Matcsa
Teakult, a Terebess Online különlapja

A matcsa őrölt zöld tencsa-levél, vagyis teapor, tealiszt. Két fajtája van, a koicsa és az uszucsa, az alábbiakban taglaljuk a különbségeiket:

 
Koicsa
Uszucsa
Nyersanyag Legalább 80 éves cserjékről szedik a legfelső levélrügyeket. Finomra őrlik.

15 évnél fiatalabb cserjék kifeslő levélrügyeiből készül. Durvábbra őrlik.

Termesztés

Rügyezés előtt két héttől árnyékolják a teacserjéket, hogy megvédjék a közvetlen napsugárzástól.

 

Teaportartó




Csaire
Kőcserép edény, rendszerint elefántcsont fedővel. Mindig selyemzacskóban tartják.

Nacume
Fekete lakkdoboz, sokszor arany diszítéssel.

Teakészítés
Krémesre kevert sűrű tea. Egyszerre készítik el az összes vendég számára.

Levegősre habart híg tea. Egyszerre csak egy vendég számára készítik.