, s különösen hideg kezű, nyirkos tenyerű emberek érzik ezt a hatást.

Egészségesebben élnek a teaivók?

Egyesek úgy tartják, hogy a tea segít a stressz oldásában is. Persze az is elképzelhető, hogy a teaivás körülményei (a teázás alatti kikapcsolódás, a kényelmes karosszék, az ízléses csésze, a kellemes aromás ital, stb.) nyugtató, feszültségcsökkentő hatásúak.
Amerikában több mint 20 000 tea- illetve kávéfogyasztó életmódját hasonlították össze, és azt tapasztalták, hogy a teaivók közül kevesebben dohányoztak, és az alkoholfogyasztás mértéke is kisebb volt; továbbá több gyümölcs és zöldség szerepelt az étrendjükben, többet is mozogtak, mint akik a kávét kedvelik.
Angliában nincs ilyen egyértelmű összefüggés. A teakedvelők többsége a tradicionális, zsíros ételekhez ragaszkodik, és kevesebb zöldséget fogyaszt.

Antioxidánsok a teában

A tea (fajtától és dózistól függő) kedvező élettani hatását újabban magas antioxidáns tartalmával magyarázzák.
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek gátolják a szervezetben fölös mennyiségben képződő, ún. szabad gyökök által előidézett sejtkárosító oxidációs folyamatokat, amelyek megnövelik a különböző degeneratív megbetegedések - pl. a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések - kialakulásának a kockázatát.
Az antioxidánsok protektív hatását számos megbetegedésben és az öregedési folyamatok lassításában igen sok vizsgálat igazolta.

A tea antioxidáns tartalma g/100g

Flavonoidok: .................Catechinek:
Zöld tea (kínai): 15,7 .................11,3
Zöld tea (japán): 14,9 ................13,1
Fekete tea: 17,4 .........................2,0

Annak bizonyítására, hogy a teában levő antioxidánsok felszívódnak és tényleg bekerülnek a szervezetbe, tizenkét önként jelentkezőnél végeztek vizsgálatokat. Úgy találták, hogy két órával a tea elfogyasztása után a vérben kimutathatók az antioxidánsok.
Mind a szív- és érrendszeri, mind a daganatos megbetegedések kialakulásában számos genetikai és környezeti tényező játszik szerepet. Nehéz elképzelni, hogy a tea protektív szerepét egzakt módszerekkel ezek közül kiemelve, rövidesen sikerül bizonyítani. Amíg a kutatók ezen fáradoznak, csak nyerünk azzal, ha a napi rohanásban megállunk egy csésze finom tea kedvéért. S ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kellemes társaságban teázhatunk, a hatás még biztosabb.