Angeli
István és Rudnay János
A
bölcsesség és béke itala
Forrás:
Magyar konyha, III. évf. 4. szám
Teakult,
a Terebess Online különlapja
"Életünk
során főleg három dolgot sajnálhatunk: az elrontott ifjúságot, az értelmetlen
és bamba bámulással meggyalázott szép festményeket, valamint a helytelen készítéssel
elpazarolt finom teákat."
(Kínai közmondás)
A
tea az emberiség legrégebbi italai közé tartozik. Kínában ötezer éve ismerik,
eleinte a házpatikák gyógyszere volt, később - amikor erősítő, frissítő hatását
fölismerték - nemzeti itallá vált. Népszerűségét nagyban elősegítette, hogy
a sok helyen ihatatlan kútvizet a teával egészségessé, illatos, finom itallá
varázsolták.
Igen nagy becsben tartották: Kínában adót lehetett fizetni vele. Kien-long császár
ódát is írt a teához és ezt ráfestették a részére készített teásedényekre. Luyü
kínai bölcs azt írta a teáról szóló könyvében, hogy "a bölcsesség és béke
itala".
Ingyenes utcai kóstoló
Gyorsan
elterjedt Ázsiában: Tibetben, Koreában, Indokínában, Indiában, Japánban pontosan
előírt szertartás szerint készítették és fogyasztották. Ázsiából két úton terjedt
tovább: szárazföldön teakaravánok hozták ezer veszély között, védekezve a rablóbandák
ellen. Nizsnij-Novgorodba, Oroszország legnagyobb nemzetközi piacára, ahol az
orosz és európai kereskedők már várták a nagyon drága szállítmányokat. Ebben
az időben ugyanis ezt a teát tartották a legjobbnak, mert nem érte a tengeri
levegő, mely rontotta a hajókon szállított tea minőségét. Innen eredt az a sokáig
megmaradt vélemény, hogy "az orosz karavántea a legjobb tea!"
Fő termőterülete még 150 évvel ezelőtt is Kína és Japán volt, ma viszont a világ
teaszükségletének 90 százaléka Ceylonból, Indiából és Indonéziából származik.
Ezenkívül még a Szovjetunióban, Törökországban, Kelet-Afrikában és Dél-Amerikában
termesztik.
Európába és a többi földrészre nagy tömegben angol, holland és más hajós nemzetek
hajói hoztak teát: 1610-ben érkezett először tea Hollandiába. A teakrónika egy
érdekes esetet jegyzett fel: az angol uralkodó, hogy az alkoholfogyasztást megfékezze,
az 1800-as évek elején sátrakban, az utcán ingyen kínálta a teát. Nyilván ez
is hozzájárult ahhoz, hogy Angliában fogyasztják a legtöbb teát.
"Théa - théadék"
Hazánkban
az 1745. évi pozsonyi feljegyzésekben bukkanunk a teafogyasztás első nyomára,
de elterjedése csak 80-90 évvel később indult meg, amikor a kávéházakban teát
készítettek. 1831-ben jelent meg Almási Balogh Pál - Széchenyi, majd később
Kossuth háziorvosa - ismert könyve a kávéról, a teáról és a csokoládéról. A
Vasárnapi Újság 1852. évi 11-12. számai részletesen foglalkoznak a "théával",
melynek hatóanyagát, a koffeint "théadék"-nak nevezte az akkori tudomány.
Vendéglátóhelyeken fogyasztották, elsősorban mint kellemes, jó ízű és frissítő
italt, de a háziszerek között is szerepel, szívesen alkalmazták gyomorfájás,
meghűlés ellen. Ebből az időből származik a "teafű" elnevezés, mely
azt mutatja, hogy a teát a gyógyfüvekkel együtt és azok között tartották számon.
Magyarország ma már az élenjáró kávéivó nemzetek közé tartozik. Ezt fogyasztjuk
reggel, étkezések után, értekezleteken, társaságban, megbeszéléseken, fogadásokon,
mindenkor és mindenütt. Isszuk állva, ülve, presszóban, cukrászdában, vendéglőkben,
otthon, sőt a különböző élelmiszerüzletekben és várakozó helyiségekben is. Hazánkban
az évi egy főre jutó kávéfogyasztás már három kiló körül van, az évi teafogyasztásunk
pedig a tíz dekát is alig éri el.
