Steinert
Ágota
Angol
tea
Teakult,
a Terebess Online különlapja
Aki
járt már a ködös Albionban ősszel, amikor az utcákat és a parkokat ellepi a
köd, a szél reménytelenül csapkodja az esőt, s a sok órás járkálástól már a
cipőjének a talpa is elázott, majd belépett hotelszobájába esetleg egy vendéglőbe
és kezébe vehette teáscsészéjét forró, ízletes, illatos tartalmával, csak az
tudja: mit is jelenthet a tea, a teázás szertartása az angolok számára. Hát
ha még hozzágondolja, valaha csak szimpla ablakok voltak a brit háztartásokban,
s a fűtés is meglehetősen gyenge volt...
Az angolok a 17. században ismerkedtek meg a teával, bár eleinte nem igen tudtak
vele mit kezdeni. A hajósok, akik elhozták Távol-Keletről, elsősorban Kínából,
úgy látszik nem magyarázták el, hogy is kell a tealeveleket használni. Így,
miután leforrázták őket, kenyérrel ették a leforrázott leveleket, a főzetet
pedig kiöntötték. A 18. század elején a Holland Kelet-indiai Társaság kezdte
szállítani Európába a teát és meghonosította a teaivás szokását is. Innen terjedt
át Nagy-Britanniába, s kezdte el példátlan térhódítását az egész szigetországban,
olyan arányban, ahogy az angol kereskedelmi flotta átvette a vezetést a teakereskedelemben
- mint jól jövedelmező üzletágban. Akkoriban a teát különlegesen kiképzett vitorlás-hajók
szállították. Ez a módszer azonban gyengítette a tea minőségét, a hosszú út,
a tenger háborgása törődötté, a sós levegő, a kátrányszag és a rossz csomagolás
mellékízessé tette a teát. Mindez a károsodás csupán a gyors gőzhajók megjelenésével
szűnt meg.
Kezdetben az igencsak borsos árak miatt csupán a gazdagok engedhették meg maguknak
a teaivás luxusát, később azonban a szállítási költségek csökkenésével egyre
jobban terjedt a kevésbé tehetős rétegek körében is. Eleinte a kávéházakban
és a klubokban árulták a teát, így tehát a teaivás szükségszerűen a férfiak
kiváltsága volt. A vendéglőkben, pub-okban a forrázatot hordókba töltötték és
úgy mérték ki, mint a bort vagy a sört. A kávéházak hanyatlásával aztán az u.n.
teakertek jöttek divatba a parkokban, ahol már az egész család megjelenhetett,
s részt vehettek a hangversenyeken, árnyjátékokon, tűzijátékos mulatságokon,
természetesen tea fogyasztás mellett. Kínai mintára teaházak is épültek - számuk
a 18. század elején egyedül Londonban már 3000 volt. A 19. század végén - a
mai espresszók elődjeként - nyilvános teázók és teaszalonok is létesültek, de
az sem volt szokatlan, ha valaki kedvelt könyvesboltjában itta meg frissítő
italát. Gyakran teáztak a szabadban is - hisz ismeretes az angolok természetimádata
- ilyenkor a vizet a teához bográcsban forralták.
Közben a tea csendesen meghódította a háztartásokat is, párhuzamosan az étkezési
szokások megváltozásával. A középkorban a nap főétkezése az angoloknál is a
délben feltálalt ebéd volt, majd ez az időpont egyre későbbre tolódott, míg
a 18. században az ebéd már délután 3 és 4 között vált esedékessé. Késő délután
következett a tea, majd a látogatások, fogadások ideje. A 19. század elejére
a két étkezés felcserélődött, s a teázás a reggeli és az estebéd közé került.
Ettől fogva már az angol élet szerves része lett, mint "öt órai tea",
noha általában öt és hét óra között zajlott le. A lényege az volt, hogy a munka
után, de még a vacsora előtt felfrissítsék magukat az emberek, a hivatalos,
külső világot kizárva életükből felkészüljenek az intim, de ünnepélyes családi
esti étkezéshez. A délutáni teához ezért rendszerint csak kevés vendéget szoktak
meghívni.
Az angolok igen erős teát készítenek. A kannába annyi teáskanálnyi levelet tesznek,
ahány csészényi főzetet akarnak nyerni, s ezen felül egy kanálnyi a "kannáé".
A leforrázott leveleket általában 4-6 percig áztatják. Az így elkészített tea
elég keserű, tehát cukorral, mézzel édesítik, tejjel, tejszínnel, ritkábban
rummal, citrommal ízesítik. Szokásos az is, hogy a teáscsésze mellé dzsemet
tálalnak, hogy a vendég azt tegye a teájába.
A teakultúrához természetesen hozzátartoznak a szépformájú, különleges edények
is, amelyekben a teát felszolgálják. A legkorábbi ismert teáskannák Sanghaj
környékén, Yi-Hsingben készültek. 1500 körül, mázatlan vörös cserépből - eredetileg
nem tea, hanem bortárolás céljaira, míg a teát a kínaiak vasüstben forralták.
Az első teaszállítmányokkal azonban ezek a kannák kerültek el Hollandiába, ahol
a delfti iparosok megpróbálták őket lemásolni, de csekély eredménnyel. Angliában
a legrégibb teáskannákat ezüstből formálták, de készült néhány díszítőmázas,
dekoratív fayance teás edény is. Josiah Wedgwood forradalmasította a cserépedény
gyártást a 18. század közepén. Csészéit, kannáit színes mázakkal vonta be és
fehér klasszicizáló domborművekkel látta el. Átállt a tömegtermelésre és rendkívül
megbízható, jó minőséget produkált.
Közben Európában megpróbálták megfejteni a kínai porcelán titkát. Drezdában,
Sevrés-ben már előállítottak porcelán teáskészleteket, majd Londonban és Chelsea-ben
is. 1800-ban Josiah Spode feltalálta a csontporcelánt, amely hamarosan meghódította
az egész angol piacot. A 20. században a teáskannákat főleg rozsdamentes acélból
gyártják, s formáikban visszatérnek az ősihez, az eredeti ji-hszing teáskannák
formáihoz.