Pierre
de Latil
A teafa gyötrelmei
Forrás:
Sciences
et Avenir
Teakult,
a Terebess Online különlapja
(Fák, amelyek nem növekedhetnek fává, nem teremhetnek sem virágot, sem gyümölcsös. Zsenge leveleiket bonyolult módon kezelik, mielőtt a teapiacra kerülhetnének.)
Az
itt következő rejtvényt csak jó botanikus tudná megfejteni: melyik az a 10-20
m magas fa, (zárvatermő magvas növény, kétszikű szabad szirmú, a Guttiferales
rendjéből, a Theaceae családból), amelyből előállított termék a világ minden
táján megtalálható az élelmiszer- vagy régebben fűszerkereskedésekben.
Nem segítség az sem, ha latin nevén nevezzük a fát: Camellia sinensis. Mert,
ha valaki ismeri a kamélia virágot (vagyis a japánrózsát) nem érti, hogy is
kerül az a fűszerüzletekbe? S ha hozzátesszük, hogy a virágárusok kaméliája
a Camellia japonica, a rejtvényben pedig a "sinensis" szerepel, akkor
sem jutunk közelebb a megoldáshoz. A Magyarországon használt rendszertanban
könnyebb a helyzet, mint a franciaországiban: a rend neve Theales, a családnév
Theaceae, a fajnév Camellia (Thea) japonica és C. (Thea) sinensis. - A szerk.
Elég ennyi!... A tea, vagyis inkább a teát termő fa a Camellia-nemzetséghez
tartozik, és a trópusi Ázsiában honos. Hogy a tea fa volna és nem, ahogy nevezni
szokták, cserje, teacserje? Igen, fa. Azonban a termesztői sohasem hagyják teljesen
kifejlődni, hogy zsenge levelei begyűjtését a maguk számára megkönnyítsék.
Kétségtelen, hogy őshazájában - Dél-Kína hegyvidékein, Asszamban és Burmában
- a fa is előfordul, még vadon. De erről fényképes bizonyíték nincsen.
Amikor Linné 1753-ban felállította növénytani nevezékrendszerét, Thea és Camellia
nemzetséget (genus) különböztetett meg. A Camelliát egy francia misszionáriusról,
Camellus atyáról nevezte el, aki Japánból jövet 1739-ben Európába hozta ezt
a szépvirágú növényt. Ma a nemzetséget egyesítették. A teafa valóban Camellia:
a Camellia sinensis L. (a nagy L. azt jelenti, hogy Linné a "szerzője"),
s így szerepel a nemzetközi botanikai nomenklatúrában.
A botanikus számára a Theales (Guttiferales) rendje nagy fontosságú, mivel ez
a rend teszi kétségtelen, hogy a virágok szirmait valóban módosult leveleknek
tekinthetjük. Amennyiben a csészeleveleket, amelyek a pártát alkotják, átmeneti
formának tekinthetjük, akkor a murvaleveleket, a virágzatot védő leveleket még
inkább annak kell tekintenünk: A bougainvilleáknál (murvafürt), a Mikulás-virágoknál
(Euphorbia pulcherrima) a murvalevelek ragyogó színekben pompáznak. A kontyvirágnál
(Arum maculatum) a virágot tölcsér alakban veszi körül a buroklevél. Azonban
a Camellia nemzetségnél a virágok - mint egyébként a pipacsoknál is - átmenetet
képeznek a csészelevelek és a szirmok között, ami folyamatos evolúcióra utal.
A LEGENDÁTÓL A TÖRTÉNELEMIG
Amikor
a nagy génuai botanikus, Candolle, a múlt században hozzáfogott a régen ismert
növények számbavételéhez, a teaféléket a legősibb kategóriába sorolta: a több
mint 4000 éve termesztett növényekhez.
A tea eredetéről szóló kínai legenda igen pontos dátumot jelöl meg: a jótékony
hatású főzet születését i. e. 2737-re teszi. A kínaiaknál szokásos volt a ivóvizet
felforralni. Egy nap Sen Nung, császár és filozófus, aki akkoriban Dél-Kínában
uralkodott, egy nagy fa alatt forralta a vizet, amikor is a szél néhány levelet
sodort a vízbe; és megszületett a tea. Az uralkodó elragadtatva figyelt fel
a főzet előnyeire, jó tulajdonságaira, s ezért az egész birodalmában elterjesztette.
