S.
Nagy Anikó
Versenyben a kínai és az indiai tea
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A
kínai tea történetében a 19. század második felében új fejezet kezdődött. Kína
az ópiumháborúk befejezése után Anglia, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország
követelésére megnyitotta kikötőit a külföldi hajók előtt. Tizenkilenc kikötő
vált szabaddá, köztük a legjelentősebbek Kanton, Sanghaj, Macao és Fucsou kikötői
voltak.
A vámfeltételek is kedvezően alakultak az európaiak számára. Már nem kellett
a Kínában lévő belső vámokat is megfizetni. Egységes vámot fizettek a külföldiek
a kivitt áruk mennyisége után, annak 2,5 százalékát. Kínában a nyugatiak követségeket,
kereskedelmi képviseleteket létesítettek, s a kereskedelem gyorsan fejlődött.
1869-ben megnyitották a Szuezi-csatornát. A hajóknak nem kellett ezentúl megkerülniük
egész Afrikát, hogy Európába eljussanak. Sanghaj - Hongkong - Szingapúr - Ceylon
- Szuezi-csatorna - London lett a tea új világkereskedelmi útvonala.
A hosszú tengeri út lerövidülése azt is jelentette, hogy a kereskedelmi tőke
gyorsabban forgott. Érdemes volt teakereskedelemmel foglalkozni, ami abban nyilvánult
meg, hogy új vállalkozások sora jött létre a 19. század második felében.
A tea egyre nagyobb mennyiségben került Európába. Új piaci lehetőségek nyíltak
azokban az országokban is, ahol eddig csekély volt a tea forgalma. A régi vámszabályok
már nem gátolták a tea elterjedését az európai kontinensen sem. Franciaországban
és Magyarországon például a teabehozatal a kétszeresére nőtt.
A tengeri hajózás fejlődésével az Osztrák-Magyar Monarchiában a fűszerek és
élvezeti cikkek behozatala során megnőtt Trieszt kikötőjének szerepe. (Trieszt
volt Fiume megerősödéséig a magyar fűszerkereskedelem szinte egyetlen ellátóhelye.)
A nagy forgalom lebonyolítására tengerhajózási társaságok alakultak. A vezető
szerepet három nagy társaság élvezte: az angol "Peninsular and Oriental
Steam Navigation Co.", a francia "Compagnie des Messageries Imperales"
és az osztrák-magyar "Österreichs-Ungarischer Lloyd Társaság". A Szuezi-csatorna
megnyitása Oroszország számára is lehetővé tette, hogy a teát tengeri úton is
szállítsa. A tengeri kereskedelem központja Odessza lett, melynek közvetlen
vasúti összeköttetése volt Moszkvával, ami hallatlan előnyt jelentett. Míg a
karaván 6 hónapig haladt, a tea Kínából Odesszán keresztül 7-8 hét alatt elért
Moszkvába!
A hagyományos, Kjahtán át vezető szárazföldi kereskedelmi út lassan-lassan elsorvadt,
bár az orosz kereskedőtársadalom egy ideig még harcolt érte. Jegy láda tea szállítási
költsége Hankowtól Nyizsnyij Novgorodig csaknem ötszöröse volt annak, melyet
Odesszán keresztül egészen Moszkváig szállítottak. A szállítási többletkiadást
ellensúlyozta a karavántea csekély beviteli vámja. A haladás azonban a gyors
és olcsó tengeri szállítás mellé állt. Az egyre nagyobb megrendeléseket az Orosz
Gőzhajózási és Kereskedelmi Társaság és a Szabad Flotta hajói teljesítették.
Az orosz kereskedők nemcsak kereskedelmi ügynökségeket tartottak fenn Kína területén,
hanem teafeldolgozó üzemeket is létesítettek.
Egyszerűsödött a kereskedelem formája. A tengeri szállítás kiküszöbölte a korábbi
szárazföldi szállításoknál kénytelen átrakodások okozta időveszteséget. Mérsékelte
a költségeket. A tea kevesebb kézen ment keresztül. A nagyobb kereskedő cégek
arra törekedtek, hogy árujukat Kínában szerezzék be.
A tea minősége ingadozó volt, ezért vásárlása mustrák (minták) alapján történt.
A minőségvizsgálat speciális szakértelmet igényelt. Londonban teaszakértők képzésére
iskolát alapítottak.
A tea vizsgálata célszerűen kialakított helyiségekben történt. A szoba falait
feketére festették, és az ablakokat úgy helyezték el, hogy a fény felülről essen.
A teát fehér papírral bevont falapátokra szórták, amelyeket az ablak alá állított
asztalra helyeztek.
A fény megvilágította a teát, megfigyelhették a levelek nagyságát, formáját,
színét, a sodrás minőségét. A tealevelek jól elkülönültek más levelektől, mintha
Buddha a tea megteremtésével különös ismertetőjelről is gondoskodott volna.
