Teaházak
Grúziában
Forrás:
Magyarország, 1983/27
Teakult, a Terebess Online különlapja
Duruzsoló
szamovár
Cukorral
vagy nélküle?
A
tea és a kávé az emberiség legnépszerűbb italai közé tartoznak, "feldobó",
frissítő hatásuk közismert. Jó néhány országban termelnek teát, és a teafogyasztás
szinte az egész világon szokás. Felmérések szerint a teaivók legalább annyian
vannak, mint a kávéfogyasztók, sőt, valószínűleg többen.
A Szovjetunióban a teaivásnak megvannak a ceremóniái, s szinte a legnépszerűbb
szórakozások közé tartozik. A cári Oroszországban legelőbb a kínai tea terjedt
el. Nyizsnyij-Novgorod volt a teát szállító karavánok végállomása. Itt vásárolták
meg az orosz és más európai kereskedők az Ázsia sivatagjain keresztül érkező
teát, amely jobb volt, mint a tengeren, a hajós népek által hozott tea. A tengeren
ugyanis a párás levegő kárt tett a teaszállítmányokban, rontotta a minőségüket.
Innen származik az a mondás, hogy "csak az orosz tea az igazi", pedig
a dicsért tea kínai vagy indiai eredetű volt.
Az orosz nép megszerette és szívesen fogyasztotta a teát. Már a XVI. századtól
kialakultak a teakészítési szokások is. Feljegyezték, hogy az első teakóstolót
1638. szeptember 20-án tartották Mihail Fjodorovics cár udvarában. Egy Sztarkov
nevű bojár ugyanis a mongol kán ajándékaként néhány bőrrel bevont dobozban (cibikben)
ajándékot adott át, s ezekben tea is volt.
Érdekes, hogy Angliába, amely ma a világ legtöbb teát fogyasztó országa, csak
25 évvel később jutott el Keletről a tea. Kínában viszont 5000 éve ismerik a
teát, s hisznek a gyógyhatásaiban.
Az Orosz Gazdasági Tanács 1792-ben kiadványt bocsátott ki a tea oroszországi
termesztésének előmozdítására. Így kezdődött meg a mérsékelt éghajlatú területeken,
így Grúziában is a tea termelése. Az első termesztési kísérleteket 1933-ban
végezték a Krímben, de ez még nem járt sikerrel. A Fekete-tenger vidékén, Szuhumi
térségében fordultak először termőre a teaültetvények. Innen terjedt el azután
észak felé a teakertek sorozata.
Szolovcovnak sikerült az első igazi, a kínai ültetvényekhez hasonló teakertet
létrehozni. A cárok is segítették ezt a törekvést, igazi lendületet azonban
akkor kapott a termelés, amikor a híres orosz tea-nagykereskedő, Popov, 1893-ban
módszeresen kiépítette a teatermelő láncolatot. Három évvel később már nagyobb
üzemek foglalkoztak a tealevelek gépi feldolgozásával.
A földművelésügyi minisztérium Csakvában teakutató intézetet állított fel amely
a tea meghonosításával, rovarok elleni védelmével, a termelés korszerűsítésével
foglalkozott, egyszersmind folyamatosan kutatta a tea táplálkozás-élettani tulajdonságait,
gyógyhatásait. 1905-ben már negyven teaültetvény termelte az orosz talajhoz
alkalmazkodó teát.
Az első világháború idején a teaültetvények nagyrészt elpusztultak, csak az
1920-as évektől alakult ki ismét fokozatosan Grúziában a teatermelés.
A Szovjetunió meg akarta teremteni a népszerű teafogyasztáshoz szükséges hazai
mezőgazdasági alapot. A második világháború után Grúziában gyors ütemben nőtt
a teatermelés és mindinkább javult a tea minősége is. Már az 1900-as párizsi
világkiállításon is aranyérmet nyert a Grúziából származó tea, amely akkor szenzációként
jelent meg a teapiacon. A helyi éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó, új teafajták
grúz tea néven váltak ismertté. A Szovjetunió teatermelésének 95 százalékát
ma is Grúzia adja.