A Himalája másik oldalán a tea legendás eredetét Bodhid-Harma hercegnek, Koszjuvo
király fiának tulajdonítják. A herceg elindult Kínába, hogy Buddha tanait terjessze.
Fogadalmat tett: nem alszik hét évig, hogy jobban teljesíthesse küldetését.
A harmadik évben már-már megszegni kényszerült fogadalmát, amikor néhány tealevelet
gépiesen elrágcsált, a levelek segítségével azután mindaddig ébren maradhatott,
amíg csak fogadalma le nem telt.
Annyi bizonyos, hogy a a "csa" ital, időszámításunk IV. századában
már szerepel a déli dinasztia irodalmárainak műveiben. Egyik költő "folyékony
jadehabnak" nevezi. Bizonyíték van arra, hogy "az isteni ital"
Csöcsuan tartományban már az V. században elterjedt. A Tang-dinasztia idején,
azaz a VII. és VIII. században, a tea elkészítését bonyolult szertartás kíséretében
végzik, amelyben az egyetemes harmónia jelképes ábrázolását vélik látni.
Ebből a korból származik a háromkötetes klasszikus "Csa King", melyben
Lü-jü költő a teát dicsőíti, és lerögzíti termesztésének, betakarításának és
a levelek feldolgozásának szabályait, s előírja a főzés módját és végül fogyasztásának
szertartását. Nézzük, milyen lírai magasságokig emelkedik: a tea szárított leveleinek
"a tatárok bőrcsizmáján látható ráncokhoz hasonlatos redőket" kell
vetniük, a redők legyenek erősek, mint a bika nyakának ráncai; tekeredjenek,
mint a völgyből fölszálló köd, ragyogjanak, mint a szellőtől súrolt tó tükre,
nedvesek legyenek, és finom érintésűek, mint az eső által sepert föld.
Lo-tung, egy másik költő, a "fiatalság vizé"-nek mondja, s így dicsőíti:
"Az első csésze megnedvesíti ajkam; a második megtöri magányom; a harmadik
belsőmbe hatol, s ott különös képírást kavar; a negyedikkel az élet minden baja
eltávozik a bőr pórusain át, enyhe izzadás által; az ötödik megtisztít, a hatodik
elragad a halhatatlanok birodalmába. A hetedik... Ó, a hetedik... de nem tudok
többet inni".
Míg Európa a középkorát éli, a Távol-Keleten egyre nagyobb fontosságra tesz
szert a tea. Japánban még nagyobb a szellemi jelentősége, mint Kínában: valóságos
vallássá válik, teizmussá, s az egész zen-buddhista tanítást áthatja.
De nézzük Európát: elsőnek 1559-ben hozzák be velencei hajósok. 1598-ban már
London is felfedezi.
1610-ben az Indiai Társaság Hollandián át importálja Európába, s legnagyobb
sikerét a teafőzet az angoloknál aratja, ugyanolyat, mint az oroszoknál, ahol
már korábban is ismeretes -, a Mongólián át haladó ázsiai karavánoknak hála.
Az első teareklám 1658-ban jelent meg a londoni "Mercurius politicus"
című lapban. Egy Thomas Garraway nevű kereskedő reklámozta: "ezt a kiváló
kínai italt, amelyet az orvosok valamennyien pártolnak -, a kínaiak "csá"-nak
nevezik, mások "tay"-nak, másképpen mondva "teá"-nak".
A tea divatba jön. Az erényes metodisták viszont "a luxus gonosz vizének"
nevezik a főzetet. Cromwell oly nagy vámot ró ki rá, hogy az amerikai szesztilalom
miatt kifejlődő alkoholcsempészéshez hasonlóan elterjed a teacsempészés, és
ez is segíti megkedveltetni.
Párizsban 1648-ban tűnik fel, de divatba csak 1662-ben jön, miután Francois
Souquet orvos Angliából áthozza.
