Szali
Bibi-hanum
Üzbég
kök-csaj
Forrás:
Szali
Bibi-hanum: Az üzbég konyha remekeiből
Teakult,
a Terebess Online különlapja
ÜZBÉG
KÖK-CSAJ
Hozzávalók:
4 kávéskanál zöldtea
10 dkg selyemcukor
4 pohár víz
A zöldteát pialából (пиала)
igyuk, mint az üzbégek. Ez a széles szájú, színes, általában gyapotvirágot mutató,
üzbég mintájú, fületlen porcelán csésze fokozza a tea aromáját. A zöldteát forró
vízzel leforrázzuk. Mindig a felforrt vizet öntsük a teára és sohasem megfordítva!
Hagyjuk két percig állni, majd szűrjük le.
A selyemcukrot minden piala mellé, személyekre külön elosztva tesszük, s a forró
zöldteát kortyolgatva szopogatjuk. Az üzbég szokások szerint a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal
kell tartanunk a pialát a szélénél fogva.
Megjegyzés: Az üzbégek fogyasztják langyosan és lehűtve is. Általában cukor
nélkül, vagy - főleg a teaházakban - selyemcukorral. Vendégségben, bazárban,
hivatalos munkamegbeszéléseknél mindig kök-csaj-val kínálnak. A főétkezések
kezdése és befejezése tea nélkül elképzelhetetlen. A vendéglőkben, a szállodai
szobákban is mindig ott áll a zöldtea, amelyet a vendég ingyen fogyaszthat.
A zöldtea íze fanyarabb, mint a feketéé, s jól oltja a szomjat, frissít, élénkít.
Vámbéry Ármin az üzbég kultúra kutatója buharai utazása idején ismerkedett meg
a zöldteával. Hatásáról így ír: "Az első csöppekkel szelíd tűz terjed el
az erekben. A többiek a szívbe és a fejbe nyomulnak, a szem fényleni és ragyogni
kezd..."
BUHARAI ZÖLDTEA
Hozzávalók:
1/2 l tej
1/2 l víz
4 teáskanál zöldtea
Az
előmelegített porcelán teáskannába négy teáskanál zöldteát szórunk. Ráöntjük
a forró vizet. Két perc múlva hozzávegyítjük a forró tejet. Egy kanállal összekeverjük.
Öt percen át állni hagyjuk.
Melegen öntjük szét a fületlen csészékbe, a pialákba.
üzbég teáskészletek