S.
Nagy Anikó
A teacserje hazája
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A
tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertől Tibetig húzódó sávban őshonos.
Kedveli a szelíd, köves hegyhátakat, a szubtropikus éghajlatot, a langyos esőt.
Legjobb fajtái a Vu, a Mian-san és a Huansan hegyek oldalain termettek már az
első időkben is.
A teacserje külső megjelenésében a rózsabokorhoz hasonlít. Virágja csipkerózsára
emlékeztet. Vadon nőve eléri a tíz métert is, termesztve legfeljebb kétméteres.
Nyújtott ellipszis, fogazott szélű sötétzöld levelei, mint a pillákkal szegélyezett
szemhéjak.
A levelei miatt kezdték a cserjét termeszteni. Belőlük készült az illatos főzet,
a tea.
A kínaiak a teát kisparaszti gazdaságokban termelték nagy hozzáértéssel. A tea
zamatát, finom illatát annak a végtelen gondosságnak és türelemnek köszönhette,
amellyel a rendkívül kényes cserjéket felnevelték, az összegyűjtött leveleket
szárogatták, sodorgatták, csomagolták. Drága is volt a tea az első időkben!
Az uralkodók hamar felismerték a tea elterjedésében, magas árában rejlő haszonszerzési
lehetőséget, ezért adót vetettek ki rá, amely a termés egyharmadát jelentette.
A 7-9. századi források a teáról, mint az állam egyik fő jövedelmi forrásáról
írtak.
A 9. században már állami monopólium volt, elvették a kis parcellákat gazdáiktól.
Később ismét megengedték a parasztoknak, hogy termesszék.
Kína középkori történelme folyamán gyakran kerültek szembe a kizsákmányolt termelők
az állammal. Legnagyobb megmozdulásuk, mely 1171-ben Hunnan és Hubei tartományokban
zajlott le, a "teaparasztok felkelése" néven vált ismertté.
A teát magról ültették. Az ősszel összegyűjtött érett magvakat finom homokkal
és földdel keverve porcelánedényekbe öntötték. Az edényeket óvták a nedvességtől,
nehogy idő előtt csírázni kezdjenek. Tavasszal a magvak melegágyba kerültek,
vagy rizspelyvával keverve rögtön a gondosan előkészített talajba vetették.
A kikelt kis palántákat állandóan gyomlálták, öntözték, óvták a széltől is.
Később rendszeresen nyesték őket, hogy lombosabbak legyenek. Téli viharok idejére
szalmával födték be, forró nyári napokon pedig a rizsfőzés után megmaradt vízzel
öntözték.
A negyedik évben kezdték meg a levelek szedését. Évente három-négy alkalommal
szüreteltek. Az első kora tavasszal, márciusban kezdődött, a levelek minőségétől
függően. Rendkívül fontos volt, hogy a leveleket a kellő időben szedjék, egyetlen
elmulasztott nap elég volt ahhoz, hogy minőségük romoljon. Amint észrevették,
hogy a levélkék vége könnyedén felkunkorodik, késedelem nélkül mozgósították
a szüretelőket. A még alig kifejlett, apró, gyenge leveleket gyűjtötték össze
vesszőkosarakba. Az első teát a császári udvarba vitték, főzete az előkelőség
itala volt. Császárteának hívták, kereskedelmi forgalomba sohasem került.
(Nevezték virágteának is, mert az alig kipattant levelek virágbimbóra emlékeztettek.)
E drága tea szüreteléséhez gondosabban is előkészültek, mint az utána következőkhöz.
A munkásoknak a szüretet megelőző hetekben és a szüret ideje alatt tartózkodniuk
kellett a fűszeres, hagymás ételektől. Halat sem ehettek, nehogy leheletükkel
megrontsák a teát. Naponta fürödtek, kezükre kesztyűt húztak, vagy éppen csak
a körmükkel csippentették le a hajtásokat. Vigyázva, nehogy ujjukkal hozzáérjenek.
Többnyire asszonyok és lányok foglalkoztak a tealevelek gyűjtésével.
Kényes, nagy ügyességet kívánó mesterség volt az övék, melyre gyermekkoruktól
fogva tanították őket.
A második szedés május végén vagy június elején, a harmadik pedig augusztus
elején történt. Néha még ősszel is szüreteltek, de ez már csak öreg, rossz ízű
leveleket adott. A szüretek mindenkor látványos népünnepélyekkel végződtek.
Régi leírások szerint néha még majmokat is felhasználtak a szürethez. Azokra
a hegyoldalakra, ahol nagyon magasra is ültettek cserjéket, s nehéz volt megközelíteni,
majmokat küldtek fel. Kövekkel dobálták őket, mire a feldühödött majmok mérgükben
tépdesni kezdték a leveleket, melyeket a lent várakozó kínaiak összeszedtek.
A leveleket méretük szerint nagyjából szétválogatták, és állandóan forgatva
szárították nádból készült gyékényen vagy vesszőkosarakban. Ezt a műveletet
is nagy szakértelemmel kellett végezniük, mert meghatározta a tealevelek későbbi
minőségét.
A kész leveleknek magas követelményeknek kellett megfelelni. Mint ahogy Lu-Yün
kínai költő megénekelte a 8. században: a tealevél legyen ráncos, mint a tatár
lovas csizmája, fodros, mint jól megtermett bivaly szügye, fénylő, mint zsenge
fuvallattól felborzolt tó, illatos, mint a hegyek közt felszálló pára, zamatos
és lágy, mint az esőtől frissen áztatott föld.