A TEA TÖRTÉNELMI SZEREPE
1784-ben
Rochefoucaud gróf, francia utazó leírja, hogy Angliában naponta kétszer szolgálnak
fel teát, s még a szegényebbek is hódolnak ennek a szokásnak. Amerikai történészek
megállapítják, hogy ugyanez a szokás a tengerentúlra is átterjedt. Anglia magas
teavámot ró ki, s tiltakozásképpen e vám ellen 1773. dec. 16-án a behozatalt
bojkottálók felháborodott tömege a bostoni kikötőben horgonyzó három angol hajó
teaszállítmányát a tengerbe dobja - ez a "bostoni teadélután", mely
elindítja az amerikai függetlenségi háborút.
A hajózás történetében is szerepe van a teának. A XIX. század második felében
a "tea-klipper"-eknek nevezett vitorlások valósággal versenyeztek
Kína és Anglia között. Az 1888-as rekord: - 97 napos hajóút - azért maradt nevezetes,
mert két vitorlás, mely egész úton versenyzett, csupán 20 perc különbséggel
futott be az angol kikötőbe.
Mára a történelem gazdaságtörténetté válik. A múlt század elején csupán Kína
és Japán termeltek teát. Nagy-Britannia viszont Indiában nagymértékben kifejlesztette
a teatermesztést. Később, 1870 felé Ceylon hagyományos kávéültetvényeit paraziták
pusztítják el, ezután James Taylor, Kandy Füvészkertjének skót igazgatója, aki
első ízben 1839-ben látott jól jövedelmező teaültetvényeket, felveti azt a gondolatot,
hogy a sziget térjen át a tea termesztésre. Ezt sikerül is elérnie.
Ezen időpont óta Srí Lanka, az egykori Ceylon és India állandóan növeli a teaültetvényeknek
szánt területet. A második világháborút megelőző idő óta sikerült megkettőzniük
a termelést. Közel 450 000 és 220 000 tonnával ez a két ország messze a világ
legnagyobb teatermelője. Igaz, a kínai adatok nem ismeretesek, de megbízhatónak
látszik a FAO becslése, mely 160 000 tonnára becsli a termelést. Afrika, Japán,
Pakisztán együttesen is messze mögötte marad Srí Lankának és Indiának, s Indonézia,
a háború előtti harmadik legnagyobb termelő, erősen visszaesett.
Gazdasági szempontból Srí Lankában a legnagyobb a tea fontossága. Indiában a
belső fogyasztás tetemes, a szigetországban jóval alacsonyabb, ezért lehet Srí
Lanka a világ legnagyobb szállítója. Az ország devizaforrásainak 65%-át a teaexport
biztosítja.
SEM VIRÁG, SEM TERMÉS
A
Camellia (Thea) sinensis fajnak több változata ismeretes: meglehetősen alacsony
növésű forma, a "bohéa" változat kis, szívós levelekkel, Kínában és
Japánban; a "san"-nak mondott alak, melyet a san országaiban (Burma,
Thaiföld, Indonézia hegyeiben) termesztenek, egy nagy levelű alak, a "macrophyllia",
ezt Közép- és Dél-Kínában termesztik; s egy igen nagy levelű változat (a levele
20 cm-t is elérhet), ez az "assamica", amely normálisan 15-20 m magasságot
is elérhet.
A termesztési szelekció helyi fajták megjelenéséhez vezetett, "jat"-nak
nevezik őket.
A teafa szórtállású, tojásdad alakú levelei enyhén fogazottak, sötétzöldek,
a levéllemez színe fényes, nem lombhullató növény. A levelek emlékeztetnek a
kaméliáéra. Virágai egészen aprók, 5-7 szirmúak, sárga porzószálakkal, zöld
bibével. Ebben a keleti termesztők sok-sok nemzedékének gondos munkáját láthatjuk
megtestesülni...
A levélrügyeket és zsenge leveleket finom fehér szőrzet borítja. A levélrügyet
"pekoë"-nak hívják, a kínai "pak-ho" szóból, ami pihét jelent.
A "pekoë" kereskedelmi minősítés is, a legfinomabb teák kapják, melyekben
csak a levélrügyek és az éppen kipattant zsenge levelek találhatók.
A teafa termése kemény tok, magjai kb. 1 cm-esek, kerekek. Legalábbis ilyennek
gondoljuk..., mert sok száz km-t utazhatunk Srí Lankán keresztül-kasul - ahol
pedig végtelen zöld teaültetvények borítják a völgyeket-dombokat -, meglátogathatunk
laboratóriumokat, gyárakat, és még mindig nem láttunk egyetlen szál virágot,
egyetlen termést sem...
