S.
Nagy Anikó
A grúz tea
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A
tea oroszországi meghonosítását sikeres és sikertelen kísérletek előzték meg.
1779-ben egy újság hírül adta, hogy Japánból hozott cserjéket ültettek el Kizljár
területén, az akkori orosz birodalom legdélebbi pontján.
Az első biztos adat 1817-ből származik. Az odesszai kormányzó Kínából hozatott
teacserjéket a Krim-félszigeten lévő Nyikitszki botanikus kert számára.
A sikeres telepítés Voroncov gróf nevéhez fűződik, aki 1833-ban megismételte
a kísérletet.
A botanikus kert igazgatója javaslatára a cserjéket áttelepítették a Fekete-tenger
déli partvidékére. Az elsők 1848-ban érkeztek meg Szuhumi botanikus kertjébe.
A telepítés nem volt hosszú életű. Az 1870-es években a török háború alatt elpusztult.
Egy "nagypapa cserjének" nevezett 2,5 méter magas példány túlélte
a viszontagságokat. Csaknem kilencvenéves korában, 1935-ben pusztult el. Az
első valódi ültetvényt Erasztavi grúziai földbirtokos létesítette 1854-ben.
Ő készítette az első ún. bajhovi teát. (Az elnevezés a kínai baj-hoa szóból
ered, fehér szempillácskát jelent.) Mintáit 1864-ben bemutatta a pétervári mezőgazdasági
kiállításon. Halála után ültetvénye magára maradt.
Több egyéni és társas cég kísérletezett a századvégen. Tudósok - köztük Mengyelejev
is - mérlegelték a hazai termesztés lehetőségeit. A Pétervárott 1884-ben megrendezett
nemzetközi botanikai és kertészeti kongresszuson azt javasolták, hogy a Fekete-tenger
partján, a Batumi közelében lévő Csakvában létesítsenek ültetvényt. A következő
évben meg is érkeztek a magok, de azokat megfertőzte a filoxéra.
Batumi mellett Szoloncov ezredes is foglalkozott tea termesztésével az 1870-es
években. Tíz év múlva háromezer cserjéje volt. Termékével szerepelt az 1889-es
kaukázusi mezőgazdasági kiállításon. A térségben a kincstári birtokokon is megkezdték
a telepítéseket. A munkával Szoloncovot akarták megbízni, de az az ezredes halála
miatt meghiúsult.
A grúz tea, vagy ahogy az első időkben nevezték, a kaukázusi tea nagyüzemi termesztésének
megalapozói a moszkvai Popov testvérek voltak. A tea forgalmazása területén
óriási tapasztalatokat szereztek. Elegendő tőkével is rendelkeztek. Vállalkozásukba
egymillió rubelt fektettek be. Ez megfelelt a teakereskedelemből származó egyévi
tiszta jövedelmüknek!
A telepítést gondos előkészületek, tudományos vizsgálatok előzték meg. Konsztantin
Popov 1889 és 1893 között személyesen tanulmányozta Kínában a tea termesztését
és feldolgozását. 1892-ben Batumi közelében 300 hektárnyi földet vásároltak.
(A földterület kiválasztása előtt egy akadémikus véleményét kérték ki.) A következő
évben Kínából 15 000 teacserjét és 400 pud magot hozattak, valamint 11 kínai
szakembert. Vállalkozásukhoz sikerült megnyerniük a kínai Dzson-Dzsau-t, az
egyik kínai teagyár tulajdonosának jobbkezét. Az első eredmény még csekély volt,
1895-ben mindössze 20 font tea készült. Az ültetvény csak lassan fejlődött,
mert a cserjéket először üvegházban nevelték, s csak később ültették ki a szabadba.
1897-ben Angliából szétszerelt állapotban egy korszerű teagyárat hozattak, melyet
Szalibauriban építettek fel. A gyár 200 000 kg tealevél feldolgozására volt
alkalmas. Az első évben még csak 5200 kg készült. A következő évben új gyárat
építettek Csakvában, melyet a tapasztalt kínai Dzson-Dzsau vezetett. A kaukázusi
tea 1900-ban a Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert. Az első, leírásból
ismert védjegy a "bogatür" (vitéz, dalia) volt, lovon ülő harcost
ábrázolt. A grúz tea első mintáit a Popov testvérek egykori moszkvai teacsomagoló
gyárának házi múzeumában őrzik. 1895 és 1917 között a teatermő terület 11 százaléka
a Popov testvéreké volt, 54 százaléka pedig cári birtok. Említésre méltó ültetvényt
hozott létre mintegy fél hektáron egy Todua nevű kisbirtokos Ocsamcsira körzetében.
Első termését 1917-ben szüretelte, s "Todua" márkanéven hozta forgalomba.
Az I. világháború alatt a teaültetvények elhagyatottak voltak. Mindent újra
kellett kezdeni. Az első lépéseket a "Csaj Grúzia" teatermelő és feldolgozó
részvénytársaság tette meg 1921-ben. 1930-ban kutatóintézetet alapítottak és
újabb nagyvállalatokat hoztak létre. A terület évről évre nőtt, határa mind
északabbra tolódott. Krasznodár körzetben 1936-ban kezdték meg a telepítést.