A kávéban levő koffein megszünteti a fáradtságérzést, csökkenti az álmosságot,
javítja az agy, a szív, és a vese vérellátását, sokszor azonban kellemetlen
idegfeszültséget és izgatottságot okoz, sőt gyakran álmatlanság az ára. Az orvosi
rendeléseket gyakran keresik fel olyanok, akik a napi nagy mennyiségű kávéfogyasztás
miatt este nem tudnak elaludni, altatót vesznek be, másnap álmosak, fáradtak,
amit újabb kávéivással igyekeznek ellensúlyozni. Más szóval: ebben az ördögi
körben az egyik szenvedélyük túlkapásait mindig egy másik túlkapással próbálják
- eredménytelenül - rendbe tenni.
Nem izgat, de frissít
A
Tea gyógyító, frissítő, erősítő hatása kezdettől fogva ismert. Több benne a
koffein, mint a kávéban, de cservastartalma miatt kissé rosszabbul és főleg
lassabban szívódik fel. Emiatt a tea koffeinje elsősorban a központi idegrendszerre
és az agyra hat, a kávénál sokkal jobban javítja a szellemi képességeket, az
ember összpontosító és gondolkodókészségét. A tea - szemben a kávéval - tehát
nem izgat, hanem inkább csak frissít és élénkít, sőt a benne levő csersav (tannin)
még nyugtatólag is hat.
E serkentőszerek egyúttal értágítók, javítják a szívműködést, vizelethajtó hatásuk
is van. A tannin erősíti az érfalakat és visszatartja a szervezetben a C-vitamint.
A C-vitaminon kívül F- és PP-vitamin, valamint ásványi anyagok is vannak a teában.
És bár majdnem kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, mégsem okoz álmatlanságot,
rosszullétet.
A teával foglalkozó kísérleti intézetekben megállapították, hogy a vesebántalmak
esetén a teakúrával jelentős javulás érhető el. Azt is kimutatták, hogy a rendszeres
teázás csökkenti a nikotin utáni vágyat, tehát mérsékeli a dohányzást. Kimutatták,
hogy akiket Hirosimánál sugárfertőzés ért és olyan vidékre menekültek, ahol
teaföldek voltak és így teát ittak, ennek hatására meggyógyultak. Antibiotikus
hatását is ismeri a tudomány: vérhas vagy más fertőző betegség gyógyítása teával
gyorsítható. Grúz orvosok szerint ez az eredmény elsősorban zöld teával érhető
el.
A készítés fő szabályai
A
gondosan leszedett tealeveleket aprólékos technológiával dolgozzák fel. Ennek
során kapnak fekete, zöld vagy sárga teát.
A teakedvelők jól tudják, hogy érdemes figyelmet fordítani az elkészítésre,
mert akkor igen finom ízű és illatú italt kapunk. A teakészítés néhány alapszabálya:
1. A vízforraló edényt - éppen úgy mint azt, amelyikben a teát leforrázzuk -
semmi más célra használni nem szabad. Csak tiszta vízzel öblítsük, törölgetni
nem kell, mert szagot kap.
2. Pontosan adagoljuk a teát: csészénként általában egy lapos kávéskanálnyit
számítsunk. Ha erősebb italt akarunk, akkor többet. A tea erősségét fokozhatjuk
azzal is, hogy hosszabb ideig forrázzuk. Feketeteát általában öt-hat percig,
zöldteát három-négy percig forrázunk.
3. Csak a friss tea jó igazán! A tea minőségét befolyásolja a víz hőfoka is;
langyos vízzel nem elég alapos a kilúgozás.
4. Ne hagyjuk sokáig állni a kész italt, mert felülete lepedékessé válik.
5. Ízesítésül cukrot, mézet vagy cukorpótlót használhatunk. Sokan isszák a teát
édesítő nélkül. Dúsításul citromlevet, szeszes italt, tejet, tejszínt is tesznek
bele.
Szikvizes tea: a szódás szifont előmelegítjük, majd a vizet kiöntve, beletöltjük
a friss, forró teát, de vagy két ujjnyit szabadon hagyunk. Ezután a patront
feltesszük, majd lezárjuk az edényt és pohárba vagy csészébe nyomjuk ki az italt.
Mézzel vagy cukorral édesíthetjük, citromlével tesszük kellemesebbé az ízét.
Kiváló frissítő, üdítő ital. (Készíthetjük hideg teával is, ami jól helyettesíti
az üdítőket. Fogyókúrások cukor nélkül is szívesen isszák.)
Brazíliai tea: csészébe mokkáskanálnyi darált dióra 2-3 centiliter szeszes italt
töltünk, azt meggyújtjuk. Ha a láng elaludt, ráöntjük a friss, forró teát. Jellegzetes
ízű, finom ital.
Holland teakülönlegesség: a teakészítéshez tejet vagy tejszínt használunk -
forró víz helyett. Ezzel forrázzuk le a teát, majd kevés arakot vagy rumot teszünk
bele. Mindig mézzel ízesítjük.