Ugyanis a teát egész életében gyötrik: nem fejlesztheti ki koronáját, levélrügyeit
leszedik, amikor az első két levelüket kibontják; a kevésbé finom fajtákhoz
azokat a rügyeket szedik, amelyek 3-4 levelet bontottak. Végül egész életében
nem érhet el nagyobb magasságot 1,30-1,40 m-nél.
A teafa szorgalmasan növeszti a "pekoë"-kat. Az ember még odáig is
eljutott, hogy a gyötrelmeket a természetes fejlődésénél is jóval hosszabbra
nyújtja: minden 10-12 évben alaposan visszametszik, csak olyan tőkét hagyva
meg, mint a szőlőnél szokás, s ezzel 50, sőt 100 éven túlra nyújtják a tea növény
produktív életszakaszát.
Csupán a faiskolákban - kínaiul "magkertekben" - figyelhető meg a
szaporodás. Hajdan magról nevelték, ma azonban dugványozással szaporítják. 12-18
havi faiskolai fejlődés utána növényeket kiültetik a végleges helyükre, egymástól
akkora távolságra, és úgy, hogy amikor teljesen kifejlődnek, folyamatos fedett
sorokat, sávokat alkossanak.
Milyen talajt igényel a tea? Egy megszeghetetlen szabály: nem ültethető meszes
vagy rossz vízgazdálkodású talajokba. A legjobb a vulkanikus eredetű talaj.
Azonban a sziklás földnek mélyen kell lennie, mivel a növény mélyen gyökerező.
A végleges helyén a teát 4-5 éven át szigorú szabályok szerint metszik, hogy
végül is a teljes kifejlődésükkor összefüggő felszínt, "szedő asztalt"
hozzanak létre. A nők - Srí Lankán majdnem kizárólag csak nők - mégpedig tamil
asszonyok (dél-indiai nép) 10-12 naponként levágják a felületből kinőtt rügyeket,
hajtásokat. Néha 12 cm hosszú bottal dolgoznak a szedőnők, s mindent le kell
szedniük, ami ennél magasabb.
A teaültetvény nemcsak langyos időjárást kíván - a legideálisabb 18-20 °C -,
hanem kiegyenlített éghajlatot is, ahol sem az évszakok, sem a napszakok nem
nagyon térnek el. Ha a hideg évad túlságosan is hideg volt, az a rügyezést,
azaz a szedést 2-4 hónapra visszavetheti. Állandó éghajlati viszonyok esetén
szakadatlanul folyhat.
A csapadék is szükséges; ennek is rendszeresnek kell lennie. A sok csapadék
nem kívánatos, mert az csökkenti a tea aromaanyagait. A tűző napsugárzás az
illóolajok kifejlődésére nem kedvező. Végül fontos tényező a terület magassága,
mert a nagyobb magasság javítja a minőséget és a mennyiséget is.
A legelőnyösebb feltételeket felsorolva valójában Srí Lanka dombos-hegyes földjét
rajzoljuk le: mérsékelt és szinte állandóan azonos hőmérséklet, az eget gyakran
felhők borítják, a két monszunszél hozza a csapadékot. A monszunszelek egymást
felváltva fújnak a sziget két oldalán. Ráadásul a szigeten a legjobb földeket
2500 m magasságban találjuk, ennek köszönhetően a teának jelentős része "hegyi
tea".
A minőség, tehát az árkérdésben egyáltalán nem közömbös az ültetvény helye.
Ezt a colombói Kereskedelmi Kamara által hetente rendezett árverések is bizonyítják.
Itt működik a Board of Tea, a Teabizottság. A nagykereskedők az előírás szerint
megvizsgált bálákból mintákat hoznak az árverésre, amelyeket a vevők előzőleg
alaposan megnézhettek. Alig képzelhető gyorsabb és csendesebb árverés: apró
mozdulatok, néha csak a szem egy villanása - s percenként eladódik 5 tétel is!
Az eredmények kiértékelése mutatja, milyen nagy árkülönbségek léteznek a különböző
magasságokban termelt teák között: a H (high, 1300 méternél magasabban nő) az
M (medium, 650-1300 méter között, míg az L (low, 650 méter alatt) minősítést
jelzi.
