Aczél
Endre (London)
Tízórai
kávé
Forrás:
HVG,
1983. április 16.
Teakult,
a Terebess Online különlapja
Londonban,
vagy tágabb értelemben Angliában a világ összes elképzelhető és elképzelhetetlen
teafajtája fellelhető. Amiből nem következik szükségképpen, hogy az ízlések
éppannyira különböznek egymástól, mint az illatos levelek. De vevő, ha bármilyen
kevés is, valószínűleg mindegyikre akad, főként abból a rétegből, amely szabadidejét
szívesen áldozza arra, hogy a "megfelelő" aromák kikeverésével pepecseljen.
Az ipar mindenesetre igyekszik ezt a pepecselést maga elvégezni és könnyebbé
tenni azoknak az életét, akik szeretik a készet, mert nincs idejük másra.
Az élet ritmusa Angliában is olyan, hogy a konyhakész még ezen az érzékeny és
tradicionális terepen is ellenfél nélkül hódít. Alkalmi interjúalanyaim közül
ugyan minden második nyilatkozott úgy, hogy inkább a semmi, mint a zacskós,
filteres tea, de mivel csak ennek a reklámját látom a televízióban, gyanítom,
hogy a nagy pénz mégis ebből a forrásból buzog. Filteresek és keverők "elvi"
nézetkülönbségek dacára teljesen egyetértenek abban, hogy az Earl Grey a legnépszerűbb,
a legdivatosabb, a legkellemesebb teafajta, amivel legfeljebb a Lapsan Souchong
mérkőzhet, de a trófea így is a kínai családban marad.
A választóvonal valahol a kínai és az indiai teák között van. "Jobb"
helyeken kötelező kérdés, hogy a vendég kínait vagy indiait óhajt-e? Az eredmény
mindkét esetben keverék, amelyek közül az indiai az erősebb, érdesebb, a kínai
a gyengébb, aromásabb változat.
A teát Angliában sohasem pohárból, csakis csészéből isszák. A hagyomány - és
a szakszervezet - munkanapokon két teaszünetet ír elő. Délelőtt tíz és délután
három-négy óra tájban. Az elsőt sokan már kávéval helyettesítik, de a szünet
ettől még a teára hivatkozik a nevében. A filtereseknek - márpedig a munkahelyeken
ők a kiütéses többség - nincs gondjuk a főzettel, legfeljebb a forró vízzel.
A megmaradó hányad egy kanálnyi teafüvet számít személyenként egy főzetbe és
egy "pluszt" ajándékoz a kannának, mert így jó.
Angliában a teának majdnem kötelező kísérője a tej. Idevalósi szomszédom szerint
a "proli" és a "középosztálybeli" arról ismerszik fel, hogy
az előbbi a teába önti a tejet, az utóbbi pedig a csészébe, a tea alá. Más interjúalanyaim
szerint ez "kolosszális marhaság". Nincs angol, aki a teát öntené
előbb a csészébe, s utóbb a tejet - ez csak fordítva lehetséges. Akárhogyan
is van, csak a kisebbség fogyasztja a teát citrommal.
A tea egyébként akár lakoma is lehet a drága szállodákban és hangulatos vidéki
fogadókban. Másfél fonttól nyolc fontig terjedő árakon, például a Ritzben, az
ital mellé kötelező szendvicseket, kiflit, vajat, dzsemet, sokféle tortát szolgálnak
fel. Szokás ilyen "kiadós" teát magánházaknál is adni, de csak hét
végén, amikor van idő teaidőben szomszédolni. Az, akit négyre meghívnak teára,
ritka esetben megy el még ezután vacsorázni.