S.
Nagy Anikó
Mit tudott a múlt század embere a teáról?
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A
19. században a teát ismerték mindenütt, de keveset tudtak róla. A kereskedők
közül sokan nem is sejtették, "mi fán terem". Nyelvünkben máig a teafű
kifejezés él, mert úgy vélték, hogy a tea a gyógyfüvekhez hasonló növény.
Sokáig azt gondolták, hogy a fekete (barnának is mondták) és a zöld tea más-más
fajtájú cserjéről származik. Köztük a különbség valójában az csupán, hogy a
zöld teának szánt leveleket nem szárítják ki erősen, de mindkettő a kaméliák
családjába tartozó "thea chinensis" leveleiből készül. A sárga tea
színe is a szárítás időtartamától függ. Átmenetet képez a zöld és a fekete tea
között. Elterjedt az a nézet is, hogy a leveleket különböző színűre festették,
a feketét például a kemence kormával.
A múlt század derekától mind több ismeretterjesztő írás látott napvilágot. Moszkvában
például kiadtak néhány könyvecskét, melyeket a könyvesboltokon kívül az érdeklődők
a nagyobb teaüzletekben is megvásárolhattak. A népszerűsítő füzetek ismertették
a tea eredetét. A teakedvelők kíváncsiságát a tea feldolgozásának részletes
leírásával elégítették ki.
Hogyan is készült a tea? A szabad levegőn előszárított, nagyság szerint durván
már szétválogatott leveleket a kistermelők eladták a felvásárlóknak, akik szüret
idején rendszeresen járták a falvakat. Az összegyűjtött levelek a teagyárakba,
kisebb-nagyobb manufaktúrákba kerültek, ahol évszázados tapasztalatot őrző technológiával,
aprólékos és gondos munkával feldolgozták. (Jegy font teára négy font friss
levelet számítottak.)
A munka a szárítóteremben kezdődött, melynek agyagpadlójába kis gödröket ástak.
Volt úgy, hogy százötvenet is. A gödrökben parázs izzott, a tetején hamuval,
mert a szárításhoz gyenge tűzre volt szükség. A parázs fölé speciális, nádból
fonott kosarakat helyeztek. Ezek deréktájt szűkültek, itt helyezkedett el egy
rácsos lap, mely a kosarakat két részre osztotta. A tealeveleket a felső részbe
szórták, hogy ne legyenek túlságosan közel a tűzhöz, s ne pörkölődjenek meg,
mert akkor rossz ízűek lesznek. A szárításnál a teát sohasem hagyták magára,
állandóan forgatták, kevergették. Szárították a teát öntöttvas üstökben és serpenyőkben
is, néha bádoghengerekben a tűz fölött. Nagyobb manufaktúrákban sortűzhelyeket
építettek réz vagy vas platókkal. A leveleket előbb fél percre forró vízbe mártották,
majd fajták, azaz nagyság szerint rászórták a tűzhely lapjára, s könnyű tűzön
szárították, s közben kevergették. Amikor a levelek sercegni és zsugorodni kezdtek,
lapáttal egy erre a célra rendszeresített, gyékénnyel vagy pléhvel borított
asztalra szórták.
Az asztalon a munkások legyezővel vagy kézzel kevergették, hogy lehűljön kissé.
Utána a sima és hajlékony leveleket két tenyerük közé véve ügyesen hengergették,
sodrogatták úgy, hogy a levelek egy irányba göngyölődjenek. Eközben a tealevél
kiizzadta magából kábító sárgás nedvét, mely a munkásoknak gyakran okozott fejfájást
és szédülést.
A szárítást és hűtést szükség szerint többször is megismételték. A műveletek
óvatosságot, türelmet és nagy szakértelmet követeltek, mert a tea erőssége,
íze, zamata függött tőle. A japánok másként szárították a teát. Papírlapok között.
Ezért az így elkészített levelek nem voltak fodrosak.
Az összesodrott, lehűtött leveleket különböző nagyságú rostákra és szitákra
öntötték és rázogatták. A sziták nagyság szerint osztályozták a leveleket a
nagyobbakkal kezdve, hogy végül az utolsón csak teapor és szemét maradjon.
A teát, kivált azokat a fajtákat, melyeket Európába szántak, különféle virágokkal
illatosították: jázminnal, gardéniával, mangóliával, rózsával stb. Ennek is
hagyományos technológiája volt. Agyagkorsóba rétegenként teát és virágot tettek
úgy, hogy három rész teához egy rész virágot számítottak. A korsót jól lezárták.
