Petö
András (Moszkva)
Korok
és kortyok
Forrás:
HVG,
1983. április 16.
Teakult,
a Terebess Online különlapja
Minden
bizonnyal több magyar háztartásban található szamovár, mint ahányban használják.
Divat manapság személyesen vagy ismerősök útján szamovárt szerezni a Szovjetunióból:
"Lehetőleg nem túl nagyot és elektromos fűtésűt". A tulajdonosok szerzeményüket
általában kirakják a szoba egyikfeltűnő helyére, de nem zsinórral együtt, mert
úgy nem szép, viszont teakészítéshez alig-alig használják, hiszen sokkal gyorsabb
a vizet teáskannában a gázon felforralni.
Hogyan is készül, vagy inkább készült valaha az igazi orosz tea? Először is
indiai teából. a koksszal, faszénnel fűtött szamovárban felforralják a vizet.
A kisméretű cserép- vagy fajansz-teáskannát forró vízzel kiöblítik, beleszórják
a szükséges mennyiségű, néhány kanálnyi tealevelet és leforrázzák. A kannában
ily módon erős teasűrítményt készítenek, majd a kannát a szamovár külön e célra
kiképzett tetejére helyezik és vastag szoknyájú, láb nélküli, úgynevezett teababával
tartják melegen. Hagyományosan cserép csészealjakba töltik a sűrítményt és ki-ki
ízlése szerint hígítja fel a szamovárból forró vízzel. Jegyes helyeken már a
sűrítménybe egy kevés cukrot tesznek, nem azért, hogy édes legyen - mondják
-, hanem mert így az ízek még jobban "felszabadulnak". Régen - minden
bizonnyal elsősorban takarékossági okokból - a teázók kis cukordarabokat vettek
a szájukba és a forró levet keresztülszürcsölték rajta.
A hagyományos orosz teában a cukor az egyetlen ízesítő, gyakran adnak viszont
a teához kis tányérkába mézet vagy különféle lekvárokat. Külön teázók, teaházak
nincsenek Moszkvában, az éttermekben, beleértve az önkiszolgálókat is, magától
értetődő, hogy a vendég teát iszik.
A Szovjetunió ázsiai vidékein a teaivás szertartása némileg eltér az orosz móditól,
különösen abban, hogy nem használnak szamovárt. Többnyire teáskannában forralják
a vizet, grúz, örmény, azerbajdzsáni zöld teát, illetve fekete teát isznak,
kis fül nélküli, mély tálkából. Mindenkinek külön kis teáskannája van, benne
a teasűrítménnyel, ezt hígítják egy nagy kannából. A hagyomány szerint minél
fontosabbnak tartanak egy vendéget, annál kevesebbet töltenek ki egyszerre,
hogy a vendéglátói figyelmességet bizonyítandó, minél többször kínálhassák.
A fekete tea készítési módja itt annyiban tér el a zöldétől, hogy a hígításra
szánt vizet a beleöntött tejjel együtt forralják fel.
Talán mondani sem kell, hogy az említett készítési módoktól manapság számtalan
módon eltérnek. Például - ha ajándékként hozzájutnak - az oroszok nem vetik
meg a különböző aromájú angol teakeverékeket sem, még ha a maguk szokásai szerint
készítik is el, amit egy angol sznob bizonyára rossz néven venne.