Sarkadi
Kovács Ferenc (Peking)
Isszák
a magukét
Forrás:
HVG, 1983. április 16.
Teakult,
a Terebess Online különlapja
Ha
az 1966-ban elhunyt kínai író, Lao Sö ma kezdené pályafutását, nem találná meg
híres színdarabjának helyszínét. Néhány évtizeddel ezelőtt még Peking minden
kerülete legalább egy nagy teaházzal büszkélkedhetett, ahol, mint az 1957-ből
keltezett "Teaház" című darabjában írja, "a teához egyszerű harapnivalókat
szolgáltak fel, madárrajongók tértek be sétájuk után kalitkába zárt rigójukkal,
teát hörpintgettek, összehasonlítgatták madaraik énekművészetét és fantasztikus
történeteket meséltek." Manapság a kisvállalkozásban működő utcai teakiméresek
terjedtek el, bár ezek kevésbé hangulatosak, de üzemeltetésükhöz elegendő egyetlen
asztal is.
A mai kínaiak nem a fővárosban, hanem Közép- és Dél-Kínában keresik a teaszertartások
nyomait. Ismert teazarándokhely Hancsou, ahol a híres "sárkányteát"
egy sárkányszobor száján át patakzó forrásvízből készítik. A tea azonban az
ősi kultusztól megfosztottan is megmaradt kínai nemzeti italnak. Korabeli feljegyzések
állítják, hogy időszámításunk előtt kétezerben a kínaiak a teát orvosságnak
használták, háromszázban elterjedt, közkedvelt italként emlegették, s időszámításunk
szerint a hatodik században már exportálták. Ma India után Kína a világ második
legnagyobb teatermesztője, közel 350 ezer tonnás évi teljesítménnyel.
A kapható teafajtákat attól függően különböztetik meg, hogy milyen talajba telepítették
a teacserjéket, mely évszakban szüretelik a leveleket, milyen eljárásnak vetették
alá azokat. A leghíresebb kínai teafajta a zöld tea, amely édeskés illatú, különleges
frissítő zamatú, nem fermentált. A nevezetességek sorában rögtön ezután következik
az illatos tea vagy virágtea, amely úgy készül, hogy a tealevelekhez virágszirmokat,
többnyire jázmin- és magnóliaszirmokat kevernek.
Az idegen hamar megismerkedik a kínai teamániával. A szállodai szobában a nap
minden szakában ott áll a forró vízzel megtöltött termosz és kis bádogdobozban
a tealevél. Hivatalos tárgyalásokon vagy vendégségben szorgalmasan töltögetik
a forró vizet a fedeles csészébe szórt tealevelekre vagy teafőzetre. Cukor a
teához nem jár: nem való így pazarolni - mondják. A cukrot ugyanis még mindig
adagolják. Pekingben egy háztartás havonta két csin, azaz egy kilogramm cukrot
vásárolhat. Az ínyenc kínaiak amúgy is azt vallják, hogy az ízesítés csak rontana
a fenséges aromán. Kivételnek számítanak az Északnyugat-Kínában élő nemzeti
kisebbségek, a mongolok, a kazahok, akik "angolosan" tejet, kecsketejet
vagy erjesztett lótejet, kumiszt töltenek teájukba. Mivel Kínában igen sok helyen
fertőzött a víz és emberi fogyasztásra alkalmatlan, víz helyett is teát isznak
vagy egyszerűen forró vizet - kinek mire telik.