A TEÁT FONNYASZTJÁK, SODORJÁK, ROSTÁLJÁK...
Az
üzem, ahol a teát teává dolgozzák fel, többnyire államosított nagy ültetvényhez
tartozik. A begyűjtött leveleket azonnal fel kell dolgozni. A nők naponta kétszer
érkeznek szedőputtonnyal a hátukon a teherautókhoz leméretni, hogy mennyit szedtek.
10-12 kg levelet gyűjtenek be naponta, és a fizetséget a begyűjtött mennyiség
után kapják.
Az első művelet a fonnyasztás. A még nedves, frissen szedett leveleket fonnyasztják.
Az épület felső szintjén történik ez, tágas nyílásokkal ellátott falú nagy termekben.
A leveleket fémrácsokra (tálcákra) terítik. Ezeken levegő áramlik át. Hajdan
"szaglás"-sal ellenőrizték a műveletet, s az időjárástól függően,
hosszasan tartott. Ma a légáramlás gyorsaságát, a hőmérsékletét, a levegőáramlat
nedvességtartalmát műszerekkel ellenőrzik, és a fonnyasztás 10-12 óráig, legfeljebb
1 napig tart. A párolgás folytán a levelek nedvességtartalma felére csökken.
A második művelet a sodrás. Hajdan nők hajtották a sodróhengereket (esetleg
kézzel sodortak), ma a teát ellentétes irányú, excentrikus mozgást végző lemezek
közé helyezik. a mozgás következtében egyes levelek széttöredeznek, mások összesodródnak.
Mért van szükség a "sodrásra"? A művelet egyébként fél-háromnegyed
óráig tart. Ma már tudjuk, hogy a sejthártyákat széttöri, az enzimeket kiszabadítja,
elősegíti az erjesztést, amely már a fonnyasztással is megkezdődött.
Most következik a "rostálás". A tea olyan "rázóasztalokra"
kerül, amilyeneket a bányaiparban egyes ásványok rostálására használnak. A rostálás
egyrészt lehetővé teszi, hogy a durva növényi darabkákat, másrészt a túlságosan
finom, porszerű maradványokat eltávolítsák. A legjobb minőségű tea esetében
a levelek jól sodrottak és nagy a "golden tips", azaz az "arany
vég" aránya: ez a teaminőség: a "pekoë". A finom véglevelek jól
sodrottak, és szárítás után aranyos, sőt narancsos, orangé színt öltenek. A
"tips"-ek, e levestésztára emlékeztető világos sodratok aránya fontos
minőségi elem a fekete teában. Ha csupán "golden tips"-ekből készített
főzetet kóstolunk, azt erőtlennek találjuk, még akkor is, ha aromája kiváló,
mivel nincs benne koffein.
Az osztályozás után következik a harmadik és leglényegesebb művelet: az erjesztés.
A teát néhány centiméter vastag rétegben öntik cementpadlóra vagy lécekre, illetve
lapokra helyezik. 1-2-3 óra alatt, a 27 °C-ot meghaladó hőmérsékleten kell lezajlaniuk
e leglényegesebb vegyi átalakulásoknak.
Az erjedést úgy szakítják meg, hogy a teát automatikus úton aszalókba küldik,
ahol 80-90 °C-os hőmérsékleten tartják 10-15 percig. Ekkor minden vegyi reakció
leáll, mivel az enzimek elpusztultak.
A tea osztályozása eközben már megtörtént. A Colombóba szállított bálákra rákerül
az OP (orange pekoë), a BOP (broken orange pekoë), a FOP (flowery orange pekoë)
jelzés, ezekben legmagasabb a "golden tips" aránya. A P (pekoë) osztály
már kevésbé nemes; ha rövidebb a levél, és nincs "tips" S (souchong)
a minőségi jel. És még több "fokozat" létezik.
Colombóban a bálák tartalmát kifinomult ízlésű "kóstolók" ízlelik,
eladják, elszállítják Európába, ha a minőség gyengébb, az arab országokba...
Londonban a különböző minőségű és eredetű teákat keverik, így nyerik - nagy
gyakorlattal és tudással - a kereskedelmi keverék-teákat.