A
teák minősítése
Teakult,
a Terebess Online különlapja
A teák élvezeti értékének megállapítása meglehetősen hálatlan feladat, mivel a tea minőségét sok minden befolyásolja:
-
a fajtája
- elkészítésmódja
- adagolása
- kioldódási ideje
- a felhasznált víz tulajdonságai
És hát persze az, hogy ki mit tart ízletes, kellemes italnak, függ a felhasználó ízlésétől, hangulatától és még sok más körülménytől is. Az angolok hivatásos teakóstolókat alkalmaznak, ugyanúgy mint a bortermelők hivatásos borkóstolókat. E teakóstolók a következőképpen minősítik a teákat:
ROSSZ A TEA, HA
ÉRDES - nyers és keserű íze van, mert a fermentálás alatt a tealevél természetes keserűségét közömbösítő kémiai eljárás tökéletlen
CSÍPŐS - fanyar, csersavas íze van
FÁS - íze vagy illata szalmára, fűrészporra emlékeztet, színe túlságosan halvány
RONGYOS - a tealevél átvette a letakarásához használt textil szagát
MALÁTÁS - a szárítás túl soká tartott, s a főzetnek emiatt karamellás mellékíze van
MEGSÜLT - aszaláskor túlzottan kiszárították, megpörkölődött, elvesztette rugalmasságát
MOCSARAS - főzete fénytelen, zavaros
OSTOBA - bármilyen mellékíze van
PIKKELYES - a tealeveleket nem sodorták eléggé szorosan össze (ez akkor történhet meg, ha a levelek öregek, rugalmatlanok)
AGONIZÁL - a forró vízben az összesodrott tealevelek kinyílnak, szétterülnek
ELMENT - ha a túl hosszú raktározás miatt szürkésre oxidálódott, aromáját elvesztette
ROMLOTT - dohos, illat és aroma nélküli, élvezhetetlen
JÓ A TEA, HA
TESTES - főzete erős, telt ízű, érvényesül jellegzetes aromája
RAGYOG - ha főzete áttetsző, színe mélyvörös
REZES - ha megvan az előző két tulajdonsága, s ráadásul csillogása a kifényesített rézre emlékeztet. Az ilyen minősítés a szakma legnagyobb elismerése.