A tea aromájáról szaglás útján is meggyőződhettek. A megégett, túlszárított
leveleknek füstszaga volt.
Közismert minőségvizsgálat volt a tealevelek ízlelése. Ha a leveleket könnyen
szét lehetett rágni, s a megrágott levelek természetes zöld színt mutattak,
akkor azok jó minőségűek voltak. A durvák, silányak, a szájban összetapadtak.
Sokáig szárazak maradtak, ízük fanyar volt.
A 19. század második felében a teapiacon vetélytárs jelent meg, az indiai tea,
a "thea assamica". Nevét Assam vidékéről kapta, ahol őshonos. Az angol
Richard Bruce talált rá 1823-ban, amikor kereskedelmi ügyei miatt Indiában járt.
Néhány évvel később, 1832-ben Assamba küldték Jenkins kapitányt, hogy tanulmányozza
a vidék termékeit. Felhívták a figyelmét a Bruce találta teacserjére.
Brit Kelet-Indiában az 1830-as években már megkezdték a tea termesztését. Az
első kísérletet a kormány tette meg 1835-ben. Ez még sikertelen volt. Két évvel
később, a második már életrevalóbbnak bizonyult. Ez esetben kínai munkásokat
is hívtak segítségül. Assamból az első szállítmány, 12 láda tea, 1838-ban érkezett
Londonba.
A felfedezett indiai tea abban különbözött a kínaitól, hogy a levelek nagyobbak
voltak, s jóval több koffeint tartalmaztak. A termékeny talaj és az egyenletes
meleg biztosította teacserje jövőjét Indiában. Sikerrel telepítettek át Kínából
is cserjéket. (Próbálkoztak a két faj keresztezésével is, de eredménytelenül.)
A tea termesztését Indiában kezdettől fogva kereskedelmi szempont vezérelte.
Ennek megfelelően szaporodott a teaültetvények száma. A legnagyobbak részvénytársaságok
tulajdonában voltak. Értékpapírjaikat jegyezték a Londoni Tőzsdén. Az "Assam-Tea-Company"
1851-ben már 280 000 font teát termelt. Kelet-India termelését 1882-ben 51 619
000 fontra becsülték. Ebben az időben Indiában 275 000 acre (1 acre = kb. 4000
m2) területen zöldellt a tea.
Az 1880-as években közel 60 nagyobb társaság működött Indiában. A teakereskedelem
fő piaca Kalkutta lett. Sok ültetvényes hirtelen meggazdagodása új és új területek
meghódítására ösztönzött. Angliában valóságos tealáz tört ki. Sokan tették pénzzé
mindenüket, hogy Indiába hajózzanak. A szerencse azonban már abban az időben
sem szegődött mindenki mellé.
Thomas Lipton életútja példája a tea révén történt látványos meggazdagodásnak.
Egy szegény Glasgow-i szatócs fia volt, aki elment Amerikába szerencsét próbálni.
Hazatérve először fűszerüzletet nyitott. 1878-ban kapcsolódott be a teakereskedelembe.
A század végén már 245 saját üzlete volt Anglia és Írország egész területén.
Felismerte a reklám szerepének fontosságát. Sikeréhez hozzájárult az is, hogy
1899-től a kiskereskedelmi forgalomba került csomagolt és dobozos teákat saját
márkacikként árusította. A világ legnagyobb teaültetvényeseként halt meg 1931-ben
81 éves korában.
Az indiai tea, hála jó tulajdonságainak és a helyi klímának, beváltotta a hozzá
fűzött reményeket. Az egyenletes hőmérséklet, a sok csapadék következtében gyakrabban
szüretelhették, mint kínai rokonát. a friss hajtásokat évente öt-hét alkalommal
szedték, de előfordult, hogy többször is.
A levelek minősége állandó volt, minden szüret alkalmával ugyanolyan. Ez hallatlan
előnyt jelentett a kínai teával szemben, amelynél minden szüret alkalmával gyengébb
minőségű leveleket nyertek. Indiában a teacserjéket mélyebbre ültették. A talajban
mindig volt elegendő mennyiségű nedvesség, a termés nem volt annyira kitéve
az időjárás szeszélyének, mint Kínában.
Az első termések Indiában még nem érték el a kívánt minőséget, a levelek kemények
voltak, húzós, fanyar ízűek. A kínai tea lágyságával, törékenységével a versenyben
még egy ideig fölényben maradt. Az indiai tea pikánsabb ízű volt, főzete a magas
koffeintartalom miatt erősebb. Mivel az angolok a kínai teák közül azelőtt is
inkább a rosszabb, de erősebb ízűeket kedvelték, hamar hozzászoktak.
