Böszörményi Géza:
Recsk 1950-1953

Interart, Budapest, 1990, 320-321. oldal

 

KÁRPÁTI KAMIL (1929)
Volt rab. Már ifjú korában írói pályára készült. 16 éves korában ifjúsági lapot szerkesztett. 1949-ben - 20 éves korában - letartóztatták és internálták. Kistarcsára, majd Recskre került. 1951-ben egy koholt ügyben katonai bíróság elé állították és többedmagával 10 évre ítélték. 1956-ban szabadult. Budapesten él. Ismert író és költő.

KÉRI KÁLMÁN (1901)
Volt rab. Mozdonyvezető apja katonaiskolába adta. Tüzértiszt lett, majd vezérkari iskolát végzett. A II. világháború végén vezérkari ezredesként ő volt az I. magyar hadsereg vezérkari főnöke. Részt vett a fegyverszüneti tárgyalásokon. Megbízást kapott az új Honvédelmi Minisztérium megszervezésére. Rövid idő múlva leváltották beosztásából és leszerelték. A polgári életben helyezkedett el. 1949-ben letartóztatták és internálták. Recskre került. 1953-ban, a tábor feloszlatásakor bíróság elé állították és négy évre ítélték. Mivel beszámították addigi internálását a büntetését letöltöttnek vették. Szabadulása után az Országos Fordító Irodánál helyezkedett el, ahonnan rövidesen eltávolították. Ezután az Astoria szállodában dolgozott, mint éjjeliőr. Jelenleg Budapesten nyugdíjas.

KLÉBL MÁRTON (1927)
Volt rab. 1949-ben a Közgazdasági Egyetem negyedéves hallgatója és egyben egy gyarmatárúkereskedés alkalmazottja volt, mikor letartóztatták. Recskre internálták. Mivel tudomása volt a Michnay-féle szökésről, elszállították a recski táborból és bíróság elé állították. Két és fél évre ítélték, melyet a Margit körúti fegyházban töltött. 1953-ban amnesztiával szabadult. 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált. Jelenleg építési vállalkozó New Yorkban.