Becsomagolták papírba és beleállították egy vízzel telt üstbe, amelyet melegíteni
kezdtek. Amikor a víz felforrt, kivették, kiszórták a tartalmát, és a tealevelek
közül kiválogatták a virágokat. A tea a virág illatát még sokáig megtartotta.
A művelet próbára tette az emberek türelmét, ezért legtöbbször egyszerűen csak
a tealevelekhez vegyítették a virágokat.
A kész teát ládákba gyömöszölték. (Érdekes, hogy a levelekkel óvatosan és finoman
bántak a kidolgozás során, de durván, lábbal tömték meg a ládákat.) Ezután előkészítették
a szállításhoz.
Sokáig élt téves nézet egy különleges tea, a Szibériában népszerű ún. téglatea
elkészítéséről. (A téglatea a nomád és félnomád népeknél sokáig fizetési eszköz
is volt.) A Vasárnapi Újság 1855. november 4-iki számában elhitette az olvasóval,
hogy ennél a teánál a levelek "ökörvér vagy zsír segedelmével kaláccsá
vagy úgy nevezett téglatheákká formáltatnak." Más elképzelés szerint a
préselés előtt a tealeveleket lóvérrel keverték össze. A téglatea a harmadik
szüret öregebb leveleiből, teaporból és hulladékból készült. Néha hozzátettek
más leveleket is, mint például a csipkebokor leveleit. Általában fekete teát
használtak fel, de készítettek zöld teából is, csak jóval kevesebbet. A leveleket
vászonzsákba gyűjtötték össze, s ezt az alapanyagot zsákostól 10-15 percre gőzfürdőbe
tették. Ezután következett a tea préselése. Téglány alakú faformákat készítettek,
melyeket belül bekentek teaolajjal. A formát, miután beleöntötték a gőztől átnedvesedett
leveleket, fedéllel lezárták, s két gerenda segítségével, kézi erővel lepréselték.
A tea 2-3 napot töltött el így. A téglatea mérete 33x16x3,6 cm illetve 21x13x4,5
cm volt, s a nagyobbik 3-4 fontot nyomott.
A múlt század 80-as éveitől kisebb, negyedfontos táblákat is préseltek, de ezek
nem voltak azonosak a téglateával, mert jó minőségű tealevelekből készültek.
Először egy orosz kereskedő gyártott ilyet.
Kínában legalább 7-800 féle teát ismertek. Ez a sokféleség nem véletlen, hisz
a tea minősége függött a talajtól, időjárástól, a szüretek sorrendjétől, a levelek
nagyságától és a feldolgozás milyenségétől. Az európai kereskedelembe már jóval
kevesebb, néhány fajta került csupán.
Az, hogy a 19. században fokozatosan bővült a tea választéka, már jórészt a
kereskedők leleményességét bizonyítja. A Kínában vásárolt néhány teafajtából
keverékeket készítettek, amelyeket vagy saját különlegességként vagy eredeti
kínai specialitásként árusítottak. A nagyhangon reklámozott teafajták között
azonban nem volt túlságosan nagy a különbség. Nem volt ritka az sem, hogy ugyanaz
a tea jelent meg más-más csomagolásban és elnevezéssel.
A fekete tea európai forgalomban lévő, jellemző fajtái a 19. század közepén
a következők voltak:
A "peco" vagy "fehér hegycsúcs" elnevezésű tea az első szüretből
származott, amikor a levelek még jóformán bimbók voltak. A levelek hosszúak,
fehér és szürke pettyekkel. A fehér leveleket Európában tévesen teavirágnak
nevezték. A tealevél főzete szalmasárga színű. Ennek a teának finom illata elillant
hamar, különösen akkor, ha rosszul csomagolták. A Kjahta felől szárazföldi úton
érkezett illatosabb volt, mint a tengeren szállított. Az angolok ezen úgy segítettek,
hogy az "illatát vesztett" teát más fajtákkal keverték össze. A peco
volt a legelterjedtebb teafajta. Az "orosz" vagy "karavántea"
valamint a "hollandia" tea megnevezés is általában ilyen teát takart.
Az "orange peco" először egy angol teásládára volt felírva. A benne
lévő tea színére vonatkozott: mélyfekete, váltakozva narancssárgával. Európában
a teának ezt a fajtáját a 19. század elején ismerték meg. A "hung-muey"
kellemes, jó illatú tea volt. Ismertetőjelei a levelek közé keveredett kis szárak
és vörhenyes levelek voltak.
Kínában a mindennapi tea a "congo" volt. Angliában is nagyon kedvelték,
a teaimport kétharmadát jelentette. Oroszországban ezt a teát családi teának
is nevezték. a levelek ugyanolyan cserjéről származtak, mint a peco, de a congo
tea cserjéi öregebbek, hatévesek voltak. Kesernyés főzete zöldes-sárga színű.