Kínában a teát kisgazdaságokban termelték még a 19. század végén is. Feldolgozásuk
mindvégig megtartotta az aprólékos kézi munkán alapuló kisüzemi jelleget.
Az indiai vállalkozásokat a korszerű kapitalista nagyüzemi forma jellemezte.
Kezdettől fogva nagy teaültetvényeket létesítettek, s a tea megmunkálása modernebb
gyárakban történt.
A feldolgozás módját a kínaiaktól tanulták meg. Az első időben kínai vendégmunkásokat
alkalmaztak. A hagyományos kínai módszert továbbfejlesztették. A tea szárítására,
sodrására és szortírozására gépeket használtak. Kísérleteiknél figyelembe vették
a tudomány akkori eredményeit is. Ez megpecsételte a kínai tea sorsát. A gépekkel
feldolgozott, nagy tömegben előállított tea olcsóbb volt már az első időkben
is. Az indiai tea minősége évről évre javult. Anglia megrendelései a kínai teapiacon
kezdtek elmaradozni.
A termés állandó minősége és az egységes technológia nem hozott létre az indiai
teából olyan fantasztikusan gazdag választékot, mint amilyen a kínai tea esetében
volt. Néhány jellemző indiai teafajta: assam, assam peco, cahgar, darjeeling,
brokenleaf... Ízre a kínai teához legjobban az assam peco hasonlított, de a
levelek szélesebbek és rövidebbek voltak.
Ceylon szigetén szintén meghonosodott a tea. Az első kísérletek az 1840-es években
folytak. A piacon az 1870-es évektől kezdődően rendszeresen jelen volt. A múlt
század végén már 40 nagyobb cég foglalkozott a termesztésével. Jáva szigetén
a holland kormány honosította meg 1835-ben. Az erős, de fanyar tea kisebb része
Hollandiába, zöme Németországba került, ahol inkább olcsósága, mint jósága tette
kelendővé. Amerikában is termeltek teát, de a tea világkereskedelmében nem volt
jelentős.
Az angolok a múlt század második felében piacokat kerestek teájuk számára. Figyelmük
elsősorban az Indiát körülvevő országokra irányult. Megkezdték a szállítást
Nepálba, Burmába és Afganisztánba. A kínaiakat lassan még Tibetből is kiszorították.
Nagyszabású vasúti és közúti építkezések támogatták törekvésüket. Vasútvonal
épült például Kasgár és Buhara irányában egészen az orosz Turkesztánig.
Az indiai tea első nemzetközi szereplése az 1889. évi Párizsi Világkiállításon
volt. Az angol cégek számos mustrával jelentek meg, s szép sikereket értek el.
A kiállítás Indiai Palotájában francia nyelvű könyvecskéket osztogattak, amelyekben
prózában és versben méltatták, sőt dicsőítették e teát. Kuplék és jelmondatok
is születtek a teáról. Pl. "Buvez, buvez, toujours du thé, vive le thé
et liberté!" (Igyál, igyál mindennap teát, éljen a tea és a szabadság!)
A kiállításon teakóstolás és árusítás is folyt. Az indiai és a kínai teák közötti
különbség az árukban is megmutatkozott. Az indiai tea jóval olcsóbb volt, fontja
3,5 és 4,5 frank körül mozgott. A legdrágább fajta 6 frankba került. Az orosz
teából nagyobb volt a választék. A legolcsóbb fontja 3, a legdrágábbé 35 frank
volt. A közönséges fekete tea fontja 6-14, finomabb fajtái 16-20, az illatosított
virágtea 24-30, a zöld tea 24-35, a táblatea pedig 3-10 frankba került.
A sikeres kiállítás után Párizs belvárosában négy orosz teaüzlet is nyílt, ahol
orosz kaviárt és szamovárt is árusítottak. Az orosz tea kifejezésen ebben az
időben is még a kínai teát értették, mint ahogy az "angol tea" elnevezés
az indiai teát jelentette. A Kaukázusban termelt, már valóban "orosz"
teának kereskedelmi jelentősége ekkor még nem volt. Magyarországon is folytak
kísérletek a múlt században. Kecskeméten Bátky Károly foglalkozott a teacserje
meghonosításával. 1846-ban jelentette a Társalkodó-ban: "Én a múlt nyáron
zöld theát termesztettem szép sikerrel homok földben, orosz thea czím alatt..."
1855-ben a Vasárnapi Újság felröppentett egy meglepő hírt: "Gyulán orosztheát
termesztettek, melly az Oroszországból hozottal minden tekintetben kiállja a
versenyt." (Az 1940-es években Hauszmann Alajos műegyetemi tanár Szentendre
melletti annavölgyi birtokán próbálkozott. 1970-ben Horvátnádalján, Gödöllőn
és Körmenden ültettek teát. Eredmény Gödöllőn mutatkozott.