S. Nagy Anikó
Néhány jó tanács teakedvelőknek

Teakult, a Terebess Online különlapja

Teafajtát ajánlani nehéz és hálátlan feladat. Megkérdezték egyszer magát Samuel Twiningt, milyen teát iszik a legszívesebben. "Úgy vagyok a teákkal, mint a borokkal. Az ember az alkalomtól és hangulatától függően különböző fajtákat iszik. Reggel az English Breakfast a kedvencem. Fiatalos, üdítő tea, fölpezsdíti az embert. Ebéd után legszívesebben Darjeelinget iszom. Kellemes és megnyugtató. Ha meleg van, vagy kertészkedéssel, tenisszel megmozgatom magam, felfrissít a Lapsang Souchong uborkás szendviccsel. Vacsora után rendszerint valamilyen illatos teát iszom, például Earl Greyt vagy Jasmine-t. Persze ez csak az én receptem. Van, aki egész életében egyetlen fajtához ragaszkodik, és a maga szempontjából ugyanúgy igaza van." (Jill Jones, Történetek a teáról. Interpress Magazin, 1982/12.)
Kedvenc teánk kiválasztásánál sokáig kísérletezünk. Ám nem elég megvenni a legfinomabb teát, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló vízminőségét is. A túlságosan kemény víz tönkre teheti a legfinomabb tea ízét, aromáját is. A lágy víz pedig a közönséges teát is feljavíthatja. A teafőzéshez legalkalmasabb 10 keménységi fokú víz. Használhatjuk a Darjeeling virágteákhoz vagy a finomabb kínai fajtákhoz. Minél keményebb a víz, annál "robosztusabb" teát kell választani, mint az assam és ceyloni vagy az erősen illatosított Earl Grey. A 15 keménységi fokot meghaladó vízből már nem ajánlatos teát készíteni, mert elnyomja a finomabb íz- és aromaanyagokat.
Az erősen klóros vizet forraljuk kb. 2 percig, hogy a klór elillanjon. A víz azonban túl lágy se legyen! A desztillált víz alkalmatlan, mert teljesen hiányoznak belőle az ásványi anyagok. Az állott, ismét felmelegített, valamint a bojlerból folyó meleg vízből készített teának kellemetlen mellékíze lehet. Fontos, hogy a víz friss és tiszta legyen! Ne főzzük, hanem zubogó forrón csak forrázzuk a tealeveleket!
Két edényt használjunk, egyiket a víz melegítéséhez, a másikat a levelek forrázásához. Az edények mindig tiszták legyenek, más célra ne használjuk őket!
A teafőzéshez ideális a porcelánkanna, melyet előbb forró vízzel ki kell öblíteni. Praktikus az üvegedény, a jénai is. Bennük megfigyelhetjük a tealevelek kibomlását. Lehetőleg ne használjunk fémkannát. Ha a főzet fémmel érintkezik (az ezüst kivételével) károsul az íz és aroma.
Mennyi teát tegyünk egy csészébe? Egy-másfél gramm, azaz kb. egy teáskanálnyi levelet számolhatunk csészénként. Gyermekeknek csak a felét! A broken (törött) teából elegendő egy csapott teáskanálnyi is. Filteres teából egy tasak egy csészéhez való.
A forrázási idő a tea fajtájától függően 2-3 perctől 5-6 percig tarthat. Ha frissítő teát szeretnénk, elég a 2-3 perc, mert a koffein és az aromaanyag ennyi idő alatt kioldódik. Nyugtató teáknál az 5-6 perc az ideális. A szakértők a 4 perces forrázást tartják optimálisnak. Javasolják, hogy a reggeli tea legyen 2-3 perces, az esti pedig 5-6 perces. A zöld tea forrázási ideje rövidebb.
A teatojás használatáról megoszlanak a vélemények. Hátránya, hogy a tealevél nem oldódik ki jól, inkább csak megduzzad.
A tea frissen a leghasznosabb. Ne hagyjuk sokáig állni, mert felülete lepedékessé válik. Színe megsötétedik és káros anyagokat tartalmaz. A régiek úgy mondták, hogy ha a tea egy éjszakát állott, olyan mint egy mérges kígyó. Készíthetünk teakivonatot, esszenciát is. 100 gramm tea számára 6 deci vizet számítsunk. Az előmelegített száraz kannába tegyük bele a leveleket, s azonnal öntsük fel forró vízzel, s hagyjuk állni 3-5 percig. Forró vízzel tetszés szerint hígíthatjuk.
Teázás után az edényeket azonnal öblítsük ki. Törlőruhát ne használjunk, mert az edény belseje szagot kaphat.
A tealevél akár évekig eláll, ha helyesen tároljuk. E célra használjunk jól záródó porcelánedényt, vagy becsiszolt dugójú üveget. Alkalmasak a bádogdobozok is, de ezek nem záródnak légmentesen. A teát célszerű előbb papírba csomagolni, s úgy tenni a dobozba. A nyitott edényben, papírtasakban tárolt tea felveszi a környezetében lévő szagokat. A levegő páratartalma is rontja a minőségét.