S.
Nagy Anikó
Néhány jó tanács teakedvelőknek
Teakult,
a Terebess Online különlapja
Teafajtát
ajánlani nehéz és hálátlan feladat. Megkérdezték egyszer magát Samuel Twiningt,
milyen teát iszik a legszívesebben. "Úgy vagyok a teákkal, mint a borokkal.
Az ember az alkalomtól és hangulatától függően különböző fajtákat iszik. Reggel
az English Breakfast a kedvencem. Fiatalos, üdítő tea, fölpezsdíti az embert.
Ebéd után legszívesebben Darjeelinget iszom. Kellemes és megnyugtató. Ha meleg
van, vagy kertészkedéssel, tenisszel megmozgatom magam, felfrissít a Lapsang
Souchong uborkás szendviccsel. Vacsora után rendszerint valamilyen illatos teát
iszom, például Earl Greyt vagy Jasmine-t. Persze ez csak az én receptem. Van,
aki egész életében egyetlen fajtához ragaszkodik, és a maga szempontjából ugyanúgy
igaza van." (Jill Jones, Történetek a teáról. Interpress Magazin, 1982/12.)
Kedvenc teánk kiválasztásánál sokáig kísérletezünk. Ám nem elég megvenni a legfinomabb
teát, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló vízminőségét is. A túlságosan
kemény víz tönkre teheti a legfinomabb tea ízét, aromáját is. A lágy víz pedig
a közönséges teát is feljavíthatja. A teafőzéshez legalkalmasabb 10 keménységi
fokú víz. Használhatjuk a Darjeeling virágteákhoz vagy a finomabb kínai fajtákhoz.
Minél keményebb a víz, annál "robosztusabb" teát kell választani,
mint az assam és ceyloni vagy az erősen illatosított Earl Grey. A 15 keménységi
fokot meghaladó vízből már nem ajánlatos teát készíteni, mert elnyomja a finomabb
íz- és aromaanyagokat.
Az erősen klóros vizet forraljuk kb. 2 percig, hogy a klór elillanjon. A víz
azonban túl lágy se legyen! A desztillált víz alkalmatlan, mert teljesen hiányoznak
belőle az ásványi anyagok. Az állott, ismét felmelegített, valamint a bojlerból
folyó meleg vízből készített teának kellemetlen mellékíze lehet. Fontos, hogy
a víz friss és tiszta legyen! Ne főzzük, hanem zubogó forrón csak forrázzuk
a tealeveleket!
Két edényt használjunk, egyiket a víz melegítéséhez, a másikat a levelek forrázásához.
Az edények mindig tiszták legyenek, más célra ne használjuk őket!
A teafőzéshez ideális a porcelánkanna, melyet előbb forró vízzel ki kell öblíteni.
Praktikus az üvegedény, a jénai is. Bennük megfigyelhetjük a tealevelek kibomlását.
Lehetőleg ne használjunk fémkannát. Ha a főzet fémmel érintkezik (az ezüst kivételével)
károsul az íz és aroma.
Mennyi teát tegyünk egy csészébe? Egy-másfél gramm, azaz kb. egy teáskanálnyi
levelet számolhatunk csészénként. Gyermekeknek csak a felét! A broken (törött)
teából elegendő egy csapott teáskanálnyi is. Filteres teából egy tasak egy csészéhez
való.
A forrázási idő a tea fajtájától függően 2-3 perctől 5-6 percig tarthat. Ha
frissítő teát szeretnénk, elég a 2-3 perc, mert a koffein és az aromaanyag ennyi
idő alatt kioldódik. Nyugtató teáknál az 5-6 perc az ideális. A szakértők a
4 perces forrázást tartják optimálisnak. Javasolják, hogy a reggeli tea legyen
2-3 perces, az esti pedig 5-6 perces. A zöld tea forrázási ideje rövidebb.
A teatojás használatáról megoszlanak a vélemények. Hátránya, hogy a tealevél
nem oldódik ki jól, inkább csak megduzzad.
A tea frissen a leghasznosabb. Ne hagyjuk sokáig állni, mert felülete lepedékessé
válik. Színe megsötétedik és káros anyagokat tartalmaz. A régiek úgy mondták,
hogy ha a tea egy éjszakát állott, olyan mint egy mérges kígyó. Készíthetünk
teakivonatot, esszenciát is. 100 gramm tea számára 6 deci vizet számítsunk.
Az előmelegített száraz kannába tegyük bele a leveleket, s azonnal öntsük fel
forró vízzel, s hagyjuk állni 3-5 percig. Forró vízzel tetszés szerint hígíthatjuk.
Teázás után az edényeket azonnal öblítsük ki. Törlőruhát ne használjunk, mert
az edény belseje szagot kaphat.
A tealevél akár évekig eláll, ha helyesen tároljuk. E célra használjunk jól
záródó porcelánedényt, vagy becsiszolt dugójú üveget. Alkalmasak a bádogdobozok
is, de ezek nem záródnak légmentesen. A teát célszerű előbb papírba csomagolni,
s úgy tenni a dobozba. A nyitott edényben, papírtasakban tárolt tea felveszi
a környezetében lévő szagokat. A levegő páratartalma is rontja a minőségét.