A tealevél hatóanyagai, alkalmazásuk
Teakult, a Terebess Online különlapja

THEAE FOLIUM
TEALEVÉL

A drog a Camellia sinensis (L.) O. Kuntze szin.: Thea sinensis L. a C. sasanqua Thunb., a C. drupifera Lour. és más fajok (Theaceae) levele.


HATÓANYAGAI

A drog 0,9-4,5% koffeint, kevés teofillint, teobromint, 8-30% katechin típusú cserzőanyagot, illóolajat, biszflavonoidokat és aromaanyagokat tartalmaz.


ALKALMAZÁSUK

A koffeintartalmú drogok élénkítő hatású élvezeti szerek. A koffein az agykéregre kifejtett izgató hatása révén serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentrálóképességet. Nagy adagban álmatlanságot, izgatottságot, fokozott ingerlékenységet eredményez. Kérgi és közvetlenül az izomra kifejtett hatásai miatt növeli az izom mozgékonyságát, az izom-összehúzódás erejét és kitolja a fáradtságérzés kialakulásának idejét.
A koffein a vegetatív központokra és a perifériára kifejtett hatásai következtében, előnyösen változtatja meg a vérelosztást. A splanchnicus terület rovására javítja az agy-, szív-, tüdő-, izom- és a bőr vérellátását. Megindítja a diuresist, serkenti a légzőközpont működését. A koffein számos gyógyszerkombináció alkotórésze.
A teobromin és teofillin központi izgató hatása gyengébb, viszont az értágító és diuretikus hatásuk erősebb.