Itt vannak a világ legészakibb teaültetvényei.
Grúziában a termőterület 1956-ra több mint ötvenszeresére nőtt. A tea 85 százalékát
kolhozokban termelték. Átlag 5000 tonna levelet szüreteltek hektáranként.
1958-ban megjelent az első teaszüretelő gép, az ún. szkaratvelo. Ez egy mechanikus,
ívesen hajlított kettős "fésű", éles, ferdén beállított mozgó és álló
fogakkal. A fogak közti távolság határozza meg a leszedett levelek nagyságát.
A gép egyforma minőségű leveleket szed, amelyeket egy sűrített levegővel működő
szállítószalag továbbít a tartályba.
A kézi szedés nem szorult ki teljesen. Néhány rekorderedményt még ma is számon
tartanak. 1964-ben például Tatjana Cshadze 12 000 kg levelet szüretelt. (A világrekord
16 450 kg volt, melyet egy ceyloni teaszedő ért el 1959-ben.) Ez a mennyiség
30 000, 10 dkg-os csomag teához elegendő, 1 kg nyers tea körülbelül 2500 levélből
áll, ez majdnem ugyanannyi kézmozdulatot jelent. Tatjána kb. 30 millió levelet
tépett le, másodpercenként ötöt. Ezt az eredményt szárnyalta túl 1976-ban Miran
Torotadze. Teljesítménye 25 206 kg volt.
Érdekességként említjük meg, hogy Aszkana faluban 1963-ban egy teaszüretelő
brigád tiszteletbeli taggá fogadta Valentina Tereskovát, a világ első női űrhajósát.
Minden brigádtag az ő nevében külön leszüretelt 3-4 kg teát. Tereskova esküvőjére
a brigád "Buket Grúzia" teát küldött.
Grúziában 1921-ben még csak 3 teagyár működött. Számuk fél évszázad alatt 76-ra
nőtt. A tbiliszi teagyárat Ramil Hakimov író egy nagy teafolyó fő forrásának
nevezte, amelyből az egész szovjet nép iszik. Itt minden évben megünneplik a
tea napját. 1966-ban felépítették a Tea Házát.
A gyárakban fekete és zöld "bajhovi" leveles tea, préselt tábla- és
téglatea készült. A feldolgozás minden fázisát gépesítették, a fonnyasztástól
a szortírozásig. A technológia különbözik az indiai és a ceyloni teáétól. Indiában
és Ceylonban természetes körülmények között hervasztják a leveleket 18-22 óráig.
A grúz tea rögtön a szárítókamrába kerül. A 60-as években hat-nyolc órát, később
még kevesebbet időzött ott. Szárítás után a tealevelek nedvességtartalma magasabb
indiai és ceyloni társainál. A gyártási idő lerövidülése az elsősorban mongol
exportra készített zöld téglateánál a leglátványosabb. Régen körülbelül három
hétig készült, manapság egy nap alatt. A leveleket egy közvetlenül a tűztér
fölött elhelyezett hengerbe teszik, ahol felhevülnek 120 fokra. Forrón bekerülnek
egy aggregátba, amely egyidejűleg sodorja és el is vágja őket, hogy az oxidációs
folyamatok egyenletesebben menjenek végbe. A hevítés, sodrás és vágás nem tart
tovább 5-6 percnél. Ezután az anyagot speciális tartályban tartják 6-12 óráig,
majd préselik és szárítják.
A teagyárakból kikerülő leveleket félgyártmányoknak nevezik. Még nem az a tea,
amit isznak. A teacsomagoló gyárakban speciális receptúra alapján alakítják
ki a kereskedelmi minőséget. A legnagyobb gyárak Moszkvában, Tbilisziben, Odessza
és Irkutszk városában vannak. A tea legnagyobb része a hazai szükségletet elégíti
ki. Exportja elsősorban az akkori szocialista országokba irányult.
A boltokban a tea választékát a szovjet időkben alapvetően a három termőterület
fekete és zöld teái képviselték extra, legfelsőbb, első, második és harmadik
minőség megjelöléssel. Önálló márkanevet csak a legfinomabb, a júliusi és augusztusi
zsenge hajtásokból szüretelt "buket" (virágcsokor) teák kaptak: "Buket
Gruzii", "Buket Azerbajdzsana" és "Krasznodarszkij buket".
A kaukázusi teák jellegüket tekintve inkább a kínai, mint az indiai teához hasonlítanak.
A grúz ültetvények a Fekete-tenger napsütéses partján, az azerbajdzsán teák
a Kaszpi-tenger partján zöldellnek. A legészakibb teatermő terület Krasznodar
vidékén van. Az eltérő klíma és a talajviszonyok különbözősége miatt a teáknak
is más-más az íze. A grúz tea bársonyos, kissé fanyar, sajátos aromával. Közel
áll hozzá az azerbajdzsán tea, de annak erősebb a főzete. A krasznodári tea
az előbbieknél puhább és "édesebb", és nagyon illatos.