Jegestea
Teakult, a Terebess Online különlapja

Jéghidegen is valódi teát!

Mire vágysz, amikor kint dühöng a kánikula, olvad az aszfalt, és a nyaralás már véget ért vagy még reménytelenül messze van? Hűvös szoba, kényelmes fotel és egy pohár hűs, frissítő jegestea? Jöhet... hiszen ennél mi sem egyszerűbb!

Sokan nem is tudják, hogy a gyümölcsízesítésű feketeteákból és a valódi gyümölcsteákból nemcsak kiváló forró, hanem remek jegestea is készíthető házilag.

A jegesteát 1905-ben fedezték fel a St. Louis-i világkiállításon, ahol ez a hűsítő ital, illetve egy egyiptomi hastáncosnő számított a legnagyobb szenzációnak. A „feltaláló", Richard Blechynden teakereskedő azon bosszankodott, hogy forró teájából senki sem vásárol, hiszen tikkasztó meleg volt. Gondolt egyet és a forró teába egy csomó jégkockát zúdított, így aztán úgy vitték, mint a cukrot.

Az ínyencek szerint legfinomabb jegestea a gyümölcsízesítésű feketeteákból készíthető, de egyaránt finom fekete teából illetve valódi gyümölcsteából. A zöld teából készült jeges ital is remek ízű. Legyünk kísérletező kedvűek és meg fogunk lepődni mennyire sokféleképpen elkészíthető a tea jegesen!
A jegestea a kánikulaszezonban nemcsak hagyományosan jó szomjoltó, de remekül pótolható vele a vízveszteség is.

 

A nyugalmazott katonatiszt jegesteája


Hozzávalók:

• 1 liter bármelyik gyümölcsteából készített jegestea
• whisky
• citrom,- vagy limelé
• jégkockák
• cukor ízlés szerint

Elkészítés:

Négy hosszú poharat töltsünk meg jégkockákkal és mindegyikbe töltsünk egy kevés whiskyt. A poharat 2/3-ig töltsük meg lehűtött, ízlés szerint megcukrozott jegesteával. Egy korty citrom-, vagy limelével ízesítsük.

 

Házi barackos jegestea


Hozzávalók:

• 4 filter barackízesítésű tea
• 6 evőkanál baracklé
• cukor és citrom ízlés szerint

Elkészítése:

A teát a jegestea recept alapján készítjük el. Amikor kihűlt hozzákeverjük a baracklét, és ha kell, megcukrozzuk. Aki savanyúbban szereti, egy kis citromlét is önthet hozzá.

 

További info:
http://www.drink.hu/index.php?cikkid=752
http://www.drink.hu/index.php?cikkid=758