Zöld
tea - pro és kontra
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A
zöld tea újabb előnyös hatását igazolták
[origo], 2011. január 7.
A rendszeres zöldteafogyasztás véd az Alzheimer-kórtól, illetve a szellemi hanyatlás egyéb formáitól - derült ki a nagy-britanniai newcastle-i egyetem kutatóinak vizsgálatából.
A Phytomedicine című, gyógynövényekkel foglalkozó tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kínaiak ősi itala hatékony lehet a szellemi hanyatlás és a rák kockázatának csökkentésében.
A newcastle-i egyetem kutatóinak vizsgálatát azért tartják egyedülállónak a szerzők, mert nem egyszerűen arra voltak kíváncsiak, hogy a frissen főzött zöld teában lévő jótékony vegyületek hogyan hatnak a szervezetünkre, hanem az emésztés szimulációjával azt is megnézték, hogy ezekből a jótékony vegyületekből mi marad meg az emésztést követően, képesek-e még a remélt előnyös hatások kifejtésére, illetve felszívódnak-e egyáltalán a bélrendszerből. Az ugyanis, hogy egy hasznos tápanyagot elfogyasztunk, még nem garancia arra, hogy fel is szívódik beleinkből, illetve hogy kifejti a kívánt kedvező hatást.
"Vizsgálatunk legizgalmasabb eredménye, hogy a megemésztett zöld tea vegyületei még hatásosabbak az Alzheimer-kór ellen, mint a még nem megemésztetté" - magyarázta a kutatásvezető, dr. Ed Okello. "Ráadásul kiderült az is, hogy az emésztés során keletkező vegyületek daganatellenes hatásúak, azaz a ráksejtek szaporodását jelentősen lassítják."
A vizsgálatban a Newcastle Egyetem kutatócsoportja együttműködött egy skót mezőgazdasági intézettel (Scottish Crop Research Institute), amely segítséget nyújtott az emésztést szimuláló különleges technológia kifejlesztéséhez.
A zöld és a fekete tea is védi az agysejteket
Az Alzheimer-kór hátterében két toxikus (mérgező) vegyület, a hidrogén-peroxid és a béta-amyloid nevű fehérje agyi neuronokban (idegsejtekben) való felhalmozódása áll. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fekete és a zöld teában is jelenlévő úgynevezett polifenolok ezeket a káros vegyületeket megkötik, és ily módon megvédik az agysejteket.
Az emésztés során a polifenolok kisebb összetevőkre bomlanak. A kutatók egészséges sejteket és daganatsejteket tettek ki e hasznos vegyületeknek, illetve különféle káros molekuláknak többféle koncentrációban. Azt tapasztalták, hogy a zöld tea megemésztett összetevői megvédték a káros hatásoktól az egészséges sejteket, a ráksejtek szaporodását pedig lelassították.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szellemi hanyatlás, illetve a daganatos betegségek kockázatcsökkentésének csak egyik eszköze a zöldteafogyasztás. Emellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és az egészséges életvitel is
Máj- és vesekárosodást
okozhat a zöld tea
Index, 2007. 05. 07.
Amerikai tudósok azt állítják, hogy a zöld tea túlzásba vitt fogyasztása szervkárosodást és végső soron halált is okozhat. Az igazi veszélyforrást a teakivonatos táplálékkiegészítők jelentik.
Több vizsgálat is igazolta, hogy a fekete és a zöld teában található polifenolok segítenek megelőzni a szívbetegségeket és a rákot. A New Jersey-i Állami Egyetem kutatói azonban mértékletességre intenek most közölt tanulmányukban, amely a Chemical Research in Toxicology című szaklapban jelent meg.
A vezető szerző, Csung Jang és csapata több korábbi vizsgálatot és tanulmányt összesített, így jutott a következtetésre. Jang szerint nyugodtan ihatunk napi tíz csésze zöldteát, a problémát az ennél nagyobb mennyiség okozza, illetve a teakivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők, ezekben ugyanis tablettánként akár 50 csészének megfelelő polifenol is lehet.
A zöldtea túlzott fogyasztása elsősorban a májat és a vesét károsítja. A New Jersey-i tudósok cikkükben idéznek egy vizsgálatot, amelynek során nagy mennyiségű polifenollal kezelt kutyák és rágcsálók pusztultak el májmérgezés következtében. A tanulmány ezen kívül több olyan esetismertetést is megemlít, amelyben a páciens májkárosodással került kórházba, és tünetei akkor szűntek meg, amikor abbahagyta a zöldtea tartalmú táplálékkiegészítők szedését.
A
zöld tea mégsem csodaszer?
2006.
május 12. [MTI]
A
zöld tea a közhiedelem szerint a szív- és érmegbetegedések, valamint a rákos daganatok
kialakulásának kockázatát csökkenti, de kiderülhet, hogy az ital mégsem csodaszer.
Az Amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési Hatóság, a Food and Drug Administration
(FDA) ugyanis az összes elérhető adatot megvizsgálva, nem talált tudományos bizonyítékot
arra nézve, hogy a zöld tea valóban gyógyhatással bír. Eddig ugyanis senkinek
sem sikerült hitelt érdemlően alátámasztania, hogy az ital rendszeres fogyasztása
valóban segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú
daganatok kialakulását - olvasható a JNews cjmű orosz nyelvű hírportálon.
Erre
való tekintettel az FDA nem engedélyezte az Ito En Ltd. japán cégnek az általa
forgalmazott zöld tea csomagolásán annak a feltüntetését, hogy napi 150 milliliter
elfogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Korábban
a Food and Drug Administration ugyancsak megtagadta, hogy a zöld tea reklámjában
az ital rákellenes hatásáról szóló kitétel szerepeljen.
A
zöldtea-fogyasztók tovább élnek
2006.
szeptember 13. [MTI/dpa]
A zöld tea számos betegségtől megóvja a japánokat - állapította meg a szendaji Tohuku egyetem Kurijama Sinicsi vezette kutatócsoportja, amelynek erről szóló tanulmánya az amerikai orvostudományi társaság szakfolyóiratában jelenik meg. A kutatók negyvenezer, 40-79 éves embert vizsgáltak meg Japán északkeleti részén, ahol különösen sok zöld teát fogyasztanak: a lakosság 80 százaléka rendszeresen, ezen belül 40 százalékuk naponta három csészénél is többet iszik belőle.
Kurijama és kutatócsoportja 11 éven át kísérte figyelemmel két csoport életét: az elsőbe olyanok tartoztak, akik naponta legfeljebb egy csésze ilyen teát fogyasztottak, a másikba olyanok, akik ötöt vagy annál is többet. Mint megállapították, a sok teát ivók körében a vizsgált időszakban a rákos megbetegedéseket kivéve minden halálok tekintetében 16 százalékkal alacsonyabb volt a halál kockázata.
Más teafajtáknál a kutatók szerint nem volt tapasztalható ilyen hatás. A zöld tea egyebek mellett számos úgynevezett polifenolt tartalmaz, amelyek jótékony egészségi hatását élénken tanulmányozzák. A zöld tea egészségvédő hatásának bizonyításához klinikai vizsgálatokra van szükség - hangsúlyozták a japán kutatóorvosok. Hozzátették: lehet, hogy a sok teát fogyasztók amúgy is különösen vigyáznak az egészségükre, így hosszabb élettartamuk talán ennek is köszönhető.