Szali Bibi-hanum
Üzbég kök-csaj
Forrás: Szali Bibi-hanum: Az üzbég konyha remekeiből
Teakult, a Terebess Online különlapja

ÜZBÉG KÖK-CSAJ
Hozzávalók:
4 kávéskanál zöldtea
10 dkg selyemcukor
4 pohár víz

A zöldteát pialából igyuk, mint az üzbégek. Ez a széles szájú, színes, általában gyapotvirágot mutató, üzbég mintájú, fületlen porcelán csésze fokozza a tea aromáját. A zöldteát forró vízzel leforrázzuk. Mindig a felforrt vizet öntsük a teára és sohasem megfordítva! Hagyjuk két percig állni, majd szűrjük le.
A selyemcukrot minden piala mellé, személyekre külön elosztva tesszük, s a forró zöldteát kortyolgatva szopogatjuk. Az üzbég szokások szerint a nagy- és a mutatóujjunkkal kell tartanunk a pialát a szélénél fogva.
Megjegyzés: Az üzbégek fogyasztják langyosan és lehűtve is. Általában cukor nélkül, vagy - főleg a teaházakban - selyemcukorral. Vendégségben, bazárban, hivatalos munkamegbeszéléseknél mindig kök-csaj-val kínálnak. A főétkezések kezdése és befejezése tea nélkül elképzelhetetlen. A vendéglőkben, a szállodai szobákban is mindig ott áll a zöldtea, amelyet a vendég ingyen fogyaszthat. A zöldtea íze fanyarabb, mint a feketéé, s jól oltja a szomjat, frissít, élénkít. Vámbéry Ármin az üzbég kultúra kutatója buharai utazása idején ismerkedett meg a zöldteával. Hatásáról így ír: "Az első csöppekkel szelíd tűz terjed el az erekben. A többiek a szívbe és a fejbe nyomulnak, a szem fényleni és ragyogni kezd..."


BUHARAI ZÖLDTEA
Hozzávalók:
1/2 l tej
1/2 l víz
4 teáskanál zöldtea

Az előmelegített porcelán teáskannába négy teáskanál zöldteát szórunk. Ráöntjük a forró vizet. Két perc múlva hozzávegyítjük a forró tejet. Egy kanállal összekeverjük. Öt percen át állni hagyjuk.
Melegen öntjük szét a fületlen csészékbe, a pialákba.