A Szovjetunióban érdekes teázási szokások alakultak ki, amelyek alapját a speciális
orosz szamovár jelenti. A valószínűleg mongol eredetű, keskeny lábakon álló,
1-2 literes díszes edényt fémből, főleg rézből készítik. Ebben forralják fel
a teaital készítéséhez szükséges vizet. Az előmelegített csészékbe mindenki
tetszés szerinti mennyiségű teasűrítményt tesz, s erre adagolják a szamovárból
a forró vizet. Néhány percig állni hagyják, majd elfogyasztják.
A sűrítményt a szamovár tetején porcelán kannában állandóan melegen tartják,
hogy a tea bármikor elkészíthető legyen. Az edényke tetején fedő van, rajta
egy díszes baba, amely letakarja, díszíti a szamovárt.
Régebben a szamovárban levő víz felforralásához faszenet, majd szesz-, később
gáz- és villanyfűtést alkalmaztak. A teát mindig frissen készítik el, a víz
ott duruzsol a szamovárban.
Sokféleképen ízesítik, ki-ki ízlése szerint, ahogyan megszokta. A legtöbben
cukor vagy más édesítőszer nélkül isszák, de ott is szokás a teát cukorral vagy
mézzel, esetleg diabetikus édesítőszerrel ízesíteni. Eredetileg orosz szokás
volt, hogy a csészébe citromszeletet tettek, amely azután pikáns, savanykás
ízt adott a teának, emelve élvezeti értékét, frissítő hatását. Ez a szokás Magyarországon
is elterjedt. Nálunk is szívesen csepegtetnek a teába citromlevet, citromszeletet
azonban ritkán tesznek bele, mert a héjában levő amigdalin kesernyés ízt ad
az italnak.
A teát sokféleképpen lehet elkészíteni. Sok helyütt divat a mézzel vagy különféle
aromákkal való ízesítés. Angolos teát is sokan isznak: a kész italba forró tejet
vagy tejszínt öntenek. Másutt lekvárt, cukorkát vagy gyömbért tesznek bele,
ki hogyan szereti. Nincsenek szabályok, mindenki magának készíti el a teáját,
ahogyan azt a legjobbnak találja.
A teát üdítő italként, forrón vagy lehűtve ihatjuk, szomjúság ellen vagy étkezés
előtt, közben, illetve utána. Mindig jólesik. Szokás teadélutánokat tartani,
ilyenkor édes vagy sós süteményt adnak az italhoz, a "teás" vacsorák
egyszerűek, könnyűek. Kevés felvágott, hal, dzsem és egy csésze tea - percek
alatt kész az egészséges, ízletes vacsora.
A tea egy-két évig jól eltartható légmentesen záró fémdobozban. A Szovjetunióban
általában többféle teát kevernek össze, majd zárt dobozban "érlelik",
ami javítja az ital illatát, zamatát, élvezeti értékét. A grúziai teaházakban
vagy szaküzletekben kedveltek az ott vásárolható teakeverékek (azerbajdzsáni,
krasznodari, grúziai, darszki stb.).
A tea hatóanyag a koffein, amely azonos a kávéban levő serkentő anyaggal. A
koffein élénkíti a szív működését, serkenti az agy munkáját, csökkenti a fizikai
fáradtságérzetet. A teában levő tannin erősíti az érfalakat és visszatartja
a szervezetben az egyébként gyorsan távozó C-vitamint, ezáltal elősegíti az
anyagcsere szabályozását. Az egész idegrendszert, jótékonyan befolyásolja, s
ugyanígy hat a szívszövetekre is. Javítja az izmok munkavégző képességét.
Batumiban kísérletek folynak beteg embereknek teával történő gyógyítására. Jó
hatású a teakúra a krónikus májgyulladásra, egyes reumabetegségekre, csökkenti
a magas vérnyomást. Jelentős eredményeket értek el a vesekő és a húgykő gyógyításában
is.
A kísérletek klinikákon, kutatóintézetekben tovább folynak, mert orvosi vélemény
szerint a tea gyógyító hatását még mindig csak részben ismerjük.