S.
Nagy Anikó
A teázás hagyománya Oroszországban
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A
teázás szokása Oroszországban gyorsan elterjedt, a 18. század folyamán beépült
az orosz életmódba. Meglepő hirtelenséggel vált általánossá a parasztok körében
is, az orosz nép nemzeti itala lett. Oroszország a világ második legnagyobb
teafogyasztó országává vált, e téren csak Anglia előzte meg. Európai területén
a tealeveleket forrázták. Előre melegített porcelán vagy fajansz teáskannákban
megfelelő mennyiségű (általában két csészére szántak egy kávéskanállal) tealevelet
szórtak, forró vízzel leforrázták, majd lefedték. Ötpercnyi várakozás után az
így nyert esszenciát szétöntötték csészékbe vagy poharakba, s tetszés szerinti
arányban forró vízzel feltöltötték.
Az első időkben - amikor még nem ismerték a cukrot -, a kínaiakhoz hasonlóan
keserűen itták. A 18. század derekától Kínából nagyobb mennyiségben cukrot is
hoztak süvegcukor vagy jégcukor formájában. Ettől kezdve cukorral édesítették
a teát, vagy beletéve a csészébe, vagy csak darabkát harapva hozzá.
Az ízesítők köre időközben kibővült. Előkelő házaknál használtak rumot, citromot,
dzsemeket. Az igazi teakedvelők azonban megmaradtak saját aromájának élvezete
mellett.
Az egyszerű nép körében egyetlen ízesítő a cukor volt, melyet gyakran helyettesítettek
mézzel. A forró teából a csészealjba öntöttek egy keveset. A tányérkát óvatosan
nyitott jobb tenyerük öt ujján tartották, úgy emelték a szájukhoz, miközben
a bal kezükben tartott darab cukorból haraptak a teához. A forró tea nem olvasztotta
szét a cukrot, hanem csak lekerekítette egy kicsit. Egy darabka cukor elegendő
volt több csésze teához is. Takarékosság is volt ez egyben, mert a cukrot akkoriban
igen drágán mérték.
A hagyományos orosz teázást a kedélyesség és a vendégszeretet jellemezte. Vendégségre
szóló meghíváskor az "egy csésze teára" kifejezést használták. Angolokéhoz
hasonló, szigorúan betartott teázási időpont nem alakult ki náluk. Magasabb
társadalmi körökben kétszer teáztak naponta: reggel és este. Az esti teát a
vendégeknek 11 óra körül szervírozták a szalonban vagy a dolgozószobában. Néha
ebéd után is azt itták kávé helyett. Ilyenkor a ritka és drága ún. sárga teából
használtak. Az egyszerű emberek napjában háromszor fogyasztottak teát, reggel,
délben és este. Mindezektől függetlenül teáztak a nap bármely szakában, üzletkötéskor,
s ha vendég érkezett, mindig. Az orosz tea az angoltól abban különbözött leginkább,
hogy kétszer-háromszor gyengébb volt, ezért is ittak meg több csészével. Makszim
Gorkij "Anya" című művében így emlékezett meg apjáról: "Drága
jó apácskám legalább húsz csészével megivott naponta, s jórészben ennek köszönhette
talán, hogy betegség nélkül töltött hetvenhárom esztendőt a földön."
A teázás íratlan szabályait Nyikolaj Gogol örökítette meg "Ivan Ivanovics
és Ivan Nyikifirovics összeveszésének története" című novellájában. A vendég,
miután megitta az első csésze teát, a csészét fenékkel felfelé fordítva a csészealjra
tette, rárakott egy darab cukrot annak jeléül, hogy elutasítja a további kínálást.
A házigazdának azonban kötelessége volt kérlelni vendégét (no még egy csészével,
gyenge tea, ne sértsen meg), mire az sűrű mentegetőzések közepette megitta a
második csésze teát, s a csészét ismét felfordítva helyezte a tányérkára, s
kezdődött megint a kínálás elölről, míg végül a vendég megivott tíz csésze teát
is.
