Erőnlét, állóképesség, szépség az ETKA jóga segítségével

Az utóbbi években a jóga népszerűsége jelentősen megnövekedett. Mára Hollywood legtöbb sztárja - Julia Robertstől kezdve Madonnáig - a távol - keleti mozgás megszállott hívei.
Mi is hát a jóga?
Az idegenszavak szótára szerint : "indiai vallásfilozófia". Így aztán sokan, ha a jógáról hallanak, elnéző mosollyal legyintenek. Amiről nem tudunk, arra nincs igényünk.
Ismerkedjünk meg hát ezzel a több mint 5000 éves mozgáskultúrával! Mielőtt egy kézlegyintéssel elvetnénk, talán számunkra is tartogat olyan dolgokat, amire érdemes odafigyelni, kipróbálni.
A jóga nem vallás, hanem életfilozófia, ősi mozgástudomány, amelyet évezredekkel ezelőtt Indiában fejlesztettek ki az ember életének testi-lelki jobbítására.
A jógának számtalan irányzata van. Sokan első hallásra egy befelé forduló, meditáló emberre gondolnak, pedig ez csak töredéke, egy bizonyos fajtája a jógának.
Mi elsősorban a test edzésére fordítjuk figyelmünket, hiszen a jóga elsősorban a testi egészséget szolgálja.
A szegedi Benke Etka Jóga módszerének lényege a saját lehetőségeink felismerése az élet minden pillanatában végezhető fizikai és szellemi erőfokozó mozgásformákra épül.
Ezek a mozgások a következő célok elérésére irányulnak:
- természetes légzés helyreállítására;
- természetes testtartás helyreállítására;
- természetes mozgás helyreállítására;
- hajlékonyság növelésére;
- egyensúlyérzék javítására;
- izomerősítésre;
- érfalak erősítésére;
- feszült idegállapot megszüntetésére.
Az Etka-jóga elsajátítása révén megtanulhatunk szenvedés és tehetetlenség nélkül élni, frissen tudjuk tartani magunkat szellemi és fizikai munkavégzés közben. Nem gátoljuk, hagyjuk, hogy a légzés , a vér szabadon áramoljon a feszülések alól felszabadított izom és érrendszerben. Mindez egyszerű, és könnyen elsajátítható, bárki, bármilyen életkorban elkezdheti. Begyakorlása meglepő eredményekhez vezet. A jógaállások azokat az izomcsoportokat dolgoztatják meg, amelyek azért felelősek, hogy megőrizzük ideális testtartásunkat, alakunkat, így előfordulhat, hogy egy szépen kidolgozott test láttán arra gondolunk, biztosan órákat tölt el a konditeremben, pedig lehet, hogy sikerei titka a jógában rejlik.
- A jógapozitúrák feszes kitartásához ugyanis a legkisebb izom kemény munkájára is szükség van. Mindezt sokszori ismétlés, testet-lelket gyötrő légszomj és fáradtság érzése nélkül végezzük. Sőt a foglalkozások nem kimerülten, hanem felfrissülve, megnyugodva, energiával feltöltődve folytathatjuk teendőinket.
- Az izmok igénybevétele nemcsak erősíti, hanem nyújtja is azokat. A nyújtás egyik előnye, hogy lazít, megnyugtat, a másik fontos szerepe, hogy felszámolja a zsírt a sejtek közül, vagyis az egyik legjobb zsírégető módszer.
Helyes légzéssel párosítva javítja a keringést és elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből.
- Éveink számával lelassul az anyagcsere is. Ha folyamatosan gyakoroljuk a jógaállásokat, a belsőszerei tornát, anyagcserénk tempója állandó marad, súlyunk nem változik. A gyakorlatok megdolgoztatják belső szerveinket, mirigyeinket is.
- A légzőgyakorlatok által növekszik az elhanyagolt mellkas és tüdő térfogata, általa több oxigént tudunk eljuttatni létfontosságú szerveinkhez és az egész test működését irányító idegrendszerhez.
- Ép idegrendszerre felfokozott életünk miatt mindannyiunknak nagy szüksége van óvodás kortól idős korig. Mai rohanó világunkban szinte elengedhetetlen, hogy idegrendszerünk pihenése érdekében megtanuljunk néhány percre kikapcsolódni a külvilág ingereiből, ellazítani testünket, feltölteni lelkünket, hogy legyen erőnk a további kihívásoknak megfelelni. Az áhított testi - lelki , szellemi egyensúly megteremtése tehát a jóga által elérhető.
- Aki ezek után kedvet érez az Etka-jógához, azt szívesen látjuk Kerepesen és Kistarcsán is működő foglalkozásainkon. Kerepesen minden hétfőn 18.30 - 20-ig a Széchenyi Általános Iskolában, Kistarcsán pedig minden szerdán 18.30 - 20-ig a Csigaházban várunk minden kedves érdeklődőt.
A foglalkozásainkhoz külön eszköz nem szükséges, csupán egy szivacslapra van szükség a fekvő gyakorlatok elvégzéséhez, valamint egy meleg zoknira sportcipő helyett.


Bővebb felvilágosítás a következő telefonszámokon lehetséges:

Miklós Lászlóné (Erika): 06-28/492-384 vagy 06-30/359-60-53

Etka-jóga: http://kerepesmuvhaz.hu/csoportjaink/41/termeszetes-gerincerosito-etka-joga