Nyelvkaparó
A rossz lehelet ellenszere
Tongue Cleaner
« vissza a Terebess Online nyitólapjára


38-3103. Indiai hatha-jóga nyelvkaparó, rozsdamentes acél,
klasszikus U-formára hajlítva, 280 Ft/db

*

A rossz szájszagot az esetek 85-90%-ában a nyelven megtelepedett baktériumtörzsek okozzák, amelyek kénes gázokat termelnek. Fogkefével nem érdemes dörzsölni, mert csak szétkenjük vagy mélyebbre masszírozzuk e mérgező tenyészetet. A jógik hosszú évszázadokon át használt nyelvkaparója a megfelelő szerszám e bűzös lepedék eltávolítására.

Nyújtsuk ki a nyelvünket, majd a kaparó egyik szárát a jobb, másik szárát a bal kézbe fogva, helyezzük U-alakú közepét a nyelvünk tövére, aztán finoman és folyamatosan húzzuk előre a lepedéket. Öblítsük le a szerszámot. Ismételjük meg néhányszor, amíg nyelvünk felső felülete tiszta nem lesz. Nyelvtisztítást naponta kétszer célszerű végezni, fogmosáskor.

Szájvizek, cukorkák, rágógumik, spray-k csak ideig-óráig tudják elnyomni a rossz leheletet. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a nyelvtisztítás következményeként a fogak lepedékessége is harmadára csökken. Növekedik viszont, illetve helyreáll a nyelvbimbók ízérzékenysége. Újabban összefüggést találtak a koszorúér-betegségek és a szájüregi mikro-organizmusok elszaporodása között.