A legerősebb fekete tea a "souchon" vagy "soutchong", második
szüretből származott, ennek megfelelően levelei nagyok és kissé töredezettek
voltak.
A "pouchong (padre souchon)" széles levelei jól sodrottak, de sok
volt bennük a szár. Világossárga kis papírcsomagokban szállították Európába.
A "Padre Souchon Caravanthé" Kjahta felől érkezett szelencékben. Kellemes
színe és íze volt, sárgadinnye-illatot árasztott.
A "ning-yong" tea ritkaság volt Londonban. Széles, kevésbé sodrott
levelekből állt.
A "hou-long" tea legfeljebb csak ajándékként érkezett Angliába. E
teafaj leveleit ugyanis nagyon gyengén, éppen-éppen hogy megszárították. Maguk
a kínaiak is azt mondták, hogy ezt a teát nagyon nehéz romlatlanul Európába
szállítani, hiába göngyölik előbb papirosba, majd teszik ónozott szelencékbe,
s úgy a duplafalú ládákba.
A "caper" több fajta tealevélből gyúrt golyó, nagyon gyorsan elterjedt
Angliában, s a század közepén Oroszországban is.
Jó erős főzet készült a "campoy" tea harmadik szedésű leveleiből.
Az Európába szállítottak közül a"bohea" volt a legrosszabb minőségű
tea. Kevéssé sodrott levelei közé gyakran keveredett törmelék és por. Kortársak
szerint főzete hitvány volt, s a csésze alján mindég maradt üledék.
A zöld tea népszerűsége elmaradt a fekete teáé mögött. A "haysan"
(hyson, hayswen, haylian) elnevezés egyesek szerint a tavasz szerencsés virágát
jelenti, mások úgy tartják, annak a kereskedőnek a neve, aki először hozott
teát Európába. A levelek az első szüretből származtak. Hosszúak, zöld színűek
voltak, ezüstszürke árnyalattal. Főzésnél a leveleket sokáig kellett a forró
vízben tartani.
A "schulang" tea jellegzetes íze miatt különbözött más teáktól.
A matrózok és munkások itala volt az olcsó, sárga, rosszul sodrott levelű "hysonskin"
tea. A "gunpowder", vagy "puskaportea", vagy "gyöngytea"a
"hyson" tea finomabb kis leveleiből készült, szemcseformára sodorva.
Kínában a létező legfinomabb tea az "imperial" vagy császártea volt,
kereskedelmi forgalomba nem is került. Nagy ritkán fordult elő Európában, jóllehet
minden nagyobb teaüzletben árusították, ti. a puskaporteát e pompás cím alatt.
A "songlo" a nevét egy kínai hegyről kapta. Rossz minőségű, hanyagul
sodrott levelei voltak, melyet az utolsó szüretkor szedtek le. Ugyancsak az
utolsó szüretből nyerték a "tonkay" vagy "twankay" teát
más minőségű teafajtákkal vegyítve. Legnagyobb részét Angliába szállították.
Alig jelent meg a tea a piacokon, megkezdődött a hamisítása, már Kínában is,
nagyobb mértékben azonban az európai országokban. Minthogy a tea világkereskedelmének
London volt a központja, a tea hamisítása is itt volt a legnagyobb méretű. Már
a 18. században intézkedéseket kellett hozni ellene.
A tea meghamisítása többféleképpen történhetett. Összekeverték más növények
levelével (pl. csipkerózsa) és elsőrendű kínai teaként árusították. Később a
hamisítók már úgy felbátorodtak, hogy a teában alig-alig maradt igazi tealevél.
Londonban 1852-ben egy teaanalízis során kiderült, hogy a vizsgált tea jórészt
utcai porból és szemétből, s valami kevés teaporból állt.
Festették is a teát, ez azonban nagyon veszélyes volt, egészségre ártalmas.
Legtöbbször berlini kéket használtak szalonnakővel (zsírkő) vagy mészéleggel
(gipsz) keverve. A festést a tűz fölötti szárítás idején végezték, néhány perccel
a kivétel előtt. Egy kis porcelánkanállal szórták a levelekre a festéket és
sebesen keverték, hogy a festés egyenletes legyen. Alkalmaztak indigót is. A
festőanyagok között az ólomoxid volt a legártalmasabb. Párizsban például 1860-ban
két ember is meghalt a festett teától. Ezután az eset után Párizs 65 kiskereskedésében
megvizsgálták a teát, s kiderült, hogy azokat kivétel nélkül ólomoxiddal festették
meg.