Megszokott ital volt a vendégfogadókban és éttermekben is. Páros teát, azaz
teát és két szem cukrot szolgáltak fel. Tálcán kihozták a vendégnek egy nagyobb
teáskannát a forró vízzel, s egy kisebbet pedig a főzettel, hozzá csészét és
két darab cukrot. A kisebb kannát rátették a nagyobbra, amelyre az pontosan
ráillett. Böjt idején cukor helyett hársfamézet tettek az asztalra. A cukor
azért volt tiltva, mert azt akkoriban marhacsonton keresztül tisztították. Egy
utazó megfigyelte a vendéglőben teázó kereskedőket. Gyakran látta őket kék kaftánjaikban
ülni a fal mentén elhelyezett hosszú padokon. Csak a legszükségesebb mozdulatokat
végezték: teáspoharaikat a szájukhoz emelték, majd lassan visszatették az asztalra.
Így ültek ott 4-6 óra hosszat is, nem szólva szót sem, csak itták a teát, egyik
csészével a másik után.
Moszkva vendéglőiben a tekintélyesebb üzletembereknek törzsasztaluk volt. Megrendelőikkel,
főként a vidéki nagykereskedőkkel találkoztak itt. Először a tea mellett megkötötték
az üzletet, s csak azután láttak hozzá a villásreggelihez vagy az ebédhez. "Zverjevnek
két vendéglője volt. Egyik a "Gabonabörze" a Gavrilov utcában. Itt
üléseztek a gabona-nagykereskedők, akik az egész gabonapiacot a kezükben tartották.
Minden kiadós ületet itt bonyolítottak, tea mellett. Ez volt a legcsendesebb
vendéglő. Szinte hangot sem lehetett hallani benne. A tekintélyes kereskedők
egymás fülébe súgták árajánlataikat, s csak néha lehetett elkapni egy-egy beszédfoszlányt...
és az asztalokon, az alkudozás idején semmi egyéb, csak tea..." (Vlagyimir
Giljarovszkij, Moszkva és a moszkvaiak)
A vidéki fogadókról Nyikolaj Gogol emlékezik meg a "Holt lelkek" című
regényében: "A viharverte, fából épült csárda, amelynek keskeny, de vendégszerető
tornácán ódon templomi gyertyatartókhoz hasonló, faragott kis oszlopok tartották,
befogadta Csicsikovot... A szobában a jól ismert tárgyak ötlöttek szembe, amelyek
az országutak mentén szép számban sorakozó, valamennyi kis csárdában fellelhetők,
nevezetesen: a fényevesztett szamovár, a simára gyalult fenyőfa falak, az egyik
sarokban háromszögletű pohárszék teáskannákkal és csészékkel, a szentképek előtt
kék és vörös szalagokra aggatott aranyozott kis porcelántojások..."
Teával vendégelték meg a fáradt utasokat a postaállomásokon. Erre utal Puskin
"A postamester" című elbeszélésének néhány sora: "Amikor az állomásra
érkeztem, első gondolatom az volt, hogy minél előbb átöltözzem, a második, hogy
teát kérjek. "Hé, Dunya! - kiáltott a postamester. - Tedd csak fel a szamovárt,
aztán eredj tejszínért."... Még nem is érkeztem kifizetni öreg kocsisomat,
Dunya visszajött a szamovárral... Az apját megkínáltam egy pohár punccsal, Dunyát
egy csésze teával vendégeltem meg, s hármasban úgy társalogtunk, mintha már
régtől fogva ismernénk egymást."
Az igazi teakedvelő értelemmel, sőt érzéssel itta a teát. Forrón, hogy a test
minden pórusát átjárja, s némaságba burkolódzva. A teázás a békés, nyugodt élet
jelképeként jelenik meg Anton Csehov "Pöszméték" című novellájában:
"A vidéki életnek van egy nagy előnye. Ül az ember a teraszon és teázik,
a tavon vadkacsák úsznak..."
A teázás Oroszországban is szerepet játszott az alkoholizmus elleni harcban.
A fővárosban a munkások számára több olcsó teázót nyitottak a múlt század végén.
A Mértékletesség Pétervári Társasága még szellemi táplálékról is gondoskodott:
újságokat és folyóiratokat járatott.